Megszületett a megállapodás az euróövezeti csúcson

Hirado.hu

Megszületett a megállapodás az euróövezeti csúcson

Hétfő reggel megszületett a megállapodás az előző délután megkezdődött brüsszeli euróövezeti csúcstalálkozón a görög adósságválság megoldására – közölte Twitter-bejegyzésében Charles Michel belga kormányfő.

Ezt az információt néhány perccel később Joseph Muscat máltai kormányfő is megerősítette, szintén Twitter-bejegyzésben.

Donald Tusk, az euóövezeti – egyben az uniós – állam-, illetve kormányfők testületének elnöke azt közölte: “egybehangzó megállapodás született”.

Közlése szerint ezzel megnyílik az út az előtt, hogy Görögország tágyalást kezdhet az Európai Stabilitási Alap keretéből folyósítandó újabb pénzügyi támogatásról.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a sajtótájákoztatón megerősítette: nincs “grexit”, Görögország nem távozik az euróövezetből.

Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója úgy vélekedett: a megállapodás a helyes lépést jelenti abba az irányba, hogy újraépíthessék a bizalmat. Megjegyezte ugyanakkor: ezt még sok további lépésnek kell követnie.

Ciprasz: kemény csatában sikerült kivédeni a szélsőséges terveket

Kemény csatában sikerült kivédeni a szélsőséges terveket – mondta Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök hétfő délelőtt, az euróövezeti csúcstalálkozó után tartott sajtótájékoztatóján.

“A méltóság üzenetét továbbítottuk egész Európának” – fogalmazott Ciprasz.

A görög miniszterelnök – akinek az athéni parlamentet szerdáig rá kell bírnia arra, hogy jóváhagyja a most Brüsszelben megkötött megállapodás kulcselemeit – hangsúlyozta: a piacok meg fogják érteni, hogy lekerült a napirendről a “grexit”, vagyis Görögország távozása az eurózónából.

Merkel: a görög parlamentnek szerdáig ki kell nyilvánítania egyetértését 

A görög parlamentnek szerdáig, vagyis július 15-ig kell kinyilvánítania egyetértését az euróövezeti csúcstalálkozón kimunkált megállapodással – közölte hétfő délelőtti brüsszeli sajtótájékoztatóján Angela Merkel német kancellár.

Merkel arra is kitért, hogy a mintegy 50 milliárd eurós privatizációs alapból – amely alapban ott lesznek majd az újra feltőkésített bankok is – a görög adósságtömeget fogják csökkenteni.

Miután a hitelezők elvégzik a most tett görög vállalások teljesítésének első felülvizsgálatát, az Eurócsoport kész lehet arra, hogy szükség esetén hosszabb futamidőt állapítsanak meg a görög tartozásokra – mondta a kancellár.

Forrás: Hirado.hu

Itt lehet hozzászólni !