A csepeli zsidóság áldozataira emlékeztek

Csepel.hu

h71_megeml2

A csepeli Nefelejcs utcai izraelita temetőben tartott mártír megemlékezést a Budapesti Zsidó Hitközség – Dél-Pesti Körzete július 5-én, a Holokauszt 71. évfordulóján. 

A megjelentekhez előbb néhai Kerényi András, Csepel díszpolgárának özvegye szólt, majd egy Holokauszt-túlélő és Schwartz Péter rabbihelyettes elevenítette fel a csepeli zsidóságot ért szörnyűségeket. Ács Tamás, a MAZSIHISZ vezetőségi tagja a Holokauszt oktatásának fontosságát emelte ki, példaként említve ebben a háború utáni Németországot. 

Ábel Attila csepeli alpolgármester beszédében felelevenítette, hogy a befogadás és a kirekesztés végigkísérte a magyar zsidóság történetét, amely azonban mindvégig megmaradt magyarnak. Fontos gesztusként említette meg, hogy a zsidóság nem nemzetiségként, hanem a magyar nemzet részeként határozta meg magát. Hangsúlyozta: jó érzés azt látni, hogy gyógyulnak a sebek, a dél-pesti zsidóság ismét növekvő közösséget alkot, mert egyre többen merik felvállalni származásukat. Mint mondta, ebben a közösség-építésben az önkormányzat mindig partner volt, és az is kíván maradni.

Csepel.hu

 

8 hozzászólás “A csepeli zsidóság áldozataira emlékeztek” bejegyzésre

  1. krapulax szerint:

    van aki 40 fokban strandolni megy, van aki szörnyűségeket elevenít fel.
    ez egy ilyen népség, szeretnek nyarvogni.
    arra azért kíváncsi lennék, hogy lehet hogy az ún. Iszlám Állam miért nem támad zsidó célpontokat. miért mecseteket robbantgatnak, miért nem zsinagógákat?
    költői kérdés.

  2. felix szerint:

    Az kiderült, hogy kik voltak a csepeli zsidóság áldozatai?
    Ajánlom az kisebbségi önkormányzattal élő “befogadó” figyelmébe.
    ” Fontos gesztusként említette meg, hogy a zsidóság nem nemzetiségként, hanem a magyar nemzet részeként határozta meg magát.”
    Annyit tennék hozzá, hogy ez több mint gesztus.

  3. felix szerint:

    a kisebbségi….

  4. Tarjányi László szerint:

    Ahogy a cigányok ki tudták találni, hogy nem cigányok hanem romák, ugyanúgy a zsidók is kettéválaszthatnák a nemzetet/nemzetiséget és a vallást külön szóval!

    Akkor mindenki annak definiálhatná magát, aminek érzi! Zsidó lenne például az ókori nép, izraeli a mai ottlakó, a vallást hívhatnák mózeshitűeknek vagy judaistáknak, aki meg csak az adott kultúrához tartozónak érzi magát, az meg tartaná magát askenázinak/szefárdnak/falassának vagy éppen piréznek!

    Maga az antiszemita fogalom is félrevezető, mert nemcsak az ókori zsidók voltak szemiták, hanem az ottlakó népek jó része, például az asszírok is!
    “Ma két nép a legantiszemitább a világon, az egyik a zsidó, a másik meg a palesztín, mindketten szemiták, és nagyon utálják egymást. Copyright Tarjányi László”

    Miért ne lehetne valaki judaista vallású, de más vonatkozásban nem érzi magát azonosnak másokkal? Aki meg Izraellel azonosul, az jólteszi ha alijázik! Aki meg utálja Izraelt, az nem antiszemita, hanem anticionista, sőt polgárjogi harcos, aki szívén viseli az elnyomott, meggyötört palesztínok sorsát! Aki pártolja az izraeli csapásokat és telepespolitikát, az meg judeónáci!

  5. Elhallgattatni szerint:

    “71 éve – 1944. Július 6-án, Koszorús Ferenc vezérkari ezredes Horthy Miklós parancsára megmentette a budapesti zsidóságot.
    Az Esztergom környéki páncélosok Budapestre vezénylésével mentette meg a budapesti zsidóságot, ami hozzávetőleg 250 ezer lelket jelent.
    A kormányzó és a magyar katonák akciója volt az egyetlen eset a Hitler által megszállt Európában, ahol egy Németországgal szövetséges ország reguláris hadseregét arra használták fel, hogy megmentsék a zsidókat.
    # vitéz Szécsi Mátyás Pál: A kérdés így hangzik: Akkor miért ócsárolják a Kormányzó urat? és miért állítják róla az ellenkezőjét? Közel 20000. ezer Lengyel polgárt is megmentett, sőt iskolát, gimnáziumot épített nékik Balatonbogláron. Majd Német fogságban tengődött családjával, és emigrációban kellett meghalnia, annak aki megmentette az országunkat, mikor a vörös rém és a Románok már a fővárosban tomboltak!”

  6. ugró mókus szerint:

    A tiszteség kedvéért kedves tudósító,a túlélőt dr. Fehér Mártának hívják néhai Bárdos doktor csepeli körorvos leánya. A doktor úr Auschwitzban pusztult el.

  7. felix szerint:

    Tarjányi László.
    Majd te mondd meg, hogy mi legyen az agybajod következménye.
    A magát magyarnak valló zsidóság saját betegének tekint téged.

  8. Tarjányi László szerint:

    Felix, nem definiáltad ki a zsidó, aki magyarnak vallja magát! Nem lehet izraeli, mert itt él. Nem lehet zsidó nemzetiségű, tehát fajzsidó, hiszen a zsidók maguk kérték az ezernyolcszázas évek végén hogy Magyarországon vallásnak tekintsék őket! És nem lehet kultúrzsidó sem, hiszen ha magyarnak tartja magát, akkor annak a kultúrájával azonosulni kell! Ha nem azonosul, akkor nem magyar hanem magyarországi!

    Te meg a többi itteni haverod, magatok sem tudjátok hogy mik vagytok! Még judaista/mózeshitűek sem vagytok, úgyhogy ti nem zsidók vagytok, hanem kommunisták!
    A zsidóság az itteniek túlnyomó többségnek csak azért kell, hogy az áldozatokra hívatkozva megkapják a kárpótlást!

    Nem is tudom, hogy a bennszülött magyarok miért nem kérnek kárpótlást a tatároktól, a törököktől, az osztrákoktól, a németektől, az oroszoktól, és Trianonért mindenkitől aki részesedett Magyarországból!

Itt lehet hozzászólni !