Dokumentumfilm a kárpátaljai magyar áldozatokról

Csepel.hu

harc_

Dokumentumfilm készül azokról a kárpátaljai magyar áldozatokról, akik az elmúlt egy évben a kelet-ukrajnai harcokban vesztették életüket. A Magyar Média Mecenatúra program által támogatott filmet több fordulós pályázat eredményeként Csarnai Attila, a Csepeli Hírmondó munkatársa készítheti el, a film producere Skrabski Fruzsina. A dokumentumfilm munkacíme: Meghalni Ukrajnáért. 

A hivatalos adatok szerint eddig öt kárpátaljai magyar szerződéses katona halt meg a kelet-ukrajnai háborúban. A film elsősorban az ő életüket követi nyomon. Mindannyian fiatalemberek voltak, akik békés szolgálatnak hitték a katonaságot, mígnem bő egy évvel ezelőtt Donyeck és Luhanszk térségében nyílt fegyveres konfliktussá fajult az ellentét. A folyamatos sorozások következtében kárpátaljai magyar katonákat is a frontra parancsoltak, akik közül öten nem térhettek vissza élve. Közben otthonaikban, főként Ungvár és Munkács térségében feleségeik és édesanyjaik tüntettek azért, hogy a fiaikat ne vigyék egy értelmetlen háborúba, a harcoló egységeket pedig minél hamarabb engedjék haza szabadságra. Az életszínvonal állandó romlása különösen sújtja a kárpátaljaiak helyzetét.

„A történetnek csepeli vonatkozása is van, mert az egyik áldozat, a beregszászi Timoscsuk Mihály édesanyja kettős állampolgárként csepeli lakcímmel is rendelkezik. Vele gyakran találkozom, s elmond olyan történeteket, amelyek a magyar sajtóban ritkán jelennek meg. Arról pedig végképp nincs híradás, hogy a háború sújtotta régióban szórvány magyarság él, akik civilként szenvedik el a borzalmakat. Mykola Morgunov, a Luhanszk melletti Brjanka város polgármestere nemrég levélben erősítette meg, hogy a luhanszki járásban 350 magyar nemzetiségű él a legutóbbi népszámlálás adatai szerint. A terveim között szerepel, hogy felkeressem az ott élő magyarokat, és eljussak azokra a településekre, ahol a kárpátaljai magyar katonák meghaltak. Timoscsuk Mihály a Donyeck melletti Georgijevkában esett el, hárman pedig a februári harcok során Debalcevónál.” – mondta Csarnai Attila.

Csepel.hu

4 hozzászólás “Dokumentumfilm a kárpátaljai magyar áldozatokról” bejegyzésre

  1. Grün Izidor szerint:

    Valami félreértelmezést látok!
    Ők öten nem áldozatok, hanem hősök, akik életüket áldozták hazájukért!
    A film alkotóinak pedig egy jó program, hogy eljussanak azokra a településekre, ahol a kárpátaljai magyar katonák meghaltak.
    Anélkül, hogy sérteném a tervezett alkotás étoszát és pátoszát megkérdezhetem, hogy mi lenne, ha az erre fordított anyagiakat felajánlanák a hősök hozzátartozóinak továbbélésükhöz segítségül?!
    És most lehet köpködni Grünt!

  2. bolha szerint:

    Szegény grün Izodóra, most jól megkaptad a jól nevelt vazul mamától. Erre varrjál magadnak szép inggombot!

  3. Grün Izidor szerint:

    bolha!
    Sajnálom, hogy a művelt vazul néninek ez a véleménye a hazájukért életüket áldozó hősökről!
    De gustibus non est disputandum!

Itt lehet hozzászólni !