Jaj a Demszky-karóknak

Népszabadság

 

Demszky karó

Amit mostantól kitörnek, az jó darabig úgy is marad: elfogyott a megrongált Demszky-karók pótlására szolgáló pénz, amely amúgy sem volt elég. Egy társasház beszállna a kármentésbe, de nincs kivel osztozkodnia.

Elfogtunk egy levelet. Egy Dózsa György úti ház lakója írta lakótársai nevében, az egyik címzett a fővárosi önkormányzat közlekedési ügyosztályának vezetője, a másik pedig az erzsébetvárosi közrendvédelmi bizottság elnöke.

Íme a levél:

“Segítséget szeretnénk kapni Önöktől, mivel a Dózsa György út-Dembinszky utca sarkán már szinte az összes parkolásgátló oszlopot kitörték az autók. Legutoljára azt is, amelyre egy szemetesedény volt felszerelve. Bevittük az oszlopot a házunkba, ott őrzünk még másik kettőt is. Sajnos, mint megtudtuk, a fővárosnak nincs elég pénze arra, hogy pótolja az oszlopokat, pedig Erzsébetváros, a szomszédos ház és a mi házunk is kérte már. Ezeket is autósok törték ki; egyszer bejelentettük, hogy tudjuk a rendszámot, vagyis, hogy ki tette, nem érdekelte az illetékeseket, pedig ki lehetett volna fizettetni az autóssal vagy a biztosítóval. A sarkon egyébként ott van egy térfigyelő kamera, de ezek után azt kérdezzük: minek? Kértünk egy árajánlatot a helyreállításra, és azt szeretnénk, ha megosztoznánk a költségeken a következőképpen: van a mi három oszlopunk, amit megmentettünk, emellett a házunk felajánl még 30 000 forintot, a maradék költséget pedig – 80 ezer forintot – a főváros és Erzsébetváros fizethetné.”

“A Dózsa György út és a Dembinszky u. kereszteződésnél kitört hat oszlop pótlását megoldani nem tudjuk. Egy db ide illő típusú oszlop pótlása nettó 38 ezer forintba kerülne. Minimálisan négy oszlopot kellene pótolni, ezt azonban a lakók vállalása nem fedezi” – reagált a levélre a közlekedési ügyosztály. A VII. kerületi önkormányzat sem tud beszállni az osztozkodásba; csak az erzsébetvárosi tulajdonú közterületek fenntartási és javítási munkáinak költségei szerepelnek a büdzséjükben. Az illetékes mindenesetre megígérte, igyekeznek odahatni, hogy a főváros mielőbb pótolja az ominózus oszlopokat.

Mint megtudtuk, a városházi válasz gyakorlatilag bárhová elmehetne Budapesten. A fővárosi fenntartású útvonalak menti járdákon nagyjából 22 ezer oszlop (köznyelven Demszky-karó) és 8200 parkolásgátló csőkorlát van, amelyeknek gondozására az idén hatmillió forint jutott – a pénz azonban november végére elfogyott.

Röviden: a főváros nem bírja az iramot a rongálókkal, vagy ahogy az ügyosztály fogalmaz, amit helyreállítanak, “lényegesen kevesebb, mint amennyire szükség lenne”. Az összes korlát és oszlop hiánytalan pótlásához tízmilliós nagyságrendű összeg kellene, a hatmilliós keret jószerével csak a balesetveszélyes darabok rendbetételére elég.

A második fél év első öt hónapjában 51 hajlított csőkorlátot és nyolc parkolásgátló oszlopot pótoltak, 19 balesetveszélyesen megrongált korlátot és 27 ugyancsak balesetveszélyesen szétbarmolt oszlopot pedig egyszerűen eltávolítottak a járdáról – tájékoztatott a közlekedési ügyosztály.

A pénzhiány erősen meglátszik a városon.

Forrás: Népszabadság

Itt lehet hozzászólni !