„Zöld” enciklikában figyelmeztetett Ferenc pápa

Hirado.hu

„Zöld” enciklikában figyelmeztetett Ferenc pápa

A Laudato si’! vagyis Áldott légy címmel néhány napja mutatták be Ferenc pápa “zöld” enciklikáját, melynek címe Assisi Szent Ferenc Naphimnuszának soraira utal.

Az enciklika teológiai dokumentum, mindenkori pápai üzenet a világhoz. Ferenc pápa “zöld” enciklikát írt, a teremtett világ védelmében szólalt fel, az emberiség sorsát és jövőjét elemezte. A 192 oldalas, interneten közölt dokumentum a Földhöz és a teremtett világhoz intézett imákkal zárul, és afféle ökológiai kiáltvány. Nem meglepő, sőt megszokott, ha környezetvédelmi szervezetek, vagy a politikusok részéről érkezik felszólítás a környezet megóvásáért, vagy súlyos figyelmeztetés az utolsó órákról, de egyedülálló, hogy a katolikus egyházfő próbálja környezetszennyezés kérdésében felrázni a világot.

A szegények pápája elítélte a pénzügyi hatalom uralta világot. Ferenc pápa enciklikájának főbb üzenete az, hogy lépjünk ki az önpusztítás spiráljából. A katolikus egyház vezetője szerint a digitális kor embere nem bölcsebb lett, hanem még butább, ezért útmutatásra van szüksége.

Az új enciklikát kiemelt várakozás kísérte, az olasz sajtó nem is várta ki a hivatalos közlést, a szöveget már a vatikáni bemutató előtt az interneten el lehetett olvasni. A meglepetések azonban már megszokottak Ferenc pápától, akinek számos döntése, gesztusa újdonságnak számított, s ez vonatkozik az enciklikára is, hiszen egyedülinek számít, hogy egy katolikus egyházfő a környezeti problémákat állítsa nyitó enciklikája középpontjába.

Forrás: Hirado.hu

Itt lehet hozzászólni !