Titkosszolgálati érvek a határzár mellett

Napi Gazdaság

Titkosszolgálati érvek a határzár mellett

A kormány nem véletlenül indította el a nemzeti konzultációt. Pintér Sándor belügyminiszter már két éve figyelmeztetett, hogy a migrációs kérdés óriási nyomást jelent Európának, és már ekkor felvetette a határok megerősítését, a kerítés megépítését – derül ki Németh Szilárd lapunknak adott interjújából.

A parlament nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke szerint az illegális bevándorlást az Európai Unión kívül, de az unió gazdasági segítségével kell megállítani.

 – Jelen pillanatban milyen konkrétumokat lehet tudni a megépülő kerítésről?

– Minden technikai részletet a belügyminiszer úr terjeszt majd a kormány elé. Jelenleg az tudható, hogy négy méter magas, úgynevezett NATO-kerítést kell csinálni, ami azt jelenti, hogy négy méter magas részen rátesznek még egy olyan dróthálót, ami fizikailag megakadályozza, hogy át tudjanak rajta mászni. Azt tudjuk még, hogy a kerítés 175 kilométer hosszan épül meg, és az összes határátlépő hely megmarad. Természetesen nemcsak ettől a műszaki zártól várjuk, hogy kevesebben legyenek az illegális határátlépők, hanem a határőrizeti szervek nagyon komoly jelenlététől is. Minderre azért van szükség, mert a balkáni útvonalon, a magyar–szerb határon május 31-ig 50 430 migráns érkezett az országba, Olaszországon keresztül pedig 47 008-an jutottak be az unió területére. Naponta több mint 500 illegális migráns jön hazánkba, csütörtökön már 58 ezer fölött volt a számuk, szemben a 2014-es 42 277 fővel. Jól látszik, hogy június végére a 60 ezret bőven túllépik, szeptemberre elérheti ez a szám a 100 ezret, az év végére pedig akár 150 ezer is lehet az illegális bevándorlók száma.

– Egy ilyen fajsúlyú döntést nem szoktak csak úgy, ad hoc alapon meghozni. Voltak esetleg hírszerzői jelentések?

– Természetesen voltak. A határőrizeti szervek és a rendőrség együttműködnek a titkosszolgálatokkal is.

– Úgy tudjuk, Pintér Sándor belügyminiszter már a nemzetbiztonsági bizottság 2013. május 24-i ülésén figyelmeztetett, hogy a migrációs kérdés óriási nyomást jelent Európának, és már ekkor felvetette a határok megerősítését, a kerítés építését.

– Valóban. Nem véletlenül indítottuk el a nemzeti konzultációt, nem véletlenül beszéltünk erről már az év elején. 2014 őszétől kezdve már nyilvánvalóvá vált, hogy nő az illegális határátlépők száma, akik elsősorban koszovói albánok voltak. Ezért kellett nagyon sürgős intézkedéseket tenni, ezért tárgyalt a magyar és a szerb belügyminiszter. Ezért fogalmazta meg Pintér Sándor, hogy ezt a problémát a jelenlegi jogszabályokkal, szabályozással nem tudjuk megoldani, csak úgy, ha nemzeti hatáskörbe kerül. Egyébként magát az illegális bevándorlást – tehát azt, hogy a menekültek gazdasági okokból, a jobb élet reményében, szervezett bandák által felbiztatva és irányítva jönnek az Európai Unióba – az Európai Unión kívül kell megállítani. Ez úgy lehetséges, hogy az érintett területeken, Ázsiá­ban, a Közel-Keleten és Afrikában jelentős gazdasági akciókat indít el az Európai Unió.

– Arról vannak információk, hogy a déli határszakaszon zajló illegális bevándorlás jelenthet-e terrorveszélyt?

– Ez egy nagyon érdekes kérdés, ezért is tettük fel a nemzeti konzultációban, hogy az emberek érzékelik-e, hogy a bevándorlás összekapcsolódhat-e a terrorizmussal. Hangsúlyoznám a feltételes módot, de ha minél nagyobb számban jönnek az illegális bevándorlók, a nagy számok törvénye alapján a terrorista körökben is felmerülhet, hogy őket gazdasági bevándorlókként vagy menekültként küldjék be az országba. Véleményem szerint a nagy számok törvénye alapján a kettő közt van ok-okozati összefüggés.

– Ha már a nemzeti konzultá­ció-nál tartunk: hány válasz érkezett eddig?

– Eddig 734 ezren küldték vissza postán a bevándorlásról szóló kérdőíveket, és 35 ezren vettek részt a konzultációban az interneten.

– Meg tudja erősíteni a Népszabadság információját, miszerint ha Szerbia saját erőből vagy nemzetközi segítséggel garantálja, hogy határain megállítja a menekültáradatot, a magyar kormány eltekinthet a határzár megépítésétől?

– Ezt nem tudom kommentálni, nincs ilyen információm.

Forrás: Napi Gazdaság

7 hozzászólás “Titkosszolgálati érvek a határzár mellett” bejegyzésre

  1. Grün Izidor szerint:

    Emberi érvek a “Vasfüggöny” ellen!
    Ma van a menekültek világnapja!
    .
    A zeurópai országok a hozzájuk érkezett menekültekből ennyi százalékot fogadnak be!
    Lehet köhögni fityeszkék! 😛
    .
    https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/11220115_892257057497562_6922929312229796933_n.jpg?oh=ab19683a45a9080911ca30ce963f2fdc&oe=5634055D

  2. 2084 szerint:

    Az Eurostat adatai szerint: “A menedékkérők fele Németországra és Magyarországra jutott, ám a lakosságszámra vetítve már messze kiemelkedünk a tagállamok mezőnyéből. Egymillió magyar lakosra ugyanis 3322 menekült jutott, háromszor annyi, mint az utánunk következő Svédországra (1184) és Ausztriára (1141). Az EU átlaga mindössze 365.”

  3. Grün Izidor szerint:

    2084!
    Ebből a 33220-ból hány kapta meg a befogadást?!
    Mert a dog ott van elhantolva!

  4. ebihal szerint:

    Rendesen alákérdeztek, de hát pártújság!

  5. Tarjányi László szerint:

    Az egy is eggyel több mint akit be kellene fogadni! Nézzétek már meg, mit csináltak a feketék a délolaszországi kisvárosok utcáin!

  6. Rázsó szerint:

    Soha nem gondoltam volna, hogy a “rahowa”-t komolyan kell venni.
    A végén kiderül, hogy ez frankón így lesz.

  7. ebihal szerint:

    Ez a titkosszolgálati duma a legjobb, ennek nem lehet utánanézni, csak kicsit későn
    jutott eszükbe!

Itt lehet hozzászólni !