Sokasodnak a kérdőjelek a metró körül

Magyar Hírlap

Csak a műszaki kérdések tisztázottak a 4-es metróval kapcsolatban, pénzügyi helyzete, folytatása továbbra is bizonytalan – hangzott el a beruházásról tartott tanácskozáson. A vendéglátó belvárosi polgármester, Rogán Antal a projektben rejlő városfejlesztési lehetőségeket emelte ki.

“Tárgyilagosan szembe kellene néznünk a metróberuházás műszaki, gazdasági állapotával, jóslatok helyett végre ígéretet kell kapnunk a befejezés időpontjáról” – kezdte vitaindítóját Tarlós István a Rajtad is múlik, Együtt a Fővárosért Alapítvány tanácskozásán. A Fidesz-KDNP fővárosi frakciószövetség elnöke a 4-es metró előrehaladásával kapcsolatos kérdéseit, kételyeit fogalmazta meg, miközben elismerte a beruházásban részt vevő műszaki emberek szaktudását, az elvégzett munka minőségét. Tarlós szerint nem kerülhetők meg alapkérdések, amelyeket régóta nem válaszol meg senki. Mennyi időt takaríthatnak meg az utasok, ha az új vonalon utaznak? Mikorra térülhet meg a beruházás? Mit lehet tudni a finanszírozásról? Hiszen az Európai Unió támogatói döntése előtt újabb és újabb adatokat kér a fővárostól a metró gazdaságosságáról. Elvégezte-e valaki a nyomvonal felülvizsgálatát, tekintettel arra, hogy a metróépítéseknél elfogadott 1000–1500 méter távolságnál jóval rövidebb szakaszokra kerültek a megállók? Hol tart a 4-es metró Budaörsig, Rákospalotáig történő meghosszabbításának tervezése?

Klados Gusztáv, a DBR Metró Projektigazgatóság operatív igazgatója válaszában leszögezte, hogy a kérdések többségére nem tud felelni: megbízatása a Keleti pályaudvarig haladó metróépítésre terjed ki. Abban egyetértett a frakcióvezetővel, hogy az új vonal csak akkor töltheti be feladatát, ha Budaörsig meghosszabbodva bekapcsolja a főváros délnyugati részeit is a közlekedési hálózatba. Ez a projekt harmadik szakasza lenne, egyelőre azonban csak a Bosnyák térrel záruló második szakaszra van vasúthatósági és környezetvédelmi engedély. Klados szerint már most dolgozni kellene a folytatáson, ügyelve arra, hogy olyan szerződéseket készítsenek, amelyek nem a vállalkozók érdekeit védik. A szakember azt várja, hogy 2010 őszére befejezik az építést, azt azonban nem lehet megbecsülni, hogy a vezető nélküli szerelvényeket szabályozó számítógépes rendszer üzembe helyezése, tesztje hány hónapig tart majd.

Hamarosan doboghat Budapest szíve

Rogán Antal (Fidesz), az V. kerület polgármestere szerint ma már nem érdemes beszélni a múltról, és csak a metróban rejlő városfejlesztési lehetőségekre kell koncentrálni. Ilyen például a Budapest szíve program, amelynek értelmében a Kálvin tértől a Szabadság térig összefüggő forgalomcsillapított utcákat alakítanának ki a tömegközlekedés és a gyalogosok számára. A Károly körút szintén új arculatot kap majd, az ezzel kapcsolatos vállalkozói szerződéseket hamarosan megkötik, és májusban megkezdődhet a kivitelezés.

magyarhirlap.hu

Itt lehet hozzászólni !