Önkormányzati mentőöv a roma óvodának

Csepel.hu

testuleti0528 004

A csepeli önkormányzat képviselő-testülete május 28-i ülésén határozott arról, hogy a közbiztonság javítása érdekében a Vízmű lakótelep különleges védelmet kapjon. Döntöttek a Majd Megnövök Baptista Óvodába járó gyermekek étkezési támogatásáról, és az idei sportcélú támogatásokról.

A képviselő-testület tagjai és a jelenlévők néma felállással emlékeztek a napokban elhunyt Hermann Mária nővérre. Siegfrieda iskolanővér 2011-ben Csepel Örökség díjat vehetett át Németh Szilárd polgármestertől. Az ő kezdeményezésére épült meg a Béke téri Szent József Otthon, ahol haláláig ő is élt. Emlékére június 4-én gyászmisét celebrálnak.

Egyhangú igen a „cigány óvodának”

Borbély Lénárd javaslatára a jövőben is biztonságosan működhet a Majd Megnövök Baptista Óvoda – hála a képviselő-testületnek. – intézménybe jelenleg 51, többnyire roma származású gyermek jár, akik halmozottan hátrányos helyzetük miatt sajátos nevelést igényelnek. Az ott dolgozó hat pedagógus nap mint nap rengeteget tesz a gyerekek integrációjáért. Iskolaérettségre nevelik őket, ám hasznos tevékenységük ellenére kevés normatívát kapnak.

A testületi ülésen megjelent az óvodát alapító Debre Istvánné Magdolna, aki hangsúlyozta: büszkén nevezi cigány óvodának intézményüket, ahol a kerület szempontjából is fontos nevelő és felkészítő munkát folytatnak. Évek óta nehéz anyagi helyzetben működnek, óriási szükségük van segítségre. Arra kérte a képviselőket, hogy pártállástól függetlenül szavazzanak igennel a polgármester által beterjesztett javaslatra. A képviselők teljesítették kérését, és valamennyi csepeli párt valamennyi képviselője megszavazta az óvoda támogatását.

A Majd Megnövök Baptista Óvoda 4 millió forint összeget kap tartozásai rendezésére, valamint önkormányzati segítséget a gyermekek mindennapi étkeztetéséhez.

Javuló közbiztonság Hároson

Borbély Lénárd 2014-ben polgármester-jelöltként, Balogh Ernő pedig képviselő-jelöltként tett ígéretet arra, hogy az ott élők érdekében javítják a közbiztonságot a Vízmű-lakótelepen. Ez a lakótelep Csepel határában fekszik, a legtávolabb a rendőrkapitányság épületétől. Lakói sokszor panaszkodtak a lakásbetörések, gépjármű-lopások, autófeltörések kimagasló számára.

Két héttel ezelőtt lakossági fórumon hallgatták meg az ott lakók véleményét, akik nagy többséggel támogatták (198-ból 167-en) a közbiztonságot növelő kerítés és biztonsági rendszer felállítását. A testület 9,9 millió forintot szavazott meg a lakótelep bekerítésére.

Az ülésen felszólalt egy helyi lakos is, aki abbéli örömét fejezte ki, hogy a polgármester és a hárosi biztos megtartják ígéretüket és a lakók többségének nagy megelégedésére megvalósulhat a beruházás.

Sportpályázat és árkádsor a Kossuth Lajos utcában

A nagy érdeklődésre való tekintettel a sportpályázatra tervezett 3 millió forintos keretet Borbély Lénárd polgármester 5 millió 750 ezer forintra emelte. Ebből az összegből 21 kerületi sportegyesületet támogat a csepeli önkormányzat.

Szintén a polgármester kezdeményezte, hogy vizsgálják meg annak a lehetőségét, miként lehet modernizálni, szebbé tenni a Kossuth Lajos utcai üzletsort. Az állapotfelmérésekkel párhuzamosan hamarosan ötletpályázatot ír ki az önkormányzat az üzletközpontok és kapcsolódó közterületek színvonalas építészeti megújítása érdekében.

Újabb útszakaszok kapnak szilárd útburkolatot

A képviselők döntöttek arról, hogy maradvány forrásból – mintegy 40 millió forintból – a Kecsege utcában (Kórus utca és Damjanich János utca között), valamint a Kokilla téren (Motor utca- Mázoló utca között) megtörténik a csapadékvíz-elvezetés és szilárd útburkolatot kapnak a jelzett útszakaszok.

Civil szervezetek támogatása

„Önkormányzati általános célú támogatás” előirányzat terhére az alábbi civil szervezetek támogatását szavazták meg a képviselők:

  • 200 ezer forint Málik Irén szabadfoglalkozású művésznek, melyet kizárólag életmű katalógusának kiadási költségeire fordíthat
  • 250 ezer forintos támogatásban részesül a Csepeli Mozgássérültek Önálló Egyesülete, melyet a két nyári kirándulásuk utazási költségeire fordíthatnak
  • 300 ezer forint a Katolikus Karitász – Caritas Hungarica a Szent Erzsébet Karitász Bál megrendezési költségeire
  • 150 000 forint a Csepeli Mosolygó Dalkör Kulturális Hagyományőrző Egyesület részére fellépő ruhák, hangszerek vásárlására, valamint utazási költségek finanszírozására
  • 150.000 forint a Csepeli Népdal – és Nótakör Kulturális Hagyományőrző Egyesület részére fellépő ruhák vásárlására, utazási költségre, szállás költségeire, technikai költségekre, illetve működési költségeire fordíthatja.

„Emeljük fel közösen a hangunkat!”

„Mi már a saját bőrünkön érezzük a klímaváltozás negatív következményeit, és szembe kell néznünk azzal, hogy közel a pillanat, amikor a folyamatok végleg visszafordíthatatlanná válnak. Ha mi nem változtatunk, unokáinknak már nem lesz módjuk a beavatkozásra” – mondta el a napokban Áder János köztársasági elnök, aki egyre gyakrabban figyelmeztet a klímaváltozás veszélyeire.

Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete – Áder János köztársasági elnök felhívásához csatlakozva – egyhangúlag támogatja Al Gore, az Amerikai Egyesült Államok Nobel–díjjal kitüntetett volt alelnökének kezdeményezését, melynek célja, hogy  egymilliárd ember támogatásával egy új globális éghajlatvédelmi megállapodás létrehozására ösztönözze a világ vezetőit.

Fentiek mellett a képviselők elfogadták a kerület közigazgatási területére vonatkozó csapadékvíz elvezetési koncepcióterv kidolgozására irányuló javaslatot, valamint döntöttek arról, hogy Mendrey Tamás tőrvívó kapja idén a Kolonics György Sport Érdemérmet.

Csepel.hu

7 hozzászólás “Önkormányzati mentőöv a roma óvodának” bejegyzésre

  1. helyi szerint:

    Mendrey Tamás kapta a Kolonics Érdemérmet…Ez a csepeli sportegyesületek, sportolók egyik hatalmas arculcsapása! A kétségkívül tehetséges sportoló ugyanis nem csepeli, hanem szigetszentmiklósi színekben sportol évek óta! Valószínűleg nem kis lobbitevékenység vezetett ahhoz, hogy ő kapja meg a díjat, a sok száz, csepeli színeket képviselő, csepelen élő sportolóval ellentétben! Gratulálok a döntéshozóknak, szép volt fiúk!

  2. Lovas szerint:

    Mendrey Csepelen lakik, nem? Tudtommal Kolonics meg nem csepeli volt. Akkor “helyi” szerint Kolonics neve méltatlan Csepelhez?

  3. helyi szerint:

    Lovas, az hogy Csepelen lakik az egy dolog, de szigetszentmiklósi versenyzőként ismerik mindenhol, ahol szerepel és Csepel szóba sem kerül a nevével kapcsolatban, ez itt a bökkenő! Jah..Kolonics Gyuri pedig Csepelen lakott, méghozzá a Hollandi úton…erről ennyit!

  4. Lovas szerint:

    A végén lehet, hogy Csepelen lakott. Amit csinálsz, egyszerű kötözködés.

  5. helyi szerint:

    Nem gondolom annak. Csak kiállás a valójában csepeli sportolók mellett, ha már a polgármester és tiszteletteljes (párt)társasága nem teszi meg.

  6. Zolika szerint:

    Felesleges a műbalhéz kelteni helyi, higgadj le!

  7. helyi szerint:

    Ez nem műbalhé, hanem szégyen a csepeli sportolókra nézve…Eddig csak olyan sportemberk kapták meg a díjat, akik csepeli színekben tettek valamit a kerületért! Úgy látszik a mostani városvezetésnek már ez sem fontos! Én kérek elnézést a csepeli sportolóktól a nevükben

Itt lehet hozzászólni !