Málik Irén textilművész gyűjteményes kiállítása a Csepel Galériában – „Szövök, fejtek”

Csepel.hu

70e

Bár hölgyek esetében nem illik a korról beszélni, Málik Irén Ferenczy Noémi-díjas textilművész nem titkolja, május 26-án lett 70 esztendős. E kerek évfordulót gyűjteményes kiállítással ünnepli a Csepel Galériában, ami pályafutása minden időszakából mutat egy-egy részletet.

Itt van az egyik „legöregebb”, 1974-ben alkotott faliképe, de a legújabbak közül is láthatunk néhányat. Több textilje gyűjtemények, intézmények tulajdonában van: ezeket is megnézheti a látogató, igaz, csak fotókon. Amikor arról kérdezem, melyik az kárpit, amitől nem tudna megválni, a Pannonhalmát ábrázoló képre mutat, „de persze ez csak az egyik kedvenc, több is van, amit nem adnék másnak.”

Málik Irén tősgyökeres csepeli, már az édesanyja is itt született. Nagyszülei az 1920-as években telepedtek le Csepelen: nagyapja kubikosként, később kőművesként dolgozott. Az egyszerű, írástudatlan munkásembernek  – aki később megtanult írni és olvasni – , nagyszerű kézügyessége volt. „Valószínűleg tőle örököltem a tehetséget: gyönyörű állatfigurákat faragott a gyerekeknek, de hangja is jó volt”- mondja Málik Irén. Azt is megtudom tőle, hogy a szövés folyamata sokszor nem csak előre, hátrafelé is halad. „Fejtek is, ha nem úgy alakul a kép, ahogy megterveztem, megálmodtam”- meséli.  Munka közben legszívesebben régi kabaréjeleneteket hallgat kazettáról, de az operettek, kuplék világa is közel áll hozzá. „Én is énekelek, ha olyan szám megy a rádióban, amit ismerek, szeretek.„

Málik Irén textiljeiről, olajpasztelljeiről sok mindent írhatnánk, elemezhetnénk művészetét, idézhetnénk a kiállítást megnyitó Wehner Tibor művészettörténész megnyitón elhangzott értő mondatait, de inkább a személyes találkozóra invitálom az olvasót. Higgyék el, megéri.

Málik Irén gyűjteményes kiállítása június 12-ig tekinthető meg a Csepel Galériában (Csete Balázs u. 15., Tel.: 278-0711) hétfőtől csütörtökig 8 és 16 óra között, pénteken előzetes bejelentkezéssel.

Csepel.hu

 

Itt lehet hozzászólni !