Retteghetnek az illegális bevándorlók Nagy-Britanniában

Origo

Retteghetnek az illegális bevándorlók Nagy-Britanniában

Cameron és csapata belehúz

A fekete jövedelem olyan lesz, mintha rablással szerezték volna, ezért a rendőrség is hasonlóan kezeli majd. Ilyen és ehhez hasonló tervek szerepelnek a konzervatív brit kormány migrációt visszafogó terveiben. Van is mit visszafogni: Nagy-Britanniában egy év alatt 88 ezerrel nőtt a nettó bevándorlás, pedig a miniszterelnök már 5 évvel ezelőtt is csökkentést ígért. David Cameron legújabb elképzeléseit az angol királynő ismerteti.

Szigorúbb ellenőrzésre számíthatnak ezentúl a Nagy-Britanniában élő bevándorlók, különösen azok, akik a megengedettnél régebben és/vagy illegálisan dolgoznak a szigetországban. Erre következtet a Guardian a május 7-én újraválasztott konzervatív kormányfő, David Cameron legutóbbi megszólalásából, és azt is írja, hogy a részleteket maga II. Erzsébet mondja majd el a csütörtöki Queen’s speechben.

A briteknél hagyomány, hogy az uralkodó minden évben ismerteti a kormányprogramot, ebben pedig következetesen my government (az én kormányom) megszólítással illeti a végrehajtó testületet.

Megszűnt a kontroll

Gyanítható, hogy az abszolút többséget szerzett toryk ezúttal bátrabb intézkedéseket vezetnek be, ami nem lesz túl nehéz, hiszen 2010 és 2015 közötti koalíciós partnereik, a liberáldemokraták eddig rendre „visszafogták” őket.

Az idei választási kampány egyik meghatározó témája a migráció volt, és Cameron annak ellenére bizonyult sikeresnek, hogy 2010-es megválasztásakor arra kérte választóit: „rúgják ki”, ha nem sikerül érdemben csökkenteni a bevándorlók számát. És a brit statisztikai hivatal legutóbbi felmérése szerint nem hogy nem sikerült, de a nettó bevándorlás rekord közeli. A hivatal adatai alapján a 2014 szeptemberét megelőző egy évben az utóbbi szám 298 ezer, úgy, hogy az azt megelőző 12 hónapban „csak” 210 ezer volt. Összesen azonban 624 ezren érkeztek Nagy-Britanniába – szemben a 2012-13-as 530 ezerrel –, a 298 ezres adat ennek, illetve 327 ezer kivándorlónak a különbsége.

A cél: kevésbé vonzónak lenni

Cameron ígérete szerint a királynő ma olyan üzenetet tolmácsol, amely „az illegális bevándorlók számára kevésbé vonzó hellyé teszi Nagy-Britanniát”. A kormányfő szerint ugyanis „egy erős ország nem a hidakat vonja fel, hanem a bevándorlást ellenőrzi, mert ha nem teszi, akkor kontrollálatlan nyomás alá helyezi a közszolgáltatási rendszert, ez pedig alapvető méltányossági kérdés”. David Cameron azt is világossá tette, hogy az ellenőrizetlen bevándorlás „rongálja” a brit munkaerőpiacot, mert az olcsó és képzetlen külföldi munkaerő lenyomja a béreket, hovatovább elveszi a britek elől a munkahelyeket.

A toryk célja ezért először az, hogy az illegálisan Nagy-Britanniában tartózkodó és alacsonyan képzett embereket kiszűrjék – a becslések szerint jelenleg 300 ezren vannak olyanok, akik „eltűntek” a hatóságok látóköréből.

Előbb a deportálás, aztán a fellebbezés

Hogy ez sikerüljön, London először azt az „egérutat” igyekszik lerövidíteni és megszüntetni, amíg a hivatalos szervek rájönnek, hogy valaki törvénytelenül tartózkodik az országban. Ennek legfőbb eszköze, hogy a fekete jövedelem jogilag egy kategóriába esik majd a bűncselekménnyel – például rablással – szerzett pénzzel, vagyis a rendőrség lefoglalhatja.

Ezen kívül több hatáskört adnak önkormányzati kézbe, sőt, a bankok is szélesebb jogosítványokat kapnak, hogy a számlákon tartott pénzek eredetét kiderítsék. Nem lesz egyedi eset az sem, hogy a migránsokat előbb viszik el – vagy utasítják ki – mielőtt fellebbezhetnének, és azt is tervezik, hogy az eddig külföldön toborzó cégeknek Nagy-Britanniában is hirdetniük kell, elvileg is elejét véve a munkaerő-beáramlásnak.

Forrás: AFP/Stefan Rousseau

Forrás: Origo

Egy hozzászólás “Retteghetnek az illegális bevándorlók Nagy-Britanniában” bejegyzésre

  1. Tarjányi László szerint:

    Egy férfi sétál a londoni utcán. Egy rabló eléáll egy késsel.
    – Ide a pénzeddel!
    – De kérem, milyen eljárás ez, én vagyok a pénzügyminiszter!
    – Akkor meg ide a pénzemmel!

Itt lehet hozzászólni !