Így működik a demokrácia

Vélemény – Ábel Attila

DemokráciaKicsi

A fenti képet a legutóbbi testületi ülésen készítettem. Jobb oldalon Polgár György, a kíméletlen cenzúrájáról hírhedt volt MSZP-s főtanácsadó ül, a mikrofon előtt a menye áll. Polgár Izabella a csepeli óvodai felújítások és átszervezések elleni tiltakozók egyik vezetője. A fotón az üres helyeken az ellenzéki képviselők ülnének. De többségük ekkor már lelépett. A demokráciára hivatkozva mentek el persze, nem azért, mert büdös nekik a munka.

2010-ig, ha iskolákról vagy óvodákról volt szó Csepelen, sokszor intézményeket zártak be vagy adtak el. Esetleg arról folyt vita, miért emelik az étkeztetés árát, miért nincs pénz felújításra. Ennek a kommunikációját irányította főtanácsadóként Polgár György. 2010-től Csepel új vezetése több száz millió forintot fordított felújításokra. A gyerekek étkezése kedvezőbb vagy ingyenes lett, tisztasági csomagjaikat is ingyenessé tette az önkormányzat. Az előzmények tekintetében a jó szándékunk nem kérdőjelezhető meg. Az sem titok, hogy miért szükségesek a felújítások és az átszervezés. Több körben egyeztetett a vezetés az óvodák dolgozóival. A tiltakozókat is nyitott ajtókkal fogadtuk. Morovik Attila alpolgármester és Borbély Lénárd polgármester külön-külön másfél órán keresztül tárgyaltak a vezetőjükkel, képviselőiket két testületi ülésen is meghallgattuk.

Amit ezért cserében kaptunk, esetenként minősíthetetlen volt. Az, hogy diktatúrával vádolnak, minden demokráciában megszokott. Még simán elmegy. Egy több százezer forintos telefonos kampányban tüntetni is hívták a csepelieket, ahol viszont már azt állították, hogy merényletet készülünk elkövetni a gyerekek ellen. Vagyis terroristák vagyunk. Az eldurvult kampány ellenére talán húsz szülő vett részt a tüntetésen. A tüntetők kétharmada politikus és az ő családtagjaik voltak. Mivel petíciót, aláírást több hónap után sem kaptunk, nem tudjuk, hogy a tiltakozók mögött az ellenzéki politikusokon és a néhány szülőn kívül állnak-e valakik.

Van, aki átláthatóságot, egyszerűbb működést akar, míg a másik titkolózik. Az egyik bezárja az óvodákat, a másik felújítja, kibővíti azokat. Minden azon múlik, hogy a választók a döntő pillanatban mit akarnak. 2014 októberében azt akarták, hogy a Polgár György-félék ne óvodabezárásokat kommunikáljanak, hanem óvodai felújításokat támadjanak. Mi is tesszük a dolgunkat: most nem óvodabezárások ellen tiltakozunk, hanem a felújításukért és átláthatóbb működésükért dolgozunk. Így megy ez. Így működik a demokrácia. De itt és most volt egy nagyon szerencsés ember is: Polgár Izabella. Nem csak azért, mert a gyermekei felújított óvodába járhatnak majd. Azért is, mert nem ismerte meg az apósát úgy, mint aki az óvoda bezárását védi.

Forrás: Facebook

49 hozzászólás “Így működik a demokrácia” bejegyzésre

  1. Grün Izidor szerint:

    Ábel Attila!
    Jól látod!
    Így működik a demokrácia, ahol a sokszínű vélemények ütköztetése folyik és nem egy vezérürü kolompja után igazodó birkák vagyunk! 😛 😀

  2. Ábel Attila szerint:

    Örülök, hogy most az egyszer egyetértünk.

  3. Grün Izidor szerint:

    Ábel Attila!
    Egyet kell érteni veled!
    Annyira tökéletesen leírtad a demokrácia ismérveit, hogy akár a zÁllamigazgatási Főiskolán is tananyag lehetne!
    Domesztosz pörög a sírjában! 😛 😀

  4. JR szerint:

    Hát ez katasztrófa ez a cikk!!! A helyesírási hibákért külön gratuláció Ábel Attilának!!!! Siralmas…. az egész bagázs…. csak ezt tudják és a rohadt stadionok építését……..

  5. Alma szerint:

    Milyen helyesírási hibák?

  6. királyerdei szerint:

    Elvtársak!
    Itt nem “népi demokráciáról” van szó,mert akkor az elvtársaitok már fellóggatak volna
    benneteket.

  7. JR szerint:

    Érdekes már javították….

  8. ebihal szerint:

    Ábel Attila!
    Amióta ez az ügy terítékre került, kértem itt az infón, hogy írja már le valaki, hogy
    milyen előnyei vannak az összevonásnak, különös tekintettel a gyerekekre. Senki
    sem vette a fáradtságot, vagy nem volt elég bátor hozzá. Te sem! A fenti írásban
    sincs igazán érv, csak az ellenfél pocskondiázása. Szánalmasak vagytok!

  9. Orsós Rodrígó szerint:

    A csepel fingo mindig is az ellenfél pocskondiázásáról szólt és fog szólni.

  10. felix szerint:

    ebihal.
    Ez ideig egyetlen egy kérdésre sem tudtak válaszolni.
    Értelmi képességeik a gombnyomogatásnál véget érnek.

  11. Fazakas Gergely szerint:

    Tisztelt Ábel Attila Úr,

    amint már előttem is megírták, ennyi karakterből már egész sokat le tudott volna írni abból, hogy elképzeléseik szerint hogyan fognak működni az óvodák szeptembertől..
    Akkor talán elindulhatna végre valami párbeszéd. Az hogy meghallgatják amit mondok, elmondják amit akarnak majd minden megy tovább mintha mi sem történt volna, az én elképzeléseim szerint még nem az.
    üdvözlettel,
    Fazakas Gergely

  12. Fazakas Gergely szerint:

    Hogy valami olyat is írjak ami passzol a cikk stílusához:
    A cukrosbácsi jószándékához sem férhet kétség hiszen cukorkát ad a gyerekeknek.

  13. Fogarasi László szerint:

    A mellébeszélés és magyarázkodás helyett. Ha tudni akarod, hogy valóban miként működik a demokrácia Csepelen:
    http://csepel.hu/anyagok/dokumentumtar/Testuleti_anyagok/2015/0416/21ker_KtJkv_150416.pdf
    Ha elolvastad, akkor azt is tudni fogod, hogy működik a fideszes hazugsággyár.

  14. Ábel Attila szerint:

    Tisztelt Fazakas úr!

    A cukros bácsis hasonlat pont az a szint, mint a terroristás. Ilyen hozzáállással nem csodálom, hogy semmit sem jegyzett meg abból, amit olvasott vagy amit az alpolgármester és a polgármester úr elmondott Önnek az óvodai felújításokról és összevonásokról.

    Csak azt kérem, hogy legközelebb indulatok helyett az összefüggésekre figyeljen. Nem vagyunk terroristák, nem vagyunk cukros bácsik: nem ezért fejlesztjük több száz millió forinttal azokat az óvodákat, ahová az Önök gyermekei járnak.

  15. ebihal szerint:

    Ábel Attila!
    Képes vagy végre tényeket is leírni?

  16. Grün Izidor szerint:

    ebihal!
    Ábel Attila sohasem fog nekünk tényeket leírni!
    Az ilyeneket a csaholás miatt tartják! 😛 😀

  17. felix szerint:

    Fingja sincs az egészről.

  18. Ábel Attila szerint:

    Ebihal és Grün: mivel soha semmilyen tényt nem fogadtatok még el semmiről, soha nem is fogtok elfogadni semmit. Még a kerület költségvetési számait, a KSH adatait, a GDP-adatokat is elutasítjátok: akkor meg miről beszéltek, milyen “tényeket” vártok?

    Az összevonással átláthatóbb lesz az óvodai rendszer, hatásában olyan lesz, mintha tízzel több óvónő dolgozna, jobban és gyorsabban tudnak reagálni a szeptemberi óvodai változások következményeire. A szülők félelmei akkor következhetnek be, ha minden úgy marad, ahogy most van. Ez a helyzet. Minden változás félelmekkel, bizonytalansággal jár, ez tény, de ettől még meg kell felelni az új kihívásoknak.

  19. Fazakas Gergely szerint:

    Tisztel Ábel Attila Úr,

    örülök hogy megindult a kommunikáció, megvan az első lépés.
    Most, hogy a második posztra annak stílusában már megvan a válasz, akkor most kaphatok egy választ az első bejegyzésemre is? Ha kérhetem, ott is a kérdésfeltevésnek megfelelő stílusban. Köszönöm.
    üdvözlettel,
    Fazakas Gergely

  20. nagyapó szerint:

    Hogy egy történelemtanár ennyire tájékozatlan legyen, meglepő. Mintha Gőgöst olvasnám, aki kapáltatni akarja a legelőt. A vezérürüt a pásztor választja ki, a pásztor után megy, majd követi a nyáj.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  21. Fazakas Gergely szerint:

    Mitől tud egy egyesített óvoda gyorsabban és jobban reagálni bármire? A (fizikai és szervezeti) távolság továbbra is megmarad csak nem a fenntartó és az intézmények között lesz, hanem az intézményvezetés és a tagintézmények között.
    Nem látom hogy gyakorlati szempontból bármi változna, azon túl hogy eztán rá tudnak majd mutatni az óvodavezetőre hogy ő végzi rosszul a munkáját, mert ő sem képes megoldani azt a problémát amit maguknak sem sikerült..
    Tök boldog lennék ha abba az irányba mennének inkább -amit különben az ÁROP anyag is ajánl- hogy közös- illetve kompatibilis számítástechnikai háttérrel támogatnák meg a kapcsolattartást az intézmények és a fenntartó között. AZ tényleg megoldaná/csökkentené a problémát, nem átlőcsölné egy egyesített intézményvezetőre.
    A 10 plusz óvónő kérdését már megtárgyaltuk néhányszor, ezt most nem írom le megint..

  22. ebihal szerint:

    Ábel Attila!
    Már megint mellébeszélsz. Azt mondod, semmilyen tényt nem fogadunk el. Ezzel
    csak az a probléma, hogy te tényként akarsz beállítani dolgokat, amelyek inkább
    bemondások. Az évi 2 milliárdos megtakarítás, a KSH munkanélküliségi adatai vagy
    az a GDP, melynek jelentős részét az értelmetlen stadionépítés teszi ki, számomra
    nem jelentenek tényeket.
    Azt mondod, az összevonással átláthatóbb lesz, DE MITŐL? Állítasz valamit, ami lehet,
    hogy igaz, de az ellenkezője is lehet! “Mintha, tízzel több óvónő”, de valójában lesz-e
    10-l több, vagy azt hiszitek, hogy valaki bagóért vállalja a helyi vezetést? Ez az egész
    alapvetően a fenntartónak jó.

  23. Grün Izidor szerint:

    Öreg Pötsch!
    Mint már letárgyaltuk egyik ősöm móc volt!
    Ezért nekem Te ne tartsál előadást birkaterelgetésből és a vezérürü szerepéről!
    .
    “A legelőn nagy területen szétoszolva legelő juhok együtt tartására, ill. a nyáj könnyebb terelhetőségére szolgál a vezérürü, aminek a nyakába kolompot (főkolompos) kötnek. A juhok megismerik, majd később követik a kolomp hangját.”
    A pásztor a kutyái segítségével terelgeti a nyáját! A kalapjának egy intésére elindulnak csahosai (mint a fityeszben) Egy kutya az ürüt, kettő a nyáj elmaradó és kilógó egyedeit fordítgatta a főnök által jelzett irányba!
    Örülök, hogy segíthettem! 😛 😀

  24. Grün Izidor szerint:

    Ábel Attila!
    Segítségül a tény, mint fogalom meghatározása! 😛 😀
    “tény (főnév)
    Megalapozott állítás, a valóságot tükröző, igaznak tekintett, és általánosan elfogadott megegyezés, ahogy a dolgok megtörténtek, vagy ahogy a dolgokat megfigyelték – ellentétben egy feltételezéssel vagy véleménnyel. Ennek segítségével tudunk meg többet a környezetünkről, a körülöttünk levő világról. Ilyen adatok segítségével döntünk.”
    .
    http://wikiszotar.hu/wiki/magyar_ertelmezo_szotar/T%C3%A9ny

  25. Ábel Attila szerint:

    Tisztelt Fazakas úr,

    nem akarom úgy a napom itt eltölteni, hogy leírom mindazt, amit már minimum kétszer elmondtak Önnek. Néhány fontos részletet emelnék ki:

    1. Mint tudja, szeptembertől komoly változások lesznek. Országosan 20-25 ezerrel több gyermek kerül az óvodákba. Bár Csepelen nem várható nagy növekedés, várhatóan a tehetősebb és a hátrányos helyzetű gyerekek közül lesznek többen azok, akik újonnan az óvodai rendszerbe kerülnek. A tehetősebb családok nem feltétlenül állami óvodát választanak majd, de a legszegényebbek jó eséllyel igen. Azok, akiket a szüleik azért adják óvodába, mert különben nem kapnak családi pótlékot. Ezeknek a gyerekeknek sokszor az óvoda ad esélyt arra, hogy az iskolába kerülve ne eleve behozhatatlan hátránnyal kezdjék a tanulást. Azért volt nagyon rossz stratégia az MSZP-SZDSZ részéről az óvodák bezárása, mert tovább súlyosbították az egyébként is időzített bombaként ketyegő szociális szakadékot.

    Hiheti azt, hogy egy liberális óvodai rendszer, a gyerekekre jutó kevesebb óvónővel ezt a feladatot meg tudja oldani. De rosszul hiszi. Az átalakítással kezelhetőbbé válnak az új körülmények, és több óvónő jut a gyerekekre. Az új rendszer sokkal gyorsabban tud reagálni a fertőzésekre, járványokra is, hiszen nem akadnak el sehol információk. Ez sokkal fontosabb dolog, mint gondolná.

    2. Átláthatóvá válik a rendszer. Amikor 2010-ben átvettük az önkormányzatot, voltak feladatok, melyeket több szervezet meg még külsős vállalkozók is elláttak. Bonyolult, nehezen átlátható, mutyira tökéletesen alkalmas viszonyok voltak. Ki is használták. A 2010-es költségvetéshez képest több mint 2 milliárd forintot – KÖZPÉNZT – tudtunk megspórolni a korrupciógyanús szerződések felbontásával, a pénzügyek rendbetételével, átszervezésekkel. Ez tény, számtalanszor elmondtuk, és bárki leellenőrizheti a 2010-2012-es költségvetések összehasonlításával.

    Az óvodák centralizálása is nagyobb átláthatóságot hoz. Nem bűncselekményeket, nem mutyit keres az önkormányzat. A tapasztalat egészen egyszerűen az, hogy az átláthatóság, az egyszerűség pénzt takarít meg. Közpénzt. Hosszabb távon itt is ez lesz, bár nem a megtakarítás a cél, hanem a hatékonyság növelése.

    3. Nem ma kezdődött el ez a folyamat Csepelen, hanem 1996-ban. Az egész országban egyesítik az óvodákat az önkormányzatok. El tudja képzelni, hogy ha mindenhol ezt teszik, ha ebben nincs különbség a sikeres fideszes, SZDSZ-es, MSZP-s önkormányzatok között, akkor csak az önkormányzatok és a szakemberek a hülyék, és a tiltakozó szülőknél van az igazság? A XIII. kerületben is ez a rendszer működik. Vette már a fáradtságot, hogy megkeressen egy ottani szülőt? Miért nem tiltakoztak, tiltakoznak ott, ha már 2007 óta működik így a rendszer?

    4. Több körben folytak egyeztetések a felújításokról és az átalakításokról. A dolgozók minden javaslatát beépítette az önkormányzat a tervekbe. Olyan akut problémákat sikerül megoldani, amik évtizedek óta jelen voltak.

    Több száz millió forintot fordított az önkormányzat az elmúlt években óvodai felújításokra, valamelyest sikerült a fizetéseket is emelni. Komolyan gondolták egy másodpercig is, hogy így néz ki egy merénylet? Komolyan gondolja, hogy egy ilyen vezetés “cukros bácsi”? Elgondolkozott a szavak jelentésén? Mit szólna ahhoz, ha Önnek mondanának ilyeneket? Gondolom felháborodna.

  26. nagyapó szerint:

    Írogató eeetásak! Észrevehették volna a képről, hogy az MSZP-DK képviselők elhagyták az ülést, mert kabarénak tartották, egyedül egy mikropárt képviselője próbálta szítani az elégedetlenséget.
    Nekem úgy tűnik, hogy ebben az esetben nem 2/3-ad, hanem 1/20-hoz az arány.
    Abba lehet hagyni a lüke hozzászólásokat!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  27. Grün Izidor szerint:

    Öreg Komcsi!
    Mint már írtam vala: A demokrácia lényege ez!
    Orbán kb. 3 évig felé se ment a parlament üléseinek.
    Joga volt hozzá, hogy választóit és az akaratukat leszarja?!
    Joga! 😛 😀

  28. felix szerint:

    Attila$
    Egy kalap szar az amit ismételten leírtál.
    Ez semmit sem sem magyaráz el.
    Vezesd fel a rendszert magát. Annak működését. Mitől lesz jobb, mint az eddigi.
    Hogy folyik majd a gyermekek nevelése? Ki miért felel? Milyen módszerrel lesznek megelőzve a járványok?
    Ne ismételgesd ezt a hülyeség gyűjteményt, hanem a már korábban is feltett kélrdésekre válaszolj.
    Mondom én, hogy fingod sincs az egészről.

  29. kerdezo szerint:

    Kedves Ábel Attila!

    “A 2010-es költségvetéshez képest több mint 2 milliárd forintot – KÖZPÉNZT – tudtunk megspórolni a korrupciógyanús szerződések felbontásával, a pénzügyek rendbetételével, átszervezésekkel. Ez tény, számtalanszor elmondtuk, és bárki leellenőrizheti a 2010-2012-es költségvetések összehasonlításával.”
    Ez egy teljesen új mondat és megfogalmazás.
    Eddig azt szajkózták, hogy évente 2 milliárdot tudnak megspórolni.
    Ha a fenti mondatát olvasom, akkor már csak egyszeri alkalomról van szó.

    Hááát, így foszlik szerete a Fideszbe/MSzpbe fektetett bizalom, amikor saját magukat hazudtolják meg.

  30. nagyapó szerint:

    Carlie 1! Gratulálok őseihez! Nem tudom mit örökölt az egyik, mit a másiktól, de a román nagypapa tudta, hogy a hegyek között a terelőkutyák nem alkalmazhatók a farkasok, medvék ellen. Ezért nagytestű őrzőkutyákat alkalmaztak, amik nem tereltek. Így betanították a megfelelő birkát (vezérkos, vezérürü), hogy kövessék a pásztort, majd azokat a nyáj. Később a terelést a puli, pumi vette át, de akkor is a pásztor volt a főnök. Ettől az időtől nevezték a mócokat lapos fejűnek, mert csak feküdtek.
    Remélem másodszorra megértette, ami egy szocinál komoly eredmény.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  31. Grün Izidor szerint:

    Öreg Csahos!
    Nagyapám, a móc azért tartott néhány komondort (nem vakot) mert a pulik mellett ők képviselték volna a Securitáét!
    Megmondom az őszintét kb. tíz éves koromig se medvét, se farkast nem láttam!
    Inkább a kétlábúak ellen volt hasznuk!
    A pásztor hajtáskor igenis hátul ment, hogy szemmel tarthassa a lemaradozókat!
    Mert ősi szokás volt, hogy a betegeket, az elesetteket nem rúgjuk az árokba!
    Megértettem amit írtál, épp ezért nem rovom fel bűnödül a járatlanságodat a pásztorolás terén! Mindenhez Te sem érthetsz! 😀

  32. Fazakas Gergely szerint:

    Tisztelt Ábel Attila Úr,

    először is köszönöm hogy kultúrált stílusban válaszolt, örülnék ha folytatni tudnánk ezen a színvonalon.. Amit itt leírt valóban hallottam már, pont ezért nem érzem úgy most sem hogy kaptam válaszokat.
    1. A 3 évesen kötelező óvodával nekem személy szerint nincs bajom, el tudom hinni hogy valóban jót tesz minden gyermeknek ha szocializálódik. (Épp ezért én nem engedném a tehetősebb szülőknek sem hogy stabil családi háttérre hivatkozva pl. megkerüljék. De ez másik téma..)Igaz, ehhez kell az hogy az óvodákban olyan minőségű munka folyjon, amire nem kell hivatkozni senkinek sem a gyermek otthonmaradása indokaként. A plurális óvodarendszer (inkább így nevezném mert a liberálisnak van egy olyan rátapadt jelentése ami szerintem ebben az esetben nem jogos) kevés számú óvónővel valóban nem jó megoldás, de a plurális óvodarendszer _megfelelő számú_ óvónővel igen. Ez lenne az áhított cél. Fel kell őket venni, nem vezetőket leminősíteni. Nemtudom mit jelent hogy kezelhetőbbé válnak az új körülmények? Ugye nem arra gondol, hogy központilag fogják a gyermekeket tagintézményeke irányítani, a pillanatnyi telítettségnek megfelelően? Mert azt már az elején deklarálták, hogy az óvodák nem fogják elveszíteni egyéni jellegüket, pedagógiai programjukat. A sokféle pedagógiai program azonban mit sem ér ha az ember nem “választhat” hanem “kap” valamit a választékból. A fertőzésekre, járványokra adott gyorsabb reakció mi által fog megvalósulni? A tagintézmények fizikai távolsága adottság, a tagóvodavezető ugyanolyan messze lesz az intézményvezetőtől -minden értelemben- mint most az intézményvezetők a fenntartótól. Nem látom hogy bármi gyorsulna pusztán az összevonás ténye által. Itt valamilyen információ még bizonyára hiányzik.
    2. “Átláthatóvá válik a rendszer.” Ez mit jelent? Mitől átláthatóbb? Valakinek így is, úgy is össze kell fognia a tagintézményekből érkező információkat, nem látom be hogy mitől átláthatóbb ha ezt egy óvodavezető-segítő csinálja, mint ha a fenntartónál valaki azt a feladatot kapja hogy összesítse az információkat és átláthatóbb formába öntse. Ehhez nem kell összevonás. Vagy itt megint nem tudok még valamit. Ezen valóban sokat segíthetne egy komoly számítástechnikai háttér, amit az ÁROP programban is explicit megfogalmaztak kívánalomként. Ezügyben lesz előrelépés? Tudhatunk erről valamit?
    3. Az hogy ez a folyamat hol mióta zajlik, nem tudom, emelt fővel válallom hogy 2010 előtt nem különösebben foglalkoztam a kérdéssel (akkor lett óvodás a legnagyobbik gyermekem). Sőt, mivel a mi ovink ma sem tagóvodás rendszerben működik és eddig senki nem szólt erről, a korábbi összevonogatásokról sem tudtam. Ha olyan oviba járnának a gyermekeim ahol ez a kérdés korábban felmerült, korábban került volna sor erre ami most történik. Legalábbis részemről.. Vettem a fáradtságot, több kerületben is jártam ahol összevont tagóvodás rendszer működik. Semmi olyan információt nem sikerült összeszednem amiért ez a csoportszobában jobb lenne, inkább rosszabb. A tagintézményvezetők munkaidőkedvezménye -ami nyilvánvalóan szükséges hogy ellássák a munkájukat, gyanítom hogy még több idő egy tagovit vezetni mint a 8 órás kedvezmény- egyértelműen hiányzik a csoportból, ezek a gyerekek szignifikánsan többet vannak pedagógus nélkül mint más csoportokban. Ezt is azokban a kerületekben hallottam. Azt meg csak láttam, hogy a ‘gyeplő be van dobva a lovak közé’ azaz a pedagógusokat nem ellenőrzi, nem támogatja vezető. Egy szervezeti hierarchiának megvan az a feladata hogy a benne dolgozókat a pozíciójuknak megfelelően ellenőrizze és támogassa, ez -úgy látom- súlyosan sérül ebben a rendszerben. Nem véletlenül szoktak a vállalati organigramok háromszög alakúak lenni, optimuma van hogy egy főnöknek hány beosztottja legyen. Mert pl. 24-re már nem tud eléggé figyelni. És akinek saját csoportja van, az szintén nem tudja ezt a feladatot ellátni. Hogy a szülők máshol máskor miért nem tiltakoznak, tiltakoztak, nyilván nem tudom. Azt tudom, hogy itt Csepelen nagy az ellenérzés. És az elkeseredettség is, az emberek nem gondolják hogy bár más véleményük van, meghallgatják őket. Kiábrándultak a demokráciából, a politikából. De ez nem jelenti azt hogy elégedettek azzal ami történik. Mondjuk meg tudom érteni, én sem értem mind a mai napig hogy miért nem lehetett már első alkalommal, a februári KT ülés után leülni és PÁRBESZÉDET folytatni. Nem frontális (ki)oktatást (abból már kinőttünk) hanem párbeszédet. Arról hogy a szakemberek mind hülyék lennének: nem tudok egyetlen szakembert sem aki jónak találná ezt az egyesítési folyamatot. Ha Ön tud ilyen véleményt, kérem linkelje, hadd okuljak én is. Nyilván ha azt láttam volna hogy ezzel a tervvel rajtam kívül mindenki elégedett, nem töltöttem volna ennyi időt vele hogy fellépjek ellene.
    4. A tárgyalások és egyeztetések gondolom valóban megtörténtek. Miért nem készült ezekről jegyzőkönyv amit megismerhetnénk? A javaslatokat beépítették a tervekbe. Ezt örömmel hallom. Ezeket a terveket mi miért nem ismerhetjük meg? Ha felteszik a csepel.hu-ra, ígérem elolvasom. És ha úgy gondolom -és az érintettek is ezt mondják- hogy tényleg működő jobb rendszert írt le, boldogan hagyom abba hogy ide posztolgassak meg KT ülésekre járjak.

    A felújításokra szánt pénzt nem vitatom (ez a vitában az én részemről egyszer sem merült fel) és elismerem hogy komoly hátrányok ledolgozása van folyamatban. Azonban a pénz nemhogy nem minden, de még csak nem is a legfontosabb egy óvoda életében. (Nyilván bizonyos szint felett, örülök hogy idáig azért nem jutottunk..) Lehet hiperszuper óvodaépület és szép játékok, ha rosszul kiválaszott, agyonhajszolt, körülményekbe belekeseredett pedagógusok vannak benne akkor az egész mit sem ér. Becsüljük meg az óvónőinket mert nincs sok belőlük és nagy szükségünk van rájuk!
    üdvözlettel,
    Fazakas Gergely

  33. Ábel Attila szerint:

    Fazakas úr,

    átláthatóság az, amikor lehet látni egy szervezet működését. Például egy iskola esetében derült ki már olyan, hogy feketén adtak ki tornasátrat, és csak ezzel gyaníthatóan több millió forinttal rövidítették meg az önkormányzatot. Persze még mindig tart a bírósági procedúra ebben az ügyben, gondolom még évekig. Ne tévessze meg, hogy egy esetről írok: amikor átláthatóbbá vált a terembérleti rendszer, hirtelen sokkal több pénz folyt be. Ha átláthatóan működik egy rendszer, kisebb eséllyel vesznek el pénzek. A pénzek elcsorgásáról már írtam, nem szabad félvállról venni: milliárdok tűntek el így.

    Mindegy minek nevezzük a jelenlegi óvodai rendszert, ne vitatkozzunk rajta. Nem jó. Ezt tudta az előző önkormányzati vezetés is, amely 1996-óta vonta össze az óvodákat. Persze a politika szemforgatóvá teszi az embereket, és Tóth Mihály ott volt az Önök tüntetésén. Ne tévessze meg. Maga ellen nem tüntetett 2010 előtt, és a XIII. kerületbe se menne ki tüntetni, mert ott MSZP-s vezetés van. Tóth és az MSZP meg a Jobbik azért tüntettek Önökkel, mert most fideszes vezetés van. A Jobbik ráadásul mindenben centralizált rendszert akar, létidegen volt a jelenlétük. Nevetségesen is néztek ki a liberálisok között.

    Még Hudák János sem mondott nemet az átszervezésre. Ugye? Azt állította, hogy nem tudja, hogy jó-e, meg bizonytalan, sőt nagyon bizonytalan, talán nem így kellene, sőt nem így kellene, máshogy kellene, de lehet, hogy jó az elgondolás csak nem biztos benne… Ilyeneket mondott nagyjából, és már sejtjük, hogy mi lehet az ő valódi motivációja. Utánanézhet a jegyzőkönyvekben.

    Minden átalakítás bizonytalansággal jár. Ez az átalakítás egzisztenciális bizonytalansággal, és presztízsveszteséggel is jár. Érthető, hogy sokaknak nem tetszik. De fontos és hasznos. És ha a bizonytalanságot megfejelik még azzal, hogy oda-vissza vonják, lebegtetik a lépéseket, az még több problémát okoz. Azzal, hogy kétnaponta adják be a javaslatokat, hogy tolódjon a már eldöntött döntés, és még több vita legyen róla, pont ezt lehet elérni. Nem tudom, hogy lesz-e olyan kerület, ami emiatt oda-vissza vonja majd a szükséges és fontos átalakítást. De hogy ez a legrosszabb ami bekövetkezhet, az biztos.

    Mi nem bezárjuk az óvodákat, hanem felújítjuk azokat és felkészítjük őket a szeptemberi változásokra. Jól döntöttünk. És ebben csak megerősít az, hogy az egész országban ugyanez a folyamat zajlik vagy zajlott le, még a sikeresebb MSZP-s kerületekben is.

  34. Ábel Attila szerint:

    Üdvözlettel:

    Ábel Attila

  35. felix szerint:

    A semmitmondás nagymestere.

  36. Fazakas Gergely szerint:

    Tisztelt Ábel Attila Úr,
    jó, nézzük akkor a terembérletet példának. Ha ma van olyan, hogy valaki feketén ad ki egy termet egy (ezután majd..) tagóvodában, akkor ezt miért nem fogja tudni megtenni ugyanaz a vezető, ugyanúgy az egyesített rendszerben? A tagóvoda ugyanúgy kilométerekre van az egyesített óvoda központjától mint most a fenntartótól. Ha valaki arra vetemedik hogy sötétben járjon, mitől fog ez megváltozni pusztán amiatt, hogy most egyesített óvodáknak hívják? Vagy az ellenőrzésen is terveznek változtatni? És az ellenőrzéshez muszáj összevonni az ovikat?
    Arról hogy kit mi motivál és mit akar valójában:
    Nyilván nem tudhatom hogy ki mikor miért csinál valamit vagy nem. Mindenesetre EZT az összevonási tervezetet EBBEN A FORMÁBAN mi is, ők is mind elutasítják. Ha figyelmesen elolvasta azt a beadványt amit már háromszor dobott vissza a vezetés és egyszer sem vette napirendre sem, akkor láthatta, hogy azt írtuk benne, hogy EZT ÍGY nem szeretnénk. Mind a háromban benne volt hogy “a testület az egyeztetések és a konszenzus megszületése után folytatja a megkezdett folyamatot.” Nem szeretnék én többet, mint biztosítva látni hogy a nevelési munka minősége és a pedagógusok helyzete nem romlik.
    Ehhez nem kellene szerintem sokkal több, mint hogy a terveket nyilvánossá tegyék (bízom benne hogy tényleg egy jó rendszert írnak le, tehát ha megjelenik és láthatjuk, olvashatjuk – és igen: később számonkérhetjük) akkor megnyugszunk és mindenki boldogan elmegy haza.
    Nem értem hogy miért nem tudott ez már régen megtörténni.
    Hiszem, ha valóban csak kommunikációs probléma van közöttünk, akkor igazán kár volt ennyi energiát beletenni mindkét oldalon egymás gyilkolászásába..
    Bízom benne hogy talán tudunk egy sokkal konstruktívabb úton tovább előrefele haladni. Azt gondolom, ehhez soha nincs túl késő..
    üdvözlettel,
    Fazakas Gergely

  37. felix szerint:

    Sziszifusz

  38. Kulinyi Réka szerint:

    Tisztelt Ábel Úr!

    Kellemes meglepetésként ért a kommentek közt Fazekas Gergelynek írt válasza. Igaz, nem értem, ha tud kulturáltan érvelni, mért nem alkalmazta ezt a cikkben is, hiszen érvekre az olvasók is kíváncsiak, nem csak Fazekas úr. De optimista vagyok: bele fog jönni idővel!

    Sok mindenben egyetértünk, ennek is örülök. Látom, hogy a jó szándék megvan Önben. Látom, hogy a jelenlegi rendszer problémákat okoz a fenntartónak bürokratikus okokból – ezt el is tudom fogadni. Hiszem, hogy ezen problémák megoldását úgy is meg lehet találni, hogy közben ne sérüljenek a gyermekeink érdekei, az óvodapedagógusaink munkalégköre, leterheltsége, a lakosság jogbiztonsága és a szülők, kismamák emberi méltósága, a nagycsaládok egysége. Abban is biztos vagyok, hogy találhatunk konszenzust, ha a szándék megvan. Szavaiból úgy érzem, Önöknek nincs kapacitása ennek a problémakörnek a részletesebb végiggondolására. Mi, szülők szívesen segítünk! Elhiheti, hogy a munka és gyermekeink ellátása mellett még kevesebb időnk van rá, mint Önöknek, akik ezt hivatásból, elhivatottan (?) teszik. Mégis van olyan fontos a gyerekeink PEDAGÓGIAI szempontból is tökéletes óvodai elhelyezése, hogy energiát fektessünk bele, AMÍG CSAK KELL, amíg Önök nem veszik át tőlünk ezt a feladatot azon a színvonalon, ami a gyerekeinknek jár.

    Tisztában vagyok-vagyunk vele, hogy nem a jelenlegi vezetésben merült fel először az igény az összevonásra. Eddig mégse tette meg senki – talán pont az Önök pártja akadályozta meg korábban?

    Hiszem, hogy a decentralizált oktatásba kódolva van a fejlődés, így nem a fenntartó feladata egy ilyen rendszerben a folyamatos színvonal megtartás/emelkedés biztosítása. Ha az intézményeknek érdekük, hogy a többi óvodánál színesebb, érdekesebb pedagógiai kínálattal tartsák meg a gyerekeket, mert nem fentről döntik el, melyik óvodába hány kicsit vesznek fel, akkor az intézményvezetők energiát fognak fektetni a folyamatos megújulásba. Már ha lesz rá energiájuk. Már ha nem egy teljes óvodapedagógus állás mellett pártízezer forintért lesz rajtuk ez a felelősség. Már ha nem az intézményi adminisztráció rovására menne a pedagógiai megújulás. Remélem, a pedagógiai hatásokat is ugyanolyan részletesen körbejárták, mint a bürokratikus előnyöket! Őszintén elkeserít, hogy ez olyan kis hangsúllyal jelenik meg az Önök kommunikációjában! Garanciát akarok látni arra, hogy MINDEN csoportban TELJES óraszámban biztosított a folyamatos óvodapedagógus jelenléte, és a fenntartó minden rendeletével ennek megvalósítására törekszik!

    Szavaiból úgy érzem, komolyan aggódnak a hirtelen jött gyerek-dömping miatt. Elgondolkodtató, mért is olyan „hirtelen” ez a változás, hisz a törvény nem idei. Vajon az előző önkormányzati ciklusban nem lett volna idő megfontoltan véghezvinni a bürokratikus rendszer reformját, az adminisztráció modernizációját? S valóban nincsenek részletes kerületi adatok évek óta, hogy hány kicsit tartottak eddig otthon a most bevezetett kötelező kor felett? Ön országos statisztikára hivatkozik (forrás megnevezése nélkül). Én örömmel fogadnék kerületi adatokat! Ha úgy érzi, a népesség-nyilvántartó adatai pontatlanok, bizonyos vagyok benne, hogy a Védőnői Szolgálat igen jó becslést tud adni az életvitelszerűen a kerületben lakó állandó lakos óvodakötelezett kisgyermekekről! Szavai azt sugalmazzák, a túlterhelt körzetek óvodáiból átirányítják a gyermekeket majd más-más intézményekbe, hogy az ellátás az egész kerületben megvalósuljon. Ez egy érthető BÜROKRATIKUS megoldás. Örömmel fogadnánk, ha mellette láthatnánk, milyen pedagógiai, családcentrikus módszerekkel, gyakorlatokkal biztosítják, hogy a lakosság érdekei ne sérüljenek. Tekintettel lesznek-e rá, hogy a testvérek továbbra is egy intézménybe kerüljenek – akkor is, ha nem az a körzetes?
    Tekintettel lesznek-e rá, ha a család valamely szolgáltatás (pl. néptánc, tenisz stb.) miatt preferál egy-egy óvodát? Lesz-e EMBER a rendszerben, hogy a különleges, egyedi, de emberi szempontból mélységesen érthető kérések is meghallgattassanak? Szerencsére nem mindenkinek ugyanaz az érdeke: míg egy-egy családnak az a segítség, ha tömegközlekedési szempontból jó helyen van egy óvoda, a másiknak talán a megfelelő parkolóhely vagy egy bölcsőde, iskola közelsége lesz vonzó. Megmarad-e ebből a szempontból is a választás szabadsága? Van-e bármilyen statisztikájuk, hogy jelenleg a lakosság ilyen szempontból mennyire egyenletesen terheli az intézményeket? Önöknek egész pontos számadataik vannak arról, kik nem íratták be az elmúlt években a 3-5 év közötti gyermekeiket. Van-e a kifejezetten az ő igényeikre reagáló tervük? Készült-e hatástanulmány, felmérés speciálisan ezekre a gyermekekre vonatkozóan?
    Van-e törvényi akadálya annak, hogy a 650 szülő támogatásával információt és konzultációt igénylő Fazekas Gergellyel választ kaphassunk ezekre a kérdésekre?

    Hiszem, hogy EGYÜTT hatékonyabbak vagyunk, mint egymás ELLEN.

    Köszönettel,

    egy szülő a 650-ből

  39. JR szerint:

    Azt gondolom, hogy itt még mindig nincsenek megválaszolva a konkrét kérdések, problémák amik szembe jöhetnek (pl. a járvánnyal kapcsolatban… nagyon kíváncsi lennék, hogy ezt mitől sikerül majd hamarabb megoldani?!)
    Megint megy az általánosítás, illetve a ködösítés!!!!!!
    Szeretnénk valóban látni, hogy milyen módon és valóban belevették amiket a dolgozók mondtak?!
    Miért nem valósul meg a szülők tájékoztatása??!!!
    Már régen túl lehetnénk ezen az ügyön, ha Önök “ígéretükhöz” híven megtartják a tájékoztatást, elképzelhető, hogy fél vagy akár 1 egész napjuk is ráment volna, de akkor azzal talán minden részről megnyugtató válaszokat kaptunk volna és nem kellene ott lennünk minden testületi ülésen, ami nekünk is nagyon jó lenne, mert a gyermekünk nem ott unatkozna, hanem együtt otthon vagy a szabadban leülhetne a szüleivel játszani, s Önöket sem “zavarnánk” a munkájukban.

    Sajnos ezt/ezeket Önök harcolják ki a hozzáállásukkal…..

  40. JR szerint:

    Szintén egy szülő a 650-ből

  41. Balos szerint:

    JR: kérdezzen csak meg egy óvónénit a legutóbbi tetű, bolha vagy ágyi poloska fertőzésekről. Ha elvörösödik, akkor jó nyomon lesz. Most még elküldhetik a gyereket az oviból, ősztől nem. A szülők fogják visszahozni, ha tetves, ha bolhás, ha ágyi poloskás, mindegy. Most még elhallgathatják, ősztől nem.

    A XIII-ban már nyolc éve centralizált óvodai rendszer van. Csepel is Angyalföldet másolja, mert az itteni fideszesek legalább rugalmasak. Most, hogy támadják őket a csepeli MSZP-sek, már elismerik, hogy onnan van az ötlet. Persze egyébként nem büszkélkedtek volna vele 😀

  42. JR szerint:

    Tisztelt Balos!
    Azt gondolom,hogy ez azután sem fog változtatni rajta,hogy összevonják-e vagy sem.Nyilván több lesz az ilyen eset,mert a kisebbség be fogja hozni,hogy mind a tetűt,mind az ágyi poloskát,ezt köszönhetjük a fideSSnek,mert elérték,hogy mindenképp kötelező legyen nekik is járni,biztos olyan jól fognak viselkednek,mint a “nekik” épült Szt. Imre téri játszótéren is!!!!
    Különben utána jártam a XIII. Kerületben azt mondják, a szülőket csak hátrány érte az ottani összevonás!!!!Csak nem vagyunk egyformák s ők nem mernek szót emelni!!

  43. nagyapó szerint:

    T. aggódó szülők! Szeretnék feltenni néhány kérdést:
    – “Mégis van olyan fontos a gyerekeink PEDAGÓGIAI szempontból is tökéletes óvodai elhelyezése, hogy energiát fektessünk bele, AMÍG CSAK KELL, amíg Önök nem veszik át tőlünk ezt a feladatot azon a színvonalon, ami a gyerekeinknek jár.” (Elég nehezen érthető.). Ha egy beolvasztott óvoda van, mi változna? Jobb, vagy rosszabb lenne a “gyerekeink PEDAGÓGIAI szempontból is tökéletes óvodai elhelyezése”?? Gondolom nem arra gondolnak, hogy legyen kiemelt óvoda NEKÜNK a többi meg menjen akárhová?
    – hogyan oldanák meg a jelenlegi rendszerben a gyermekek egyenlőtlen eloszlását? Egyik csoport 50-es, a másik8-as létszámú?
    – jelenleg Csepelen van tagóvoda és önálló óvoda. Kérem mondják meg melyik a jobb, melyik a rosszabb!!! Van valami vizsgálatuk, elemzésük? KI MERIK jelenteni, hogy a tagóvoda a rosszabb?
    – milyen alapon tételezik fel, hogy ugyanaz az óvónő, ugyanazoknak a gyerekeknek nem fognak pl. néptáncot, teniszt, golfot, stb. oktatni?
    – érdekes és jellemző megjegyzés: “Tisztában vagyok-vagyunk vele, hogy nem a jelenlegi vezetésben merült fel először az igény az összevonásra. Eddig mégse tette meg senki – talán pont az Önök pártja akadályozta meg korábban?”
    Elárulok egy nagy titkot. 2010 előtt szocialista többség volt az önkormányzatban. Az ő szavazatuk döntött (gondolom nem tagadják, hogy az demokrácia volt?)
    Még egy megjegyzés. 2010-ben az emberek többsége a jelenlegi vezetést bízta meg. Így ez a vezetés a MI. Az ÖNÖK az a kisebbség, amelyik diktálni szeretne. Ezt bolsevizmusnak hívják!
    Hivatkoznak 650 aláíróra. Mik voltak a kérdések? Tájékoztatták őket, vagy csak megkérdezték “Be akarják záratni az óvodát?”?
    Furcsa egy demokráciában, hogy a szocialista vezetésű Angyalföldön, meg a Fidesz-KDNP irányítású Cselen egyaránt félnek az emberek! Ennyire azért nem kellene megsérteni a lakosságot!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  44. Fazakas Gergely szerint:

    Ugyan nem én írtam a hivatkozott posztot de a “T. aggódó szülők” által megszólítva érzem magam..
    – Jól gondolja, nem arra gondolunk hogy a mi gyerekeinknek legyen rendes ovi másnak meg akármi.
    – Ha én dönthetném el, akkor az üresen pangó ovikban nagyon erősen megnézném hogy miért nem akarják oda vinni a szülők a gyermekeiket.. És ha megtaláltam az okát akkor megváltoztatnám. OTT, abban az oviban oldanám meg az ott meglevő problémát. Nem összelapátolnám a többivel hogy azzal majd automatikusan megoldódik.
    – Igen, KI MEREM jelenteni hogy a tagóvodás rendszer rosszabb feltételeket teremt a nevelés és a nevelők számára mint az önálló intézmény. Ezt láttam azokon a helyeken ahol tagóvodákban jártam. A nem tagovist pedig minden hétköznap alkalmam van látni.
    – “milyen alapon tételezik fel, hogy ugyanaz az óvónő, ugyanazoknak a gyerekeknek nem fognak pl. néptáncot, teniszt, golfot, stb. oktatni?” Értő olvasás, ha kérhetem. A poszt idevágó része arról szól, hogy aki a teniszt preferálja de központilag beosztják a gyerekét egy olyan oviba ahol néptánc van, nem tenisz (és nem választhat), nem lesz boldog vele..
    – A politikai felvetésekre úgy általában:
    A bolsevizmus nagyjából a “többségi”-t jelenti, de ez itt most tényleg nem fontos.
    Kicsit elcsépelt lett mára már a kijelentés hogy “megvan a jogunk és felhatalmazásunk rá hogy megtegyük”. Sajnos nem tudom szó szerint idézni, de Gyurcsány miniszterelnöksége alatt (talán a vizitdíjas népszavazás környékén?) Orbán Viktor egyszer kifejtette hogy a demokrácia nem az, hogy 4 évente választunk egy diktátort aki utána a következő választásig azt csinál amit akar.. És szerintem akkor igaza volt.
    Az aláíróívről egyszer már bemásoltam a szöveget egy másik blogposzt alá, de biztos akkor nem figyelt vagy elfelejtette már. Hát idemásolom megint:
    “Mi, csepeli szülők a rendelkezésünkre bocsátott információk alapján úgy gondoljuk, hogy a tervezett óvoda-összevonás az óvodák vezetését és dolgozóit egymástól szervezeti, emberi és fizikai értelemben is eltávolítja, így nemhogy a nevelői munka javulására nem látunk esélyt, de sokkal inkább úgy gondoljuk, hogy az összevonás hosszútávon az óvodai munka színvonalának hanyatlását fogja okozni.
    Nyomatékosan kérjük ezért a tisztelt képviselőtestületet, hogy a márciusi testületi ülésen hozzon határozatot a csepeli óvodák megkezdett összevonásának leállításáról és a jelenlegi intézményrendszer megtartásáról.”

  45. Fazakas Gergely szerint:

    Na, az utolsó meg csak lemaradt..
    “Furcsa egy demokráciában, hogy a szocialista vezetésű Angyalföldön, meg a Fidesz-KDNP irányítású Cselen egyaránt félnek az emberek!”
    Azt esetleg el tudja képzelni, hogy egy intézkedés pártállástól függetlenül is lehet jó vagy rossz? Már pusztán csak szakmai szempontból..
    Szerintem PONT AZÉRT kellene jó erősen elgondolkodni ezen, mert bármilyen irányultságú vezetés is csinálja/csinálta, az érintettek úgy érzik hogy rosszul járnak/jártak.
    Pártállástól függetlenül.

  46. admin szerint:

    Felix: ne offolj, és ne linkgyűjteménynek használd a fórumot.

  47. Rázsó szerint:

    Hmm. Udvarias dolog ez a csendőrpertu.

Itt lehet hozzászólni !