Szigorúbban büntetné a visszaeső bűnözőket a Fidesz

MTI, Magyar Nemzet

Jelentősen szigorítaná a harmadjára visszaeső, erőszakos bűncselekményt elkövetők büntetését a „három csapás törvény”, amelyet kedden nyújt be a Fidesz a parlamentnek – jelentette be Répássy Róbert jogi kabinetvezető és Lázár János, a rendészeti bizottság fideszes elnöke.

Az amerikai mintán alapuló javaslat lényege, hogy aki háromszor követ el erőszakos, személy elleni bűncselekményt, az a harmadik esetben a büntetési tétel maximumának a kétszeresét kaphatja, ha pedig ez meghaladja a 20 évet, akkor ténylegesen életfogytig tartó szabadságvesztést kell kiszabnia a bírónak – mondta el Répássy.

Ennek alapján aki két személy elleni bűncselekményt, például testi sértés után fegyveres rablást követ el, az 10 év helyett 20 év börtönbüntetést kaphatna, a két személy elleni erőszak után elkövetett emberölésért viszont minden esetben életfogytiglan járna – ismertették a sajtótájékoztatón.

Egy másik példa szerint, ha valaki két személy elleni erőszak után 12 éven aluli gyermeket erőszakol meg, az 10 év helyett szintén 20 év börtönbüntetéssel sújtható, ha viszont az elkövető a gyermek nevelője, gondozója, vagy többen követik el a bűncselekményt, akkor tényleges életfogytiglant kapna a bűnöző – ismertette Répássy Róbert.

A Fidesz jogi kabinetvezetője szerint a szigorítás az elfogadást követő hatvanadik napon lépne hatályba, akár már tavasszal, és ha valaki a hatályba lépés után követ el harmadjára ilyen bűncselekményt, akkor arra már érvényes lenne a „harmadik csapás”. A személy elleni erőszakos bűncselekmények közé tartozik többek között az emberölés, a testi sértés, az emberrablás, az erőszakos közösülés, a szemérem elleni erőszak, a garázdaság, a rablás és a hivatalos személy elleni erőszak is – sorolta Lázár János.

A fideszes politikus a szigorító javaslatot azzal indokolta, hogy vitathatatlanul nőtt az erőszak az országban, az utóbbi hetekben soha nem látott brutalitású bűncselekmények történtek, a kormány pedig semmit nem tett eddig. Lázár János azt is elmondta, hogy az Egyesült Államok 27 tagállamában 1994-ben bevezetett három csapás törvény következtében például Kalifornia államban az évente ismertté vált 8,8 millió bűncselekmény száma két év alatt 6,5 millióra csökkent, és 2000-re töredékére esett vissza azoknak az elkövetőknek a száma is, akiket ez alapján a törvény alapján ítéltek el. Szerinte ez azt bizonyítja, hogy javaslat nem a börtönök megtöltéséről szól.

Répássy Róbert elmondta azt is, hogy a fideszes javaslat visszaállítaná a 2003-ban megszüntetett középmértékes szabályt is, ami azt jelenti, hogy a bírónak például egy 5-től 10 évig terjedő büntetési tétel esetén nem a minimumból, hanem a közepértékből kell kiindulnia. Emellett visszaállítanák azt is, hogy többszörös visszaesők és az egymás után több azonos vagy hasonló bűncselekményt elkövető különös visszaesők semmilyen kedvezményben nem részesülhetnének, sem felfüggesztett szabadságvesztést nem kaphatnának, sem feltételes szabadlábra nem lennének helyezhetők – tette hozzá.

Lázár János arról is beszélt, hogy a Fidesz a Btk. szigorítása mellett a büntetőeljárás felgyorsítását és a rendőrség azonnali megerősítését is javasolja. Kérdésre válaszolva úgy vélte, hogy Magyarországon úgy lehet több rendőr az utcán, ha biztosítják számukra a legális túlmunka lehetőségét, és erre 10-15 milliárd forintnyi túlórakeretre lenne szükség.

mno.hu

20 hozzászólás “Szigorúbban büntetné a visszaeső bűnözőket a Fidesz” bejegyzésre

  1. Öreg halász szerint:

    Egy bizonyos idő után már eszük ágában sincs megváltozni, és ez az idő nem is hosszú. Egy szorzóval kellene növelni a büntetést, aki meg eljut a 15 évig, azt többet ki sem engedni. Valahol ott van a határa annak, hogy még vissza tudjon illeszkedni valaki a társadalomba, már ha akar.

  2. Földhözragadva szerint:

    Hm, a hozzáértők ezt másképp látják…
    http://www.fn.hu/belfold/20090217/ertelmetlen_fidesz_szigora/
    Az utolsó bekezdésben van a lényeg: “a büntetőeljárás felgyorsítását”

  3. Gordon szerint:

    A “hozzáértők”… ümmm… no akkor szerintem itt most lapozhatunk is egy nagyot.

    A kaliforniai példa mást mutat mint amit az okoskodó okostojások próbálnak kántálni.

    A társadalom számára az a legjobb ha a visszaeső gyilkosok örökre a tömlőcben rohadnak. Semmilyen kedvezményt, kibúvót nem kaphatnak! Én legalábbis nyugodtabb lennék ennek tudatában. Jobb az óvatosság. Az emberek biztonságérzetét javítani kell, a rendőrséget meg kell erősíteni, a bűnözőkre le kell csapni, a bűnbandákat fel kell számolni.

  4. Földhözragadva szerint:

    “Ma azonban egyetlen uniós ország jogrendje sem ismeri “… Persze, lapozzunk, mindenki hüle, bénák ezek az európaiak…:)

  5. Gordon szerint:

    Mondom: e kérdésben nem érdekel a többi uniós ország. Tömlőcbe velük!

    Örülök, hogy a kaliforniai példát nem akartad (mert nyilvánvalóan nem tudtad) megcáfolni.

  6. Földhözragadva szerint:

    Nem megcáfolni akarlak. Csak kérlek, azt áruld el, ha ez annyira jó, akkor mások miért nem másol(j)ták le az elmúlt 15 évben…Miért?

  7. miska72 szerint:

    Ennek én is őrülök de a politikai köztörvényes bűnozőket is szigorúbban büntessük! Hogy rohadjon rájuk a műanyag lakat! 🙂
    Mert itt Csepelen ebből is van elég!

  8. Mózsi szerint:

    Nem kell álandóan az Unióval előjönni, mert számtalan más esetben sem ragaszkodunk az ő hagyományaikhoz. Arról nem is beszélve, hogy az ismert helyzetben ez a javaslat erős visszatartó hatásu lehetne.

  9. Gordon szerint:

    Mondjuk Pándinak biztos jó volt anno Belgiumban…

    De ezt most hagyjuk. Érdekes kutatási téma lenne, ha utánanéznénk, hogy miért nem mernek radikálisan szigorítani az európai kormányok. Úgy látszik, hogy a rendpártiság az elmúlt években, évtizedekben ott sem volt elég erős hívószó. E tekintetben csak egy érzésem lehet: azért nem vették át, mert a nyugati liberális értelmiség és sajtó ezt nem türte volna el. A nyugati baloldal sem vállaná fel a szigorítás politikai következményeit, hisz nagy kedvenceik, vagyis az első, illetve másodgenerációs bevándorlók valószínűleg nem tolerálnák ezt a szavazataikkal.

    Abban egyetértek, hogy az egyre súlyosabb bűncselekmények előbb utóbb választ fognak kiváltani a politikai pártok részéről is. Támogatom a Fidesz javaslatát, mert biztonságosabb és élhetőbb országban szeretnék lakni. Akinek tömlőcben van a helye az maradjon is ott. Ne engedjenek ki második gyilkolás után senkit. A tényleges életfogytiglan bűntetési tételét is meg kell tartani (ezt is támodások érték balliberális körökből).

    Emellett ritkán hangoztatott, de szerintem nagyon fontos tényező az is, hogy az emberek igazságérzéke mennyire sérül az ítéletek kapcsán. Szerintem egy demokráciában az emberek elvárhatják a választott kormánytól, hogy megfelelő büntetési stratégiát dolgozzon ki arra vonatkozólag, hogy az emberek igazságérzéke ne sérüljön. Igen, ha az emberek a szemet szemért elvet részeítik előnyben, akkor a mindenkori kormánynak kötelessége elmenni addig a határig, ahol még teljeseíteni tudja nemzetközi vállalásait, de az emberek igazságérzéke sem sérül. Mindannyiunknak van egy egészséges igazságérzete. Sokszor ezt nem tudjuk bővebben kifejteni, csak érezzük, hogy egy-egy ügyben nem a mi általunk elfogadható döntés született. A bíró joga, hogy mérlegeljen, de az államnak úgy kell kialakítani a rendszert, hogy ez a szabad mérlegelési lehetőség ne legyen aránytalan, és ne a bűnözőknek kedvezzen. Az állam, a kormány, és a különböző érdekelt szervek alapjában véve nem a bűnözők érdekeinek érvényesüléséért dolgoznak. Legalábbis remélem, hogy a jelenlegi kormány és a kapcsolódó szervek nem azért dolgzonak. Ezért támogatom a Fidesz azon javaslatát is, hogy “visszaállítaná a 2003-ban megszüntetett középmértékes szabályt is, ami azt jelenti, hogy a bírónak például egy 5-től 10 évig terjedő büntetési tétel esetén nem a minimumból, hanem a közepértékből kell kiindulnia”.

    Azt pedig nem tudom, hogy a magyarországi bűnügyi statisztikák mennyire rendszerezettek, átláthatóak, vagy megbízhatóak. Nem tudom, hogy van-e, és ha igen, akkor mekkora bennük a falazás. Én azon az állásponton vagyok, hogy bizonyos kérdésekben eltérhetünk az uniós trendektől. Pl.: lehet szigorúbb a Btk, lehet szigorúbb az élelmiszerek egészségügyi ellenőrzése. Ez az uniós trendtől, vagy átlagtól való eltérés csak a szigorítás irányába történhet.

    Meg kell erősíteni a rendőrséget, az ügylészséget, és az egyéb kapcsolódó állami szerveket is. A miniszterelnöknek nem utasítgatni kell a rendőrséget, hanem megfelelő feltételeket (anyagi, tárgyi, és az abból következő személyi) biztosítani ahhoz, hogy a munkájukat eredményesen végezhesség. Ugyanez igaz az alkotmányos értelemben a kormány felügyelete alatt álló ügyészségre is. Az ügyészségnek (amelett hogy végzi a napi teendőit) a kormány büntetőpolitikai elképzeléseit kell megvalósítani. A bíróságoknak meg egész egyszerűen kötelező figyelembe venniük a közakaratot, mert különben végleges hitelvesztést szenvedhetnek el.

  10. Bubus szerint:

    Nem értem a vitát. Akik már a büdös életben sem fognak megváltozni, azoknak az a jobb, ha ki sem jönnek, hogy újra gyilkolhassanak, rabolhassanak.

    Ezért jobb a hosszabb büntetés, nem azért, mert bárkit is visszatart. Mert nem tart vissza, max. száz emberből kettőt. Az meg nem szám.

  11. Mózsi szerint:

    Hogy visszatart, vagy sem azt azzal a két családdal kell megbeszélni akik a visszatartó erő hiányában veszítették el szeretteiket. Még, hogy nem számit?

  12. Bubus szerint:

    Attól tartok, hogy a bűncselekmények legalább nyolcvan százalékát visszaesők követik el. Minél később kerülnek szabad levegőre, annál később lesz lehetőségük kárt okozni.

  13. Virág szerint:

    De az lenne a legjobb ha az igazságosztó mindig a bűnöst ítélné el. és nem lenne koraukció! mert nem mindig a bűnös marad a hűvösön!

  14. Papi szerint:

    Szerintem Sopronkőhidán vagy Recsken a szabadég alatt végzett munka sokkal jobb hatásal lenne rájuk mint a börtön. Ne feledjétek a börtönben meleg van és melegételt is kapnak.

  15. én szerint:

    Papi!
    Meg tv-t, mobilt stb.
    Munkatáborba velük!

  16. atata szerint:

    Három csapás? Magda János háromszor jött li eddig a börtönből. Háromszor ölt. Előfordult, hogy mindössze kettő hétig volt szabadlábon.
    Halálbüntetés vissza, Welness börtönök eltörlése (copy by Jobbik), arányosan szigorodó büntetések. Hát nem röhej papírgalacsin kettő év, két ember gondatlan meggyilkolása (PÉCSI GÁZOLÁS ) négy év, és gyilkosság után harmadolva hat év. Lehet gondolkodni!

  17. én szerint:

    A halálbüntetést az álhumanisták ordították le a büntetések listájáról.

    Helyette szanatóriumban “sínylődnek” szegény – a körülményeik által lett bűnözők.

  18. agytorma szerint:

    Nekem eddig ez a kép tetszik a legjobban Deméről. A foglárja kulcskarikájára el tudom képzelni.

Itt lehet hozzászólni !