Erre van pénz: hárommilliárddal stafírozzák ki a Lantos Alapítványt

Index

Megnyugtató, hogy csak rajtunk spórolnak (fotó:MTI)

A magyarországi civil szervezetek világában rekordnak számító, hárommilliárd forintos támogatást ad a miniszterelnökség az Egyesült Államokban néhány hónapja alapított Tom Lantos Foundation indulásához.

A politikus tavalyi halála után létrehozott New Hampshire-i szervezeten keresztül jut majd pénz a Budapestre tervezett Lantos Nemzetközi Szabadság és Demokrácia Intézet megalapítására is, ezt azonban az alapítvány még nem reklámozza.

Az egy éve elhunyt magyar származású amerikai képviselő, Tom Lantos budapesti emlékkonferenciáján, tavaly szeptemberben jelentette be Gyurcsány Ferenc, hogy a magyar állam többek között egy, a politikus nevét viselő tudományos intézet felállításával kíván tisztelegni Lantos szellemi hagyatéka előtt. Az intézet létrehozását emléktörvénybe is foglalta a kormány. A „Magyarország nagy fiának és fontos támogatójának munkásságáról és annak továbbviteléről” szóló tervezetről azonban egyelőre – bár eredetileg a decemberi utolsó ülésnapra időzítették – még nem szavazott a parlament.

Az Index érdeklődésére a kormányszóvivői iroda megerősítette, hogy a kormány a miniszterelnökség államháztartáson kívüli szervezetek támogatása költségvetési fejezetéből 3 milliárd forintot különített el a Lantos Alapítvány működési költségeinek fedezetére. A Tom Lantos Foundation jelenleg a New Hampshire-i Concordban székel, az elnöki tisztet a néhai képviselő özvegye, a szintén magyar származású Anette Lantos tölti be, a gyakorlati irányítás pedig lányuk kezében van.

A tavaly nyáron indított honalapon olvasható programban azonban egyelőre nem szerepel budapesti intézet alapítása, sőt a magyar kormány várható támogatásáról, Gyurcsány Ferenc felajánlásáról és a tavaly őszi konferenciáról sem emlékeznek meg. Az oldalról annyi tudható meg, hogy a TLF az emberi jogokért folyó világméretű küzdelmet több díj és pénzes támogatás odaítélésével tervezi támogatni. A Lantos Emberjogi Díjjal például, amit évente osztanának ki, a Nobel Békedíjhoz hasonló elismertségű kitüntetés alapítása a cél.

A kormányszóvivői iroda tájékoztatása szerint viszont a magyar állam jelentős összeggel járulna hozzá az alapítvány működéséhez. A 3 milliárd forintos keretet a központi költségvetés kifejezetten a TLF, és „egyben” a Lantos Nemzetközi Szabadság és Demokrácia Intézet létrejöttének és hosszú távú működésének fedezeteként különítette el. „A kutatóintézet a tervek szerint tudományos és tudományszervező feladatokat lát majd el, az emberi jogok egyetemes érvényesítését és a demokrácia terjesztését szolgálja majd. Az intézet mindamellett, hogy emléket állít Tom Lantos tevékenységének, hozzájárulna a néhai képviselő politikai örökségének, munkásságának továbbviteléhez. Az Intézet alkalmazott kutatókat foglalkoztatna, ösztöndíj lehetőséget biztosítana, konferenciákat szervezne, kiadványokat, publikációkat készítene, ezzel is hozzájárulva a kutatási terület feldolgozásához.”

Az Index kíváncsi lett volna arra is, hogy a 3 milliárdos keretet milyen módon osztják meg az alapítvány és az új emberjogi intézet között, lesz-e beleszólása a Lantos családnak az intézetre fordított pénzek elköltésébe, valamint, hogy milyen konkrét tervek alapján – ingatlan, alkalmazottak száma – határozták meg a költségvetési támogatás nagyságát. A kérdésekre azonban egyelőre nem kaptunk választ.

A kormányszóvivői irodától annyi tudtunk meg, hogy az intézet létrehozásával az előzetes egyeztetéseken Tom Lantos családja is egyetértett. Ez azért fontos, mert a támogatással az alapítvány fog elszámolni. A budapesti intézet jövőjét pedig a kormány azzal kívánja bebiztosítani, hogy kiköti, az alapítványnak nyújtott támogatást több, várhatóan öt évre elosztva kell majd felhasználni.

A magyar állami támogatás részleteiről a Lantos Foundationnál is igyekeztünk érdeklődni, de a honlapon szereplő telefont nem vették fel, faxon elküldött kérdéseinkre pedig nem reagáltak.

Forrás: Index.hu

21 hozzászólás “Erre van pénz: hárommilliárddal stafírozzák ki a Lantos Alapítványt” bejegyzésre

  1. baniko21 szerint:

    Milyen alapítvány az olyan, amit ennek a csóró Magyarországnak kell
    finanszirozni? Tele vagyunk adóssággal, és olyanra szórja el a kormány
    még azt a keveset is ami nélkül vigan megvagyunk.
    Ilyenekért kár a nadrágszijjat a népen még összébb húzni. Ez is egy
    olyannak készül, ahol lenyúlási vita után kivégzéssel intézik el a vitás
    kérdéseket?
    Egyébként is egy többszörös milliárdos miniszterelnök nyúlkáljon a sa-
    ját zsebébe, és adjon abból egy olyan alapítványnak amire nincs is szük-
    ségünk, de ő és a sleppje akarja. Csak csendben megjegyzem, felmérés szerint ma Magyarországon minden 8-ik gyermek ÉHEZIK!

  2. toth mária szerint:

    ebben az országban -amig idegen szívűek élnek-semmin nem lehet csodálkozni!

    Ök mindent a Népért tesznek, de főleg a saját zsebükre. Ócska, hazug börtönbe való csürhe!!!!

  3. Gordon szerint:

    Először három milliót olvastam… nem értettem… aztán másodszorra is három milliót olvastam… nem értettem… aztán végre rendesen elolvastam…
    Nem gyenge… három MILLIÁRD… csak nem arra készülnek, hogy oda “nyomják ki” a bukott politikusaik és a “holdudvar” egy részét? Mint a munkásőr-barát jelenlegi kanadai nagykövetet…

    Lásd:

    http://index.hu/belfold/1989/2009/02/11/vastagh_pal_a_munkasorseg_mellett/?rnd=652

  4. Öreg halász szerint:

    Majd ők fogják először mondani, hogy Orbán Viktor nem demokrata, de Gyurcsány nagyon az, majd ők fognak díjat adni a demokrata Gyurcsánynak, végül, ha minden kötél szakad, ők fognak munkát adni neki. Akkor viszont csődbe fognak menni 😉

  5. totó szerint:

    ez a legundorítobb a szocikban, hogy elhitetik, hogy spórolni kell, megszorítani, és mindig a kisembereket szivatják, miközben maguknak, a haveroknak, a baráti alapítványoknak nem zárják el a pénzcsapot.

  6. nagyapó szerint:

    Ez a hülye kommunista ló megint rossz felé áll. A rajta ülő lovas pedig tudja az irányt, csak a ló nem!
    Eddig úgy tudtam, hogy gazdag, neves emberek létesítenek alapítványt, úgymint Rockefeller, Soros (Sörös), stb. De hogy egy szegény ország, egy gazdag, de ellentmondásos, régen elszármazott, de az óhazával nem törődő fiának létesítsen alapítványt 3 milliárd Ft-ért, ez azért túlzás.
    Lantos mindig komoly tárgyalásokat folytatott pl. a romániai zsidóság érdekében a román diktátorral, felemelte szavát a magyar zsidóság érdekében, de soha egy szót nem szólt a 15 millió magyar érdekében.
    Ha már nem vagyonos utódai létesítenek alapítványt, miért nem a Mazsihisz vállalja ezt a feladatot?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

    érdekében

  7. loastman szerint:

    Figyeljetek, és érezzétek az iróniát:
    nem kérdeztek meg minket, hogy támogatjuk-e ezt a dolgot, mert tudták volna ezek a patkányok, hogy NEMet mondunkrá. Így aztán ezek a görények megemelik pl az ÁFÁt, és abból fog összejönni nekik. És ha majd megbuknak (remélem, minél hamarabb!), akkor ezekből a menekített pénzből fogják tengetni az életüklet melegebb éghajlaton, banánturmixot szürcsölve a tengerparton…
    Mellesleg érdekelne, hogy a megemelt ÁFA hogyan motivál engem a vásárlásra, mivel minden még drágább lesz…

  8. miska72 szerint:

    A k.rva anyját a miniszterelnökünknek! Nem kicsit! NAGYON!

  9. büki szerint:

    Az örökséget a bőrünkön érezzük. Munkássága továbbvitelébe talán bele is döglünk. A kormányt megértem, nekik személy szerint is van miért hálásnak lenniük. Meg kell köszönniük, hogy jövő év tavaszáig hitelből vegetálhatnak.

  10. infósferi szerint:

    Nem csak dilettantizmusban, herdálásban is bajnokok azok, akik állítólag értünk fáradnak.

  11. hollósi szerint:

    Valószínűleg ma kis hazánknak nem az a legfontosabb kérdése, mi lesz a fenti alapítvány sorsa.
    Aki aggódik az alapítvány jövője iránt, ” trükkök százaival” összegyűjtött saját pénzéből tegye.
    Ha meg miniszterelnök az illető és gyarapítani nem képes az ország vagyonát, legalább ilyen módon ne menekítse ki leszegényedett nemzete pénzét!

  12. Papi szerint:

    Na ez jó, meg kell menteni az USA-t. Szerintem ez nem más mint trükkök százaiból egy a vagyon kimentésére. Ha ez nem így van ne lássam többé a gázszámlást. Na ennyit a “becsületes” bal-lib korupt ajj mikett írok kormányt akartam írni.
    miska72!
    Igazad van a gazemberekről ők vezetik az országot. SALYNOS csak az a baj, hogy mi fogunk beledőgleni nem ezek a mocskok!

  13. Papi szerint:

    Van egy ötletem!
    A képen látható két bányarémet Lendvaival küldjük le a Pécsi uránbányába és szin tiszta urán fogg feljönni mert úgy megíjednek töllük. A mellettük lévő főtolvajt meg megkötözzük mert még ezt is megfújja!
    Na milyen az ötletem?

  14. emilió szerint:

    Tisztelt Szilveszter! Bántják a legnagyobb magyart és te nem véded meg?

  15. balszélső szerint:

    Ebből a pénzből mintegy 200 vidéki iskolát lehetett volna felújítani, de ez
    Gyurcsányéknak kevésbé volt fontos.
    Döntse el a kormány: akkkor most takarékoskodni akar, vagy továbbra is szórja a pénzünket és zavaros ideológiákat gyárt!

  16. atata szerint:

    Csatlakozom Miska 72-höz! Csakúgy mellékesen kérterik mindenkinek utána nézni és utána gondolni a következőknek:
    -Hogyan alakult az elmúlt hat évben a Kárpát-medencei magyar alapítványok támogatása?
    – Hogyan alakul a magyarországi alapítványok és civil társadalom támogatása?
    – Csak csendesen – ezen belül a zsídó és egyéb körön belüli társaságok támogatása?
    Egyes vélemények szerint a különböző közpézek külföldre juttatása -bármilyen indokkal – hazárulás. Akkor ez ebben a helyzetben vajon mi????

  17. Szila szerint:

    Ugye tudjátok, hogy mi jár a hazaárulónak!
    A magyargyűlölő tom lantost támogassák a fajtársai!
    Kíváncsi vagyok, meddig tűrünk még?!

  18. Papi szerint:

    Szila!
    Te nagyon tévedsz nem Tom Lantost támogatják hanem egyszerűen vagyon kimenekitéa volt ez. Nem lepne meg ha még egy-két ilyen nagy arányú “támogatás” még egy-kétt helyre menne!
    Szebb jövöt!

  19. Papi szerint:

    vagyon kimenekitést – akartam írni. Bocs!

  20. jani szerint:

    Én állítom , hogy van itt pénz, csak nem arra használják amire kellene !!

  21. miska72 szerint:

    Ezért van a megszorítás?
    Ennyire gazdagok vagyunk?
    Gyurcsány TAKARODJ!

Itt lehet hozzászólni !