20 tonnányi hígiszap hömpölyög Szolnokon

A Szolnok-Jászkun Online

Pakolják a galvániszapot

Hétfőn délelőtt megérkezett az első hígiszap-szállítmány Csepelről a Terszol Kft. szolnoki telephelyére. A húsz tonna folyadékot feldolgozzák, az abból visszamaradt szárazanyagot aznap továbbviszik a dunaújvárosi lerakóba.

Eljött, amitől tartottunk, mégis idehozzák a veszélyes anyagot, mondhatják most a szolnokiak. Valóban érkezett egy bizonyos anyag. Egy folyadék. A csepeli galvániszapon lévő csapadékvizet szállítják a cég szolnoki telephelyére. Ott kezelik, s a visszamaradt szárazanyagot továbbviszik Dunaújvárosba.

De vajon kell-e valamitől tartaniuk a Szolnokon élőknek? — merül fel újra a kérdés. A szakemberek és az illetékesek szerint egyértelműen nincsen ok az aggodalomra. Továbbra sem.

— Egyátalán nem kell aggódniuk a szolnokiaknak. Teljesen biztonságban van a város. Mint azt korábban is hangsúlyoztuk, a megfelelő engedélyekkel működő szolnoki üzemünk néhány óra alatt centrifugás technológiával kezeli a mintegy öt-tíz százalék szárazanyagot tartalmazó hígiszapot. Munkatársaink ezt két műszakban feldolgozzák, másnapra nyoma sem lesz az anyagnak — emelte ki a Terszol Kft. környezetvédelmi vezetője, akivel az anyag megérkezésekor a szolnoki telephelyen találkoztunk.

Borbás Béláné hozzátette, a korábbi riadalom kizárólag információhiány miatt alakulhatott ki. — Egy hónappal ezelőtt sokmindent lehetett hallani, a hírek nagy része azonban nem fedte a valóságot. Egyátalán nem volt igaz, hogy a tömény galvániszapot hozzák ide, pláne nem 1200 tonnát. Márpedig mindez több helyen elhangzott. Az emberek ezek hallatán megijedtek, pedig aggodalomra tényleg nincsen ok. A telephely működését természetesen dokumentumokkal tudjuk igazolni, minden munkafolyamatot az előírások szerint végzünk. Így a hígiszap feldolgozása sem jelent semmiféle veszélyt — tette hozzá Borbás Béláné. A környezetvédelmi vezető azt is elmondta: a közeljövőben még egy, közel ugyanekkora szállítmány érkezik, s azzal az ügy le is zárul.

Nem tudta az önkormányzat?

Meglepett minket, amikor korábban hallottuk, hogy a szolnoki önkormányzat nem tud a dologról, mondta el Borbás Béláné. Lehet, hogy konkrétan az anyag érkezéséről korábban nem értesültek, de azt tudniuk kell(ett), hogy mi megfelelő engedélyekkel működünk. Ők maguk is engedélyezték, hogy ez a telep üzemelhessen. Tevékenységeink között minden olyan dolog szerepel, amivel foglalkozunk. Többek között például a hígiszap kezelésével. Tehát az információik megvoltak, tette hozzá a vezető.

Forrás: Szoljon.hu

Itt lehet hozzászólni !