Index: jól működik az összevont óvodai rendszer

20 év és a fővárosi tapasztalatok vezettek az átalakításhoz

Csepel.info, Index

Örömtánc a felújított Aprajafalva Óvodában

A közelmúltban adták át az Aprajafalva Óvoda 250 millió forintból készült új épületszárnyát: idén további 300 millió forintos felújítások jönnek

 

A XIII. kerületben 2007 óta egyetlen egyesített óvoda működik, ebbe integrálták az addig működő 14 óvodát. Ezt a modellt valósította meg az önkormányzat Csepelen és Józsefvárosban is.  “A rendszernek az a haszna, hogy onnantól egyetlen költségvetési szervként üzemelnek az óvodák” – mondta el az Indexnek Schramek Kornélia, az oktatási ügyekért is felelős XIII. kerületi MSZP-s alpolgármester.

A Csepel.info úgy tudja, hogy az Index cenzúrázta ugyan a csepeli önkormányzattól kapott szakmai válaszokat, de a XIII. kerület kapcsán elismerték: jól működik az a modell, melyet Csepelen is bevezetnek. Az óvodai szerkezetváltással kapcsolatban Fazakas Gergelyt szólaltatta meg az Index, és Morovik Attila alpolgármester válaszolt lapunknak.

Az összevonás egyik fő oka az, hogy a köznevelés a központosítás felé megy – ez az óvoda-összevonással foglalkozó, nyilvános újbudai szakértői anyagban olvasható. A másik fő ok, hogy az önkormányzatoknak egyszerűbb egy vagy kevés költségvetési szervet üzemeltetni, mint sokat. Áttekintve a nyilvános szakértői anyagokat, az óvoda-összevonásoknak elsősorban a fenntartó részéről van hasznuk, az óvodákban dolgozók és az óvodába járó gyerekek szempontjából egyelőre nem látszik az előny” – állította az Index.

Lapunk úgy tudja, hogy Csepelen egy 300 millió forintos óvodafelújítási program is hozzátartozik az új rendszerhez, amelynek olyan lesz a szervezeti hatása, mintha tíz új óvónénit vennének fel az eddigiek mellé. Ezekre már nagyon nehéz lett volna azt állítani, hogy a gyerekek szempontjából nem látszik az előny. Az átalakítás csepeli pozitívumairól azonban az Index egyetlen sort sem írt.

Fazakas: nem látják az előnyeit

„A vezető keveset tud a tagóvodákban történő dolgokról, nem tudja ellenőrizni a pedagógusok munkáját, a tagóvoda-vezető sem, mert csoportban kell dolgoznia. Két szerepet, óvónőit és vezetőit kell eljátszania egyszerre” – sorolta a problémákat az Indexnek Fazakas Gergely, az a csepeli apuka, aki a XXI. kerületben összefogja a szülők érveit a központosítás ellen. Véleményük szerint az új rendszer az amúgy is túlterhelt óvodákat még jobban leterheli, az óvónők és dadusok helyzetét elbizonytalaníthatja.

Fazakas Gergely két gyereke az egyik csepeli óvodába jár, ő gyűjtötte az aláírásokat, miután az összevonásokról értesült. „Olvastam azt a szakértői anyagot, ami az óvoda-összevonásokról szólt, amely kizárólag gazdasági szempontból vizsgálódott. Ebből kiderült, hogy egy fő intézményvezető lesz három helyettessel, 25 tagintézmény egy-egy tagintézmény-vezetővel – mondja. – Rengetegen fel vannak háborodva, két nap alatt teljesen egyedül 250 aláírást gyűjtöttem, beszéltem az óvodavezetők felével, és sok óvodapedagógussal is. Az átszervezésnek mind a mai napig semmi megjósolható előnyét nem látjuk, látjuk viszonyt megjósolható hátrányát bőven.” – állította az Indexnek Fazakas.

A Csepel.info úgy tudja, hogy a tiltakozó aláírásokat gyűjtő apuka másfél órán keresztül tárgyalt Borbély Lénárd polgármesterrel, aki felsorolta az átszervezés összes pozitív hatását. A csepeli polgármester azt is kiemelte, hogy milyen fejlesztésekre készül ezen felül az önkormányzat. Azzal vádolni az önkormányzatot, hogy túl kevés információt kaptak a szülők, aligha lehet.

20 év tapasztalata vezetett az átszervezéshez

– A Csepeli Önkormányzat az Európai Uniótól nyert 40 millió forintos pályázati pénzből, az Állam Reform Operatív Program keretében vizsgálta az óvodahálózat működését. Ez a tanulmány arra tett javaslatot, hogy az óvodák egységes szerkezetben működjenek tovább. Ez egybeesett az elmúlt húsz év tapasztalataival – mondta el lapunknak Morovik Attila alpolgármester.

– Nem ismeretlen az MSZP-s majd a Fidesz-KDNP-s csepeli vezetés előtt a probléma. Az elmúlt 20 évben egy-egy óvodavezető nyugdíjba vonulása vagy lejáró mandátuma esetén az önkormányzat mindig tett egy lépést az egységesítés felé. Ezt a hosszú és lassú folyamatot igyekszünk egy lépésben lezárni. A jövőben az önkormányzat több százmillió forintot fordít az óvodák felújítására. Ezek elsődleges célja a gyermekek ellátásának javítása. A gazdasági értelemben vett megtérülés, mint eddig is, másodlagos szempontnak számít. Így van ez a jelenlegi átszervezéssel is: rövid távon akár többletköltségeket is okozhat, de – reményeink szerint – az előnyei is hamar jelentkeznek majd. 2-3 év múlva, már tapasztalatok birtokában érdemes mérleget vonnunk, hogy gazdaságilag milyen haszonnal járt az átalakítás – mutatott rá a csepeli alpolgármester.

– Az intézményátszervezési koncepció lényege, hogy a jelenlegi 11 költségvetési szervként működő 11 óvoda és a hozzájuk tartozó tagóvodák helyett 2015. július 1-jétől 1 költségvetési szervként működő óvodahálózat jöjjön létre, 24 tagintézménnyel. A hálózatot az egyesített óvodavezető irányítja 3 helyettessel, tagintézményenként egy-egy tagóvoda-vezetővel és egy-egy helyettessel. Az állomány létszáma (óvoda titkárok, pszichológusok stb.) nem csökken. Az átszervezés kizárólag vezetői strukturális átalakítást jelent, az óvodákban folyó nevelési munka nem változik. Az átszervezés nem jár óvodaépület-bezárással sem. Álláshelyeket nem szüntet meg az önkormányzat, sőt, amennyiben a feladatellátás érdekében szükséges, még új kollégákat is felvesz. A tagóvodák továbbra is eddigi nevelési programjuk, saját egyéni „arculatuk” megtartásával működhetnek tovább, garantálva a színvonalas pedagógiai munkát – hangsúlyozta az átalakítások menetét Morovik Attila.

Nem lesz negatív változás

A kerület vezetése szerint az önkormányzat számára az a legfontosabb, hogy az átszervezés után sem a gyerekek, sem a szülők semmilyen változást ne érzékeljenek. Ennek érdekében továbbra is ugyanott történik a beiratás, az ebédbefizetés, ugyanazokkal az óvónőkkel, dadusokkal találkoznak a gyerekek és a szülők, mint eddig.

Ehhez a kerület az óvodai dolgozók segítségét is kérte. Az önkormányzat többkörös egyeztetést tartott a szakma képviselőivel, először az óvodavezető-helyettesekkel és a tagóvoda-vezetőkkel, utána az óvodavezetőkkel, végül pedig a teljes óvodai állománnyal. Az egyeztetések során nem csak az átszervezéssel, hanem attól független, régóta megoldásra váró problémákkal (pl. logopédusok száma) kapcsolatban rengeteg kérdés merült fel, amiket igyekezett az önkormányzat vezetése megválaszolni, tisztázni – értesült a Csepel.info.

Csepel.info

82 hozzászólás “Index: jól működik az összevont óvodai rendszer” bejegyzésre

  1. nagyapó szerint:

    Tűnődöm. ” Ezt a modellt valósította meg az önkormányzat Csepelen és Józsefvárosban is.” Melyik lehet az az önkormányzat, amelyik Csepelen és Józsefvárosban is működik? Talán másképpen kellene fogalmazni.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  2. Bugi szerint:

    Milyen jókat röhöghettek a szocik magukban, miközben a szülőket hergelték a rendszer ellen. Biztosan mondták, hogy ne hivatkozzanak rájuk.

  3. ebihal szerint:

    Az, hogy a XIII.ban jól működik, még nem garancia!

  4. Lajos szerint:

    A szociknak nyilván az lenne a legjobb, ha Csepelen nem történne semmi, hiszen akkor lehetne azzal kampányolni. Valahányszor történik valami, akkor elkezdik fűteni ellene az embereket, mondván, hogy sokkal rosszabb lesz minden.

    Nem statisztálni kéne a szocik folyamatos, negatív kampányában, hanem nyitottan állni a dolgokhoz, meghallgatni a másik felet is, hogy mik a tervei és az alapján megítélni, hogy jó lesz-e ami történik…
    De miért ne lenne jó? Az előre hőbörgés helyett adni kéne egy esélyt az új ötleteknek is. Az, hogy az aktuális állapotra azt mondjuk, hogy működik, egyáltalán nem biztos, hogy egy újabb szemlélettel összevetve is ugyanolyan hatékonynak tűnik. Ha nincs mivel összehasonlítani, akkor mi alapján mondhatjuk bármiről, hogy az a jó, ne változtassunk rajta?

  5. ebihal szerint:

    Lajos!
    Miből gondolod, hogy szoci vagyok? Esetleg azért, mert kapásból nem tapsolok?
    Ejnye, ejnye! Csak nem egysíkúan látod a világot?

  6. csapajev szerint:

    Lajos! ,,meghallgatni a másik felet” már rég óta nem működik! Sem önkormányzati, sem parlamenti szinten!

  7. Sugar Peter szerint:

    En orommel meghallgatnam a terveket, ha van rola fuggetlen tanulmany es meghatarozott es transzparens celok. Sem ebben sem mas esetben nem latunk ilyet, csak szakmailag nem megalapozott, kapkodos donteseket (lsd netado, ovi, utdij, drogteszt es meg sorolhatnam)

  8. Fazakas Gergely szerint:

    Lajos! Nézd meg légyszíves a cseplei ülések jegyzőkönyvét.. Sokmindennek lehet engem hívni de szocinak -akár baloldalinak- pont nagyon nem.. Viszont ha elolvasod hogy mi van most és mi lesz (erősen gyaníthatóan) később akkor nem kell atomfizikusnak lenni hogy lássa az ember a problémákat. Igen, első blikkre nem változik a rendszer. De ha mindennap odajársz az oviba és nyitva a szemed, észreveszed azt hogy mi miért működik vagy nem működik akkor pikkpakk nyilvánvaló lesz hogy milyen veszélyekkel jár ez.

    “Mintha 10 új óvónőt felvennénk…” Ez pontosan azt jelenti, hogy a 10 vezetőt visszazsuppolják a csoportba ahelyett hogy felvennének 10 óvónőt. Ne rugózzunk azon hogy 10 embernek munkát adnának ha betöltenék a meglevő üres állást ahelyett hogy átszervezéssel beletolják a mostani óvodavezetőket. Hanem beszéljünk arról, hogy ki fogja szakmai szempontból felügyelni az óvónők munkáját? Az az egy vezető akinek 25 tagintézmény ~200 óvónője a beosztottja? Ja nem, az a tagóvodavezető aki a heti 40 órájából 24-et a rábízott csoportban tölti, a maradékban majd biztos jól el tudja ezt látni. És arról miért nem beszél senki, hogy ha egy óvónő 32 órát van csoportban, egy tagóvodavezető meg 24-et, akkor a kimaradó 8 órában mivan? Ezt a gyerekek BIZTOSAN meg fogják érezni, mert már most is érzik ott ahol tagóvodás rendszer van. Igen, Csepelen is. Ha ez reális cél lenne akkor inkább az eddigi összevonásokat is visszacsinálnám. De most legalább tovább ne menjünk..

  9. Fazakas Gergely szerint:

    Ja, az előbb elfelejtettem: Polgármester úrral valóban majd’ másfél órát beszélgettünk ezügyben, valóban hosszan ecsetelte az összevonás pozitív hozadékait. Annyiban tudnám összefoglalni hogy egyszerűbb lesz az önkormányzatnak mert csak egy intézménnyel kell foglalkoznia. Ezt nem elvitatva megkérdezem tisztelettel, valóban ez az egy indok ennyire fajsúlyos hoyg felülír minden ellenérvet?
    De mondok mégegy pozitív hozadékot is: A központi költségvetésnek kevesebbe fog kerülni az új rendszer. (A csepelinek nem, mert amennyivel olcsóbb, kb. annyival kevesebb a központi támogatás.)
    Ezzel meg érveljen az aki otthon is a gyerekén kezdi a spórolást..

  10. Balos szerint:

    Ha ott tartanának az átlag budapesti kerületek, ahol a XIII. kerület, akkor nem lenne nagy probléma. A baj ott kezdődött, hogy a csepeli MSZP az egyéni meggazdagodások útját választotta annak idején, és Csepel sehova nem jutott. Illetve csődbe igen. Úgyhogy Fazakas úr, örüljön, hogy a XIII. kerületben jelesre vizsgázott rendszer lesz Csepelen is. A jó vezetés nem fideszes, nem MSZP-s, nem jobbikos. Csak jól csinálja, amit kell. Az elmúlt években láttuk, hogy jók az elgondolások, az óvodai felújítások, bővítések. Egy szintén jó, XIII. kerületi rendszer átvétele és a 300 milliós fejlesztés biztosan jót fog tenni. Ennyit erről.

  11. Fazakas Gergely szerint:

    Ehemm.. Én -mint polgármester úrnak is említettem annakidején- nyitott vagyok bármilyen szakmai érvre, ez még mindig igaz.
    Tehát akkor:
    Mitől jobb az új rendszer? Mit jelent az hogy jelesre vizsgázott? Én egyelőre még csak azt látom amit itt fentebb leírtam, de ha tévedek akkor belátom és bocsánatot fogok kérni.
    Tehát miben jobb az új rendszer a gyerekeknek?
    Illetve miért nem igazak azok a kifogások amiket fent leírtam?

    A 300 milliós fejlesztés vita nélkül jót tesz az óvodai ellátásnak, de ha a jó óvónő és az új udvari játék között kell választanom akkor biztosan az udvari játék marad alul. Az szintén egy jó kérdés, hogy miért kell választani a kettő közül..

  12. Sugar Peter szerint:

    Gergely, pont ugyanez a bajom. Mutassak meg miert jobb es h tenyleg jobb e. Egy ovoda a vezetestol es az ott dolgozoktol lesz jo, a tobbi csaknl plusz. En lattam hogy csokkent a szinvonal egyik hetrol a masikra szoval tudom kb mi varhato…
    Egyebkent erdekelne h a kardoskodoknak van e ivis koru gyerekuk, erintettek e a temaban vagy csak a szajuk jartatjak. Felek ez utibbi, mert kivulallokent az konnyu ugyebar…

  13. Sugar Peter szerint:

    A facbookra is feltettem meg ide is h milyen elkenvelemenyek vannak a modell kapcsan, pont a felhozott XIII keruletben, sot a XIX kerulet fideszes frakciovezetoje sem tamofatja az ottani MSZPs vezetes ilyen otletet… Akkor ez most hogyisvanez?

  14. Balos szerint:

    Nincs annál risztóbb, mint amikor a gyerekek szülei nevezik ki magukat szakértőnek, hogy egy láthatóan jól működő rendszert egy-egy óvónéni kedvéért szétverjenek. Tessék megnézni a XIII. kerületet, és tessék észrevenni, hogy a jobb rendszer, az óvodafelújítások csak a mindenkori ellenzéknek rossz, és csak azért, mert a fejlődés az ellenségük.

  15. Fazakas Gergely szerint:

    Hát ez pl elég érdekes: A polgármester gyermeke is az egyik csepeli oviba jár.
    Tényleg nem értem hogy hogyan láthatja ennyire másképp a dolgot, illetve hogyan lehet ennyire értetlen az érveinkkel szemben. 🙁

  16. Fazakas Gergely szerint:

    Figyelj rám Balos légyszíves!
    Leírnád hogy mit kell nézni a XIII-ban? Mitől jobb az a rendszer? A 300 milliót most ne keverjük ide, mert az már csak finom bája ennek a vitának hogy “lesz pénz ha egyetértesz velem”.
    Próbáljunk akkor konkrétumok mentén eszmét cserélni:
    A XIII.-ban ki van a gyermekekkel akkor amikor a tagóvodavezető éppen a 32-ből 24-ig hiányzó 8 óráját tölti tagóvodavezetéssel?
    A XIII.-ban ki mondja meg hogy adott óvónő hol/mikor/kivel dolgozik együtt, ki ellenőrzi az ő munkáját pedagógiai szempontból?
    Kihez fordulhat egy adott óvónő a sürgős kérdésével ha a tagóvodavezető épp a csoportjában a számára előírt 24 nevelési óráját tölti a csoportjában (teszem azt mesét olvas)?
    A XIII.-ban ki van a csoportban amikor a tagóvodavezető éppen a szakértővel az egyik pedagógus minősítését végzi?
    A XIII.-ban ki és hol veszi fel a telefont ha megbetegedett a gyermekem és lemondom az ebédjét, illetve bejelentem hogy nem megy ma óvodába? Ez az információ hogyan kerül bele a rendszerbe, hogyan jut el a csoportba – hogy ne várják, illetve az étkeztető céghez – hogy kevesebb kaját kell kihozni holnap, ki tartja nyilván és hol hogy adott hónapban hány napi étkezést mondtunk le?
    A XIII.-ban mi van ha beállít a tűzoltóság egy napos délelőttön egy tagóvodába hogy most tűzvédelmi ellenőrzést fog tartani? Ki megy és sétál velük körbe?

    Ha ezekre megvan a válasz akkor megírom én is hogy most mivan és akkor kezdhetünk összehasonlítani.

  17. Fazakas Gergely szerint:

    Látom itt-ott bénán fogalmaztam, utólag meg nem szerkeszthető, bocs.
    Másrészt hogy ne legyen félreértés: Úgy gondolom tudom a válaszokat is, de hátha valamit rosszul tudok..

  18. Balos szerint:

    Én nem vagyok szakértő, ellentétben a szülői jogon szakértővé váltakkal. Csak pusztán logikailag ezt viszont tudom:

    – a gyermekek esetében új szabályok vannak, óvodába kell vinni őket
    – ez a gyerekek fejlődése miatt is jó
    – viszont így minden gyereket be kell fogadni
    – akkor is, ha tetvesek, bolhásak szegénykék, akkor is, ha ágyi poloskás lakásból jönnek
    – akkor is, ha nem tanították még meg nekik azt, hogyan kell elvégezni a dolgukat, hogyan kell enni-inni rendesen.

    Továbbá:

    – minden járvány, külső behatás érint minden óvodát
    – a pedagógiai programok, felkészítések minden óvónénit érintenek

    Mindebből az következik, hogy egy rendszer sokkal jobban tudja kezelni a problémákat, mint sok kicsi. Ennyi az egész, és még szülőnek sem kell lenni.

  19. felix szerint:

    Balos.
    Dolgoztál te akár egy napot is valamilyen óvodában?
    Szakmán kívül.
    Dolgoztál már olyan munkahelyen ahol több nő dolgozott együtt?
    Tudod, hogy ott miként megy az információ még akkor is, ha a főnök is ott dolgozik?

  20. Sugar Peter szerint:

    Balos. Ki a nevezi magat szakertonek? Mi csak erteni szeretnenk es pl szamokkal es eszervekkel meggyozhetoek volnank. Kerdesekre magyarazatot, megfelelo tanulmanyokat, nevelesi v megtakaritasi hasznot eddig nem mutattak be, pedig ha ez olyan jo akkor nem kerulne semmibe ezeket bemutatni azoknak akik nem teszik be onkent a fejuket es gyerekuk fejet a bard ala. Szerintem tok egyszeru a keplet. Adjanak infot, transzparens es visszamerheto celokat illetve legyen az is egyertelmu mit nevezunk sikernek. Ha ez teljesul akkor orulunk, ha nem akkor legyen kehetoseg visszacsinalni. Tuti nem olvastad amit elsore irtam h mik az ismert hatranyok, sem azt h nincs jelenleg olyan vezeto akinek van tapasztalata egy 2500 fos ovoda vezeteseben. Latod en nyitott vagyok, sot leirom mi gyozne meg. De valasz nem jon…

  21. Sugar Peter szerint:

    Balos: jo ami irsz csak a kovetkeztetesed hibas. Hiszen ezek lokalis problemak smiket lokalisan kell kezelni. Kozpontilag ezt pont nehezebb hiszen a felso vezeto nincs risztabsn a helyi adottsagokkal, lehetosegekkel, mig a helyi vezeto tud mindent smi az ovijaban tortenik es azonnal kepes a dontes meghozatalara. Koszi, hogy irtal meg ervet az egyesites ellen

  22. Fazakas Gergely szerint:

    “és még szülőnek sem kell lenni”
    Te magad sem vagy az, jól sejtem?

    Pont mint írod, egy csomó új kihívás elé állítják az óvodákat, és senki nem lesz aki felügyelje hogy egy adott dolgozó hogyan birkózik meg ezzel.
    Egy helyben levő vezető számonkér és támogat egyszerre, ha nincs akkor a pedagógus magára van utalva, illetve az új rendszerben jó alaposan megnehezített szolgálati útra. (helyben csak tagóvodavezető van komoly gyereknevelési feladattal, az intézményvezető kb. elérhetetlen) Innen már nem kell jósnak lenni hogy mi lesz ha valaki egy nehezen megoldható helyzettel (mint pl. egy problémás gyermek) kerül szembe..

    Nem attól lesz valaki szakértő mert felveszi a szakértői díjat, hanem mert tudja a válaszokat a fenti kérdésekre a különböző (meglevő és bevezetni kívánt) rendszerek esetén.
    Én nem tartom magam szakértőnek, de vettem a fáradtságot hogy utánamenjek ezeknek és ezalapján állítom hogy az új rendszer a gyerekeknek és a dolgozóknak nem lesz jobb, sőt.
    De mint mondtam, meggyőzhető vagyok. Érvekkel, tényekkel. Mellédumálással meg általánosságok puffogtatásval nem.

  23. Fazakas Gergely szerint:

    Most nézem csak:
    “az óvodákban folyó nevelési munka nem változik”
    Hát, nem szeretek ennyire sarkosan fogalmazni, de abból amit eddig a szülők felé hivatalosan kommunikáltak illetve ami a köznevelési törvényből kiolvasható, ez tényszerűleg NEM IGAZ.
    Vagy ha úgy tetszik, hazugság.
    A tagóvodavezető státusza a törvény által meghatározott. Most 11 intézményben nincs tagóvodavezeteő, eztán pedig lesz.
    Úgyhogy ezekben az óvodákban a nevelési munka igenis változni fog. Közvetlenül is, már 2015 szeptembertől, és nem előnyére.
    Azzal meg, hogy szép lassan leépül az egész, ahogy az irányítatlan szekér is csak ideig-óráig marad az úton, már meg sem próbálok érvelni.

  24. felix szerint:

    Az óvoda nem csak nevelde, hanem üzem is.
    Sok műszaki és egyéb gonddal, olyannal is amit helyben és szinte azonnal akár ideiglenesen is de orvosolni kell.
    Az összevonásokkal megnő a szolgálati út és jóval tovább tart egy egy balesetveszélyes helyzet elhárítása is.
    Aztán majd jön a felszerelések és a munkaerő összevissza variálása, ki mikor honnan mehet szabadságra. Hol rendel majd a logopédus, és ki és hogyan viszi oda a gyermekeket, stb. Közelről láttam ezt összesen két, egymástól kb 800 méterre lévő ovóda esetében. Akkor arról még nem is esett szó, hogy így sem mindig a legalkalmasabb óvónő vezeti az óvodákat, hanem az aki egyáltalán hajlandó azt elvállalni. Alárendelt viszonyban hagy alakul ez?

  25. Balos szerint:

    Hűha, a nem szakértő, de szakértővé önkinevezett szülők komoly érvekkel jönnek. Dolgoztam-e olyan helyen pl. ahol sok nő dolgozott? Hűha. Mi lesz az egyenjogúsággal? Mert szerintem a nők és a férfiak között nem kellene különbséget tenni.

    A XIII. kerületben remekel ez a rendszer, és logikailag is ez a legjobb. Új kihívások vannak, amikre központilag egyszerűbb reagálni, mint tíz-tizenöt kisebb rendszerben, külön-külön.

  26. Balos szerint:

    Felix, az összevonásokkal csökken a szolgálati út. Nem kell a helyi vezetőt keresni, és azt külön rávenni, hogy kéne már a köztes vezető a nagy vezetőhöz, hanem egyből lehet a központhoz fordulni. Például, ha vérhassal megy be egy gyerek, vagy egy másikról kiderül, hogy TBC-s stb. Nem kell még két vezetői szinten vacilálni, hogy jelentsék-s, egyedülálló eset-e stb. A központban eldöntik. Komoly dolgok nem derülhetnek ki egy elszigetelt rendszerben.

  27. Grün Izidor szerint:

    felix!
    A nehézségek kis rugalmassággal áthidalhatóak!
    Már folyik a közmunkások óvodavezetői tanfolyása!

    “Több mint 4000 közfoglalkoztatott dolgozott a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnál 2015 januárjában – derül ki a Belügyminisztérium adataiból.”
    http://mfor.hu/cikkek/Rengeteg_kozmunkas_dolgozik_a_KLIK_nel.html

  28. Fazakas Gergely szerint:

    “A XIII. kerületben remekel ez a rendszer..”
    Ez mit is jelent pontosan?
    Hozzál már tényeket légyszíves, mert ez a vita most pont úgy néz ki mint amikor a polgármesterrel beszélgettem.. 🙁

  29. Sugar Peter szerint:

    Hat Balos teged aztan szepen betanitottak:/ de pls tenyeket hoztak. Mi kett kobb v gyorsabb v olcsobb. Vicces egyebkent h mig mi nevvel vallaljuk azt smit irunk te csak egy hamis nick mogul harcolsz…. Balos, mi? 😉

  30. Fazakas Gergely szerint:

    “…az összevonásokkal csökken a szolgálati út..”
    Ez szimplán nem igaz. Most a szolgálati út (pedagógiai szempontból) a helyi vezetőig tart, aki jogosult és képes felelős döntést hozni helyben. Ennél nem nagyon tudsz rövidebbet mondani.

  31. Balos szerint:

    Fazakas: olvasd el az Index cikkét. Csak és kizárólag csak pozitívumokat írnak a XIII. kerületről. Sukár Sudár! Te sem a saját neveddel írsz, miközben azzal szapulsz, hogy én a fórumokon megszokott módon, nicknévvel írok. Bagoly mondja….

  32. felix szerint:

    Balos.
    Ki fog közvetlenül a központhoz fordulni.
    Olvasva a véleményedet, biztos vagyok benne, hogy nem dolgoztál sok nő között.
    A feldobott ” nem kellene különbséget tenni” erről erről árulkodik.
    Bizony jelentős különbség van egy férfi és egy női csapat között.
    Volt dolgom mind a kettővel.

  33. felix szerint:

    Balos!
    Ki hozza meg a helyi döntéseket a szerinted rövidebb szolgálati út esetén?

  34. felix szerint:

    Grün Izidor.
    Mint az ismeretes a közmunkás közmunkást termel.

  35. ebihal szerint:

    Észrevehetnétek már, hogy Balos nem azért ír mert érdemi mondandója van!

  36. Sugar Peter szerint:

    Ja bocs, valoban. Akkor hogy hivnak mond el ketlek, mert uj szemelyit kell csinaltatnom. De tulajdonkeppen nem is szamit mivel az ismeroseim ezen a neven ismernek, most mar igy hagyom ha nem gond. A kulonbseg h en vallalom a velemenyem, te meg nem. Mondjuk ahogy fentebb irjak a tied nem is velemeny, csak betanult szoveg. Sajnalom. A mokas h meg mindig nem irtad mi a hatalmas siker, hogyan merheto. Az index cikket megkevesbbe olvastad hiszen pont nem a pozitivumokat irja. A cikkben a felelos politikusmo dja csak h jo a rendszer, mig az allasat felto ovono sem dicseri mig a tobbi megszolaltatott ellenzi. De tudod mit, van egy mento kerdesem. Van ovodas koru gyereked? Erintett vagy szemelyesen a temaban? Akkor?!

  37. Sugar Peter szerint:

    Erdekes h az amit eredetileg betettem vmiert moderaltak

  38. Sugar Peter szerint:

    Pedig abban sok ertekelheto eszrevetel szerepel, na majd kivancsi vagyok most mi lesz vele

  39. felix szerint:

    Nekünk ritka balosunk van.
    Ő egymaga védi a fiesz intézkedését.
    Mit tenne vajon fideszesként?

  40. Anyuka szerint:

    Két gyermekem összesen 6 évig járt itt Csepelen óvodába. “Óvónénikre” a mai napig emlékszem, de a vezetőkre nem. Hivatásukhoz hozzáértő több pedagógusra nagyobb szükség van, mint a rengeteg vezetőre. 6 év alatt egyetlen egyszer sem találkoztam a vezetőkkel. Problémákat kulturáltan az óvónőkkel mindig meg tudtam oldani. Ezt a mentalitást kellene a szülőkben tudatosítani. Hátrányos helyzetű gyerekek neveléséhez szakember kell és nem vezető. A költséghatékonyság fontos szempont, de a fejlesztések is gyermekek fejlődését szolgálják. Ezt tapasztaltam az általános iskolában is azzal a különbséggel, hogy az iskola igazgatója matematikát tanított a gyermekeimnek, és egyben osztályfőnök is volt, a helyettese a kisebbik lányom osztályfőnöke volt az alsó tagozatban, szintén tantárgyat tanított. Nem tudom hány órát töltöttek oktatással és vezetéssel, de remekül működött ez a rendszer.

  41. Grün Izidor szerint:

    Anyuka!
    “remekül működött ez a rendszer”
    No, ezért kell most belekotorni mert a zemberek még emlékeznek, hogy a cocik alatt remekül működött!
    Majd elvesszük a kedvüket a “zemútnyócév” nosztalgiájától! 😛 😀

  42. Fazakas Gergely szerint:

    Szia!
    Igazából a jó vezető olyan mint a konyhában a fűszer: Akkor jó ha nem veszed észre, csak rendben mennek a dolgok. És ha nem foglalkozol vele különösebben akkor csak azt látod hogy megfelelő óvónők vannak egy megfelelő intézményben és megfelelően végzik a dolgukat.
    De azért gondolkozzunk el azon, hogy ki vette fel pont azokat az óvónőket az intézménybe, ki beszéli meg velük nap nap után hogy mit hogyan vagy hogyan ne csináljanak. Ki csördít rájuk ha valamit nem jól csinálnak, ki dicséri meg őket ha jól helytállnak egy adott helyzetben? Ezek mind nagyon komoly vezetői feladatok amik szükségesek ahhoz hogy a szülő csak annyit lásson, hogy az óvónőkkel a problémákat kultúráltan meg tudja beszélni és a gyerekével rendesen foglalkoznak az oviban.

    Emlékszel-e a BKVbusz vezetőjére aki hazavitt ma délután? Nyilván nem mert teljesen hétköznapi hogy minden kanyart bevett a jármű és ott állt meg ahol Neked kellett. De azért legyünk tisztában vele hogy a busz és az óvoda sem működik irányítás nélkül.

    Van tapasztalatom olyan helyről is ahol ezek nem jól működtek, ezért tudom rendkívüli módon megbecsülni azt ami a mi ovinkban van.

  43. nagyapó szerint:

    Fazakas Gergely! Elismerésem briliáns okfejtésének. Tényleg kell egy vezető, aki irányítja az óvónőket, azután kell egy polgármester, aki irányítja a vezetőket, azután kell egy miniszterelnök, aki irányítja a polgármestereket. Rendben, de miért kellett ilyen nyakatekert módon kimondani, hogy éljen Orbán?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  44. Fazakas Gergely szerint:

    Öööö.. lehetne ezt egy kicsit egyértelműbben? Bocs de elveszítettem a fonalat.. 🙂

  45. nagyapó szerint:

    Fazakas Gergely! Ezzel csak azt akartam leírni, hogy egy iskola nem a vezetőtől jó. Példa lehet a Jedlik, ami bemutató iskola volt, kitűnő tanárokkal, enyhén szólva gyenge igazgatók mellett. Az óvodában, ha marad a személyzet, miért lenne gond, hogy a felügyelő hol székel. Egy nagyobb szervezet vezetőjének több mozgástere van, jobban tud az esetleges gondok esetén beavatkozni. Talán azt vetném fel, hogy ehhez miért kell létszámemelés, de ez legyen a felügyelet gondja. Lényeg, hogy a nebulók nyugalma maradjon meg.
    Persze az Orbánig menő lánc, vicc.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  46. Fazakas Gergely szerint:

    “egy iskola nem a vezetőtől jó”
    De, pontosan attól.
    A “fejétől bűzlik a hal” mondás szerintem ugyanezt jelenti csakhát nyilván másik irányból.
    Egy jó vezető nélkül csak idő kérdése hogy mikor épül le a legjobb szervezet is.
    A Jedliket nem ismerem ilyen szempontból, de látatlanban biztos vagyok benne hogy ha hosszú időn keresztül (mondjuk 20-40év) jó minőségű oktatási-nevelési munka folyt/folyik akkor nagyrészt jó vezetői voltak. 1-1 gyengébbet pedig valószínűleg áthidalt a tantestület “lendületből”.

  47. felix szerint:

    Fazakas Gergely
    Ez a bolond ember spermája mostanában csak hülyeségeket képes írni.
    A kerge feje azt képzeli, hogy egy jó tanárikar csak úgy véletlenszerűen verődik össze.
    Sajnálatra méltó egy …………………

  48. Bugi szerint:

    Az azért önmagáért beszél, hogy a szülők közül néhányan kinevezték magukat szakértőnek, és a szakértőket szidják. És mindezt azért, hogy kevesebbet foglalkozzanak az óvónők a gyermekeikkel. Hiszen a fejlesztés egyik következménye az, hogy tíz óvónőnek megfelelő plusz munkaerő keletkezik.

  49. felix szerint:

    Milyen az a tíz óvónőnek megfelelő, keletkező munkaerő?

  50. Fazakas Gergely szerint:

    “Hiszen a fejlesztés egyik következménye az, hogy tíz óvónőnek megfelelő plusz munkaerő keletkezik.”
    Te elolvastad amit írtam itt feljebb pont erről? A 10 óvónőnek megfelelő plusz munkaerő azt jelenti, hogy nem felvesznek 10 óvónőt a meglevő üres helyekre (munkahelyteremtés, mi?), hanem 10 vezetőt visszahelyeznek csoportba.
    Az ő mostani munkájuk meg majd elvégződik valahogy.. Senkinek nem tűnik fel hogy a semmiből ráfordítás nélkül valamit csinálni az legalábbis fura?

  51. Sugar Peter szerint:

    Ha egy anya, egy gyereket, kilenc honap alatt hord ki, akkor 9 anya, egy gyereket, hany honap alatt…?
    Kb ugyanaz a logika van itt is

  52. felix szerint:

    A dolog humán oldala meg nagy ívben le……

  53. Balos szerint:

    Javaslom, hogy beszélgessenek a csepeli elégetlenkedők a XIII. kerületi szülőkkel, hogy megismerjék, miért jó. Ott már működik ez az összevont óvodai rendszer egy ideje. Örülök, hogy a csepeli fideszes vezetés nem csak dumál arról, hogy a jó dolgok pártsemlegesek, és képesek a jobb MSZP-s kerületektől is tanulni.

    Csak így tovább fiúk 😉

    Fazakas úrnak meg üzenem, hogy kérdezze csak meg a jobbikos barátait, milyen óvodai rendszert képzelnek el. Elárulom, hogy ők is ilyet 😀 A Jobbik biztosan nem liberalizálna. 😀 De minimum még bevezetnék az óvodákbban is a gyerekgárdát – persze árpád-sávos pizsamában. Vonulhatnának fel s alá egész nap (aki nem lép egyszerre…).

    Aztán kérddezze meg Fazakas úr, hogy mekkora az esélye annak, hogy rühös, bolhás, tetves vagy ágyi poloskával fertőzött gyerekek kerüljenek óvodába, ha kötelező az óvoda. És gondolkozzon el azon, hogy ha több ilyen gyerek van, jó-e, ha az óvodák külön külön próbálják ezt leküzdeni, esetleg elhallgatni, és teszik ezt kevesebb emberrel. Csak mert néhányan akkor is vezényelni szeretnének, amikor nem kell.

  54. Balos szerint:

    Felix, legalább egyszer az életben lennél következetes. Szerinted a XIII. kerületben rosszul csinálják?

  55. felix szerint:

    Balos!
    Mondtam és, hogy a XIII. kerületben jónak tartom?
    A retorikád is a fideszre hajaz.

  56. Sugár Péter szerint:

    Akkor nézzük mi áll a XIII kerületi óvoda összevonás mögött. Természetesen a kiürített óvodák területének eladása (ingatlanmutyi):

    A Pannónia utcai óvoda-ingatlan megtartása érdekében több mint egy éve folyik a lakossági és civil küzdelem. A Tutaj Projekt civil csoportja a terület köztulajdonban maradását és közcélú hasznosítását szorgalmazza.
    Annak ellenére, hogy összegyűlt:
    – 400 aláírás a petíción,
    – 1100 támogató szavazat a kert különböző funkciókkal való felruházására,
    – 1100 aláíró az óvodaépület megtartásáért,
    és az Év Fája versenyen 1277 szavazattal a jegenyefánk kapta a legtöbb szavazatot a veszélyeztetett fák közül,
    holnap nyilvános árverésen kerül kalapács alá az óvoda ingatlan

  57. Fazakas Gergely szerint:

    Jóreggelt kívánok! 🙂

    Újra felvéve a tegnapi fonalat:
    Ma esetleg kaphatunk tényeket vagy megint csak ez a gyenge duma lesz?

  58. Sugár Péter szerint:

    Előre bocsájtom hogy az eredeti index cikk EGY SZÓVAL SE EMLÍTI, hogy jól működik az összevonás, SŐT itt van pár idézet a cikkből:
    ” Az általunk megkérdezett szülők egyébként alapvetően meg vannak elégedve a jelenlegi rendszerrel, a fejlesztésekkel, ezért sem értik, miért szükséges a változtatás.”
    “Ugyanakkor az anyagból nem olvasható semmi olyasmi, ami azt támasztaná alá, hogy ez miért lesz jó a kerületi gyerekeknek és az óvodai alkalmazottaknak.”
    “Egy óvodákat vizsgáló, átfogó szakértői anyag szerint, amit az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet készített, „az óvodák szakmai munkájának színvonalára aligha van pozitív hatással, ha egyetlen felelős vezető irányítja az egymástól távol levő telephelyeken működő 10–15 vagy még annál is több óvodai csoport, 30–40 óvónő, összesen 60–80 közalkalmazott tevékenységét és közel félezer olyan gyerek fejlődét, akik közül talán egyet sem ismer személyesen. ”
    “Az új helyzethez való alkalmazkodás folyamatában az óvodák a már működő program átigazítására, esetleg gyökeres átírására kényszerülnek, elindult fejlesztési folyamatok megszakadnak, a szakmai munka színvonala legalábbis átmenetileg mindenütt visszaesik.”
    “Morovik Attila azt is megjegyezte, hogy „már most látszik, hogy nem lesz olcsóbb a rendszer”
    “2011-ben Zuglóban hasonló óvodaegyesítést tervezett az akkor még Papcsák Ferenc vezette önkormányzat. A szülők 2011 márciusától májusig harcoltak a hivatallal, aláírásokat gyűjtöttek, fórumokat szerveztek, szakmai érveket sorakoztattak fel (gyakorlatilag ugyanazokat, amelyeket most az újbudai és csepeli szülők sorolnak), sőt, gyerekrajzokat is küldtek. Az átszervezést a szülői felháborodást követően elnapolták, és azóta az új kerületi vezetés sem tűzte napirendre.”

    Aki ezek alapján ebből azt olvassa ki hogy “jól működik az összevont óvodai rendszer” az vagy nem tud olvasni vagy szellemi képességi nem terjednek ki a felnőtt embertől elvárt szövegértési minimumra

    Mivel van egy hivatkozott XI kerületi tanulmány ezért beleolvastam. Ebből azért egyértelműen kiderülnek a vélt előnyök és hátrányok, amiket idemásolok az anyagból:

    “Előnyök:
    – Az óvodák betölthetik egy-egy, a kerületben meghatározó szakmai műhely szerepét, ahol a lehetőség van a koncentrált szakmai munkára és felügyeletre, valamint a tudásátadásra pl.: gyógytestnevelési központ, tehetséggondozási központ, SNI feladatrendszert összefogó központ, környezeti nevelési központ, pszichológusokat összefogó központ stb.;
    – az egy óvoda – több telephely esetén rugalmasabban lehet a gyermekeket irányítani az ellátás helyek között akár a jelentkezések, akár a különböző szünetekben szükséges felügyeleti ellátások során;
    – a demográfiai változások (csökkenő vagy hirtelen megugró gyerekszám) rugalmasabban kezelhető rövid és hosszú távon egyaránt;
    – nagyobb létszámú óvodák forráshoz, támogatáshoz való jutása egyszerűbb;
    – a közigazgatásban hosszútávon az intézményfenntartás a központosítás felé tart;
    – egységes fellépés és érdekérvényesítés; az önkormányzat számára egyszerűbb és hatékonyabb kommunikáció az óvoda központok felé.

    Ezzel szemben a hátrányok:
    – az átszervezés erőforrás igényes feladat;
    – az új intézményrendszeren belüli együttműködésben lehetnek kezdeti nehézségek;
    – az óvoda vezetője elfogult lehet a saját telephelye (ex-óvoda) iránt;
    – nehézen talál a kerület szakmailag alkalmas óvodavezetőket, akik a nagyobb létszámú óvodák vezetésére alkalmasak;
    – szülők adminisztrációs terhei nőhetnek (pl.: utazás, hosszabb ügyintézés, stb.), de ez szervezéssel és az informatikai rendszer fejlesztésével csökkenthető.

    Érdekes még, hogy ez a hivatkozott tanulmány óvoda bezárásokat is tartalmaz, bár lehet ez a kerültben majd a második lépcső lesz, mivel a mostaninál leírták, hogy nem lesznek óvoda bezárások ( ez nem zár ki egy második kört)

    Ami eléggé kitűnik, hogy sem anyagi, sem nevelési szempontból nem hoz hasznot ez a fajta összevonás, míg hátrányainál egyértelműen megjelenik a kivételezés és a kompetencia hiánya, ami szerintem jelentős kockázatnak minősíthető. Ezzel egyébként az óvodáknak nem csak szakmai szintje csökkent, hanem elveszítik családias jellegüket, ami a szülőket nyugalommal tölti el, hiszen úgy érzik gyerekük egyéni figyelemeben részesül. Amúgy erőforrások sem kerülnek megtakarításra, hiszen a vezetők helyett megbízott vezetők lesznek akik még csoportban is vannak,tehát valamelyik feladatuk/munkakörük csorbulni fog ezáltal, úgy ,hogy valódi döntési joguk nem lesz az intézmény életében.

  59. Sugár Péter szerint:

    @Balos. Kell még vagy ennyi elég?

  60. felix szerint:

    Balos.
    Tudod aki nem áll balos az nem úgy van a dolgokkal és nem úgy gondolkodik mint te, azaz mint egy fideszes.
    Annak ami nem jó az nem jó. Se itt sem ott.

  61. Balos szerint:

    Kár a hisztiért, ez a rendszer működik, és jól működik. Hallottatok panaszt a XIII. kerületi szülőktől? Nem. Az újságírók sem találtak. Sőt, az Indexes még elismerően is írt a XIII. kerületről. Felix: nem az a baloldaliság, hogy a baloldalt kritizálod csak azért, hogy egy helyi ügyben a Fidesz pocskondiázd. Ráadásul jobbikosoknak befeküdni csak ezért…

  62. Sugár Péter szerint:

    Bocsánat, csak kérdem, tényleg nem látszik amiket ide felteszek?

  63. felix szerint:

    Balos!
    Balos az egyik lányom óvónő volt egészen addig amíg nem került egy összevont óvodába Kispesten. Nekem is volt szerencsém egy évet dolgozni egy ilyenben.
    Ja, hogy működik?
    Persze.
    A Trabant is működik.

  64. Balos szerint:

    1. Kis óvodákkal nem lehet védekezni a kötelező óvodai ellátással együtt járó problémák ellen. Legyen szó akár fertőzésekről, akár élősködőkről, azok ellen nem fognak tudni a különálló óvodák hatékonyan küzdeni.

    2. Az nem baj, ha több óvónő jut a gyerekekre. A kötelező óvodába adással, a több gyerekkel csökken az egy gyerekre jutó óvónők száma. Logikus. Az összevonás hatása viszont olyan, mintha tíz óvónőt még felvettek volna.

    3. A XIII. kerületben már évek óta működik ez a rendszer. Mindenki azt állítja, hogy jól működik, senki nem szidja, és mindenki ezt a rendszert akarja átvenni.

    4. A Burattinónál egyértelműen kiderült, hogy a különállóan működő rendszerekben óriási a hibaszázalék. Ott egy olyan testnevelőtanárt vettek fel, akit máshonnan már eltanácsoltak. Ráadásul nem is volt meg a végzettsége. De mégis felvették, mert nem volt információjuk, és nem is foglalkoztak olyan dolgokkal, amivel egy szakmailag jobban felkészített vezetés foglalkozna. Aztán pedofil ügy lett belőle. Különálló szervezetekben az ilyesmi sokkal nagyobbb valószínűséggel fordulhat elő. Óvodákbban ugyanilyen ügy biztosan nem lenne, de nem csak férfiakkal lehet gond a hozzáállásban.

    A kritikusok csak a XIII. kerületen kívüli kerületeket szidják, azaz nem szakmai jellegűek a kritikák, csak politikaiak. A szakma láthatóan már döntött, hiszen a XIII. kerületi mintát választotta más kerületekben is.

  65. Balos szerint:

    Felix, akkor szerinted a XIII. kerületi rendszer rossz? Mert akkor tiltakozz ellene. Te leszel az egyetlen, már most szólok.

  66. felix szerint:

    Balos!
    Írd le, hogy miként védekeznek a kis óvodákban az élősködők ellen és miként a nagyban.
    Nem ártana megértenem a két módszer lényegét.
    Aztán azt is írd le, hogy hányféle módszer szerint működnek az óvodák.
    Melyekre lehetett pályázati pénzeket szerezni?
    Kik és hogyan pályáztak eddig és, hogy fognak az összevonás után.

  67. Balos szerint:

    A lényeg a reakció és védekezés. Ha szigetszerűen elhallgatják az ilyen eseteket, védekezni sem lehet ellenük. Mert ugyebár melyik sziget akarja, hogy rossz neve legyen? Egyik sem. Nem evidens, hogy az elhallgatás bekövetkezik, de jóval nagyobb az esélye.

    Viszont, ha nem különálló óvodák vannak, már a legelső esetnél tudni lehet róluk, és meg lehet tenni az orvosi, tisztiorvosi, karantén stb. intézkedéseket. Szakember döntheti el azt is, hogy milyen kört vizsgáljanak meg pl. egy fertőző májgyulladásos vagy TBC-s vagy más, elsőnek nem feltűnő de más helyeken is jelentkező eset után. Ha pl. két különálló óvodában történik hasonló eset, az is kiderülhet például, hogy a két gyerek szomszéd, és lokalizálhatják a fertőzést. Nem fordulhat olyan sem elő, hogy pl. az egyik óvoda egyik takarító vagy más személyzeti tagja, aki rosszul vagy a gyerekekre veszélyesen dolgozott, hanyagolta el a munkáját, egy hét múlva másik óvodában lébecol.

    Ne legyél te is gyerek. Napokig lehetne sorolni a pozitívumokat. Szerinted a XIII. kerület seggrepacsi alapján döntött mellette?

  68. felix szerint:

    Komolyan mondom nevetséges vagy.
    Miért hallgatná el és hogyan egy óvoda az általad említett esetet és miként derülne az ki egy távoli központban.
    Gondolod, hogy a gyermek addig nem mehet haza amíg a betegsége nem múlik el?
    Egy óvodának soha sem attól lesz jó híre, hogy elhallgatja az ilyen eseményeket, hanem attól, hogy rapid módon orvosolja azt.
    Szerintem neked fogalmad sincs arról, hogy miként működik egy óvoda, milyen egészségügyi előírások vonatkoznak az alkalmazottakra és miket kell betartatniuk a gyermekekkel és szüleikkel.
    Beszélsz a levegőbe össze vissza. Ami a takarítónőt illeti. Eddig sem lébecolhatott egyik helyről a másikra, mert a munkaadója nem az a óvoda volt aki felvette, hanem az önkormányzat és így eddig is tudott arról, hogy ki miért küldtek el. Azt sem tudod, hogy mit vonnak össze.

  69. Balos szerint:

    Miért hallgatnák el? Vajon miért szoktak elhallgatni dolgokat? Nyilván nem szoktak elhallgatni semmit, nem igaz?

  70. ebihal szerint:

    Balos!
    Ha jól olvastam, kértek már tőled konkrétumokat. Feltételezem, ha ilyen vehemensen
    véded a mundért /amiben biztos, hogy te is benne vagy/ tudsz érveket felsorakoztatni.
    Áruld már el hajlandó vagy megosztani velünk a tényeket, vagy továbbra is a levegőbe
    beszélsz?

  71. felix szerint:

    Szerintem még óvódás sem volt.

  72. Grün Izidor szerint:

    felix!
    Emlékszel még egy “Gordon” nevű, válogatott valótlanságokkal operáló szerencsétlenre?!
    Lehet a Balos a testvére?! 😛 😀

  73. Fazakas Gergely szerint:

    OK, azt belátom hogy lehet ez cél (helytelenül) egy oviban hogy egy problémát elhallgassanak. (Megjegyzem a hivatalos adatbázis elől lehet elhallgatni dolgokat de a szülői közösségben mindennek híre megy: Akinek volt már óvodaköteles gyermeke, pontosan tudja hogy nagyjából minden oviról minden információt meg tud szerezni a környékbeli szülőktől.)
    Viszont azt én sem látom be, hogy attól hogy van egy intézményvezető valahol egy irodában, akkor a tagóvodavezető miért ne tudná eltitkolni ugyanazt a problémát az új rendszerben mint amit a régiben elvileg el tudott.

  74. felix szerint:

    Grün Izidor!
    Szerintem biztosan, mert egyedül……..

  75. H.János szerint:

    A jó fűszer ízét megérezni egy ételben… Ez elég rossz hasonlat volt. És talán az egész hiszti is pont ezért van.

Itt lehet hozzászólni !