Brókerbotrány: Időben intézkedett a kormány

A kormány időben intézkedett, és az állami közpénzeket igyekezett biztonságba helyezni, ami helyes, mert ez az emberek pénze – mondta Orbán Viktor. A Buda-Cash ügyében a betétesek 96,5 százalékát kártalanították 30 millió forint erejéig.

Fidesz.hu, YouTube, Csepel.info

Tekintse meg az ülésen készült felvételt!

“Szükségesnek tartanék egy olyan modern kincstári rendszert, amely megfelelő hátteret biztosítana a költségvetési pénzekkel gazdálkodó szervezeteknek, így azoknak nem kellene bankoknál vagy brókercégeknél parkoltatniuk a közpénzt” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Parlamentben, az azonnali kérdések órájában.

“Egyszer s mindenkorra legyen világos: a költségvetésből kiutalt pénzeket nem lehet sem bankokban, sem pedig befektetési alapokban parkoltatni, hanem egy ellenőrzött csatornán keresztül kell átláthatóan gazdálkodni velük” – mutatott rá a kormányfő.

„Miután kiderült, hogy számos önkormányzat esetében nem ez a helyzet, felmerült a fejünkben azonnal az a kérdés: és mi van a központi közigazgatással” – fogalmazott Orbán viktor. Ekkor rendeltem el, hogy minden minisztériumnak át kell néznie, van-e pénzügyi kapcsolata brókercégekkel, állomásoztat-e náluk közpénzt, és ha igen, azonnal vonja ki onnan – idézte fel.

Ha minden igaz, a minisztériumokban zajló, erre vonatkozó adatgyűjtések szerda estére, csütörtök reggelre véget érnek, így csütörtökön lehet majd tájékoztatni a közvéleményt arról, mely háttérintézmények hogyan érintettek az ügyben, és hogy megvan-e a pénz – közölte a miniszterelnök.

Egy másik, ugyancsak a brókerbotrányokkal kapcsolatos ellenzéki kérdésre reagálva, Orbán Viktor kifejtette: a kormány időben intézkedett, és az állami közpénzeket igyekezett biztonságba helyezni, ami helyes, mert ez az emberek pénze. A Buda-Cash ügyében a betétesek 96,5 százalékát kártalanították 30 millió forint erejéig.

A Quaestor-ügyben ő is szorgalmazta, hogy a Befektetővédelmi Alap 6 millió forintig kártalanítsa az ügyfeleket, ami 22 ezer kisbefektető teljes kártalanítását jelentené. A fennmaradó 9500 embert a Fidesz által javasolt vagyonalapból kártalanítják majd – fűzte hozzá, megjegyezve, az önkormányzatokat sem hagyták “az út szélén”.

Egy újabb azonnali kérdésre válaszolva Orbán Viktor azt mondta: azért utasítja vissza még a kérdést is, mert abszurdnak, nevetségesnek és valótlannak tartja. „Soha senkivel egyetlen egy magyar állampolgár rovására sem működtem együtt sem fiatal koromban, sem miniszterelnökként, és ezután sem szándékozom ilyet tenni” – szögezte le.

„A Fidesz álláspontja változatlan az ügynöklisták, jelentések ügyében. Mi a nyilvánosság hívei vagyunk. Az a kérdés, kinek adjuk meg a nyilvánosságra hozás jogát. A mi álláspontunk az, hogy minden egyes sértettnek – akit megfigyeltek, akiről dokumentumot készítettek, és azon mindenfajta adatok szerepelnek -, meg kell adni a teljes jogot, hogy ő teljes nyilvánosságot gyakorolhasson, ha úgy gondolja” – tájékoztatott kormányfő.

A szocialisták kormányzatához képest megtízszereződött az állami földet bérlők száma

Szintén azonnali kérdésre válaszolva Orbán Viktor ismét hangsúlyozta: az ügyben lezárult a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) vizsgálata, és azokat az értékelési szempontokat, amelyeket a Kehi nem talált kellően alaposnak, azokat a szakminisztérium módosította. A Hortobágyi Nemzeti Park igazgatóságának most az a feladata, hogy azon pályázók esetében, akik a pályázati feltételeknek nem felelnek meg, felmondja a szerződést, és újrapályáztassa a birtoktestet – fejtette ki. Kiemelte: míg a szocialisták idején az általuk kivételezett zöldbárók bérelhették az állami földeket, addig ma az állami földek 75 százaléka őstermelők, egyéni mezőgazdasági vállalkozók és családi gazdálkodók bérletében van. A szocialisták kormányzatához képest megtízszereződött az állami földet bérlők száma – tette hozzá.

Egy másik ellenzéki felvetésre regálva a miniszterelnök azt mondta: „először is érdekelne, ki az a három”. Szerinte inkább azt kell feleleveníteni, ki nem kormányzott 2010-től Magyarországon. Nem kormányzott a Nemzetközi Valutaalap (IMF), Washington, Moszkva, nem kormányoztak az eurobürokraták, a multik, az oligarchák, és nem kormányzott sem Gyurcsány Ferenc, sem Bajnai Gordon – sorolta.

A választók a Fideszt és a KDNP-t hatalmazták fel a kormányzásra, a pártok a munkát elvégezték, tavaly pedig a választók ezt értékelték – mutatott rá, megjegyezve, hogy a Fidesz-KDNP kormányzása alatt nem lehetnek és nincsenek is személyes vonatkozások a kormányzati munkában.

fidesz.hu

 

 

49 hozzászólás “Brókerbotrány: Időben intézkedett a kormány” bejegyzésre

  1. Tarjányi László szerint:

    Nem közpénzből kell kártalanítani a Questor-veszteseket, de még a BEVA-ból sem!
    Van rá megoldás, az eszes parasztgyerek tudja. Rossz tapasztalatom van a fideszes politikusokkal, így majd megvárom hogy keressenek. Végső esetben meghagyom a Jobbiknak, ha majd hatalomra kerül. A Fidesz már bemutatta, hogy lehet visszamenő hatállyal törvényt alkotni, hát majd a Jobbik is úgy fog! A pénz nem vész el, csak gazdát cserél!

  2. felix szerint:

    Egy nagy sz@rt intézkedett időben.
    Amennyiben időben intézkedik, akkor a közpénzek nem kerülnek brókerekhez.
    Túl nagyban játszottak a haverok.
    Álszent banda.

  3. Tarjányi László szerint:

    Éppen Szíjjártó mondta hogy jó befektetései voltak, többek között onnan van a házvételre költött 140 millió egy része. Kevés az hogy a közpénzekkel számoljanak el! Az Orbán-kormány nem fogja az ügyet alapjaitól kivizsgálni, így orvosolni sem! Ehhez kormányváltás kell! Orbán már elmondta az ő Öszödi Beszédét! Megbukott, csak még nem tudja!
    Sorsa ugyanaz, mint Gyurcsányé, a Fideszé meg ugyanaz, mint az MSZP-é!
    Dixi et salvavi animam meam.

  4. felix szerint:

    2006,-ban is hagyták, hogy a kisemberek belesétáljanak a bajba. Most is ezt tették.

  5. Tarjányi László szerint:

    Érdekes hogy egyetlen fideszesnek sincs véleménye Questor-ügyben, de mszp-snek sem! Lehet hogy Volnernak van igaza, a MSZP-Fidesz Questor koalíció feltételezéssel? A nagyok elvitték a hasznot, a kicsik most meg a veszteséget! Aztán majd kimutatják, senki sem hibázott, minden törvényes volt. Akárcsak Tarlós Csaba parlamenti belépője és diplomataútlevele!

  6. Zolika szerint:

    Ki az a Tarlós Csaba?
    Lacikám! Ne írj ennyi hülyeséget, mert lassan felzárkózol a komcsik közé. 🙂

  7. Zolika szerint:

    Most már legalább sejtjük, hogy a szocik miért ellenezték a pénzügyi felügyelet és az MNB összevonását. Még Brüsszelbe is elszaladtak feljelentgetni a hazájukat. Ha ez az összevonás nincs, akkor Buda-Cash ügyben még évekig lehetett volna lopni.? Ez lett volna az érdeke a ballibeknek? Gondolom tölteni kellett a pártházban lévő széfet, hisz közeledik a 2018-as kampány, ahhoz meg kellett volna a pénz. Így 2018-ban megint nehezen alakulhat bankár- és brókerkormány (legutóbb 2006-ban alakult).

  8. Grün Rikárdó szerint:

    “A felügyelet és Szijjártó Péter pedig amúgy példásan jártak el. Válaszok újságírói kérdésekre, a politikai kabaré legjava.”
    .
    Eeeeeee…..eeeee………eeeeeee…eeee…….! A pontok helyére tetszés szerinti betűk beírásával egészítsd ki Rozzant Tóni szövegét és kiderül a zigasság! 😛 😀
    .
    http://www.hir24.hu/belfold/2015/03/30/rogan-vs.-magyar-sajto-orszaghaz-meretu-bullshiteles/?fb_action_ids=1591013604489326&fb_action_types=og.comments

  9. Grün Rikárdó szerint:

    “Brókerbotrány: elvehették a Tarsoly-gyerekek luxusautóit”
    .
    Pácban lesz a szügyészség, ha kiderül, hogy a lányok azokat a Lexus luxusautókat becsületes kétkezi munkával szerzett jövedelmükből esetleg szülői kölcsönökből vásárolták, ahogy Szíjjártó vagy Sanyaró Varga Misi a házaikat! 😀 😛
    .
    http://www.hir24.hu/belfold/2015/03/31/brokerbotrany-elvehettek-a-tarsoly-gyerekek-luxusautoit/

  10. felix szerint:

    Zolika!
    Simicska távozása többet jelet, mint az összevonás.
    Lassan bedől minden amiről levette a kezét.

  11. nagyapó szerint:

    “Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára azt kérte, hogy az MSZP válaszoljon, miért szüntette meg 2004-ben a pénzügyi vállalkozások kötelező időszakonkénti ellenőrzését. Miért csináltak “a szocialista brókerháznál”, a Buda-Cashnél “álellenőrzést” a 2010-es választások előtt? A szocialista MNB-elnök, Simor András miért vitte ki befektetéseit offshore cégekbe? – sorolta kérdéseit, utóbbi kérdést azzal magyarázta: Simor András talán félt attól, hogy a pénze nincs jó helyen. Azt is firtatta, hogy a Gyurcsány-kormány miért adott közpénzből 17 milliárd forintot fedezet nélkül a Quaestornak. Felvetette, hogy Princz Gábor a Postabank-ügyben egyetlen napot sem töltött előzetesben.”
    Megint a jobboldali kormánynak kell előterjeszteni azokat a törvényeket, amiket a baloldalnak kellene/kellett volna. Miután újra lecsökkentették a brókercégek ellenőrzési idejét, vált lehetővé a vizsgálat. Ma fogadta el az országgyűlés a lex Questor törvényt!
    A jobboldali kormány biztosította a kisbefektetők kártalanítását (a baloldal helyett).
    Szűkül a maffiabal lehetősége (miből fizeti a zMSZP a zadósságát?)

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  12. felix szerint:

    Szemétláda.
    Gyengék vagytok.
    Az utolsó ellenőrzés anyagát ki írta alá?
    Ki kérte számon az abban megállapítottakat.?
    H.P.S. !

  13. Grün Rikárdó szerint:

    “Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szerint csak azért nem stimmelnek a dátumok, amiket Orbán Viktor mondott a Quaestor csődje körüli döntésekkel kapcsolatban, mert a miniszterelnök összekeverte az időpontokat. Egyszerűen nem emlékezett rendesen a harminc nappal azelőtti eseményekre, amiket egy sajtótájékoztatón kellett elmondania.”
    .
    Ideje lenne a Vezírt Cavintonra szoktatni!
    Egy hazudós embernek legyen jó memóriája! 😛 😀
    .
    http://www.hir24.hu/belfold/2015/03/31/giro-szasz-orban-csak-rosszul-emlekezett/?fb_action_ids=1591211221136231&fb_action_types=og.comments

  14. ebihal szerint:

    vén Barom!
    Maga tényleg ennyire hülye?

  15. nagyapó szerint:

    Apropó! A lex Questor törvényt (a büntetőeljárási, valamint a bírósági végrehajtási törvény módosítását), csak az LMP, meg a frakcióval nem rendelkező hullámlovasok nem szavazták meg.
    Eetásak szőr van a palacsintában, a zMSZP is megszavazta! Lehet hülyézni őket!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  16. felix szerint:

    Szemétláda!
    Remélem te érted azt amit zagyválsz.

  17. felix szerint:

    A nagy média szabadságnál, hogy lehet megszabni azt, hogy mely médiumok legyenek a kábelszolgáltatók első hat helyén?

  18. felix szerint:

    A vén pöcsnek!
    A fideszes brókerbotrány ráégett Orbán Viktorra és korrupt kormányára. Mivel a teljes magyar társadalom számára nyilvánvalóvá vált, hogy a Fidesz 17 napon át futni hagyja a felelősöket, Rogán Antal 1 nap alatt bejelentett és elfogadtatott egy törvényt, amely inkább mentegeti az igazi felelősöket: a bennfenntes információkkal visszaélő, a kisbefektetőket átverő Orbán Viktort, a közpénzek milliárdjaival üzletelő Szijjártó Pétert és a fiktív kötvénykibocsájtást engedélyező Matolcsy Györgyöt.

    A Fidesz frakcióvezetője szerint a hazug törvényjavaslatot elutasító ellenzék a csaló brókerek barátja, holott ők fialtatták a pénzeiket náluk egy pilótajátékban, ők adtak parlamenti belépőt és diplomata útlevelet és szotyoláztak együtt a stadionokban a most letartóztatott Tarsoly Csabával.

    A kormánytöbbség elutasította a DK törvénymódosító javaslatát, arról, hogy Orbán Viktor és Matolcsy György, a brókerbotrány valódi felelősei is saját vagyonukkal feleljenek a Quaestor-csődért. Elutasították a vizsgálóbizottság felállítására tett javaslatunkat is, mindezek miatt képviselőink nemmel szavaztak a hazug és csalárd fideszes törvényjavaslatra. A példátlan botrány miatt nem véletlenül kezdeményezte a demokratikus ellenzék, közte a DK is, a parlament feloszlatását.

    Varju László
    országgyűlési képviselő DK

  19. Tündér Ilona szerint:

    Nagyapó!

    Amennyiben a tákolmányt három hét alatt összedobta a Szájer egy laptopon, akkor talán ezt az ellenőrzési gyakoriságot is megoldhatták volna 2010 óta.
    Már amennyiben akarták volna, ha jól emlékszem a 2/3 is megvolt hozzá.

    Amennyiben emelni akarta volna az írása szinvonalát akkor az elmúlt nyócév és Gyurcsány Ferenc monnyon le kifejezéseket is írhatta volna.

  20. nagyapó szerint:

    Ki az a Varnyú? Melyik frakcióban ül?
    No de az MSZP hogyan voksolt?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  21. Éva szerint:

    Elég szomorú, hogy a zuslagoló elvtársak osztják itt az észt a becsületről. Nem sok közük van a becsülethez. A brókerbaloldal napjai leáldoztak!

  22. felix szerint:

    Évike.
    Te még mindig Zuschlaggal parádézol?
    Az elmutyizott földekkel milliárdokat nyúlnak a fiúk.
    Egy pár brossurával elvagy maradva.

  23. admin szerint:

    Felix: ez nem linkgyűjtemény, már szóltunk. Egyébként Szabó Szabolcs megint nem szavazta meg a brókerbotrány károsultjainak a kártérítési alapot, mint ahogy a devizahitelesek megsegítését sem.

  24. felix szerint:

    Szabó Szabolcs jól tette, hogy nem szavazott meg egy jogilag teljesen felesleges, kizárólag politikai /szennyes mosó/ törvényt.
    A zároláshoz legalább gyanúsítottnak kell lenni. A gyanúsított vagyonának zárolására eddig is megvolt a törvénnyi lehetőség.
    Minden tiszteletem azoké akik fel merik vállalni azt, hogy nem hülyék.

  25. felix szerint:

    Orbán válaszlevele Tarsolynak egy nappal korábbi, mint ahogy megkapta az a levelet amire válaszolt.
    Egy kis kommunikációs gikszer. Más pártnál orbitális hazugság.

  26. felix szerint:

    azt a levelet

  27. nagyapó szerint:

    A brókerbarát “baloldali” képviselők: az LMP-s Ikotity István, Sallai R. Benedek, Schiffer András és Szél Bernadett, valamint nyolc független, Gyurcsány Ferenc, Kész Zoltán, Kónya Péter, Szabó Szabolcs, Szabó Tímea, Szelényi Zsuzsanna, Vadai Ágnes és Varju László.
    Büszkén képviseli a csepelieket (kiket?) Szabó Szabolcs!!!
    A kormány a betétesek nagy részét már kártalanította, a többiek is visszakapják pénzüket.
    A bűnösök felelősségre vonását viszont a kis csapat meg próbálná megakadályozni, de nem sikerül.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  28. nagyapó szerint:

    Ajvé! Valami baj van! A zMSZP megszavazta a “politikai /szennyes mosó (sic!) / törvényt”. Akkor a zMSZP hülye?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  29. felix szerint:

    szemétláda!
    Te mondád.
    És nem először ilyen beszari.

  30. admin szerint:

    Felix: kérdezd csak meg a devizahiteles ismerőseidet, hogy mennyire érezték feleslegesnek a segítséget. Pont annyira felesleges a mostani károsultak megsegítése is.

  31. felix szerint:

    Féltek attól, hogy a sok hülye majd brókerbarátnak titulálják őket ezért inkább megszavazták.
    Ilyen téren mindig is beszariak voltak.

  32. felix szerint:

    titulálja

  33. Tarjányi László szerint:

    2015. március 30., hétfő – 21:10 Továbbra is érvényes az ottani hozzászólásom, nem közpénzből és nem BEVA-pénzből kell kártalanítani a Questor-károsultakat! Akit illet, keressen meg! Az illetékesek tudják az elérhetőségem.

  34. felix szerint:

    Admin.
    Tudod közpénzből nem fizetünk azoknak akik magasabb kockázatot vállalnak a szokásosnál nagyobb haszon reményében.
    A lakás maffia károsultjainak sem fizetett senki. Ők még ma is a putrikban laknak.
    Sokba van a normálisan gondolkodó embereknek a fidesz “szavazat” vásárlása.

  35. admin szerint:

    Igen? Pedig a bankokat olyannyira közpénzből segítette ki Gyurcsány és Bajnai, hogy IMF-hitelt vettek fel rá.

  36. felix szerint:

    Admin.
    Azok hitelek voltak, melyeket a bankok már vissza is fizettek.
    Nem bank konszolidáció volt. Azt a EU. szabályai nem is engedik meg.

  37. admin szerint:

    Micsoda? Olvass utána: az IMF-hitelt mi fizettük ki az utolsó fillérig. A brókerek pénze pedig nem közpénz, a vagyonzáruk tehát éppenséggel a közpénzt védi.

  38. ebihal szerint:

    Ami biztos. A bankok működési költségeibe beletartozik az az összeg is, amit az OBA
    illetőleg BEVA részére befizetnek. Ezeket az összegeket a banki ügyfelek pénzéből
    adják. A kérdés a következő, ha az általános kamatszint 2-%, ki az a balfácán, aki
    elhiszi a 6,55%-s kamatot, és ha már ennyire “telhetetlen”, miért nekem kell ezért
    fizetnem? Egyébként a devizásoknál, ugyanezt végig lehet gondolni!

  39. ebihal szerint:

    admin!
    Nem kell hülyeségeket beszélni!

  40. admin szerint:

    Ne beszélj mellé. A Gyurcsány-Bajnai kormány IMF-hitelt vett fel azért, hogy kisegítse a bankokat. Ez után a lakossággal fizettették vissza az IMF-hitelt. A brókertörvény most nem közpénzből fizetteti meg a károsultakat, hanem a brókerek vagyonából. Ezt nem támogatták a brókerbarát és bankbarát balliberális képviselők.

  41. felix szerint:

    Admin.
    Te beszélsz mellé.
    Amikor azt írtam, hogy a vagyonzár miatt nem volt szükség a törvényre, mert annak a törvényi feltételei eddig is megvoltak, akkor te írtad azt, hogy nem felesleges a károsultak megsegítése.
    Úgy tesztek mintha ezért valóban történt volna ebben az ügyben valami is. Pedig csak egy felesleges törvénnyel akarja a kormány elterelni a figyelmet arról, hogy 2013-ban már tudott volt az, hogy ez a bróker cég, szabálytalanul működött és ennek ellenére /vagy éppen ezért/ milliárdos állami pénzeket tartottak náluk.
    Ez a piszkos ügy rátok ég. Hiába tesztek úgy mintha csak segíteni szeretnétek azokon akik a felettes szervek hallhatása miatt egy ilyen tudottan “csaló” cégbe hordták a pénzüket, a magasabb kamat reményében. Állami pénzre meg azért gondoltam, mert mert ez a törvény nem hozz semmilyen új fedezetet a kártérítésre, és te meg arra utaltál áttételesen, hogy ez az új törvény nyitott kaput hozzá, azaz nyújt valami új fedezetet. Engem is sikerűlt megkavarni egy kicsit.

  42. ebihal szerint:

    A brókertörvény alapján zárolt vagyon, lószarra sem lesz elég! Ilyen baromságot állítani,
    hogy majd ebből kártalanítanak, a szándékos megtévesztés!

  43. Grün Rikárdó szerint:

    “Az MSZP szerint a brókerbotrányok áldozatainak kártérítését szolgáló fideszes törvény kiveszi a Quaestor-bankot a zár alá vehető vagyonok köréből, ezért a szocialisták arra kérik Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a parlament által kedden elfogadott jogszabályt”
    .
    http://www.hir24.hu/belfold/2015/04/01/mszp-a-quaestor-bankra-nem-vonatkozik-rogan-torvenye/

  44. felix szerint:

    Grün Rikárdó!
    Ezt most nem értem. Akkor az MSZP nem szavazta meg ezt a törvényt?

  45. felix szerint:

    Admin.
    Az IMF hitelből a bankok hitelt kaptak és nem vissza nem térítendő támogatást.
    Ahol a bankokat nem hitellel segítette ki a kormány, ott előbb államosították és utána kaptak tőkét.

  46. Grün Rikárdó szerint:

    felix!
    Én sem értem!
    Ha megszavazta akkor most miért kéri Ádár Jánost, hogy ne írja alá?! 😀

  47. felix szerint:

    Grün Rikárdó!
    Lehet, hogy szavazás után adták be a módosítót.
    Vagy előtte vették be a tudat módosítót.
    🙂 🙂

  48. Tarjányi László szerint:

    Ebben az ügyben van egy pont amiben minden más országban belebukna a kormány. Nevezetesen hogy az állami pénzeket “sikerült” kivonni, holott a Questor más befektetőknek egy hónap határidőre vállalta azt. Sőt a más befektetők általi megbízás alapján eladott értékpapírok ellenértékét sem fizette ki! Az állam egyszerűen elvonta a pénzt a többi befektető kielégítése elől! A jogegyenlőség sérült a más elbánás miatt. Amennyiben ezt a többi befektető bíróság elé viszi, az állam kénytelen lesz osztozni a kárban, amennyiben a biztosítékként lefoglalt értékek nem fedezik az összes jogos igény kielégítését!

    Természetesen a felelősség azoké az állami vezetőké, akik az állam pénzét befektették a Questornál! A közös kárkielégítési alapból az állam 3.5 Milliárd forintot vont el készpénzben, s hetven Milliárd forintot az ott elhelyezett részvényekben. Minimum hogy Szíjjártó bukjon!

Itt lehet hozzászólni !