Konferencia az autizmusról

Csepel.hu

konf3

Az autizmusról szóló szakmai napot szerveztek március 30-án a Nagy Imre ÁMK színháztermében. A konferencia teltházzal zajlott, összesen nyolc szakember előadásait hallgathatták meg az érdeklődők.

Csepelen 1996 óta kiemelt figyelmet kap az autizmussal élő emberek segítése. Az ÁMK-ban működő általános iskolai mellett működik óvodás, és felnőtteket foglalkoztató autista csoport is. Varga Erika, a kerületünkben működő autista csoportok vezetője elmondta: példa nélküli, hogy egy önkormányzat ennyit áldoz erre az ágazatra – az autisták esetében ugyanis különösen fontos a korai diagnózis felállítása, Csepelen pedig így erre igen jó lehetőség nyílik.

Az autisták korai nevelésében-segítésében egy igen hatásos, félig integrált oktatási módszer valósul meg. Az egyik előadó, Szilvássy Zsuzsanna maga is érintett – kamasz fia autizmussal él. Ennek ellenére a részleges integráció segítségével sikerült beilleszkednie a többségi oktatásba, ma osztályelső abban a szakközépiskolában, ahová jár. Ez a módszer sikerrel működik Csepelen is, ebből látszik, mennyire fontos, ha a döntéshozók odafigyelnek egy ilyen kiemelt területre.

Hazánk nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő jogszabályi háttérrel rendelkezik a hátrányos helyzetű gyerekek integrációja kapcsán, azonban ahogy a konferencián elhangzott, van még mit javítani a jog tényleges érvényesülésén. Ennek egyik eleme, hogy a társadalom nyitottan álljon az olyan problémák kezeléséhez, mint az autizmus – ez a szakmai nap mindenképp hozzájárult ehhez.

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !