Nőtt a magyar termékek aránya

Hirado.hu

Nőtt a magyar termékek aránya

2010-ben 75 százalék volt a magyar termékek részesedése az élelmiszerpiacból, ez öt év alatt 80 százalékra emelkedett – jelentette ki Fazekas Sándor. Az agrárminiszter szerint a magyar termékek arányának növekedését segítette a védjegyezés, a sok reklámkampány és a tudatosabb vásárlás.

Nőtt a magyar termékek aránya az üzletek polcain. 2010-ben 75 százalék volt a magyar termékek részesedése az élelmiszerpiacból, ez öt év alatt 80 százalékra emelkedett – jelentette ki Fazekas Sándor agrárminiszter a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A magyar gazdák bizonyították azt, hogy képesek világszínvonalon termelni és állni a versenyt – szögezte le a tárcavezető, aki szerint a magyar termékek arányának növekedését segítette a védjegyezés, a sok reklámkampány és a tudatosabb vásárlás.

Beszámolt arról is, hogy korábban a minőségi magyar sertéshús fogyasztása érdekében indítottak kampányt. Ennek vannak eredményei, hiszen a sertéslétszám 2012-ben 2,8 millió volt, tavaly elkezdett növekedni, és immár 3,2 millió. Nyilván szerepe van ebben az ágazat fehéredésének is – ismerte el, de megjegyezte azt is: egyre többen éreznek kedvet ahhoz, hogy sertéstartással foglalkozzanak. Itt 7-12 százalékos elmozdulás van, és több új szereplő jelent meg az ágazatban – hangoztatta.

Hangsúlyozta: a magyar mezőgazdaság 2010 óta folyamatosan növekszik, tavaly 12,6 százalékkal tudtuk növelni a termelésünket.

Kérdésre válaszolva elmondta: arra törekedtek, hogy kiszámítható agrárpolitika legyen Magyarországon. Sokan azt is vitatják, hogy egyáltalán politikának lehetett-e nevezni a 2010 előtti vágóhídbezárások és a cukorgyárak lebontásának folyamatát. Még mindig vannak a politikának olyan szereplői, akik ennek részesei voltak az MSZP-ben, most pedig megpróbálják elmagyarázni, „merre van az előre” – jegyezte meg.

Mi arra törekedtünk, hogy a beruházásokat a magasabb feldolgozottságú termékek érdekében valósítsunk meg, ne alapanyagokat, hanem késztermékeket gyártsunk. Exportpiacokon is előreléptünk, tartósan növekedik a magyar agrárkivitel. A 3,6 százalékos GDP-növekedéshez a mezőgazdaság 0,5 százalékkal járul hozzá. Mind a belső, mind a külső piacokon egy, a gazdákat támogató, piacra jutást elősegítő politikát folytattunk, ez jól látható – tette egyértelművé.

Az orosz embargó nyilván nem használt, de kerestünk más piacokat – fogalmazott Fazekas Sándor, aki szerint a tejtermékeknél, a zöldségeknél és a húsoknál még meg kell küzdeni az importnyomással.

Forrás: Hirado.hu

 

Egy hozzászólás “Nőtt a magyar termékek aránya” bejegyzésre

  1. nagyapó szerint:

    Remek. Bár a sertés ÁFÁjának 5 %-ra való csökkentését valahogy nem érzékelem a piacon.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

Itt lehet hozzászólni !