Brutális: képek a NAV csepeli bűnjelraktárából

Napi.hu

Lefoglalt járművek és hamis raklapok

A Napi.hu bejutott az adóhatóság csepeli bűnjelraktárába, ahol hegyekben áll a csempészcigaretta, a hamis ruha, mosószer, játék, az áfacsalt étolaj és cukor, de lefoglalt, porosodó luxusautókból sincs hiány.

Hihetetlen mennyiségű lefoglalt árut tárolnak Csepelen, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Áru-és Bűnjelkezelő Hivatalának (ÁBH) telephelyén. Hegyekben álló csempészcigaretta, rengeteg hamis ruha, mosószer és játék, pár tonna áfacsalt cukor és étolaj, lassan enyésző hamisraklap-halmok. Van persze mindenféle jármű is, a lepukkant Tavria kisáruszállítótól kezdve a vastag porral borított luxusautókon át a kamionokig. Utóbbiak egy része azért került ide, mert csempésztek vagy áfacsalt terméket szállítottak vele, másokat pedig a tulajdonosuk által elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt foglaltak le.

Egy kevés áfacsalt cukor

A raktárak helyszíne a legalább középkorú olvasóink számára ismerős lehet: a rendszerváltás előtt itt, a Petróleum utcában működött a Merkur központi autólerakata, ahol több éves várakozás után végre át lehetett venni a Ladákat, Trabantokat, Wartburgokat, illetve a nyolcvanas évek legvégén a sötétkék II-es VW Golfokat, Opel Kadetteket.

A NAV-nál a legtöbb lefoglalt árut – több ezer tételt – ezen a közel 38 ezer négyzetméteren tárolják. Olyan cikkekről van szó, amelyeket a NAV bűnügyi, valamint vám- és pénzügyőri szervei által folytatott büntető-, szabálysértési-, jövedéki-, vám-, fémkereskedelmi eljárásaihoz kapcsolódóan foglaltak le.

Ez egy illegális cigarettagyárból került elő

Nem kerülhet a raktárakba olyan dolog, amelynek tárolására, kezelésére a NAV ÁBH nem jogosult (fegyver, lőszer, kábítószer, robbanóanyag stb.), valamint az a dolog, amelynek tárolására a NAV ÁBH a megfelelő tároló hellyel nem rendelkezik (élelmiszerek, hűtött tárolást igénylő termékek, egyes tűz- és robbanásveszélyes termékek, speciális kezelést igénylő dolgok).

Petróleum utca

Jelenleg a NAV ÁBH az országban három helyen rendelkezik raktárbázissal, de a központi raktárakon kívül a NAV szervezeti egységeinél is működnek bűnjelraktárak, így például a NAV Bevetési Főigazgatóságánál és a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is tárolnak lefoglalt árukat – mondta a Napi.hu-nak Sárközi Alexandra, a NAV bűnügyi szóvivője.

Zsákszámra állnak a ruhák is

A legjellemzőbbnek a büntetőeljárásban, azaz nyomozások során lefoglalt áruk számítanak: 2011-ben 7,3 milliárd; 2012-ben kb. 8 milliárd; 2013-ban 7,6 milliárd, 2014-ben pedig 6,9 milliárd forint értékben foglaltak le különböző termékeket a NAV pénzügyi nyomozóinak hatáskörébe tartozó bűncselekmények felderítésekor.

Nem is hinné, mit hamisítanak – mindent, tényleg mindent
A raktárakat Pártos Csaba alezredessel, az Áru és Bűnjelkezelő Hivatal vezetőjével jártuk körbe. Elmondta: 2014-ben két nagy ügynek köszönhetően az egy évvel korábbinál háromszor több, gázolajként értékesített bázisolajat foglaltak le.
Mosószernek látszó folyadék
Slágerterméknek számítanak a jellemzően itthon pancsolt hamisított mosószerek – ehhez flakongyártó és nyomdai kapacitás is társul -, a távol-keletről származó hamis parfümök, de onnan és Törökországból érkeznek a márkásnak álcázott ruhák is. Hamisítítják a női tamponokat, márkás pelenkákat, borotvákat, szárazelemeket, órákat és divatékszereket is.
Hegyekben áll a hamis mosószer…
…és a hozzá való flakon

Szintén kedvelt célpontnak számítanak az autóalkatrészek, motorolajok, de a raktárban tárolnak hamis BMW-felniket, hamisított láncfűrészeket. Ipari mennyiségben van hamis gyerekjáték is: egy óriási zsák például Hello Kitty-másolat plüssfigurákkal volt tele.
Hamis Kitty

Egy laikus számára meglepő lehet a hamis raklapok látványa: egy tavaly nyáron lebukott férfi a jogtulajdonos engedélyével dél-alföldi telephelyén EUR-raklapokat javított, majd átállt a hamisításra.
Ez sem eredeti

A raktárak jelentős részét elfoglaló illegális dohányáruk esetében jellemzően nem hamis, hanem adózatlan termékekről van szó. Igaz, a nemrég leleplezett vecsési dohányüzem hamisításra specializálódott, ahogyan a korábban lebukott szolnoki is: előbbi a nyugat-európai, utóbbi a moldáv piacra termelt volna.
Ha sáros a nejlon, akkor az ukrán zöldhatáron próbálták átjuttatni

A lefoglalt termékekre – ha nem kell a jogosultnak visszaadni, illetve átadni az eljárást folytató más szervnek (például bíróságnak) – többféle sors várhat. Értékesíthetik, karitatív célra felajánlhatják vagy megsemmisíthetik. Gyors értékesítés a romlandó, vagy aránytalanul drágán tárolható termékekre vár – az autók nem tartoznak ebbe a körbe, hiába viszonylag gyors az értékvesztésük -, a befolyt összeggel az eljárás során számolnak el. A büntetőeljárás során a vámkezeletlen termékeken adhat túl a NAV online értékesítéssel, de általában, az esetek többségében az eljáró bíróság gazdasági hivatala intézi az eladást.

Lefoglalt luxusautók

Az elkobzott ásványolaj esetében a megsemmisítés – szemben például a dohánnyal – nem a hulladékégetőt jelenti: átadható a katasztrófavédelemnek üzemanyagként vagy oktatási, gyakorlatozási célja, de felhasználhatják a vámhatóság járműveiben, kazánjaiban is. 2012-ben 7 ezer, 2013-ban 8 ezer, 2014-ben pedig a korábbi évekhez képest elképesztően nagy mennyiséget, több mint 91 ezer (!) litert adtak át az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak. Bőven jutott tavaly a fővárosi és a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságoknak is a lefoglalt ásványolajból: ide 33 ezer liter került, de takarmánymegsemmisítésre a Debreceni Állatkert, árvízi védekezésre pedig a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és az ipolyvecei önkormányzat is kapott.

Nincs választás
Mindenképp meg kell semmisíteni azokat a tárgyakat, amelyek közérdekű felhasználásra alkalmatlanok, mert 

  • birtoklásuk a közbiztonságot veszélyezteti,
  • birtoklásuk jogszabályba ütközik,
  • rossz minőségű termék forgalomba hozatala miatt kobozták el,
  • bitorlás, szerzői vagy szomszédos jogok megsértése miatt kobozták el,
  • jogkezelési adat meghamisítása miatt kobozták el,
  • iparvédelmi jogok megsértése miatt kobozták el,
  • külön jogszabály rendelkezései alapján az elkobzást követően meghatározott szerv részére kell átadni
  • a közrendet, a közegészséget vagy a közerkölcsöt sértő jellége folytán a közérdekű felhasználás céljával összeegyeztethetetlen
  • jövedéki termékről van szó.

Nem véletlen a tavalyi bőség: ásványolaj-termékekből – pontosabban gázolajként felhasznált bázisolajból – háromszor annyit foglaltak le, mint egy évvel korábban, a gyanúsítottak több milliárd forint jövedéki adót és áfát csaltak el. Áprilisban egy harmincmillió literes fogásról számolt be a NAV, majd decemberben egy olyan bandára csaptak le, amely nagyjából hat és félmillió liter olajat terített. (Megjegyzendő, hogy a kormány üzemanyag-jelölési terveit ezek a számok sem igazán támasztják alá, hiszen a feketepiac még mindig elenyésző a teljes hazai, 2014-ben 3,5 milliárd litert kitevő legális gázolajforgalomhoz képest.)

Lefoglalt dohány

A jogszabály alapján a megsemmisítés a sorsa a lefoglalt dohányáruknak és zárjegy nélküli szeszes italoknak, de a hulladékégetőbe kerülnek a hamisított játékok, ruhák is. Utóbbiaknál van más út, mégpedig a karitatív felhasználás. Arról, hogy a NAV által felajánlott mennyiségből mennyire van szükség, az EMMI mellett működő Karitatív Tanács dönt. A testület – amelynek tagja a Magyar Vöröskereszt, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Katolikus Karitász – akkor veheti át a ruhaneműket, ha az illetékes tagszervezet vállalja a jogsértő, hamis márkajelzések eltávolítását. Ez nem ritkán ugyanakkor gyakorlatilag lehetetlen vagy akkora költséggel jár, hogy nem éri meg. Ez magyarázhatja azt, hogy a felajánlott mennyiségnek csak egy részét fogadták el, évről-évre változó arányban – ezt mutatja az alábbi tábla:

Év Felajánlás (tétel, db) Felajánlás (érték, mFt) Elfogadott (tétel, db) Elfogadott (érték, mFt)
2012 455 550 11 232
2013 333 225 90 91
2014 103 550 9 9
Forrás: NAV

Forrás: Napi.hu

 

 

5 hozzászólás “Brutális: képek a NAV csepeli bűnjelraktárából” bejegyzésre

  1. Grün Rikárdó szerint:

    Az ország lakosságának fele csempészett cukrot, olajat, cigit, húst, tojást stb. fogyaszt. Hivatalosan, államilag engedélyezett boltokból!
    Nagy részünkről, ha leugrana a hamis márkajelzésű csempészett cipő, ruha itt állnánk egy szál nemzeti klottgatyában!
    Szociális intézményeink könyörögnek adományokért, közben térdig gázolunk a javakban!
    Ennyire gazdag ország vagyunk?!

  2. nagyapó szerint:

    Mitől brutális a “képek……”?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  3. bonifác szerint:

    Jobban járna az állam, ha a törvény szerint lehetséges autókat, nagy értékű tárgyakat elárverezné, és amit lehet, szétosztaná a rászorultak között. Le a bürokráciával!!!
    Riksi! Most igazad van! Még ha zöldülsz is…

  4. Miknai László szerint:

    Érdekes lehet vásárolni.

  5. László szerint:

    Lőszergyártó gépsor előkerült már? Tulajdonosa nagyon keresi…

Itt lehet hozzászólni !