A tervezés csodái: szűk a villamosoknak a felújított Szabadság híd

Index

A több mint négymilliárd forintból felújított Szabadság híd pesti hídfőjénél úgy sikerült átépíteni a Fővám téri villamosmegállót, hogy a szembejövő villamosok visszapillantó tükrei összeérnek, tudta meg az Index. Az ok a tervezők szerint: ez a híd adottsága. A BKV ezúttal elszenvedője az ügynek.

Külön intézkedési tervet készített a BKV a villamosvezetőknek arra az esetre, ha a Szabadság hídon mennek át a 47-es és a 49-es villamosokkal.

Az Index értesülése szerint az utóbbi időben kiderült ugyanis, hogy a Fővám téri megállóperon végénél lévő ívben előfordulhat, hogy a Deák tér felé haladó szerelvény kihajtott hátsó tükre összeér a szemből érkező szerelvény első tükrével. A megállót a felújítás során középperonosra építették át.

A törések elkerülése érdekében múlt hét szombattól a szerelvényeken a hátsó tükröt be kell hajtani. (A tapasztalatok szerint ez nem mindig egyszerű, ráadásul a visszaállítás is nehéz, mert ki-be kell szállni a fülkéből hozzá.) Ha a műszaki feltételek nem teszik lehetővé a hátsó tükör behajtását, akkor a járművezetőknek kerülni kell az ívben való találkozást a szembejövő szerelvénnyel.

Az Index megkereste a Szabadság híd felújítását tervező Főmterv Zrt.-t, hogyan fordulhatott elő, hogy szűkre szabták a pályát. Keszthelyi Tibor közlekedéstervezési igazgató elmondta, hogy a pályát valóban nem a szabvány szerint építették át, mégpedig azért mert ilyen a híd adottsága.

Keszthelyi hozzátette, hogy ha a szabvány szerinti szélességeket vették volna alapul, akkor 50-80 centivel meg kellett volna szélesíteni a hidat, ami egy műemlék esetében nagyon sokáig tartott volna, és nagyon sok pénzbe került volna, ha egyáltalán kapnak rá engedélyt örökségvédelmi hivataltól.

Keszthelyi szerint ez nem egy ritka jelenség a világban. Számos városban fontosabbnak találták a műemlékvédelmi szempontokat, például Prága szűk belvárosi utcáin is megvárják egymást a villamosok.

Vitézy Dávid, a VEKE szóvivője szerint a Főmterv válasza kikerüli a lényeget, hiszen korábban nem volt ilyen probléma, csak a szélső peronos megálló középperonosra építése után keletkezett. A megálló – véleménye szerint öncélú – átépítését szerinte a főpolgármesteri hivatal sem támogatta.

Forrás: Index

27 hozzászólás “A tervezés csodái: szűk a villamosoknak a felújított Szabadság híd” bejegyzésre

  1. asdf szerint:

    börtönbe velük. megint elszórtak egy rakat pénzt a hülyeségre.
    nem hiszem el, hogy a mai modern világban nem lehet előre megtervezni, hogy elfér-e két villamos egymás mellett.

  2. Bubus szerint:

    Rendkívül dühítők ezek a hírek. Bár önmagában ez nem politikai hír, de a fővárosban minden szinten káosz van, nem csoda, hogy még itt is. Ha nem költöttek volna el ennyi pénzt, azt mondanám, hogy nevetséges, de nem tudom. Főleg most.

  3. Földhözragadva szerint:

    Azt nem értem, hogy miért nem lehet azt kimondani, hogy Kis Manci (ez egy kitalált név, mindenféle egyezőség…) tervező elrontott egy nyomorult vonalat a rajzon, ezért összeér a tükör, de az alábbi megoldást találtuk ki… Valszeg az a legutolsó szerencsétlen, aki tényleg DOLGOZOTT az ügyön elrontotta. Aki dolgozik az biza hibázik. Ehelyett megy a mutogatás. Minek? A fő probléma, hogy egy ilyen rajzon millió aláírás van, azoké akik ellenőrzik a rajzokat (tizszer annyi pénzért, mint aki rajzolja) BKV, Főpolg ill., Vezető terv, stb…:(

  4. tilona50 szerint:

    Lehet, hogy elég lenne másik visszapillantó tükröket felszerelni.Felesleges mindenen mérgelődni4

  5. asdf szerint:

    jó ötlet, biztos már keresik azt a céget, amelyik megfelelő áron tud szerezni visszapillantó tükröket…persze ez az ár a buliban lévőknek lesz megfelelő, nem az adófizetőknek.

  6. Szilveszter szerint:

    Semmi baj! Délelőtt egyik irányban járnak majd a vilik, délután a másik irányba, így tuti nem ér össze majd a tükör!
    Istenem! Csak a 4-es metró be ne szoruljon majd, mert ott megy egy számmal lisebb lyukat fúrnak! 😀

  7. Jeniszej szerint:

    Csak nehogy baj legyen! Mert ugye a baj nem jár egyedül.
    Elég széles a metró alagút?
    Talán?

  8. Jeniszej szerint:

    Talán ilyen vagy hasonló okból vágatták ki a csepeli fasort is, hogy elférjen majd szélességben a HÉV-et felváltó metró.

  9. baniko21 szerint:

    Jeniszej!
    Nem a nemlétező metró miatt vágták ki! Elfelejtetted? Elöbb indul
    a sz.r járat. Lehet, hogy akkora szállitókocsik lettek tervezve, hogy
    utban lettek volna a fák. Kérdezzük meg polgármesterünket, mert
    ő engedélyezte a kivágást. Biztos oka volt az engedélyezésre.
    Azt hiszem, hogy meggondolom a 49 villamossal utazzam-e, mert
    lehet, hogy nemcsak tükörprobléma van. A sinek megvannak végig?

  10. CsepeliXXI szerint:

    Jajj,kérem,hát tombol a “szagértés”.
    Emlékszünk még a “Marx” téri felüljáróra?
    Amikor össze kellett volna érniük,akkor valahogy fél méter szintdifferencia
    tette be a lábát.:-)

  11. lolka szerint:

    Van itt több megoldás a tükőrproblémára :
    1. a belsőoldarra eső kerekeket nagyobbra kell cserélni,vagy
    2. asinpár belülre eső felét meg lell emelni, mindkét esetben a szerelvények egymástol kifele fognak dölni, vagy
    3.az egyik villamoson a tükröt lejjebb a másik villamoson ,feljebb szerelik, mostmár csak azt kellenne megoldani, hogy mikor mennyi utas utazik mert a súly befolyásolja a magasságokat…Ha esetleg valaki az illetékesek közül olvassa ezt a kis hülyeséget és nem érti nézzen tükörbe!

  12. Szilveszter szerint:

    Nem tudnak belenézni, mert összeért, és összetört! 😀

  13. Papi szerint:

    Az a rohadt ceruza volt a bűnös!!!!!!!!!!

  14. tilona51 szerint:

    Na végre! Megjelent a humor, és egyre jobb ötletek születtek a probléma megoldására, szenzációs a Lolkáé és a Szilveszteré, de a nehezen megtalált se semmi!

  15. munkásököl szerint:

    Na, ezeken most pártállástól függetlenül jókat röhögtem. 😀

  16. Szilveszter szerint:

    CsepeliXXI!
    Te már akkor sem étretted a Párt propagandát! 😀
    A fél méter szint diferencia azt jelezte, hogy nem csak előre, hanem fölfelé is lépnie kell a szociálizmusnak!
    (“Kicsit kicsi, kicsit savanyú, de a miénk!”)

  17. obama szerint:

    Még itt is a baloldal fonódik össze! Csak a baloldali tükrökkel lesz probléma, nem érdekes?
    Vicc!!
    Egyébként nincs probléma, a hidon megáll a vilamos, a vezetője leszáll, behajtja a tükröt, majd behajt a megállóba./ A troliknál is le kellett szállni több helyen, hogy az áramszedőt átrakják a másik érpárra, hogy a végcélhoz elérkezhessen./ A megállót elhagyva újból megáll, hogy kihajthassa a tükröket, majd vidáman folytathatja az útját. Így nem lesz olyan monoton a villamosvezető munkája. He-He-He!!!

  18. CsepeliXXI szerint:

    Ki emlékszik a madzagvasútra,amelyik a Hév végállomás és a Temető-Téglagyárig ment?Egy sin volt,aztán voltak kitérők,ott a vezérek zászlót cseréltek (piros és zöld) csak igy mehettek tovább.Lehet,hogy ez lesz a megoldás a Ferenc Jóska hidra is? 🙂

  19. miska72 szerint:

    Ezt is ELQRTAD?

  20. atata szerint:

    Jelentem én emlékszem a Madzagvasútra, amely eredetileg hadicéllal épült és a Lőszerdombnál volt vége, de végül is békés célra is hasznosítható volt. Az Erzsébetre közlekedő “kis- HÉV-re is emlékszem, egyiket sem tudom miért, de nem környezet kimélési szempontokból szünteték meg, pedig manapság a szmog probléma leküzdésében szerepük lehetne, a lestrapált húszonéves sz@r buszok helyett. Nem beszélve, hogy ha megmaradtak volna a sín párok a 3-as villamos a Csepeli temetőig közlekedhetne- ezt a koncepciót egyebként Demszkáj személyesen vetette el legutóbb 2008 őszén, mikor is a fejlesztésekről döntenie kellet volt. (VEKE előterjesztés!) A szóban forgó kérdésre pedig a válaszom a régi tervező/ technológus múltamből idézve pártunk nagyjait -“na és nem lőnek vele nyúlat, majd leszáll nem zsibbad a lába”.

  21. nagyapó szerint:

    Vihar a biliben.
    A vezető a végállomáson behajtja a tükröt, átsétál a másik vezetőállásba és megy tovább.
    Kedves atata!
    A madzagvasút a 60-as években készült, pont a környezetszennyezés csökkentésére és Csillagtelep bekapcsolására (P+R9.
    Az Erzsébetre közlekedő HÉV az első kapcsolat volt Csepelnek a Fővárossal. Megszüntették, mert fontosabb volt évi 10.000 busz gyártása és azok elhelyezése.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  22. miska72 szerint:

    Miért nem volt jó a régi nyomvonal? 🙂

  23. lolka szerint:

    Mivel megépült a csepeli-átjáró helyett a felüljáró, és elkerült onnan a dobogon álló forgalomirányitó rendőr a határuti villamos már nem tudott közlekedni. Ezsébeti kerület mindjárt rendezte is a területet épitett házakat a sin helyére. Az Ady Endre út azota is rendeződik. A GERINCÚTTAL együtt. Az emeletesházakat leszámitva úgy van minden ahhogy az őtvenes években, de hát mitagadás ez a fejlődés-(,ha megmarad a régi nyomvonal nem fogy a tükőr)-ha pedig nem fogy valami begyürűzik a gazdaságiválság, és akkor….

  24. CsepeliXXI szerint:

    Nagyapó!
    Az “erzsébeti” Hév eredetileg a Vágóhidtól közlekedett Csepelre.Majd amikor megépitették a “gyorsvasútat” akkor ment “csak” Erzsébetig.

  25. nagyapó szerint:

    CsepeliXXI
    Igaza van. A Vágóhídig ment a HÉV Erzsébeten keresztül. Egyetértünk. Jó ha valaki emlékezik, és azt megírja (21-es busz, stb).

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  26. Szilveszter szerint:

    Nagyapó kissé zavarbaejtőt írt. 🙂
    A fenti cikk:”(…) kiderült ugyanis, hogy a Fővám téri megállóperon végénél lévő ívben előfordulhat, hogy a Deák tér felé haladó szerelvény kihajtott hátsó tükre összeér a szemből érkező szerelvény első tükrével.”

    Nagyapó megoldotta: “Vihar a biliben.
    A vezető a végállomáson behajtja a tükröt, átsétál a másik vezetőállásba és megy tovább.”

    Értitek? Ennyi, és nem több egy-egy ilyen “probléma” megoldása! Gondolkodni kell, és megnézni, körbejárni a dolgot, és a megolds is megszületik! (vagy akkor nincs rettenetes tragédia?)
    Én azt monom, hogy Nagyapónak van a legtöbb esze!

  27. […] arról a Csepel.info is hírt adott, a közelmúltban derült ki, hogy a 47-es és a 49-es villamosok visszapillantó tükrei […]

Itt lehet hozzászólni !