Civil szervezetek pályázati lehetőségei

Csepel.hu

Civil szervezetek pályázati lehetőségei

Budapest Főváros XXI. Kerület Csepel Önkormányzata a Budapesti Civil Információs Centrummal közösen  a civil szervezetek működési és szakmai célú támogatásának pályázati lehetőségeiről tartott fórumot a polgármesteri hivatal épületében március 3-án, amelyen a csepeli civil szervezetek vettek részt. A fórumon Ábel Attila alpolgármester és Czibulyáné Szonday Szilvia civil tanácsnok köszöntötte a megjelenteket.

Ábel Attila kiemelte, hogy Csepelen jelenleg mintegy 120 civil szervezet működik aktívan, amelyek munkájára, segítő szándékára szükség van. Az önkormányzat 2013 óta harmadik fórumát tartja civil témában, ezzel is támogatva a szervezeteket. „Erősíteni kell a civil társadalmat, segíteni szükséges a társadalmi szerepvállalást” – mondta az alpolgármester.

A Nemzeti Együttműködési Alap célja a magyarországi civil társadalom tevékenységének segítése, a civil szervezetek társadalmi szerepvállalásának erősítése. Az Alap elsősorban a Kárpát-medencében kifejtett civil társadalmi aktivitás megszervezésére, fejlesztésére és megvalósítására nyújt támogatást. 2013-ban 4 842 támogatott szervezet összesen 3 224 459 384 forint támogatásban részesült. A 2014-ben 3 948 jóváhagyott támogatási döntés értelmében 2 782 253 305 forint támogatási összeg segíti a civil szervezeteket működésük finanszírozásában és szakmai programjaik eredményes megvalósításában. A támogatott tevékenységek a civil élet teljes spektrumát felölelik, az európai integrációt elősegítő programoktól a civil szférával kapcsolatos tudományos kutatásokon át a monitoring tevékenységekig. A különböző rendezvények mellett civil szervezetek működési költségeire is igényelhető támogatás.

Szilárd Boglárka pályázati tanácsadó többek között arról beszélt, hogy a teljes pályázati folyamat lebonyolítója az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az esetleges kifogásokat pedig az Emberi Erőforrás Minisztériumához lehet eljuttatni. A pályázati kiírásban a témák széles köre szerepel. Pályázni lehet egyebek között a kultúra, közművelődés, tudomány, informatika, fogyasztóvédelem, közbiztonság, polgári védelem, európai integráció, szociális tevékenység, környezetvédelem, oktatás, nevelés szakterületeken. Egy szervezet csak egy működési pályázatot adhat be. A pályázaton nem vehetnek részt pártok, szakszervezetek, párt által alapított alapítványok, nem átláthatóan működő szervezetek vagy összeférhetetlennek minősített szervezetek. A pályázónak minimum 10 százalék önrészt kell vállalnia, amely lehet készpénz vagy közérdekű önkéntes munka. Fontos szempont, hogy a pályázatot határidőre kell benyújtani.

A civil szervezetek számára kiírt pályázati lehetőségekről Czibulyáné Szonday Szilvia civil tanácsnoktól kérhető bővebb tájékoztatást.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !