Egységes kormányhivatali rendszer jöhet létre

MTI, Fidesz.hu

Egységes kormányhivatali rendszer jöhet létre

Megszűnik a gyámhivatalok, a társadalombiztosítási igazgatási szervek, a munkaügyi központok, a földhivatalok, a bányakapitányságok és a környezetvédelmi felügyelőségek eddigi önállósága, hatásköreik a kormánymegbízott és a járási hivatal vezetőjéhez kerülnek.

Az Országgyűlés kedden 131 igen szavazattal, 65 nem ellenében fogadta el az egyes közigazgatási tárgyú törvények – kétharmados többséget igénylő rendelkezéseket is tartalmazó – módosítását, amelynek célja az egységes kormányhivatali rendszer megteremtése.

A megyei és járási szinten működő, önálló feladat- és hatáskörrel rendelkező szakigazgatási szervek belső integrációjával módosul a szervezeti tagozódásuk, és huszonöt feladat, hatáskör címzettje lesz a kormánymegbízott és a járási hivatal vezetője az április 1-jén hatályba lépő jogszabály értelmében.

A változtatás szerint a kormányhivatalokhoz kerülnek például a területi egészségbiztosítási pénztárak baleseti megtérítési feladatai, a honosításokhoz kapcsolódó anyakönyvezés, valamint az államkincstár családtámogatással és lakáscélú támogatásaival kapcsolatos feladatai is. A családi pótlékkal és az anyasági támogatásokkal kapcsolatos ügyek intézése az eddigi megyei szintről a járási hivatalokhoz kerül.

A kormányhivatalokban megszűnik a szakigazgatási szervre és törzshivatalra való felosztás, csökken a vezetői szintek száma, az önálló szakigazgatási szervek és a törzshivatali szervezeti egységek összeolvadnak. A jogszabályt jegyző Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János szerint mindez egyebek mellett egységes feladatellátást, gyorsabb döntéshozatalt és olcsóbb működést eredményez.

Mindez szükségessé teszi a többi közt a közúti közlekedésről, a munkanélküliek ellátásáról, a csődeljárásról, a bányászatról, a társadalombiztosítási alapokról, a bérgarancia-alapról, a védett természeti területek védettségéről, a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról, az ingatlan-nyilvántartásról, az egészségről, a családok támogatásáról, továbbá az adózás rendjéről szóló törvény módosítását.

Forrás: Csepel.hu

2 hozzászólás “Egységes kormányhivatali rendszer jöhet létre” bejegyzésre

  1. Tarjányi László szerint:

    Csupa olyan terület, amelyhez azok értenek akik jelenleg is ott dolgoznak. Azzal hogy összevonják őket, kockáztatják a szakszerű működést! Magyarországon ingatlannyilvántartás Mária Terézia uralkodása óta van, még a kommunista rendszer sem törölte el! Talán zavar valakiket hogy köznyilvános az ingatlannyilvántartás, hogy követni lehet ki mikor vásárol a gyermekének 72 millióért lakást! A bányakapitányságok önállósága meg azért zavar valakit, mert tudni lehet kinek a kőbányájából, homokbányájából szállítanak alapanyagok az állami nagyberuházásokhoz? A környezetvédelmi felügyelőségeket meg azért kell beolvasztani, hogy ne kekeckedhessenek némely beruházókkal a köz érdekében?

    A gyámhivatalok, a társadalombiztosítási igazgatási szervek, a munkaügyi központok beolvasztása nem probléma, mert azok eddig is az állami költségvetésből működtek, másrészt mindegyik az állampolgárokkal kapcsolatban tevékenykedik, csak más-más korcsoportban, társadalmi helyzetben levőkkel.

  2. elhallgattatni szerint:

    Az átszervezés eredménye, hogy a már 8 éve, e közigazgatási területen jelenlévő “bérstopp” mellett, az önkormányzattól eddig kapott 30%-os cafeteria 10%-ra csökken. nem hogy fizetés emelés nincs, csökkentik.
    Természetesen, racionális, szakszerű eredménye az összevonásnak, modernizáció, és béremelés nélkül, nem lesz.
    Csak még több pénzt vonnak ki, az közigazgatásban dolgozóktól.

Itt lehet hozzászólni !