Merkel elmondta, miről vitatkozott Orbánnal

Origo

Merkel elmondta

Elárulta, miről vitatkozott Orbán Viktorral, Petőfit és Konrádot idézett, Putyint bírálta, és személyes indíttatásáról, politikai kudarcairól, Európa kihívásairól is beszélt Angela Merkel a budapesti Andrássy egyetemen. A német kancellár hallgatók kérdéseire is válaszolt, és átvette a Szegedi Tudományegyetem díszdoktori címét.

Komoly biztonsági intézkedésekkel, behajtási tilalommal és bombakereső kutyákkal készültek a hatóságok Angela Merkel látogatására a német nyelvű Andrássy Egyetemen, ahol a német kancellár hétfő délután átvette a Szegedi Tudományegyetem díszdoktori címét. A rendezvényen Angela Merkel hosszan válaszolt egyetemisták kérdéseire.

Petőfit és Konrádot idézett

Az őt díszdoktori címmel kitüntető Szegedi Tudományegyetemet méltatta rövid beszédében Angela Merkel, aki elmondta, mennyi fontos embert köszönhet ennek az intézménynek a világ: Bibó Istvánt, Szentgyörgyi Albertet és József Attilát említette.

Utána Petőfi Sándort idézte: “Rabok tovább nem leszünk”. Angela Merkel emlékeztetett arra, hogy 1989-ig kellett várni ennek megvalósulására. Ahogy az Orbán Viktorral tartottközös tájékoztatón, a kancellár itt is háláját fejezte ki azért, hogy Magyarország fontos szerepet játszott a német egység létrejöttében.

Konrád Györgyöt is idézte, miszerint gazdagok vagyunk, mert Európa egy sokszínű kert. Angela Merkel ezt a sokszínűséget hangsúlyozta.

Kiderült, miről vitáztak Orbánnal

Orbán Viktor olyan kolléga, akivel lehet intenzív beszélgetéseket, akár heves vitákat is folytatni, mert nyíltan kimondja, amit gondol – mondta magyar vendéglátójáról a német kancellár. Példaként említette a hallgatóságnak: “ma is vitatkoztunk a demokrácia és a liberalizmus kapcsolatáról”.

Mi, a CDU, három gyökérből táplálkozunk: a liberális, a keresztény-szociális és a konzervatív gyökérből – sorolta. Persze a liberalizmus nem minden, nem a legközpontibb, de ott van – hívta fel a figyelmet. Orbán Viktor hozzáállásáról elmondta azt is: fontos európai kérdésekben mindig sikerül közös álláspontot kialakítani vele, ami fontos, mert sok esetben egységesen kell fellépni.

Kiosztotta az orosz elnököt

Nem Oroszország ellenében, hanem Oroszországgal együtt kell megteremteni Ukrajna szabadságát és függetlenségét – mondta Angela Merkel, ám élesen bírálta Vlagyimir Putyin orosz elnököt az ukrán válság miatt. Azt mondta, “Európa szabad és békés berendezkedésének megsértése, ami Ukrajnában zajlik.”

Úgy vélte, Putyin “befolyási övezeteket” lát egyes országokban, nem pedig partnereket. A helyzet rendezése a kancellár szerint katonai eszközökkel nem lehetséges, csak a minszki egyezmény betartása révén. Ha ez megtörténik, csak akkor lehet szerinte az Oroszország elleni szankciók eltörléséről beszélni.

Három fegyver a terror ellen

Kitért Angela Merkel a párizsi terrortámadások tanulságaira is. Ezek közé sorolta annak felismerését, hogy az iszlám terror és az antiszemitizmus jelentik a legnagyobb veszélyt, a terror ellen pedig a szabadság, a demokrácia és tolerancia a hatékony fegyver.

Kiemelte a szabad párbeszéd, az alkotmánnyal való óvatos bánásmód és a pluralizmus fontosságát. Kitért a kancellár bevándorláspolitikai kérdésekre is a tolerancia és a bevándorlás mellett foglalva állást. Egész Európa bevándorlás helyszíne, hiszen mindenki szabadon költözhet – jegyezte meg.

Ahol sok a munkahely, ott örülnek a bevándorlóknak – hívta fel a figyelmet Angela Merkel, megjegyezve, hogy ez demográfiai problémát is jelent. Más a helyzet a menekültekkel, akik akár biztonsági problémát is jelenthetnek, attól függően, hogy honnan jönnek – tért ki a kérdés egy más nézőpontjára is a kacellár.

Politikai pálya nincs kudarc nélkül

A politikához való viszonyáról is kapott kérdést a kancellár a diákoktól. Elmondta, hogy a rendszerváltás előtt kutatóként dolgozott, és az az újonnan alakult pártok közül egy kicsinek a színeiben kezdett politizálni – akkor jött rá, hogy a politikában a helye.

Arra a kérdésre, hogy milyen tanácsokat adna a jövő politikus generációjának, Angela Merkel fontosnak nevezte, hogy mindenki a maga útját járja. Ez, és általában a politika olykor kudarcokkal jár – tette hozzá. “Nekem is voltak kudarcaim, de nem azért, mert nő vagyok (…) férfiakkal is előfordul.”

Európa hangja 28 ország hangja

Arra a kérdésre, miszerint minek tartja magát a kancellár, akit szoktak Európa hangjának is nevezni, Angela Merkel azt válaszolta: Európa hangja 28 hang. Ő pedig – folytatta – a német érdekeket képviseli, de  Németországnak akkor jó, ha Európának is jó, ezért mindig kompromisszumra törekednek.

A közös valutára, az euróra kitérve Merkel arról is beszélt, hogy az nem csak egy politikai projekt, hanem elsősorban egy pénznem. “Ezt karban kell tartani, hogy működjön a politikai része is” – tette hozzá. A közös a kancellár meglátása szerint békét teremt, “ezek az országok nem fognak háborúzni egymással”.

Forrás: Origo

15 hozzászólás “Merkel elmondta, miről vitatkozott Orbánnal” bejegyzésre

  1. nagyapó szerint:

    Merkel:”Európa hangja 28 hang. Ő pedig – folytatta – a német érdekeket képviseli, de Németországnak akkor jó, ha Európának is jó, ezért mindig kompromisszumra törekednek.”
    Mennyire összecsengenek Orbán szavaival! Ő is elsősorban a magyar, ezzel összefüggésben az európai érdekeket képviseli.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  2. Tarjányi László szerint:

    Angela Merkel fiatal korában “IM Erika” néven a Stasi besúgója volt, családjáról és ismerőseiről írt jelentéseket. Apja, Horst Kasner egész baráti köre és kapcsolatrendszere a Stasi besúgója volt. Ez ám a liberális demokrácia!

    Angela Merkel Putyin kiosztása helyett gondolkodjon el, hogy hazája milyen mértékben járult hozzá az ukrán konfliktus kialakulásához, többek között Lengyelország 1792-es felosztásával, illetve a Molotov-Ribbentrop paktummal, amely a Szovjetuniónak juttatta Lengyelország keleti felét. A lengyelek ahelyett hogy kérnék az elvett területet Ukrajnától illetve Belorussziától, tüzet okádnak Putyinra, aki nyilvánvalóvá tette, Oroszországnak megfelelne ha mindenki vinné a volt területeit Ukrajnából, beleértve Oroszországot, meg minket is.
    A lengyelek inkább megtartják a fejlett keleti német területet, minthogy átvegyék a fejletlen Galíciát az összes zsidójával.

    Ami meg a magyar-német kapcsolatokat illeti, szívesen gyártanánk megint Messerschmidt vadászgépeket!

  3. elhallgattatni szerint:

    Cserbenhagyott, és elárult magyarok;

    Ágyútölteléknek szánt kárpátaljai magyarok rekedtek a debalcevói katlanban – a felkelők anyanyelvükön szólnak hozzájuk
    Egyre kétségbeejtőbb a három oldalról bekerített Donyeck megyei Debalcevót (Gyebalceve) védő kormánykatonák helyzete. De a legkétségbeejtőbb az, hogy köztük vannak a 128. sz. kárpátaljai hegyi dandár tagjai is. A felkelők arcvonalai mögé vakbélnyúlványként beékelődő hadszíntérről egymásnak szögesen ellentmondó hírek érkeztek az elmúlt napokban. A Donyecki Népköztársaság híradásai szerint már teljesen sikerült bekeríteniük az egykor 25 ezer lakosú iparvárost, míg a kormányzati források azt állítják, hogy folyamatos az összeköttetés a védőkkel. Azt azonban ők is elismerik, hogy egyre nehezebb fenntartaniuk az utánpótlási útvonalakat, amelyet a felkelők két oldalról tartanak tűz alatt.
    Kongatják a vészharangot Az internetes közösségi oldalakon az ostromlott város védelmére hátrahagyott katonák, köztük a kárpátaljai dandár tagjainak hozzátartozói már napok óta kongatják a vészharangot. Beszámolóik szerint a védők már nem csupán a nehéztüzérséget képtelenek használni, de a kézifegyverekhez való töltényből is kimerülőben vannak a készletek.
    Ultimátum az elnöknek A helyzet komolyságát támasztja alá, hogy Kárpátalja legbefolyásosabb politikusa, Viktor Baloga, aki a Juscsenko-érában betöltötte az elnöki kancelláriavezető tisztségét, ultimátumnak is beillő levélben figyelmeztette Petro Porosenko államfőt: ne engedje meg, hogy a város ugyanolyan halálkatlanná váljék, mint korábban Ilovajszk és Volnovaha. Ellenkező esetben a kárpátaljai lakosság reakciója kemény és kíméletlen lesz – fogalmazott a honatya.
    íz kárpátaljai halt meg Legalább három újabb magyar áldozata van a Donbaszban folyó harcoknak. Az ukránok hivatalos veszteséglistáján a halottak származása természetesen nincs feltüntetve, és nem is vezetnek róla nyilvános statisztikát. A nevek alapján lehet következteti arra, ki lehet magyar származású. A szombaton nyilvánosságra hozott 38 fős listán szerepel Kovács Dimitrij, Magyar Alekszandr és Takács András Jevgenyejevics neve. Ungvári és munkácsi hírportálok nem hivatalos értesülései szerint a térségében az elmúlt néhány napban legalább 10 kárpátaljai katona vesztette életét, vagyis csaknem annyi, mint az előző esztendőben összesen. Az ukrán vezérkar vasárnap elismerte, hogy a felkelők a sortüzek szüneteiben a közeli magaslatokról óriási hangszórókon keresztül biztatják megadásra a Walzmanék által golyófogónak odaparancsolt katonákat. A szabad elvonulás lehetőségét az ukrán és orosz nyelvek mellett magyarul, lengyelül és románul is megismétlik. Ezzel párhuzamosan többnyelvű, hasonló tartalmú röplapokat is terjesztenek a városban, melyek közül egy magyar példány az Origó birtokába is eljutott.

  4. Tarjányi László szerint:

    Merkel meglátogatta az övéit Budapesten! Nem a magyarországi németeket, mert úgy látszik saját maga nem német! A zsinagógát látogatta meg, meg a hozzá hasonló besúgókat, IM Erika néven a Stasi besúgója volt, büszke lehet rá a Kasner/Kazmierczak és a Jentzsch család!

  5. Tarjányi László szerint:

    A debalcevói katlanban körbezárt magyar nemzetiségű katonákért az Orbán-kormány köteles lenne kiállni, ha nem teszik, akkor hazaárulók vagytok! Ezt jegyezze meg minden fideszes és továbbítsa felfelé, ha nem akartok ti is cinkosok lenni! Gyilkosok között cinkos aki néma!

    Az Origo információi szerint az ostromlók az ukrán és az orosz mellett lengyel, magyar és román nyelven is megadásra szólítják fel a védőket. Az Origo egy magyar nyelven írt röplapot is közöl:

    A szórólap szövege a következő:

    „FELHÍVÁS!

    Az Ukrán Hadsereg magyar nemzetiségű katonáihoz és tisztjeihez.

    MAGYAROK!

    A hatalombitorló kijevi rezsim olyan háborúba küld titeket, amit az ukrán nacionalisták és oligarchák saját országuk népe ellen visel.

    Ez nem a ti háborútok!

    Gondolkozzatok el azon, hogy érdmes e küzdeni a pénzes zsákok és hataloméhes őrültek érdekeiért?

    Miközben titeket a Donyecki és Luganszki megyék lakossága ellen küldenek, nők és gyerekek ellen, egyetlen egy magát „szabadnak” és „demokratikusnak” nevező kijevi kormány sem volt hajlandó ratifikálni az 1991-es Népszavazás eredményeit, mikor is Kárpátalja lakossága letette szavazatát a nyelvi, kulturális, gazdasági és területi autonómia mellett.

    A Donyeckben és Luganszkban, Kramatorszkban és Szlavjanszkban harcoló népfelkelők egyben Kárpátalja szabadságáért is küzdenek!

    Magyarok! Ne legyetek eszköz a kijevi rezsim kezében!

    Ne harcoljatok a népfelkelők ellen!

    Délkelet lakossága nem ellensége a magyarságnak!”

  6. Grün Rikárdó szerint:

    “Az m1 híradója a Merkel-látogatás kapcsán kihagyta a legkínosabb diplomáciai helyzetet, de azért fideszes kontextusba helyezte azt”
    .
    “Nem tudok mit kezdeni az illiberalizmussal a demokrácia viszonyában!”
    .
    http://www.hir24.hu/belfold/2015/02/02/a-kozteve-kihagyta-az-illiberalis-kerdest/

  7. Tarjányi László szerint:

    A liberálisok meg nem tudnak mit kezdeni magukkal, hiszen holnap reggel is Orbán lesz a miniszterelnök! 😀

  8. Grün Rikárdó szerint:

    Tarjányi László!
    Persze, hogy Ő lesz, csak egy cseppecskét megint megtépázták a zönbuzgalmát!
    Így apránként működik a dolog, mint a kínai békafőzés! 😛 😀

  9. Grün Rikárdó szerint:

    Talán a vitákat is el lehetett volna kerülni?!
    Itt egy módszer, bár ki tudja néha egyetért-e magával Vezírünk! 😛 😀
    .
    https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xaf1/v/t1.0-9/1549474_855181921169722_5591314451543221267_n.jpg?oh=d693b6ad6c241c847d9e979123e5503a&oe=5561D879

  10. Szabadságharcosok útja mindig rögös szerint:

    Európa ég, és ezt egy izraeli mondta nekem itt Európában, még 2012-ben
    Mai napig a szavaira gondolok, és az őáltala mutatott úton járok. Én látom honnan gyökeredzik a baj, és annyit mondok csak, hogy 5 évetek van hátra, 2020-ra legyetek erősek fejben, és ne akarjatok még több tulajdont képezni, nem az a valódi érték a jövő Európájában, ha 3 kocsid meg 5 ingatlanod van. Kemény idők várnak még Európára, de hozzáteszem valahol megérdemli a sorsát ez a kontinens. Mert nem csak a politika, de az emberek is nagyon elkúrták…

    Ui; vigyázó szemetek Ukrajnára vessétek…. 5 év

  11. elhallgattatni szerint:

    “Angela Merkel megalázta a magyarországi németséget! – a kancellár most már tényleg meztelen .

    Napok óta ismertük Angela Merkel német kancellár egynapos budapesti látogatásának programját, amelyből előre tudtuk, hogy a több százezer főt számláló hazai német kisebbség vezetőivel sehol és semmilyen szinten nem találkozik.

    Ennek ellenére reméltük, vártuk, hogy mégiscsak szentel néhány percet a saját népe képviselőivel való rövid megbeszélésre. De nem így történt, mert a német kancellár olyan otrombán bánt el a saját nemzettársaival, amit 1989 után a legliberálisabb, posztkommunista magyarországi vezetők sem mernének megtenni a határon túli magyarokkal.

    Merkel kavicsot helyez el a zsinagóga udvarán Figyeltük a hazai németség Zentrum.hu nevű hírportálját, amely hétfőn délután röviden, magyar és német nyelven beszámolt Merkelnek az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemen tett látogatásáról, valamint a magyar szervezők jóvoltából élő képekben számolt be az ott folyó eseményekről. Később, a Dohány utcai zsinagógában és a zsidó hitközség Síp utcai székházában tett, az előre tervezettnél jó félórával tovább tartó látogatásáról már nem számolt be élő közvetítésben a Zentrum.hu, s a tények ismeretében gyorsan megjegyezzük, hogy az egyetemről sem kellett volna. A kancellár hallgatókkal beszélget az egyetemen.

    A magyarországi németség rettenetes kálváriája hetven évvel ezelőtt kezdődött Békés és Csanád megyében, ahonnan hazai német források szerint 60 ezer németet hurcoltak el zsidó és magyar kommunista segédlettel a megszálló oroszok a Szovjetunió munkatáboraiba. Később, 1946. január 19-én Budaörsről pedig kiindult a német deportáltakat szállító első tehervonat Németország irányába. Hivatalos adatok szerint is legalább 185 ezer németnek nyilvánított személyt fosztottak meg minden vagyonától, magyar állampolgárságától, szülőföldjétől és üldözték el a romokban heverő Németországba.

    Mindez hetven évvel ezelőtt történt, illetve kezdődött el. Merkel kancellárnak lett volna miért, mire emlékeznie – ha csak rövid időre is – a kifosztott, megalázott, részben elpusztított magyarországi németség mai képviselőivel. De nem tette, erre nem maradt ideje.

    Vona Gábor, a Jobbik elnöke három nappal ezelőtt még azt kérte Áder János köztársasági elnöktől, hogy Merkel kancellár látogatása idején a hetven évvel ezelőtti drezdai, a németek által “bombázási holokausztnak” is mondott iszonyatos tragédiára való emlékezésül némuljanak el egy percre a magyarországi közszolgálati tévé- és rádiócsatornák. Úgy tudjuk, hogy Áder még válaszra sem méltatta a nemes kezdeményezést. De mit várjunk Áder Jánostól, amikor maga a német kancellár nem hajlandó időt szentelni a saját népét ért tragédiára való emlékezésre? Meg egyáltalán, a magyar köztársasági elnök merne olyasmit kezdeményezni, ami kizárólag a zsidóknak jár?

    A zsidó holokauszt, fájdalom – amint azt már törvénybe iktatva is tudjuk – egyedi, és senkiéhez nem hasonlítható. Mindenesetre Angela Merkel budapesti látogatása után a hazai németség is – élén a Szabadság téri szobor ellen a Mazsihisszel egy követ fújó országos elnökkel – megbizonyosodhatott arról, amit eddig csak a világhálón terjengő képekről láthatott: a kancellár asszony tényleg meztelen.”

  12. Grün Rikárdó szerint:

    elhallgattatni!
    Megkérdezem Tőled is:
    .
    Miért sajnálkozna Mutti a magyarok Rákosi (Nagy Imre, id.Antall József) által levezényelt ki(haza)telepített svábokon?!
    Legyen a mi szégyenünk, mint a holokauszt!

  13. bonifác szerint:

    Ennyi hülyeséget már régen nem írtatok össze! Liberáljaink Merkel rejtett rosszallását fejezik ki, cionista haverjaim Stáziról, kilakoltatásról,magyar szégyenpadról fantáziálnak.
    Itt egy nehéz európai probléma került szóba, és szerencsétlen földrajzi helyzetünk, és
    eltérő véleményünk dolgokról hozták össze a találkozót.Bármennyire is siránkoznak a
    liberálbolsik, Merkelnek nem volt módjában Orbánt leckéztetni. Nem figyeltetek! Orosz,
    német, magyar projekt lesz az atomerőmű! Ez kihúzhatja a “magyar”, és más hőzöngők alól a szőnyeget.És ennyi anyagi érdek mellett Merkel tesz a “liberális ” kreténségekre.
    Mint ahogy az USA is a mi vérünkön hízik: nekünk tilos, ő sokszorozza az orosz exportot.
    Ha az amcsi üzletel, nekünk is MUSZÁJ! Ezért jött Merkel. Nem hülye cionista siránkozást
    hallgatni…Rikárdó az elhülyült zöld szégyellje magát, de mi magyarok, nem!

  14. Grün Rikárdó szerint:

    bonifác!
    Válaszolhatsz Te is, hogy ne legyek tudatlan! 😛
    Miért sajnálkozna Mutti a magyarok Rákosi (Nagy Imre, id.Antall József) által levezényelt ki(haza)telepített svábokon?!
    Legyen az is a mi szégyenünk, mint a holokauszt!

Itt lehet hozzászólni !