Gyász: elhunyt Bácsi József

Csepel.hu

Elhunyt Magasházy István

Életének 89. évében elhunyt Bácsi József. Az 1956-os forradalom kitörése után a csepeli acélüzem munkástanácsának lett a vezetője. November 29-én a Weiss Manfréd Acél- és Fémművek Központi Munkástanácsának elnökhelyettesévé választották.

1957. január 12-én letartóztatták, majd a Csepeli munkástanács perében másodrendű vádlottként 10 évi börtönbüntetésre ítélték. 1990-ben rehabilitálták. Schmitt Pál köztársasági elnök 2011 novemberében a Nagy Imre-érdemrenddel tüntette ki. A Csepeli Önkormányzat saját halottjának tekinti.

3 hozzászólás “Gyász: elhunyt Bácsi József” bejegyzésre

  1. nagyapó szerint:

    Azért az ember mindig tanul. Nem is tudtam, 1956-ban Weiss Manfréd Acél- és Fémművek nevű cég volt. Talán Weiss Jenő vezette és Korbuly volt az igazgató? Bolla et. ezt miért nem írta meg?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  2. Tarjányi László szerint:

    Illett volna azt is megírni, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc 49-ik évfordulóján Csepel Díszpolgára címet kapott Bácsi József és Kovács Sándor. Igaz hogy akkor még nem több tízes szériában osztogatták ezt a címet!

  3. bagoly szerint:

    Elöttem a fiuk jól beszélnek.

    A gyáróriást 1946 végén, más forrás szerint 1948-ban államosították, a neve WM Acél- és Fémművek Nemzeti Vállalat lett. 1950 és 1956 között a neve Rákosi Mátyás Vas- és Fémművek volt, majd 1956-tól Csepel Vas- és Fémművek.

Itt lehet hozzászólni !