Magyarország lehet az első tagállam, amelyik lehívja az uniós pénzek 100 százalékát

Hirado.hu

Magyarország lehet az első tagállam, amelyik lehívja az uniós pénzek 100 százalékát

Hazánk annak idején egy futni nem tudó versenyzőként vágott neki ennek a maratonnak – érzékeltette az uniós pénzek levívásában elért magyar siker súlyát a fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár. Hogy pozíciónkat meg is őrizzük, szigorú eszközökkel végig kell verni a rendszeren, hogy ezek, az ország gazdasági növekedését nagyban befolyásoló pénzek meg is érkezzenek – tette hozzá.

A kormány szerdán elfogadott akcióterve szerint a 2007-13-as uniós ciklus még idén lehívható több százmilliárd forintnyi forrásából semmi nem veszhet el. A részletekről Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár a Ma reggelben elmondta, az unió hétéves ciklusokban működik, de ezt követően még két éve van a tagállamoknak lezárni a fejlesztéseket, így az, hogy 2007-13-ban mennyire voltunk sikeresek, idén év végén dől el. Ezekből a pénzekből még 2000-2100 milliárd forintot kell összességében kifizetni. Mivel pedig a kormány számolt azzal, hogy bizonyos fejlesztések ilyen-olyan nehézségek miatt nem valósulnak meg, magasabb szintre kötötte le a forrásokat, mint amennyi pénz az EU-tól rendelkezésére áll, így különbség van az uniótól érkező és szerződéssel rendelkező pénzek közt, amit a hazai költségvetésnek kell finanszíroznia.

Az országnak ezért az az érdeke, hogy minden pénzt hazahozzunk Brüsszelből, azaz idén úgy kell bejezni a projekteket, hogy felülről súroljuk az összesen 8200 milliárd forintos határt. Ha ez sikerül, Magyarország lehet az első tagállam, amely az EU történetében először a hétéves ciklusban rendelkezésre álló pénzeit 100 százalékban le tudja hívni. Ehhez persze szigorú eszközökkel végig kell verni a rendszeren, hogy ezek, az ország gazdasági növekedését nagyban befolyásoló pénzek meg is érkezzenek. Azt semmiképp nem szeretnénk, hogy befejezhetetlen projektekre menjen el uniós pénz, mert ez nem számolható el az EU felé, a költségvetési kitettsége azonban megvan, azaz hazai forrásból be kell fejezni – hangsúlyozta a helyettes államtitkár. Ezért a kormány nemcsak felgyorsítja a fejlesztéseket, de sok helyen fel is bontja majd a támogatási szerződést a másik fél szerződésszegése miatt.

Magyarország annak idején egy futni nem tudó versenyzőként vágott neki ennek a maratonnak, most pedig, valahol a 40. kilométernél vezet, és így is szeretne befutni a célba – mondta Csepreghy. Az elmúlt 3 évben ugyanis szinte mindenki megkérdőjelezte, hogy az ország képes lesz-e hazahozni az uniós forrásokat, ehhez képest most elsők vagyunk ezen a területen, és ezt szeretnénk is megőrizni – hangsúlyozta Csepreghy, hozzátéve: az idei év kihívása az új ciklus beindítása is, márciusban, áprilisban megjelenhetnek az első pályázatok is, de azok a szereplők cégek, vállalkozások, önkormányzatok, amelyeknek késedelmes projektje van az előző időszakból, és fennáll a veszély, hogy Magyarország forrásokat veszít, nem kaphatnak támogatói döntést az új időszak forrásaiból. Ha ugyanis valaki nem tudja bizonyítani, hogy le tudta hívni a forrásokat, nem pályázhat hitelesen az új időszak támogatásaira sem – jelentette ki a fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár az M1 reggeli műsorában.

Forrás: Hirado.hu

9 hozzászólás “Magyarország lehet az első tagállam, amelyik lehívja az uniós pénzek 100 százalékát” bejegyzésre

  1. nagyapó szerint:

    Szaúd-Arábiába utazott szombat reggel Orbán Viktor miniszterelnök, hogy lerója kegyeletét az elhunyt uralkodó emléke előtt.
    Hibás döntés. Gyurcsány(i)nak kellett volna a zarab “terroristákhoz” utazni!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  2. ebihal szerint:

    Nem hullajtanák könnyeket, ha egy beduin örökbefogadná!

  3. joságos szerint:

    Nagyapó már megint ontja a hülyeséget!

  4. nagyapó szerint:

    Bunkókáim! Ki volt az a miniszterelnök, aki arab terroristáknak nevezte Szaúd-Arábia focistáit?
    Bizony az a zütődött Gyurcsány(i) volt (két bérmálkozás között)!!!!!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  5. nagyapó szerint:

    A magyar példát követve sorra számolják fel a kötelező magánnyugdíjpénztári rendszereket a visegrádi országok kormányai. Sajnálkozásra nincs sok ok, a szlovák magánkasszák nevetségesen alacsony összeget fizetnek első nyugdíjasaiknak.
    Matolcsynak ismét igaza volt.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  6. felix szerint:

    kizártatok?

  7. Grün Rikárdó szerint:

    felix!
    Rencerhiba! 😛 😀

  8. admin szerint:

    Kedves Fórumozók!

    Keressük a probléma okát. A rendszernek van egy automatikus moderációja, az szórakozott. Talán összefügg azzal, hogy egy erős reklámozós spam-támadást is kaptunk. Akinek nem jelenik meg a hozzászólása azonnal, annak is ki fogjuk tenni. A problémák miatt elnézést kérünk!

Itt lehet hozzászólni !