Szentmisével emlékeztek a magyarországi németek elhurcolására

Csepel.hu

0___anyagok_kepek_cikkek_2015_januar_mise

Szentmisét tartottak a magyarországi németek elhurcolásának emléknapja alkalmából január 18-án a Csepel-Belvárosi Kisboldogasszony Templomban. Krammer András diakónus szentbeszédében János evangéliumából Keresztelő János példáján keresztül a küldetésről szólt, majd kiemelte Áder János köztársasági elnöknek a mai napon Dunabogdányban felolvasott köszöntőjét.

A diakónus hangsúlyozta, hogy van mire emlékeznünk, hiszen azokon a településeken, ahová németeket telepítettek be, ott felvirágzott a környék. „Hittek a munkájukban és hittek a jövőben. Amit nehéz munkával megteremtettek, azt egyik napról a másikra elvették tőlük. Érdemes odafigyelnünk más nemzetiségűekre és megbecsülnünk azokat, akik szorgalommal felemelik nemcsak a saját családjukat, hanem az egész közösséget, az egész országot” – tette hozzá a diakónus.

A misén a csepeli önkormányzat képviseletében Ábel Attila alpolgármester vett részt.

Az Országgyűlés 2013. december 17-én nyilvánította a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapjává január 19-ét, arra emlékezve, hogy 1946-ban ezen a napon hagyta el Magyarországot az elüldözött német lakosokat szállító első vonatszerelvény. Az Országgyűlés határozatában hangsúlyozta, tisztelettel adózik mindazok emléke előtt, akiket a második világháború után a kollektív bűnösség igaztalan vádja és elve alapján üldöztek és hurcoltak el.

csepel.hu

10 hozzászólás “Szentmisével emlékeztek a magyarországi németek elhurcolására” bejegyzésre

  1. helyi szerint:

    Ezek az arcok az összes misén ott vannak. Már bocs, de semmivel nem tették többen a tiszteletüket, mint amúgy! Az alpolgármester meg legalább egyszer elment templomba! 🙂

  2. Tarjányi László szerint:

    Helyi, kétlem hogy te bármelyik szentmisére járnál, nemhogy az összesre! Egyébként meg senki sem jár az összesre, van 7-kor, 8-kor, 9-kor, 10-kor, fél 12-kor, este 6-kor. Mindenkinek meg van az időpontja, amikor szeret járni, illetve hogy kinek a szentmiséjére szeret járni! A politikusok ma sem, s azelőtt sem jártak templomba, de megvagyunk nélkülük is. Mennyivel volt különb, hogy Lotz Károlyt január 1-én évente egyszer láttuk a templomban? A szentmise nem szerencsehozó talizmán, s nem is pofavizit!

  3. Grün Rikárdó szerint:

    Tarjányi László!
    Öreg Pöcs 9:30-asról is röfögött!
    “Zsici Grün Rikárdó elkésett! A reggeli istentisztelet 9:30-kor elkezdődött. Vagy megint a hazudozás?”
    Persze lehet, hogy az istentisztelet nem mise, hanem sem-mise?!
    Vagy a Vén Hüje hazudik, ahogy szokása?! 😛 😀

  4. Tarjányi László szerint:

    A reformátusok nevezik istentiszteletnek, a katolikusok szentmisének. Egyébként ezen a héten van az ökumenikus imahét, ma kezdődött a királyerdei katolikus templomban. Mindennap más felekezet templomában/imaházában van este 6 órakor.

  5. Grün Rikárdó szerint:

    Tarjányi László!
    Nem mondod, hogy a katolikusoknál szentmise címén istengyalázás folyik istentisztelet helyett?!
    Nagyapámtól halottam “utálatos kép”-ről a zsinagógában, de sose volt szerencsém látni! 😛 😀

  6. nagyapó szerint:

    Zsici Grün Rikárdó! Szombat reggel 9:33-kor írta, hogy indul istentiszteletre. 9:30-kor a Dohány utcai zsinagógában van istentisztelet. Keresztény templomokban nincs sem istentisztelet, sem mise, azaz “semmise”.
    Érdemes időnként figyelni.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  7. Grün Rikárdó szerint:

    Öreg komcsi!
    “Keresztény templomokban nincs sem istentisztelet, sem mise”
    ezt talán beszéld meg Tarjányival! 😛 😀

  8. Anikó (Krizantém utcából) szerint:

    Tarjányi László-nak: jan.18-ai írására: nagyon szépen kultúráltan, tisztelet tudóan, emberhez illően leírtad, hogy mikor van szentmise a katolikus templomban, és hol van istentisztelet, és hol van mise ! Igen a “helyi” melyiken volt, van, hogy ezeket a fotón megcáfolta ? Mindenki arra és annyiszor megy amelyik megfelel a vallása gyakorlásához, szabad vallásgyakorlás mindenkire vonatkozik nemde ?
    Nem kellene Grün Rikárdó-nak senkit kigúnyolni, kicikizni, meg főleg provokálni, mint ahogy csinálod ! Tartsd tiszteletben mások vallását, annak gyakorlását a templomaikban ! !
    Idézek az írásaidból: ” Persze lehet, hogy az istentisztelet nem mise, hanem sem-mise?! ”
    ” Nem mondod, hogy a katolikusoknál szentmise címén istengyalázás folyik istentisztelet helyett?! ” Te hallottad netán ezt a katolikus templomban, mert én még soha ??
    Írt itt bárki is a zsidó vallásodat kicikizva, kigúnyolva, amit te teszel másokéval ?
    Ugye csodálkozik a világ a párizsi merénylet miatt is, de miért nem hagyják az újságírók is tiszteletben mások vallását, miért kellett nekik karikatúrákat megjelenttetni ? Miért kell provokálni az iszlám hívőket ? Az oroszlán bajuszát huzogatni nem jó ötlet ! Ne csodálkozzunk, sajtószabadság ide, vagy oda, hogy ilyen terrorcselekmények történnek, és ha nem fejezik be lesz még folytatása !

  9. bonifác szerint:

    Rikárdó! Undorító alak vagy, amit akár a szemedbe is mondanék. Ha Te a megnyomorított, megrabolt meggyalázott emberekről beszélsz( igaz, nem ez a holokauszt) az istentiszteleten
    röfögsz,és meggyalázod nyomorúságukat. Lehet, hogy neked minden német náci, de
    mit szólsz Merkelhez, aki az NDK ból kancellár lett. Lehet, hogy ő a Stasiból jött?!
    Hozzászólásaid legalább annyira igaztalanok, amennyire becstelenek.Mindenki elfogult,
    de ennyire…

  10. nagyapó szerint:

    Karcsi 1(Charlie)! Tarjányi nem sabbatról írt! Vasárnap a keresztények szentmisét/istentiszteletet tartanak. (Pénteken viszont muszlim imanap van.)

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

Itt lehet hozzászólni !