Máltán játszik az egykori csepeli labdarúgó

Nemzeti Sport, Csepel.info

Pieta640

Kecskés Zsolt (álló sor, jobbról a harmadik) egyelőre többnyire a korosztályos együttesben jut szóhoz (Fotó: Facebook/Pieta Hotspurs)

Spanyolország helyett Málta, de hogyan tovább? Portugália? Vagy NB I?- címmel jelent meg cikk az Nso.hu oldalon. Az írás Kecskés Zsolt, az egykor utánpótlás játékosként Csepelen is megfordult labdarúgó eddig pályafutását mutatja be. A sportoldal mai cikkét változtatás nélkül közöljük.

A múlt héten „fedeztük fel” a máltai Premier League-ben újonc Pieta Hotspursnél bemutatkozó fiatal magyar játékost, Kecskés Zsoltot, aki most interjút adott a Nemzeti Sport Online-nak. Annak idején Ukrajnából és Spanyolországból érdeklődtek iránta, jelenleg Máltán futballozik, de újabb és újabb helyeken is szívesen kipróbálná magát, sőt a hazatéréstől sem zárkózik el.

Mint arról beszámoltunk, szombaton a Vallettával szemben 3–0-ra elveszített meccsen bemutatkozott a máltai első osztályban az újonc Pieta Hotspurst erősítő Kecskés Zsolt, aki 18 évesen és 98 naposan hét perc játéklehetőséget kapott Noel Coleiro vezetőedzőtől. De ne rohanjunk ennyire előre, hiszen hosszú út vezetett el addig, mire a magyar korosztályos válogatottakat irányító szakemberek figyelmét elkerülő labdarúgó debütálhatott a felnőttek között.

„Gyermekként Csepelen kezdtem a pályafutásomat, ez idő tájt felkeltettem a Ferencváros figyelmét. Később Gárdonyba kerültem, ekkor Spanyolországból kerestek meg, majd a kaposvári Bene Ferenc Labdarúgó Akadémián eltöltött néhány hét után Ukrajnából érdeklődtek irántam” – kezdte Kecskés, aki két és fél évvel ezelőtt családjával, a kedvezőbb megélhetési feltételek miatt végül Máltára költözött, ahol a Valletta utánpótlásbázisán folytatta pályafutását, innen került jelenlegi csapatához, a Pieta Hotspurshöz.

Az 1968-ban alapított egyesület újonc a tizenkét csapatos máltai első osztályban, melyben 18 forduló után a kiesést jelentő, 11. helyet foglalja el. A hazai mérkőzéseit a válogatott otthonául is szolgáló Ta’Qali Nemzeti Stadionban játszó együttes célja ebben a szezonban – akárcsak Kecskésnek – a tapasztalatszerzés és nem utolsó sorban a bennmaradás. A kék-fehérek a Máltai Kupában január végén a Victoria Hotspursszel találkoznak a legjobb nyolc közé jutásért.

A magyar játékos természetesen a labdarúgáson kívüli életére is gondol, Máltán személyi edzőnek tanult, a nyáron pedig felszolgálóként dolgozott.

Az ifjú futballistát örömmel tölti el, hogy kipróbálhatta, kipróbálhatja magát Máltán, de egy brazil erőnléti edző közreműködésével a jövőben szívesen utazna próbajátékra Portugáliába is, addig azonban a szigetországi együttesben szeretne bizonyítani. Kecskés egyelőre többnyire a bajnokság második helyén álló korosztályos együttesben kap játéklehetőséget, de rendszeres résztvevője az első csapat kiváló minőségű műfüves pályáin zajló edzéseinek – a Pietánál heti öt foglalkozást tartanak. Előfordul, hogy egy nap a fiatalok és a „nagyok” tréningjén is jelen van.

A szélsőként bevethető Kecskés gyors és technikás futballistának tartja magát, aki jól lát a pályán, e tulajdonságoknak is köszönhetően pedig szombaton bemutatkozhatott a Pieta első csapatában.

„Pályára lépésem előtt az edzőm azt mondta, megérdemlem a lehetőséget a bizonyításra, és vegyem fel az első osztály ritmusát” – emlékezett vissza debütálására Kecskés. Elmondta, Máltán nagyon népszerű sportág a labdarúgás, a lelátók általában megtelnek az élvonalbeli csapatok meccsein, a Valletta elleni találkozón például telt ház előtt esett át a tűzkeresztségen. De vajon mi a véleménye a magyar futballról?

„Nyomon követem a hazai labdarúgást, amely visszaesett. A fiatalok hozzáállása nem megfelelő, nagyképűek, nem a futballra koncentrálnak elsősorban” – vélekedett. Hozzátette, ha a feltörekvő magyar futballisták dicséretet kapnak, azzal megelégszenek, büszkeséggel tölti el őket, és nem törekednek arra, hogy még jobbak legyenek.

Kecskés visszaemlékezett a Ferencváros máltai Európa-liga-mérkőzésére, melyen a zöld-fehérek visszafogott teljesítményt nyújtva 1–1-es döntetlent játszottak a Sliema Wanderersszel. A magyar légiós amondó, ha a Fradi erősebb helyi csapattal, például a Vallettával szemben nyújtott volna hasonló teljesítményt, vesztesen hagyja el a játékteret.

Felvetődik a kérdés, a több országból megkörnyékezett Kecskés hogyan viszonyul a hazatérés gondolatához. A futballista nem zárkózik el az ötlettől, „ha megfelelő ajánlatot kap”, örömmel igazolna Magyarországra, de addig is Máltán próbálja magára felhívni a figyelmet. A Pietánál a nyáron lejár a szerződése, a szakmai stáb azonban elégedett vele, így hamarosan megkezdődhetnek a tárgyalások a kontraktus meghosszabbításáról.

Kecskés azóta újabb mérkőzésen kapott helyet a Pieta keretében, ám a Qormi ellen idegenben 1–0-ra megnyert találkozón nem lépett pályára.

a máltai bajnokság állása

nso.hu

Itt lehet hozzászólni !