Amerika távolból kinyírja a PC-inket

Origo

Amerika távolból kinyírja a PC-inket

Az NSA marylandi központja mellett tizennyolcezer parkolóhely van a dolgozóknak

Az internetes kommunikáció tömeges megfigyelése csupán az első lépés volt, az Egyesült Államok a világhálón akarja támadni ellenségeit – derül ki a Der Spiegel német  hetilap birtokába került új dokumentumokból.

A Spiegel újságírói az Edward Snowden által az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségtől (NSA) kiszivárgott dokumentumok elemzése nyomán arra a következtetésre jutottak, hogy az Egyesült Államok már a jövő digitális háborújára készül.

Távolból nyírják ki a winchestert

A Politerain nevű vállalatot az NSA-nak az a részlege működteti, amely kibertámadások végrehajtásáért felelős. Ehhez a vállalkozáshoz hackerek számára hirdettek meg gyakornoki állásokat, kifejezett elvárással a számítógépes betörések végrehajtásának ismeretére . Bár a kiszivárgott hirdetés már nyolc éves, a Spiegel szerint jól mutatja az NSA stratégiáját, amely már nem védekezésre vagy megfigyelésre, hanem támadásra irányul.

A lap birtokába jutott információk szerint a jelentkezőknek idegen számítógépeket, hálózati eszközök hardvereit kell tönkretenniük erre a feladatra alkalmas szoftverekkel. Egy Passionatepolka nevű alkalmazással például hálózati kártyákat lehet tönkretenni, míg egy Berserkr nevű program hátsó ajtót nyit a rendszereken. Egy Barnfire nevű program a régebbi számítógépek alapszintű vezérlését ellátó BIOS lapkát lehet törölni bizonyos gyártmányú szervereken.

Már nem csak a harctéren lőnek

A jövő háborúit már nem csak a harctereken vívják majd, az internet vagy számítógépes hálózatok elérhetetlenné tétele erőművek vagy más kritikus infrastruktúrák működését is akadályozhatja – írja a Spiegel.

A lap szerint  a huszadik században elkészültek az atom-, a biológiai és a kémiai fegyverek, amelyeket a szakzsargonban közös néven ABC-fegyvereknek neveznek. A huszonegyedik században azonban eljött a D-fegyverek, a digitális fegyverek ideje. Nem véletlen, hogy az amerikai hadsereg szárazföldi erői mellett a légierő és a haditengerészet is rendelkeznek saját kiberháborús parancsnokságokkal. A negyvenezer munkatársat foglalkoztató Nemzetbiztonsági Ügynökség  vezetője pedig egyben a hadsereg kiberparancsnokságának vezetője is.

A megfigyelés csak a nulladik fázis

A világ országainak kommunikációjának tömeges megfigyelése (amelyre az utóbbi két évben derült fény) csupán az első, nulladiknak nevezett fázis az Egyesült Államok kiberháborús stratégiájának – állapították meg a Spiegel újságírói a kiszivárgott dokumentumok alapján.

E tevékenység révén felderíthetők az ellenséges országok számítógépes hálózatainak és rendszereinek gyengeségei. Ezeken keresztül olyan kódokat juttathatnak be, amelyek később állandó távoli elérést biztosítanak az USA-nak. A hozzáférések segítségével kritikus helyzetben az amerikai hadsereg a távolból működésképtelenné tehet erőműveket, repülőtereket vagy kommunikációs rendszereket, vagyis egy teljes ország működését is megbéníthatja.

Az NSA kiszivárgott prezentációi szerint a következő nagy jelentőségű háborús konfliktus a kibertérben fog kitörni – nem véletlen, hgoy az amerikai kormány is egyre nagyobb erőforrásokat fordít a hálózatok védelmére. Erre szükség is van, mert Kínából eredeztethető kibertámadások során fontos katonai technológiák leírásait lopták el az amerikai hadseregtől: többek közt rakétairányító rendszerek, atomtengeralattjárók vezérlőrendszereinek leírását, illetve a hadsereg logisztikai rendszerét kiszolgáló szoftvert is.

Forrás: Origo

4 hozzászólás “Amerika távolból kinyírja a PC-inket” bejegyzésre

  1. bonifác szerint:

    Csak egy biztos pont van: az USA az utolsó csepp vérünket is kiszívja, ha hagyjuk.
    Merkel lehallgatása új helyzetre világít rá: Amerika “Jóbaráttal” együtt sem jó barát.Csak
    remélni lehet, hogy nem leszünk újra gyarmat…(Európával együtt…)

  2. Tarjányi László szerint:

    Erre jók a szabványos hardverek és szoftverek! Próbálnának tönkretenni olyan számítógépet, amelyről semmit sem tudnak, azonkívül hogy van egy kapcsolati szoftvere a világháló felé! Még a titkosítási szoftvereket is csak azt “tűrik”, amelyet ki tudnak nyitni, márpedig léteznek olyanok is amelyeket nem tudnak dekódolni. Azon alapszik a hozzáférés bármihez, hogy sem a vállalatok, sem a magánszemélyek nem tulajdonítanak jelentőséget a védelemnek, meg amúgy is csak baj van vele meg pénzbe is kerül. Stratégiai helyeket törtek fel hackerek, mert a nagyon fontos személy egy kulcsfile-ban tárolta a különféle hozzáférésekhez szükséges jelszavait. Ismeretes az a kínai okostelefon is amely automatikusan küldi el Kínába a tulajdonos kapcsolati hálóját. Persze szigorúan reklámküldemények céljára, mi meg elhisszük. S elhisszük azt is hogy Amerika a javunkat akarja, DE MI NEM ADJUK!

  3. fghfjhgkjhk szerint:

    A legalja, akinek a rézsün van a helye, kinövi a cipőjét, mire oda-vissza megmássza a fellegvárat. 🙂

  4. bonifác szerint:

    Drága Betűsor! Magasröptű dumád felrepít a fellegekbe telerottyantott klotyóddal együtt!!
    Az USA pedig felkészült arra, hogy legázolja Európát. Ha hagyjuk. Minden jel erre utal,
    , hogy az EU urai hagynák. Jó lenne, ha határozottan kifejeznénk, hogy a magyarok nem
    díjazzák a rabszolgaságot. (Csak a liberálbolsik.-lehet,az első tapasztalatig…)

Itt lehet hozzászólni !