Fáklyás felvonulással emlékeztek 1956-ra

Csepel.hu

Fáklyás felvonulással emlékeztek 1956-ra

Fáklyás felvonulással emlékeztek 1956-ra

Fáklyás felvonulással emlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire és áldozataira Csepelen. A Szent Imre téri 1956-os emlékműnél tartottak megemlékezést, ahol beszédet mondott Németh Szilárd országgyűlési képviselő.

A politikus külön köszöntötte Wittner Mária országgyűlési képviselőt, Csepel díszpolgárát, 1956-os halálraítéltet és Kovács Sándor nyugalmazott vezérőrnagyot, Csepel díszpolgárát, mint 1956 hőseit és a kádári konszolidáció áldozatait.

Ahogy a képviselő beszédében fogalmazott: a hat évet börtönben töltött Kovács Sándor által Csepelen tartottak ki a katonák és a munkások, fegyverrel a kezükben itt védték a legtovább a magyar hazát.

Az országgyűlési képviselő megemlékezésében kitért a kommunista diktatúra áldozatai emléknapjának törvényalkotására. Wittner Máriának, az Országgyűlésben 2001. február 24-én elhangzott beszédéből idézett: „Megilletődve állok a magyar országházban, ahol történelmünk kimagasló személyiségei a magyar nép javára alkottak törvényeket, mint Tisza István, Klebelsberg Kuno, Hóman Bálint. Itt alkottak törvényeket egy hamis eszme nevében is, mely egy jobb sorsra érdemes magyar nemzet elvesztésén munkálkodott. Ma a kommunizmus áldozatainak emléknapján megidézem az áldozatokat, az élőket és holtakat, hogy együtt vádoljuk a szocialista köntösbe bújt hóhérainkat. Megállapítom az áldozatok nevében, soha nem lesznek képesek arra, hogy magyar politikusként egy nemzet felemelkedése érdekében cselekedjenek. Itt teszem fel a kérdést, milyen morál alapján ülnek egy magyar parlamentben még most is, és alkotnak törvényeket, általuk tönkretett, kifosztott, megalázott nemzet számára. A Szent Korona tana és a magyar nemzet nevében erkölcsi hullává nyilvánítom őket” – fejezte be a 13 évet börtönben töltött egykori halálraítélt gondolatait a képviselő.

Ezután Kovács Sándor, Wittner Mária és Németh Szilárd közösen leleplezték az A. I. Szolzsenyicin idézetét megörökítő emléktáblát az 1956-os szobor előtt.

Ezt követően a felvonulók az emlékezés helyszínéről a II. Rákóczi Ferenc úton haladva a Csepeli temetőben álló kopjafáig meneteltek, ahol koszorúk és virágok elhelyezésével rótták le kegyeletüket a tiszteletadók.

A kopjafa előtt Kovács Sándor szólt a résztvevőkhöz: „Ez az emlékmű méltón fejezi ki az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek, mártírjainak és a Csepelen elesett polgároknak az emlékét. Akik részt vettek Csepel védelmében, nemcsak azt érdemlik meg, hogy hősöknek nevezzék őket, hanem a szívünkben és lelkünkben is tisztelnünk kell őket” – tette hozzá a tábornok.

’56 hősei és áldozatai között négy csepeli katonát másodfokon halálra ítéltek. 1957. március 6-án végezték ki Somogyi Tibor tizedest, Major Ernő polgári alkalmazott, nemzeti őrparancsnokot, Andi József főhadnagyot, valamint Kőrösi Sándor főhadnagyot.

Rájuk is emlékezve a kopjafánál koszorút helyezett el a Történelmi Igazságtételi Bizottság Katonai Tagozata nevében Kovács Sándor tábornok, a Magyar Országgyűlés nevében Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a csepeli önkormányzat nevében Borbély Lénárd polgármester, Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármesterek, a csepeli Fidesz-KDNP frakció tagjai, valamint a megemlékezők.

Fotógaléria elérhető ide kattintva!

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !