Százéves a csepeli szikratávíró

Csepel.hu

Százéves a csepeli szikratávíró

Száz esztendővel ezelőtt, 1914. november 1-jén kezdte el működését a honi rádió, s erre a napra esik a Csepel északi részén felállított adótorony működésének elindítása.

Ebből az alkalomból rendezett megemlékezést és koszorúzást a csepeli szikratávíró helyén, a Kossuth Lajos utca 1. szám alatt a Postamúzeum és a Postás Múzeumi és Művelődési Alapítvány.

A vendégeket Kisfaludi Júlia, a Postamúzeum igazgatója köszöntötte, aki elmondta, hogy a csepeli szikratávíró rádióállomás beindítását nem kis részben az I. világháború kitörése tette szükségessé, mivel a katonai és diplomáciai üzenetek továbbítása korszerűsödött, létrejött a vezeték nélküli összeköttetés. Az adótorony eredetileg a mai víztisztító helyén állt. A magyar kormány megbízására Follért Károly posta- és távírda vezérigazgató, Kolossváry Endre főigazgató és Hollós József tanácsos vezetésével épült fel az állomás, amelyen később megindult a szórakoztató rádióműsorok adása is.

Szarka Zsolt, a Magyar Posta vezérigazgatója arról beszélt, hogy a magyar rádiózás kezdete kötődik ehhez a helyhez. A rádió műsorainak sugárzását később a lakihegyi adótorony váltotta fel. A torony jelenleg is aktív eszköz, mert mobil átjátszó-állomásként működik.

Újhelyi Zoltán, a Magyar Rádió vezérigazgató-helyettese azt emelte ki, hogy az adóállomás a maga korában a legkorszerűbb technikát képviselte.

A csepeli szikratávíró emlékművét mások mellett megkoszorúzták a Magyar Posta, a Magyar Rádió, a Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény és a Csepeli Helytörténeti Egyesület képviselői.

Forrás: Csepel.hu

3 hozzászólás “Százéves a csepeli szikratávíró” bejegyzésre

  1. kispajtás szerint:

    Innen beszélt a Tanácsköztársaság kikiáltásakor Kun (Kohn) Béla és Vlagyimir Iljics Uljanov – művésznevén Lenin.
    Ez a fontos esemény valahogy kimaradt a posztból 😀

  2. grün szerint:

    “1919-ben ezen a napon (márc. 22-kén) üdvözölte táviratban a szovjet népvezér az újdonsült magyar Tanácsköztársaságot. A ceremónián még Uljanovszkot, az ünnepelt szülővárosát is felhívták a páncélautóból, mégpedig az a 81 éves bácsi, Tilkovszki Ervin, aki 1919-ben a szikratávírón kapcsolatot létesített Kun Béla és Lenin között.”
    .
    http://nol.hu/kultura/kepmento__lenin_magyar_pancelszamara-1395611

  3. spectator szerint:

    Nagy volt idén a KÁKA-termés.

Itt lehet hozzászólni !