Lesz CSOK, családi otthonteremtési kedvezmény

Inforadio.hu

Lesz CSOK, családi otthonteremtési kedvezmény

Szélesednek a családok támogatását célzó intézkedések, lesz CSOK, vagyis családi otthonteremtési kedvezmény, folytatódnak az iskolai tanterembővítések, uszodaépítések, nőni fog a nyugdíj jövőre és még a héten lesznek megbízott kancellárok a felsőoktatásban. Az emberi erőforrások minisztere sajtótájékoztatón számolt be a tárca tervezett intézkedéseiről.

Az emberi erőforrások minisztériumához tartozó valamennyi ágazat több pénzből gazdálkodhat a jövőben – hangsúlyozta a tárca vezetője, aki hozzátette, hogy az összköltségvetésbe beleszámolták az uniótól érkező pénzeket is. Balog Zoltán elmondta: tovább erősítik a biztos kezdet gyerekházak rendszerét; ezerrel bővítik a bölcsődei és négyezerrel az óvodai férőhelyek számát jövőre. A politikus szerint, ha bevezetik a kötelező óvodát 3 éves kortól, akkor az intézménybe járást összekötik a családi pótlék folyósításával.

“A hároméves kötelező óvodáztatás alól mentességet kaphatnak azok, akiknél a családban jobban biztosított az iskolára való felkészülés 5 éves korig. Ahol viszont szükséges és indokolt az óvodáztatás hároméves kortól, ott a családi pótlékot ugyanúgy összekötjük ezzel, mint az iskolába járásnál.”

Jövő évtől indul a duális szakképzés, de a kormány tervei szerint a szakképesítés megszerzésétől nemcsak a munka világába, hanem a felsőoktatásba is könnyen vezet majd az út. Ehhez kapcsolódva Balog Zoltán közölte: az egyetemekre, főiskolákra még a héten kinevezik a kancellárokat. Az InfoRádió kérdésére közölte: több mint 20 intézményben lett eredményes a kiválasztás, de van, ahol újra ki kell írni a pályázatot.

“29 állami felsőoktatási intézmény kancellári posztjára 380 pályázat érkezett; egy volt érvénytelen, ketten visszaléptek. 21-22 intézményben lehet eredményes az eljárás, és 7-8 intézményben hirdetünk új pályázatot. Várhatóan a héten elkezdjük nyilvánosságra hozni a névsort.”

Folytatja a kormány a családokat segítő politikát, a cél, hogy megszülessenek a második és harmadik gyerekek, így növelnék a második gyerek után járó adókedvezményt, és bevezetnék a családi otthonteremtési kedvezményt, a csókot.

“A kétgyermekesek családi adókedvezménye is fokozatosan nő, jelenleg mintegy 300 ezer két gyermeket nevelő részére jár a 10 ezer forintos kedvezmény. Ez négy év alatt gyermekenként 2500 forinttal 20 ezer forintra nő majd, ami 2016-tól évente 14,5 milliárd forint támogatást jelent. 2015. július 1-jétől 700 ezertől 1,17 millió forintig igénybe vehető támogatás lesz a családi otthonteremtési kedvezmény, amely nemcsak új lakás vásárlására, építésére, hanem használt lakás vásárlásra, meglévő lakás bővítésére is felvehető. Jövőre 4 milliárdból 10-11 ezer családnak adunk többlettámogatást ennek keretében.”

Balog Zoltán beszélt arról, hogy januártól 2,2 százalékos nyugdíjemelés lesz, növelik a részmunkaidőben dolgozók adókedvezményét, és megerősítik az alapellátást. A háziorvosi szolgálat tíz milliárd forintos állami pénzt kap, hogy magasabb színvonalon és hatékonyabban működjön.

(inforadio.hu)

 

Itt lehet hozzászólni !