Elkezdődött a téli időszámítás

Hirado.hu

Elkezdődött a téli időszámítás

Elkezdődött vasárnap a téli időszámítás, az órákat hajnali háromkor kellett egy órával visszaállítani. A téli időszámítás március 29-ig tart.

A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. becslése szerint a nyári időszámításnak köszönhetően évente egy nagyobb város, 30-40 ezer háztartás éves villamosenergia-fogyasztása – 120 gigawattóra – takarítható meg.

A cég számításai szerint Magyarország 1980 óta csaknem 4000 gigawattóra villamos energiát takarított meg így.

Az Európában egységesen alkalmazott óraállítási módszer azon alapul, hogy a lakosság szokásos ébrenléti időszaka – reggel 7 és este 10 óra között – jobban egybeessen a természetes nappali világosság idejével. A tavaszi óraállításkor jelentősen csökken az ország villamosenergia-rendszerének esti terhelése, hiszen később sötétedik, később is kell felkapcsolni a világítást.

Az órák október végi visszaállítását követően hamarabb sötétedik ugyan, de ez – összevetve azzal az időponttal, amikor az emberek jellemzően hazaérnek – nem okoz többletfogyasztást a zrt. szerint.

Forrás: Hirado.hu

3 hozzászólás “Elkezdődött a téli időszámítás” bejegyzésre

  1. fghfjhgkjhk szerint:

    Maradjunk annyiban, hogy a megtakarítás 0,03% Elvben… A megváltozott fogyasztói szokások és a légkondícionálók elterjedése miatt ez az EU-ban már nem is mérhető. A megtakarítás, ha érvényesül, akkor az a fényforrások lecserélésének köszönhető.

  2. dfk szerint:

    Hát, ma már az energia felhasználásunk nem a világításból adódik; inkább, a hűtő, fagyasztó, mosógép, légkondi, TV, laptop, okostelefonok napi feltöltése, a lakásban a folyamatos wifi az ami dominál. Ezeknek meg mindegy hány óra van, világos van-e.
    Viszoont az idő átállás negatív oldalát, aköltségeket senki nem számolja.

Itt lehet hozzászólni !