Anyatejjel adjunk esélyt gyermekeink egészségének

Csepel.hu

Anyatejjel adjunk esélyt gyermekeink egészségének

Az anyatejes táplálás fontosságára hívták fel a figyelmet a 9. alkalommal megrendezett Csepeli Anyatejes Világnapon szeptember 30-án. Az Egészségügyi Világszervezet 1992. augusztus 1-je óta támogatja az anyatejes világnap megünneplését, mivel optimális esetben ez az első olyan táplálék, amely tartalmaz növekedési faktorokat, hormonokat, és több mint 300 féle vitamint. Mindezek egyformán elősegítik a gyermek egyenletes ütemben való fejlődését.

Köztudott tény, hogy a szoptatott csecsemők sok betegséggel szemben immunissá válhatnak, ezért a kismamák mindenképp adják meg az esélyt, hogy az első időszakban a világ legtermészetesebb anyagával táplálják babájukat – hangsúlyozta dr. Pálláné Sándor Edina, a Humán Szolgáltatások Igazgatósága Csepeli Védőnői Szolgálatának vezető védőnője a rendezvényen tartott köszöntőjében.

A Családsegítő Közösségi Házba ellátogatók szakmai tartalmú előadásokat hallgathattak és szponzorok termékkínálatából válogathattak.

A várandósság idején és csecsemőkorban végzett ultrahangszűrésekről tartott előadását dr. Nahm Krisztina radiológus, főorvos. A vizsgálat előnyeként kiemelte: az alkalmazás során nincs sugárterhelés, egyaránt vizsgálható a kismama és a baba. Korlátlanul ismételhető, nem igényel bonyolult előkészítést, gyors, olcsó és egyszerűen kivitelezhető. Hátránya viszont a hasi vizsgálatoknál, hogy 2-6 óra éhezés szükséges, azonban csecsemőknél és kisbabáknál 2-3 óra elég, inni sem lehet – tájékoztatta a résztvevőket a főorvos. Továbbá elmondta, hogy a hasfalon keresztül az eperendszert, a májat, lépet, veséket, hasnyálmirigyet, a hasi nyirokcsomókat, a húgyhólyagot, a méhet és a petefészket diagnosztizálják.

Képes Anikó védőnő a várandósság idején a szoptatásra való felkészülésről szólt. Előadásában hangsúlyozta: az újdonsült anyukáknak támogató közegre, elsősorban családi támogatásra van szükségük, hogy az újszülöttel maradéktalanul foglalkozhassanak. A védőnő kérdésünkre válaszolva közölte, hogy a szoptatás terén a kismamák bízzanak magukban, anyai ösztönükben, és ne nyúljanak rögtön a cumisüveghez, hanem hagyjanak elég időt maguknak és a baba súlygyarapodásának.

A nap folyamán szó esett még a fitoterápiáról a gyermeknevelés kérdéseiről, a baba-mama jógáról valamint a kenguru módszer használatával is megismerkedhettek az érdeklődők.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !