Elhivatottan a megváltozott munkaképességűekért

Csepel.hu

Elhivatottan a megváltozott munkaképességűekért

Borbély Lénárd, Csepel alpolgármestere indította el tavaly azt a rehabilitációs foglalkoztatási programot, melynek eredményeképpen ma már 35 megváltozott munkaképességű ember dolgozik a Petőfi utcai foglalkoztatóban. Egy év után összegezték a tapasztalatokat és az eredményeket.

A Csepeli Önkormányzat és a Csepeli Városgazda Zrt. munkatársainak segítségével és támogatásával életre hívott foglalkoztató egy éves fennállása alkalmából látogatott el Borbély Lénárd, Csepel alpolgármestere és az önkormányzat több munkatársa a Petőfi utcai épületbe. A helyszínen most fejezik be azokat a korszerűsítési munkálatokat, amelyeknek köszönhetően az itt dolgozók új nyílászárókkal és jobban szigetelt tetővel folytathatják dolgos mindennapjaikat. A Városgazda Zrt. két divízióvezetője, Pethő Lajos és Kraxner István nyújtott tájékoztatást a munkálatokról.

A megváltozott munkaképességű munkatársak a felújítás ideje alatt a Hollandi úti Sport Szabadidő és Rendezvény Központban kaptak helyet, A Petőfi úti épület munkálatainak megtekintése utána Borbély Lénárd ide is ellátogatott és részt vett a foglalkoztató első születésnapi ünnepségén.

Nagy Krisztina osztályvezető rövid összefoglalója után felelevenítették az egy évvel ezelőtti eseményeket is. Szuhai Erika képviselő kérte Borbély Lénárd segítségét, amikor a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató alapítvány nem tudta tovább folytatni vállalt feladatát. Az alpolgármester tájékozódása után nyilvánvalóvá vált, hogy a kerületben a fogyatékosok foglalkoztatása nem megoldott. Az alpolgármester egy pillanatig sem habozott, rögtön felkarolta az ügyet – emlékeztek együtt a családtagok számára is igen nehéz napokra. Szerencsére az önkormányzat takarékos  gazdálkodása lehetővé tette, hogy átvegyék a foglakoztatást.

A megváltozott munkaképességűek számára a foglalkoztatási program nemcsak azt jelenti, hogy újra állásuk van, visszatérhettek a munkavilágába, hanem egy közösség tagjaként, mindennapos kreatív elfoglaltságuk van. Ez stabilitás és kiszámíthatóság az életükben, olyan tudat, hogy nincsenek kiszolgáltatva másoknak, képesek az önellátásra. De ez a program nemcsak arról szól, hogy segítünk ezeknek az embereknek. hanem hogy megváltoztassuk a bennük élő negatív énképet. A programnak köszönhetően újra hisznek önmagukban, büszkék a teljesítményükre. A közösségben töltött időnek köszönhetően sokkal jobb az életminőségük. A csoport munkáját rehabilitációs tanácsadó és mentor is segíti.

A szociális foglakoztatás támogatásával azt az értéket is támogatjuk, amit az itt dolgozók napról – napra létrehoznak – mutatott rá az alpolgármester.  Borbély Lénárd elmondta: tervei között szerepel a foglalkoztató továbbfejlesztése is. „Jómagam és a kollégáim nevében is megígérhetem, hogy amennyiben a csoport tagjai a mostani helyüket kinövik, önkormányzatunk szívesen biztosít nagyobb helyiséget” – jelentette ki. A jövőben újabb csepeli lakosok foglalkoztatását fogják megoldani.

„A külvilágban minden olyan, amilyenre belső világunk színezi.” Ez a Gyarmathy Zsigánétól származó idézet áll a foglalkoztató termének falán. Az biztos, hogy a Megváltozott Munkaképességűek Csepeli Foglalkoztatóját vidámmá, élénkké varázsolja az ott dolgozók jókedve.

A jó hangulathoz hozzájárul, hogy az Önkormányzat azt is a szívén viseli, hogy milyen munkát végeznek az itt dolgozók. Remek választás volt a kézműves termékek készítése. A csoport tagjai által létrehozott mesteri portékákból kiállítást is rendeztek az ünnepségre. Az egyik népi kézműves oktató gyöngyfűző-foglalkozást tartott, amelyen Borbély Lénárd is örömmel részt vett és a csoport tagjaival készítette a karácsonyfadíszeket. Az ünnepséget az Önkormányzat ajándékának, egy hatvanszeletes tortának az elfogyasztása zárta.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !