Csepel Déli lakóközpont szociális célú rehabilitációja: újabb területek felújítására lehet pénzt felhasználni

Csepel.hu

Csepel Déli lakóközpont szociális célú rehabilitációja: újabb területek felújítására lehet pénzt felhasználni

Kezdjük egy jó hírrel: az uniós forrásból történő Csepel déli lakóközpont szociális célú rehabilitációjának megvalósítása során bruttó 76 millió forintot sikerült megtakarítani, mely összeget a lakók javaslata alapján az akcióterületen található közterületek felújítására használhatnak fel.

Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata a tervezési feladattal egy tájépítész irodát bízott meg, akik az itt található három nagyobb terület felújítására készítettek terveket. A jó hír az, hogy mind a három javasolt projektelem megvalósítására lehetőség nyílik, mivel  az önkormányzat kiegészíti a már meglévő 76 millió forintot. A Szent Imre tér felújítását  kifogásolók számára is van egy hír: a teret az ő korábbi terveik aktualizálásával újítják fel. Ezekről a témákról szólt az a lakossági fórum, amelyet Borbély Lénárd alpolgármester és Werner Péter, a Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatója tartott a Karácsony Sándor utcai Általános Iskolában szeptember 24-én.

Borbély Lénárd emlékeztetett rá, hogy Csepel déli lakóközpontjának szociális célú rehabilitációja már a harmadik ilyen projekt a kerületben az utóbbi négy évben. Magyarországon mindössze négy olyan pályázat valósul meg  – ezek közé tartozik a csepeli is -, amelyet az Európai Unió 100 százalékban támogat, vagyis az érintett lakóknak nem kell önrészt fizetniük. A beruházás 1690 lakost érint. A projekt egyik elemeként megvalósuló 5 db lakóépület  felújítását a rémhírekkel ellentétben még az idén, várhatóan október végéig befejezik, jóval a korábban kitűzött határidő előtt. A kivitelezésnél a vállalkozó törekedett arra, hogy minél kisebb mértékben zavarják az ott élőket Ezt szem előtt tartva nem állványozták be az épületeket, hanem függő állványról dolgoztak a munkások. A színválasztásról az előkészítés szakaszában a lakók dönthettek, s a jó ízlésüknek köszönhetően az elkészült falszínezés kellemes, harmonikus benyomást kelt.  A kiemelt  városrehabilitációs program megvalósítása érdekében a lakóépületek felújítása mellett a környezetet megszépítő úgynevezett zöld elemet is bele kellett építeni a projektbe. A pályázatot úgy fogadták el, hogy a beadott anyagban vállalásként a  Szent Imre tér felújítása is szerepelt. Ehhez a korábbi önkormányzat, a mai ellenzék által megrendelt, 2005-ben készült Szent Imre tér felújítási terve lett felhasználva , aktualizálás után. Köszönet jár nekik, hogy a teret lényegében most úgy sikerül átalakítani, ahogyan ők megálmodták, de az akkor elpazarolt pénz miatt az álmukból nem lett valóság. Ha most bárki megakadályozná a tér felújítását, az egész projekt megbukna. Az önkormányzat azonban nem enged a gáncsoskodásnak, a beruházást mindenképpen befejezik – mondta Borbély Lénárd.

Mint a bevezetőben már említettem, a beruházás során megtakarított 76 millió forintot, a lakók által javasolt terület felújítására költhetik el. Három programelemre készült javaslat, ami összesen 149 millió forintba kerül. Elvileg tehát csak két programelem fér bele a megtakarított keretösszegbe, de az Önkormányzat ígéretet tett az összes elem megvalósítására. Kiegészíti a 76 millió forintot annak köszönhetően, hogy a kerületi költségvetés a takarékoskodó gazdálkodása miatt lényegesen jobban áll, mint a korábbi városvezetés idején.

Werner Péter ismertette a Csepel déli lakóközpont szociális célú rehabilitációjához kapcsolódó műszaki tartalombővítés elemeit, vagyis azokat a javaslatokat, amelyeket a keletkezett megtakarításból ráadásként szeretnének megvalósítani . Ezek a következők: a Petz Ferenc utca melletti játszótér és park területének, a kerítéssel körbeépített sportpályák területének, valamint a Kölcsey Lakásfenntartó Szövetkezet kezelésében lévő házak (Kossuth Lajos u. 71-83.) közötti három darab zöldterületének a megújítása. A tervek szerint a  parkolók számát 15-20-szal növelnék a hatályos előírások betartása mellett ígyegyetlen fát sem vágnak ki. Kialakítanak két sétautat, felújítják, bővítik és biztonságosabbá teszik a játszóteret, például kötélmászókát és csúszdát helyeznek el rajta. A sportpálya területén műfüves focipályát és öntött gumi burkolatú kosárpályát terveznek. A pályák mellett a beton burkolat helyett, jobb minőségű térkő burkolatot fektetnek le, frissítik a növényállományt. Fontos szempont, hogy a terület felújításánál törekedni fognak arra, hogy az autós és a gyalogos forgalmat jól elkülönítsék egymástól.

Beresztényi Gábor, az érintett lakásszövetkezet elnöke szintén megerősítette, hogy előre láthatólag, ha az időjárás megengedi a lakóépületek felújítását október végéig befejezik. Kérte a lakótársait, hogy különös gonddal vigyázzanak arra, amit ingyen kaptak. Igéretet tett arra, hogy megvizsgálják egy  kamerarendszer kiépítésének lehetőségét, hogy senki ne tehesse tönkre a közös munka eredményét büntetlenül. Felvetette azt az ötletet, hogy a falfirkálók számára egy külön falat kellene építeni, amelyen mindenki kiélhetné a kreativitását. Reméli, hogy a megszépült házak külseje még sokáig megmarad olyannak, ahogyan azokat a kivitelező (fáradtságos munkával) elkészítette.

Forrás: Csepel.hu

3 hozzászólás “Csepel Déli lakóközpont szociális célú rehabilitációja: újabb területek felújítására lehet pénzt felhasználni” bejegyzésre

  1. nagyapó szerint:

    Ezek a fidesznyikek megtakarítottak 76 millió Ft-ot, csak azért, hogy újabb fákat vágathassanak ki. Horváth polg.m. jelölt! Nincs igazam?
    Igaz olyan tervet készítettek (szakértelem), hogy az országban a két ingyenes szigetelési pályázat egyikét megnyerték!
    Csak így tovább!!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  2. csepeliman szerint:

    Kamerarendszer nagyon kellene, bár ha a házban lakókat megkérdeznék, mindenki egyöntetűleg meg tudná nevezni a rongálókat. Természetesen névtelenül, mert a deviánsok valamiért parasztozzák és magyarozzák a ház többi lakóit.

    A közterületen pedig egyszerűen nem kellene mást tenni a felújítás után, mint bírságolni is hajlandó közterületest kihelyezni. Komolyan mondom, meggazdagodna az önkormányzat, ha a rengeteg italozó, szemetelő, hugyozó söpredék nemcsak szóbeli figyelmeztetést kapna.

    (Utóbbi pár évben nagyon-nagyon lepukkant a Karácsony Sándor utca környéke. Megsokszorozódott a normális társadalmi életre képtelen alak.)

  3. sétáló szerint:

    Egyet értek csepeliman hozzászólásával.

    Mivel úgyis csak hajléktalanok és a járókelőket “méregető”, gyanús elemek ücsörögnek a “sétáló” utcában, semmit nem vesztenénk a padok megszüntetésével. Jóérzésű ember ritkán ül ott le. Talán nem is akar vegyülni.

    Hiába vannak közteresek és rendőrök jelen, azzal, hogy csak ott ül a hajléktalan/gyanús alak és rontja az utcaképet nem tud mit kezdeni.

Itt lehet hozzászólni !