2 milliót is visszakaphat egy átlagos devizahiteles

Index

devizahitel-d0001DCAB239804623077

Pénzcentrum kiszámolta, mennyit, hogyan és mikor kapnak vissza az adósok. Az árfolyamrés esetében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) már közzétette azt a képletet, ami alapján a bankok kiszámolhatják az összeget, az új törvény pedig rendelkezik arról, hogy a kamatemelés számításait is a jegybank ajánlása alapján számolhatják ki a hitelintézetek. Emiatt nagy valószínűséggel hasonló módszerrel kell elszámolniuk a bankoknak, mint az árfolyamrés esetében.

Hatalmas különbségek adódhatnak a visszatérítés összegében aszerint, hogy melyik pénzintézet volt a hitelnyújtó. Ennek több oka van, az árfolyamrés mértéke például minden banknál eltérő, ahol kisebb volt az eltérés az MNB középárfolyamához képest, ott a visszatérítés is kisebb lesz. A kamatemelési gyakorlat bankonként változó, sőt, a kezdeti kamatszint ügyfelenként is eltér, ezért ebben még nagyobb különbségek lehetnek. Nem mindegy az sem, ki milyen futamidőre, mikor, mekkora összeget vett fel.

A Pénzcentrum így két különböző számítást végzett el, az egyik a jegybank havi átlagos kamataival számol, míg a másiknál egyszeri kamatemelés történt (öt százalékról hat százalékra nőtt a kamat egy lépésben). Míg az első esetben csak a kamatemelés miatt 1,7 millió forint jön ki, addig az egyszeri kamatemelés esetén 781 ezer forint jár vissza az ügyfélnek.

A kamatemelést és az árfolyamrést is figyelembe véve azt láthatjuk, hogy az MNB adatai alapján számolva több mint kétmillió forint is visszajárhat egy átlagos devizahitelesnek. Az egyszeri kamatemelés esetén ugyan jóval kisebb ez az összeg, de még így is egymillió-egyszázezer forintra rúg ez az összeg. Ebből az árfolyamrés 348, illetve 323 ezer forintot tesz ki, míg a kamatemelés miatt 1,7 millió és 781 ezer forint jár vissza.

Forrás: Index

9 hozzászólás “2 milliót is visszakaphat egy átlagos devizahiteles” bejegyzésre

  1. Menyhért Péter szerint:

    Ha az igazságot akarjátok tudni, nézzetek utána a neten.
    A magyar parlamenti pártok mindegyike a csányi féle csaló bankármaffia által, a tőlünk lopott pénzből, a pártoknak juttatott fekete pártpénztől sáros.
    A poltpéteri korrupt, bűnpártoló ügyészek már egy éve szabotálták azn ügy felderítését. Ezek a csányi haverok a költségvetés és a magyar lakosság védelme helyett a bűnözőket védi – de már nem sokáig. 🙂
    Nézzétek meg:

  2. Gordon szerint:

    Ebben az ügyben is csak a Fidesznek voltak érdemi lépései. A többi párt csak dumált a levegőbe.

  3. Kisapám szerint:

    Arra gondolsz, Gordon, hogy a Fidesznek köszönhetően következett be akkora forintgyengülés, hogy a devizahitelesek bajba kerültek?
    2010-ben még 180-190 Ft körül volt a svájci frank árfolyama, ez most 260 körül van.

  4. grün szerint:

    Sokkal biztosabb!
    Akár milliárdokat is nyerhet! Játsszon ötös lottót! 😛 😀

  5. Bari Jòzsefnè szerint:

    Nekem csak anyit szeretnèk 2004-ben amikor ezt az ingatlant vettūk 8.5.millioèrt akkor 35.000ft volt a havi törlesztönk.
    Röhögvek ki tudtuk fizetni.
    De hogy enyire elszált a svajci frank igy a mostani állás szerint 157.000.ft a havi törlesztönk ès közel 20.millio amit most követel a bank tölūnk vissza.
    Ez azèrt több majdem a hitelūnk másfèl szerese.
    Ez nagyon sok szerintem.
    Ki az a hūlye aki a mostani helyzetben egy pannel lakásrèt ki addna enyit ki mert ha családiházat vettem volna akkor meg èrti az ember hogy enyi a havi törlesztöje de pannel mellett nem.

  6. elhallgattatni szerint:

    Olvasható a törvény tervezet.
    Az abban tett utalás az mnb-s matematikai képletre, nem garantálja, még az akár 2 milliót se.
    E fordulat használata, kampánycélokat, és nem az emberek jogos jussát szolgálja.

  7. nagyapó szerint:

    Kisapám! Nagy a Fidesz hatalma. Gyengült a cseh korona, a zloty, mert a Fidesz így döntött?
    Nagyon érdekes, hogy a szocik 4 éve még a devizahitelt csökkentő törvény ellen szavaztak, most mellette. Csak nem választás lesz?
    Különben 680 ezer deviza-, 650 ezer Ft-hitel esetében jár valamekkora kártérítés. Ez több, mit egymillió család. (Kivétel akik már beléptek a Nemzeti Eszközkezelő valamelyik programjába.)
    Ezeknek mind könnyebbség lesz, bár a szoci feljelentések miatt még Brüsszelben is lesz tennivaló.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  8. Kisapám szerint:

    nagyapó, csak az a bibi, hogy a forint a cseh koronához és a zlotyhoz képest is gyengült.
    Köszönhetjük az unortodox fideszes gazdaságpolitikának!

Itt lehet hozzászólni !