Magyar Örökség díjat vett át a Vienna Konservatorium tanára

MTI, Csepel.info, Mr. Gabee

Magyar Örökség díjat vett át a Vienna Konservatorium tanára

Hét kiemelkedő kulturális, tudományos személyiség és intézmény részesült szombaton a Peti Vigadóban a Magyar Örökség Díjban. A díjazottak között van Gulyás Dénes Operaénekes, a kerületben 2010 óta működő Vienna Konservatorium professzora

Batta András zenetörténész, egyetemi tanár Gulyás Dénes méltatásában arra hívja fel a figyelmet, hogy “alig akad magyar operaénekes, aki egy Kodály-dal mélységeit, karaktergazdagságát, költészetét hozzá hasonlóan ki tudta bontani úgy, hogy közben megmaradt az eredeti, a népi-természetes kifejezésmód, amely oly titokzatosan fonódik össze Kodálynál a legmagasabb költészet”.

Gulyás Dénes 1979-ben 2. díjat nyert a pármai Giovanni Cantanti Lirici versenyen, valamint 1982-ben az első nemzetközi Luciano Pavarotti énekversenyen I. helyen végzett. Magánénekese volt a budapesti Operaháznak és a Szegedi Nemzeti Színháznak, vezette a győri Kisfaludy Színház operatársulatát és a budapesti Nemzeti Színházzenei tanácsadójaként életre hívta a refektóriumban a kamarakoncertek sorozatát. 1995 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem valamint ettől a tanévtől a Vienna Konservatorium ének tanszékén tanít.

Rengeteg díjat tudhat magának: Liszt Ferenc-díj (1982), Érdemes művész (1985), Kiváló művész (2000), a Köztársaság Elnökének Érdemrendje, Magyar Művészetért-díj. Ezeken kívül számtalan nívódíjat és egyéb elismeréseket is kapott.

Csepel.info

Itt lehet hozzászólni !