A XXI. század számítógépei a Mórában

Csepel.hu

A XXI. század számítógépei a Mórában

A Kék, a Vermes, a Karácsony iskola után, szeptember 19-étől a Móra Ferenc Általános Iskola is rendelkezik az úgynevezett vékonyklienses környezettel. Az ünnepélyes átadás stílusosan a nyolcadik osztályos tanulók informatikai óráján történt.

Először az iskola igazgatója, Mikus Judit köszöntötte a vendégeket: Borbély Lénárd alpolgármestert, Morovik Attila alpolgármestert, Tóth János tankerületi igazgatót és a kormányhivatal részéről megjelent Krajcsovszki Katalint, majd a Csepeli Városgazda Zrt. vezetőit és munkatársait, köztük  Weiner Péter vezérigazgatót, Vigh Attila divízióvezetőt, Keserű László osztályvezetőt, Plankó Tamás vezetőinformatikust, valamint Szanyi Gy. János informatikust.

„Ez egy különleges alkalom, amit már nagyon vártunk. Hálás köszönetemet szeretném kifejezni az önkormányzatnak, a tankerületnek, valamint a Csepeli Városgazda munkatársainak. A nyár végén itt egy teljes felújítás jött létre. Nagyon elavult volt már a számítógép parkunk, ránk fért már ez a korszerűsítés. Ezt az új gépparkot György János segítségével használják majd a gyerekek.”

Ezt követően Mikus Judit átadta a szót Borbély Lénárdnak, aki személyes élményeivel kezdte a megnyitóbeszédét.

„Az iskola jubileumi kiadványának 213. oldalán, a végzett tanulók között szerepel a nevem. Idejártam nyolc évig, és amikor én kezdtem – talán a harmadik osztálytól-, egy Commodore 28-as számítógépen tanultunk. Később jött a C64-es, majd a 128-as, és a legvégén a 286-os, amit valószínűleg kedves gyerekek, ti már nem is ismertek. Ez így van jó, mert megyünk előre a fejlődésben. Ez egy olyan projekt, amelyet a Városgazda kezdeményezett. A Városgazda, mint kerületünk jó gazdája, ezért az önkormányzat rábízta az iskolák fizikai felügyeletét is, amit nagyon jól látnak el. Ők kezdték ennek a rendszernek a forgalmazását. Azt gondolom, hogy abban a jó anyagi helyzetben vagyunk, hogy már négy iskolában tudtuk ezt a rendszert telepíteni. Az önkormányzat a jó gazdálkodásának köszönhetően, csak ebben az évben közel tíz millió forintot költött az iskolák számítógépes parkjának a korszerűsítésére. A többi iskolát is szeretnénk ugyan ilyen korszerű számítógépekkel ellátni. Ezt az önkormányzatunk viszonylag önerőből, könnyedén meg tudja oldani. Van egy másik égető probléma az összes iskolánál, ami egyre inkább jelentős az idő múlásával. Ehhez viszont a kormány és az Európai Unió támogatását fogjuk kérni. Az elkövetkező években jó esélyünk van arra, hogy kormányzati segítséggel a hátunk mögött az összes iskolát, így a Mórát is fel fogjuk újítani. Nem csak az iskolákat, hanem a kerület összes bölcsődéjét, és óvodáját is felújítjuk a következő öt évben.

Köszönöm mindenkinek a segítségét, aki részt vett ebben a korszerűsítésben. Tudom, hogy az idő előrehaladtával ezek elavúltá válnak, de számíthatnak az önkormányzat támogatására. Elképzelhető, hogy öt év múlva már tableteket jövünk átadni.”

Borbély Lénárd után György János magyarázta el az új rendszert. „Ennek az új informatikai infrastruktúrának, nagyon nagy előnyei vannak. Nincs benne mechanika, tehát az élettartama kitolható, akár nyolc évre is. Egy központi szerverről megy minden adatkezelés. Nincsenek hagyományos számítógépek, mert ez egy vékonykliens számítógép rendszer. A hálózati meghajtóra történő mentés nagyon egyszerű. Otthonról is el tudom érni ezt a rendszert, nemcsak a szervert, hanem a gyerekek gépét is. Bármelyik gépre rá tudok csatlakozni, így tudok segíteni a gyerekeknek. Ugyanúgy és ugyanolyan gyorsan működik, mint az asztali számítógép. A felhasználó ugyanúgy jelentkezik be, mint az asztali gépen, és ugyanazon programokkal találkozik. Teljesen vírusmentes. Kicsi a mérete, és ami nagyon fontos, kicsi a fogyasztása. Nagyon köszönöm, hogy az önkormányzat lehetővé tette a Mórában is, hogy ezen a rendszeren, oktathassunk

Az átadó ünnepség Tóth János szavaival zárolt. A tankerületi igazgató elmondta, hogy: ”a szabályok szerint az informatikai eszközökre három év az amortizáció, amit az elhangzott műszaki paraméterek szerint túl fogunk teljesíteni. Megköszönve az önkormányzat eddigi segítségét, bízva további támogatásukban, remélem, hogy az intézményeink informatikai termei felújításra kerülnek a következő években.”

Forrás: Csepel.hu

Egy hozzászólás “A XXI. század számítógépei a Mórában” bejegyzésre

  1. grün szerint:

    “Csepeli Városgazda Zrt. vezetőit és munkatársait, köztük Weiner Péter vezérigazgatót”
    . Mi a bánat?!
    Ennyire nagy a gáz, hogy Werner Péter már álnevet használ! 😛 😀

Itt lehet hozzászólni !