Örülhetnek a devizahitelesek: több jár vissza nekik, mint gondolhatták

Portfolio

mennyi-pénzt-ad-vissza-a-bank

Közzétette az MNB, miként kell kiszámolni az ügyfeleknek visszajáró árfolyamrés összegét. Mind a folyósítási, mind a törlesztési árfolyamrésre iránymutatást tartalmaz a közlemény a bankok számára. A hitelintézeteknek rossz hír, hogy az ügyfelek mindenkori túlfizetését aktuális tőke(elő)törlesztésként kell figyelembe venni. A pénz ráadásul kamatos kamatostul jár vissza a jegybank szerint: számításánál a mindenkori 3 havi bankközi kamatot, frank esetén a CHF Libort kell alkalmazniuk a bankoknak.

A törvény alapján az árfolyamrés semmissége miatti átszámítás jogszerűségét a Magyar Nemzeti Bank hivatalból ellenőrzi. A pénzügyi intézményeknek az általuk alkalmazott átszámítási módszertant a törvény hatálybalépését (2014. július 26.) követő hatvan napon belül kell megküldeniük az MNB részére, az átszámítást pedig a jogszabály hatálybalépését követő kilencven napon belül kell elvégezniük. Az MNB a pénzügyi intézményeknek a törvény által elvégzendő feladataihoz kíván segítséget nyújtani a most közzétett iránymutatással, ami a későbbiekben az MNB által kötelezően lefolytatandó módszertani ellenőrzés alapjául szolgál.

A devizahiteles törvény alapján az árfolyamrés alkalmazása semmis, a pénzügyi intézményeknek az MNB hivatalos árfolyamát kell alkalmazniuk a hitel- vagy kölcsönszerződések, valamint a pénzügyi lízingszerződések esetén. Az átszámítási iránymutatás abból indul ki, mintha 2004. május 1-től fogva érvényben lett volna az MNB hivatalos árfolyamának alkalmazásának kötelezettsége a törvény hatálya alá eső szerződésekre vonatkozóan. Az árfolyamrés tisztességtelen alkalmazása miatti túlfizetés a folyósításkori adósság és a törlesztési terhek rossz elszámolásából adódott. Valójában a folyósításkor az ügyfél devizában kifejezett devizahitele és a devizában kifejezett törlesztőrészletek a ténylegesen kimutatottnál kisebbek lettek volna. Az átszámításnak olyan elveken kell nyugodnia, hogy egyik ügyfél sem járhat rosszabbul, mintha a pénzügyi intézmények az MNB középárfolyamát alkalmazták volna a hitel folyósításakor és a törlesztési terhek kiszámítása során. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a túlfizetést minden időpontban tőke(elő)törlesztéseként, illetve a fennálló adósság folyamatos csökkentéseként kell értelmezni (kiemelés tőlünk).

Ez alapján újra kell számolni visszamenőlegesen minden érintett szerződést. Meg kell határozni az ügyfél kezdeti, devizában kifejezett adósságát és az ebből adódó első havi devizában kifejezett törlesztőrészletét. Ezek után ki kell számolni a megvalósult első havi törlesztés során forintban felmerülő túlfizetés mértékét devizában kifejezve, majd ezzel csökkenteni kell a fennálló devizaadósságot. A számításnál minden egyéb paraméter a szerződés szerint alakul. Ezt az algoritmust ismételve kell kiszámolni a következő havi törlesztőrészleteket, a túlfizetést és az adósság lefutását egészen az elszámolás, illetve – ha a szerződés korábban megszűnt -, a szerződés megszűnésének napjáig. A jelenleg fennálló devizaadósság és az átszámításból adódó devizaadósság közötti különbség adja az árfolyamrés tisztességtelen alkalmazásának költségét.

A módszertan kialakításánál az MNB figyelembe vette az Igazságügyi Minisztérium állásfoglalását. A régi és az új Ptk. értelmezése alapján, valamint a bírói gyakorlat szerint a tartós jogviszonyokhoz kapcsolódó túlfizetéseket tőke előtörlesztésként kell értelmezni az átszámolásnál. A tőke előtörlesztésként értelmezés módszertanát támogatja az a jogpolitikai elv is, amely szerint a fogyasztó számára kedvezőbb értelmezésből kell kiindulni – közölte az MNB.

A kiszámítás viszonylag bonyolult képletét ez a közlemény tartalmazza.

Portfolio vélemény:

Vagyis az MNB szerint nem egyszerűen kamatos kamattal jár vissza a korábban jogszerűtlenül felszámított összeg a devizahiteleseknek, hanem aktuális tőketörlesztésként beszámítva, ami jelentősen megnöveli az összeget. A bankszektornak az árfolyamrés elszámolásából fakadó vesztesége így bőven 100 milliárd forint fölött lehet.

Forrás: Portfolio

24 hozzászólás “Örülhetnek a devizahitelesek: több jár vissza nekik, mint gondolhatták” bejegyzésre

  1. grün szerint:

    Devizások: a pénzeső elmarad
    “Módszertani iránymutatást tett közzé az MNB az árfolyamrés semmissége miatti átszámításhoz. Ebből kiderül, hogy a hatóság szerint a túlfizetéssel a tőketartozást kell csökkenteni. Hiába számítottak tehát sokan arra, hogy a devizahitelesek némi készpénzhez juthatnak majd”

    Ezerszer elmondtam.
    A devizahitelnek egyetlen megoldása van: a két fél egyező akaratával aláírt szerződésnek megfelelve visszafizetni!
    Hogy a politika mit kavar az szinte semmi segítséget nem jelent! 😛 😀
    .
    http://www.azenpenzem.hu/cikkek/devizasok-a-penzeso-elmarad/1978/

  2. kispajtás szerint:

    grün:
    A bankok fényes nappal meglopták az embereket, nincs abban semmi kivetnivaló, ha reménykednek, hogy a jogtalanul elvett pénzükből valamennyit visszakapnak. A csalást, a megtévesztést és a sikkasztást rendezniük kell a bankoknak – fájni fog nekik? Megszakad a szívem….
    Eddig az állam járt jól a kirótt büntetésekkel, amiből legfeljebb vittek két raklap téglát Ócsára.

  3. grün szerint:

    kispajtás!
    2A bankok fényes nappal meglopták az embereket”
    .
    Közös megegyezéssel!
    A kormány mit csinált, amikor a bankokra kirótt normál adó felett kivetett rendkívüli bankadót a hitelesek kompenzálása és megsegítése helyett a saját céljaira fordította?!
    Abból akár mindenkinek a végtörlesztését is megoldhatta volna!
    Ez itt a nagy kérdés: Hol az a pénz?! 😛 😀

  4. kispajtás szerint:

    grün:

    lassan országos társasjátékká növi ki magát a kérdés, hogy hova lettek a pénzek? (nyugdíjpéztár államosítás, különadók és egyéb extra állami bevételek)
    Két szívlapátnyi marokkal szórják-osztják, jó lenne tudni, hogy hova. Odaállnék…

  5. ebihal szerint:

    És vajon, ha most ezt az “extra”hasznot a bank visszafizeti, vagy jóváírja a devizásoknak,
    akkor az állam által épp ezen “extra”haszon miatt kivetett bankadót visszakapják?

  6. PRincess szerint:

    Ha nekem autóhitelem van és több infót szeretnék, akkor hol vagy hogyan járhatok utána, h mennyi jár vissza a befizetéseim után, illetve mikor?

  7. Nádas Sándor szerint:

    Tisztelt Cím!
    Nekem gépjármű deviza hitelem volt. 2006-ban vettem fel, 6 évre, 2012. -ben járt le. Én várhatok-e visszatérítést, mivel már nincs tartozásom?

    Nádas Sándor

  8. Zordon szerint:

    Igen, mivel 5 éven belül járt le.

  9. kispajtás szerint:

    Úgy gondolom, hogy mindenki a hitelt folyósító banknak teheti fel a konkrét kérdéseit.
    Egyébként a sajtóban már egy rakás infó jelent meg, pl. az is, hogy milyen induló dátumtól várható a jogtalanul beszedett pénzek visszafizetése.

  10. bonifác szerint:

    Én csak egy kérdést teszek fel: mikor lesz Magyarországon tisztességes bank? Bár
    ezt a gondolatot Orbán Viktortól vettem. Ha én lopnék, biztos hogy a büntetést nem úsznám
    meg. A bankok megússzák? Ennyi tönkrement család, üzlet. Majd kapnak valamit. ÉS?!!

  11. kispajtás szerint:

    bonifác:
    Mivel sajátod nincs, kitől is vetted volna a gondolatot? – vele kelsz, vele fekszel

  12. nagyapó szerint:

    kispajtás! Eccerű a válasz. A pénz a szocik által felvett, ellopott EU, IMF kölcsön visszafizetésére kellett.
    A polgári kormány nem az emberektől, hanem az erkölcstelenül rabló bankoktól, multiktól vette el a pénzt!
    Ebben különbözik ez a kormány a mffiabaloldali kormányoktól!!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  13. ebihal szerint:

    nagyapó!
    Ez a kormány azt a pénzt vette el a bankoktól, amit azok előzőleg az emberektől
    szedtek be. AKKOR KITŐL VAN A PÉNZ? Ráadásul nem is azok kapták vissza, akiktől
    a bankok elvették, hanem a csókosok!
    A IMF kölcsön egy jelentős részét pedig a Fidesz verte el!
    Muszáj gátlástalanul hazudni?

  14. kerdezo szerint:

    Jelentkezzen már az, akit kényszerítettek arra, hogy hitelt vegyen fel devizában!

  15. elhallgattatni szerint:

    az uniós árszínvonal, illetve az uniós színvonalat meghaladó adómegkötések.

  16. Liliom-Liliom szerint:

    Sajnos az én családomban, három személy is szerepel ezzel a Svájci “frankos” csalókkal, elsősorban a lányom -akinek négy gyermeke van- és nagyon-nagyon sok kenyeret kivettek a szájukból a banki csalok. Az első unokám, csak a középiskolát tudta letenni, azt olyan szakmában, amiből 1001 van…-tehát, mint fodrász-, a második unokám, most járja a kereskedelmit, amiből szintén 1001 van… a kettő kisebbik unokám, az egyik nyolcadikos, a másik hatodikos, hát azokból, kedves lommentesek, nem tudom mi lesz?.. Úgy, hogy a lányomnak, jogosan jár vissza, mind az, amit elcsaltak tőle. Továbbá: -a húgomnak a lányának is volt személyi kölcsöne, továbbá a nővéremnek a fiának lakásvásárlásra, autó lízingekre, sajnos így buknak jelenleg “mindent”, ha a mentőcsomag, csak beetetés a közvélemény szerint… -Az Isten, csak “1percre adná a kezembe a hájas bankárokat”…

  17. Szabadságharcosok útja mindig rögös szerint:

    Qrva nagy baj van emberek, méghozzá az hogy nagyon keleten vagyunk. Nagyon elmaradva a nagybetűs Nyugattól. Ilyen meggondolatlan lépést tenni, hogy eladósítja magát az ember, nagy meggondolatlanság. Meg kell tanulni az életben valóban tervezni, hogy mit akarok elérni, milyen kereteim vannak…és folyamatos lemondás készség, nem az hogy izé ez csak pár száz, na megveszem, NEM, nem veszem meg, más lehetőséget keresek, kapcsolatok, elmegyek, megcsinálja magát az ember, és nem szárnyalja túl a kereteit. Monopolyban minden borul, ha nincs pénz. Ott game over, és mehet az utcára.Nálunk ezért van csak gazdálkodj okosan, ahol vehetsz hitelre is, nem baj ha elveszítődik minden, legalább arra a kis időre volt. Hát Hofi is megmondta, addig nyújtozkodj amíg….
    te..aranyom, te elhiszed, hogy lesz neked egyáltalán takaród? 😉

  18. kispajtás szerint:

    Szabadságharcosok útja mindig rögös:

    A hitelfelvételnek több oka is lehet, sőt lehet nagyon is átgondolt.
    Van, aki azért vásárolt hitelre, mert ugyan meg tudta volna venni pl. az autóját kp.-re, de úgy kalkulált,, hogy a pénzét “dolgoztatva” nagyobb hasznot realizál, mint a hitel kamata. Teljesen életszerű, logikus gondolkodás, nem? De a bankokat semmi sem jogosítja fel ilyen mértékű gátlástalan rablásra.
    Kétségtelen, voltak, akik több ingatlant is megengedhettek maguknak az akkor még kedvezményesnek számító devizakölcsönből. De nekik súgtak, hogy mikor kell kiugrani a “buliból”.
    Akik meg a havi fizetésükből terveztek fedelet a családjuk feje fölé, azokat jól megszívatták.
    Nem lenne ez az egész cirkusz, ha kis hazánkban a fizetések nem a béka segge alatt lennének. Több ponton hibás a rendszer és túl nagy a korrupció, amit az ígéretekhez híven illene már felszámolni. Nem, nem csak mérsékelni, FELSZÁMOLNI!!!!
    De pont azok ülnek benne nyakig, akik ígérgették, hogy véget vetnek az országunk kirablásának.
    Szóval, mielőtt ítélkeznél, gondolkozz…. Csak úgy egyszerűen, parasztosan.

  19. grün szerint:

    kispajtás!
    Ne akard a Nemzetünk vesztét! 😛 😀
    “Ha egy nemzet gazdasága korrupcióra ,csalásra, lopásra épül nemzetellenes aki becsületes! Mint hazaáruló felkoncolandó!” ld.grün

  20. kispajtás szerint:

    grün:
    Nemzetünk már elveszett, a következő négy évre biztosan… 🙁

  21. grün szerint:

    kispajtás!
    Bízzunk a magyarok Istenében! 😛 😀

    “Lesz még egyszer feltámadás
    Lesz még egyszer kikelet
    Kisüt még az Isten napja
    A szegény Magyar felett”
    http://lakodalmas.com/lyrics.php?id=607

  22. kispajtás szerint:

    PRincess-nek, Nádas Sándor,-nak:
    “Az MNB kedden kiadott állásfogalalása – A jegybanki megoldás lényege, hogy az ügyfelek az egyoldalú kamatemelések és a jogtalannak nyilvánított árfolyamrés miatti többletbefizetése tőketartozásuk előtörlesztésének minősül. Ez azért durvább a korábban feltételezett megoldásoknál, mert azt jelenti, hogy a korábban a magasabb tőketartozás alapján felszámított és az ügyfelekkel kifizettetett kamatbevételt is vissza kell fizessék a bankok az ügyfeleiknek. Ráadásul mindent kamatos kamatokkal megfejelve.
    A pénzt valószínűleg csak azok az ügyfelek kapják vissza készpénzben, akik 2004. május 1-je után kötöttek szerződést, és vagy él még, vagy 2009. július 25-e után (a törvény hatályba lépése előtt legfeljebb 5 évvel) zártak le. A kedvezményesen végtörlesztett és a Nemzeti Eszközkezelő segítségével lezárt hitelek adósait a dolog nem érinti. Akiknek él még a szerződésük, azok várhatóan tőketartozás-csökkentésként kapnak segítséget, ami jelentős havi részletcsökkenést eredményezne.”

    Remélem, segítség a fenti infó 🙂

  23. Menyhért Péter szerint:

    Kedves Csepeliek
    Mivel a tájékoztatás finoman szólva foghíjas, a követezőket közlöm:
    A 2013 július 2-a óta folyamatban levő büntető feljelentés a korrupt ügyészség jóvoltából szeptemberben vagy októberben pótmagánvádas büntetőeljárásként kerülhet a bíróság elé.ű
    Csányi, Patai, Felcsúti és további 5 bankvezér, valamint a Magyar Bankszövetség, mint maffia szervezet ellen, csalás és költségvetési csalás elkövetése miatt indít bűnvádi eljárást a DAC csoport mintegy 300 Közösségi Feljelentője.
    Feltéve, hogy a jogállam még létezik, a bűnözők a bíróság előtt adhatnak számot meggazdagodásuk fő eszközéről, a Deviza Alapú Csalásról.

  24. Menyhért Péter szerint:

    A kormányzat bankmentő törvényével kapcsolatba két beszélgetésen volt szerencsém részt venni.
    Szerintem tanulságos a két adás

    https://www.youtube.com/watch?v=goCXYQBJnQA

    https://www.youtube.com/watch?v=a-9ZcpktebY

    menyus

Itt lehet hozzászólni !