Döbbenet: szemétdomb mellől kapjuk az ivóvizünket?! (Frissítve)

Csepel.info, Fidesz-KDNP frakció, MTI

Onnan jön az ivóvíz

Budapest ivóvizének több mint egy ötödét nyerik a csepeli csápos kutakból, amelyek védelmére már sokszor felhívták a figyelmet a környezetvédők. Emlékezetes: amikor kiderült, hogy több mint ezer tonna rendkívül mérgező galvániszapot tároltak a csepeli gyártelep területén, szinte az első kérdés volt, eljuthat-e a méreg az alig pár kilométerrel lentebb álló kutakig? Szennyezést akkor szerencsére nem mutattak ki. Amit azonban a kutak mellett ma lehet látni, az több mint döbbenetes.

Azt hinné az ember, hogy az olyan kutak, melyekből több százezer ember vízellátását oldják meg, rendezett környezetben, szigorúan védett körülmények között működnek. Aki azonban a csepeli csápos kutaknál ezt a rendezettséget keresi, biztosan leesik az álla. Kulturált, tiszta környezet helyett ugyanis egy hatalmas sitthegy fogadja, tetején és oldalában kommunális hulladék, gumiabroncsok, hajléktalanok. Lapunk több fotót is kapott a kutak környezetéről a csepeli Fidesz-KDNP frakciótól. Illés Zoltán és Németh Szilárd sajtóközleménye, valamint az első beszámolók a sajtótájékoztatójukról az alábbiakban olvasható.

Mérgező szeméthegy a csepeli ivóvízbázisnál

Lakossági bejelentés alapján fedeztük fel, hogy milyen környezetkárosítás folyik Csepelen, a fővárosi ivóvízbázis közvetlen közelében. A részben önkormányzati, részben egy gazdasági társaság által tulajdonolt ingatlanon legalább 15 méter vastagságban, többezer köbméter építési, ipari és háztartási hulladékkal töltötték fel a Duna árterét, a hárosi Fácánhegyi dűlő végénél. A hulladék elhelyezése hónapok óta folyhat, de az utóbbi hetekben gyorsult fel annak töltésként való eltüntetése. Minden bizonnyal nem kevés veszélyes hulladék is került a keverékbe.

Információink szerint a vízművek már feljelentést is tett az ügyben, s erről tájékoztatta Tóth Mihály csepeli polgármestert és Demszky Gábor főpolgármestert. Ezért külön is megdöbbentőnek tarjuk, hogy egyik városvezető sem hívta fel lakosok figyelmét, és nem tájékoztatták a képviselőket sem. Sőt, eltűrték, hogy az ivóvizünket és a csepeli családokat veszélyeztető tevékenység a mai napig folytatódjék. Miért ez a nagy hallgatás? Miért ez a nagy tétlenség? Az ügy már most kísértetiesen hasonlít a többezer tonna galvániszap esetére.

A mérgező szeméthegy az ún. csápos kutak tövében nőtt ki a földből, a csepeli ivóvízbázis védett területen, a családi házak közvetlen közelében. A csapadék és a csurgalékvíz a mérgeket kioldja, s bemossa a talaj alsóbb rétegeibe is, megfertőzve ezzel az ivóvízkészletet. A szél kiporzás útján teríti szét a mérget, amelyek a csepeli családok otthonaiban landolnak.

Felkérjük az illetékes környezetvédelmi hatóságot, hogy végezzen mintavételes mérést, állapítsa meg a szennyezés mértékét és összetételét, s ezzel párhuzamosan indítson hatósági eljárást az ügyben.

Felszólítjuk a csepeli és a fővárosi önkormányzat vezetőit, hogy azonnal gondoskodjanak a mérgező szeméthegy felszámolásáról, az ott elhelyezett szennyező anyag elszállításáról és biztonságos tárolóba való elhelyezéséről, a terület teljes kármentesítéséről.

A környezetvédelmi törvény alapján az eljárások és a felszámolás teljes költségét a szemét elhelyezőinek, az esetlegesen azt engedélyezőknek és az ingatlanok tulajdonosainak kell állniuk. A vétkes jogi és magánszemélyeket példásan meg kell büntetni.

Mára a főváros 60 km-es körzetében már minden deponáló (építési törmelék elhelyezésére szolgáló tároló) megtelt. Ezért arra kérjük Szabó Imre miniszter urat, hogy – uniós és kormányzati források bevonásával – gondoskodjon egy állami tulajdonban lévő, a fővárosi igényeket hosszú ideig kielégítő mintatároló megépítéséről és üzemeltetéséről.

Németh Szilárd
csepeli és fővárosi képviselő
Fidesz-KDNP

Illés Zoltán
a Fidesz környezetvédelmi szakpolitikusa


Építési hulladék veszélyezteti az ivóvizet

A csepeli csápos kutak vízkészletét veszélyeztető, vélhetően illegálisan lerakott építési és kommunális hulladékhegy haladéktalan felszámolását kezdeményezi Illés Zoltán, a Fidesz környezetpolitikusa és Németh Szilárd, a Fidesz-KDNP csepeli frakcióvezetője.

A két politikus a 15 méter magas hulladékhalom tetején tartott sajtótájékoztatón elmondták: a magántulajdonban lévő területre – a szemét mennyiségéből ítélve – már évek óta hordják az építési és háztartási hulladékot. A szeméttelep közvetlen közelében találhatók a dél-pestiek és a csepeliek ívóvízellátásáért felelős csápos kutak, amelyek az eddigi mérések alapján még nem szennyeződtek. Erre azonban Illés Zoltán szerint nagy az esély, mivel hiába keverték földdel a szemetet, a szél a védett helyre sodorhatja az akár mérgező ipari vegyi anyagokat – például nehézfém, azbeszt – tartalmazó port.

A terület egyébként az ivóvízkészlet közelsége miatt védőzónának számít, tehát tilos lenne rá ilyen hulladékot hordani. A több százezer tonnányi szemetet maga Németh Szilárd fedezte fel, aki elmondta: a kérdéses terület a BVM Épelem Kft. tulajdonában van, a céggel azonban eddig nem sikerült felvenni a kapcsolatot. A szeméttelepet körülvevő terület azonban a XXI. kerületi önkormányzaté. A politikusok szerint a kerület vezetésének ennek ellenére nincs tudomása a hatalmas sitthalomról, ezért Németh Szilárd interpellációval fordul Demszky Gábor főpolgármesterhez és Tóth Mihály csepeli polgármesterhez, hogy mihamarabb számolják fel a telepet.

Illés Zoltán Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi minisztertől azt várja el, hogy a környezetvédelmi hatóság helyszíni szemlével állapítsa meg, hogy veszélyeztetik a vízbázist, és azonnal – akár az állam pénzén – szállítsák el a megfelelő lerakóba. Mindkét politikus hangsúlyozta: fel kell deríteni, hogy kik hordták oda a szemetet, volt-e engedélyük rá, és ha igen, ki adta azt ki. Azt is szeretnék, ha megbüntetnék azokat, akik a sittet elhelyezték.

Illés Zoltán leszögezte: ez az eset csak a jéghegy csúcsa. Budapest hatvan kilométer sugarú körzetében nincs többé olyan lerakó, ahová a bontási törmeléket el lehetne helyezni. Mint mondta: Solymár környékén van egy, de az egy hónapon belül betelik. Ezért arra kéri Szabó Imrét, határozzanak meg Budapest 60-100 kilométeres körzetében egy olyan helyszínt, ahol felépítenek, és állami tulajdonban működtetnek egy hulladéklerakót, ahova bontási törmeléket lehet szállítani. Szerinte arra kéne ösztönözni az embereket, hogy ide szállítsák a hulladékot, amelyből a feldolgozás után akár autópálya is épülhet.

A politikus ezen kívül azt is javasolja, hogy az állam különítsen el egy 3-5 milliárd forintos alapot, amely arra szolgálna, hogy ilyen esetekben azonnal fel lehessen számolni az illegális szemétlerakókat vagy más környezetet károsító tevékenységet.

Forrás: MTI, Fidesz.hu

36 hozzászólás “Döbbenet: szemétdomb mellől kapjuk az ivóvizünket?! (Frissítve)” bejegyzésre

  1. Laja szerint:

    Remek!

    De miért van az, hogy ezen lassan már meg sem lehet lepődni ebben a kerületben. Csepelen minden előfordulhat, még az is, amit a legrosszabb álmainkban sem gondolnánk.

    Őszintén szólva ez nagyon elszomorít.

  2. Prendick szerint:

    Ugyan már, egy kis szemét csak zamatosabbá teszi a csepeli ivóvizet. 🙂

    Az igazi nem ez lesz, hanem az, amikor megépül a szennyvíztisztító, két kilométerrel a kutak fölött. Ugyanis a közhiedelemmel ellentétben a szennyvíztisztítás nem azt jelenti, hogy a cső elején bemegy a trutyi és a végén lehet palackozni a kijövő ásványvizet.
    A valóság az, hogy szemléletes leírással élve, ami barna és úszik a vizen, azt kiszűrik és komposztálják, ami sárga és folyik, az megy a Dunába, kicsivel a kutak fölött.

    Úgyhogy ami a pestiekből kifolyik, az a csepeliek szájába majd jól befolyik. Ez szemétkupac csak enyhe bukét ad hozzá.
    Egészségünkre!

  3. Lexon szerint:

    Prendick: ezt a bôdületes baromságot honnan veszed?

    ami barna és úszik a vizen, azt kiszűrik és komposztálják, ami sárga és folyik, az megy a Dunába, kicsivel a kutak fölött.”

    Valóban szemléletes, kár, hogy hazug, mint a Gyurcsány…

  4. Erik szerint:

    Ez a csepel egyre szarabb lepukantabb hely…..kár hogy csoro plori vagyok és nem tehetem meg hogy ebböl a szutyok kerületböl elköltözzek.

  5. Bubus szerint:

    El tudja valaki képzelni, hogy Budán vagy az északi kutaknál 15 méter magas szeméthegyek legyenek? Mert én nem. Viszont itt Csepelen a galvániszap óta bármit el tudok képzelni.

  6. Prendick szerint:

    Lexon, ez így működik. Ezért kell folyó mellé tenni a szennyvíztisztítókat. Mert van bennük ülepítés meg szűrés, meg mindenféle kémiai /olykor biológiai/ kezelés, de ami kijön, az nem tiszta víz, bármennyire reménykedsz benne. Ha kicsit utánanéznél, a csepeli szennyvíztisztító specifikációja szerint a hozzávetőlegesen megtisztított szennyvizet lehetőség szerint a Duna fősodrába engedik ki. Igen, igen. A Dunába.
    Teljesen felesleges álmodozni, még nem jött el a csodák kora. Még az űrállomáson sincs tökéletes recikláció, csak a scifikben.

    Mellesleg jelezném, hogy bármekkora marhaságokat írsz /mert azért írsz rendesen 🙂 /, mindig megálltam, hogy lehazugozzalak. Talán még tanulnom kell a csepeli jómodort a szemléltető oktatásod alapján. Igyekezni fogok, megígérem.

  7. Prendick szerint:

    Bubus, nem tudom elképzelni. Éltem Óbudán és Csillaghegyen harminc évig. Viszont amióta errefelé lakom, teljesen olyan érzésem van, mintha valami másik bolygón lennék. Nem akarom senkinek megbántani a lokálpatriotizmusát, ezért nem ismertetem a szemléletes hasonlataim egyikét a kérdésről, de be kell ismernem, hogy ami itt zajlik, az döbbenetes. Fel nem tudom fogni, hogy a csepeliek ezt még mindig lenyelik és nem rohamozzák meg a Szent Imre teret.

  8. miska72 szerint:

    Gazemberek vezeik az országot!
    Gazemberek vezetik a kerületet, meg egy Szélhámos!
    RENDSZERVÁLTÁST!

  9. miska72 szerint:

    Prendick itt Önkormányzati MAFFIA van!
    De lehet hogy nemsokára változás, és botrány lesz!
    Csak idő kérdése!
    Lehet hogy meg fogsz lepődni!

  10. Lexon szerint:

    Prendick: nem hazugoztalak le, a megállapításod volt hamis, hazug.
    Azt írod: “megtisztított szennyvizet lehetőség szerint a Duna fősodrába engedik ki”. Elôtte pedig azt írtad, hogy gyakorlatilag nincs tisztítás, a darabos részeket kiszûrik, a húgy pedig megy a Dunába.
    Kissé ellentmondasz önmagadnak…

  11. baniko21 szerint:

    No látjátok, ez a baj! Kis szaron vitatkoztok, pedig a lényeg az, hogy ne
    engedjük tovább lepukkasztani a kerületünket. Szivem szerint, még azt
    is számon kérném amit eddig a Duna partra remekeltek. A közutakon va-
    ló szállítást pedig ajánlanám annak az önkormányzati vezetőnek a háza
    felé, aki azt engedélyezte.

  12. Bubus szerint:

    Bocs Prendick, de nagyon zavaros vagy.

    Az a szennyvíz, ami most tisztítatlanul folyik a Dunába, szerencsére nemsokára tisztítva fog belefolyni. Mekkora a különbség? Akkora, hogy az EU nem kevés pénzzel támogatja.

    Még több pénzt is kaphatnánk, de sajnos az MSZP-SZDSZ itt sem a környezetvédelmet, hanem az osztozkodást látta, és lehet, hogy emiatt büntetni fognak. Mert a közpénztolvajlást nem szereti az EU.

    Amúgy a legnagyobb gazdság, hogy a csepeli vezetés rá se tojik a kerületre. Szemétkupac alól jön az ivóvíz? Na és? Ki lakik itt, aki azt ihatná, vagy csak fürödhetne benne? Szeméthegyek vannak a városban? Na és? Az a fontos, hogy karácsonyra legyen Csevakos meg önkormányzati propagandaújság.

  13. feketepéteröcsém szerint:

    Bubus!

    Tökéletesen igazad van – az első bekezdésben. Onnantól kezdve egyre jobban eltévedsz! A végén még az Antarktiszon kötsz ki, bár az Arktiszra indultál…

  14. feketepéteröcsém szerint:

    Bubus! Telejsen igazad van, az első bekezdésben. A másoik és a harmadik mrá tévút, de olyannyira, hogy a végén az Antarktiszra érkezel, pedig az Arktiszra akartál menni…

  15. miska72 szerint:

    Csak biológiai tisztítás lesz! Vegyi tisztítás NEM!
    Ez a szennyvíztisztító már most ELAVULT!
    Mai METROPOL újságban írják!
    Elszabadult hormonok!
    Környezet: A fogamzásgátló tablettának ” pusztító hatása van a környezetre”, és részben felelős a férfiak magtalanságáért-írta a hétvégi számában a L’Osservatore Romano, a Vatikán hivatalos lapja.
    A cikket jegyző Pedro José Maria Simon Castellvi, a katolikus orvosok nemzetközi szervezetének elnöke szerint a környezetrombolás az a soktonnányi hormon jelenit, amely a fogamzásgátlót szedő nők vizeletéből a természetbe kerül. Castvellvi professzor azt is állítja, hogy a fogamzásgátlónak már alacsony hormontartalommal is gyakran van abortáló hatása, ésadatok vannakarra, hogy a nyugati férfiak között egyre gyakoribb terméketlenség egyik, nem elhanyagolható oka a fogamzásgátló által okozott környezeti ártalom.

    A fogamzásgátló eszközök legalább öt fontos emberi jogot sértenek meg Casvellvi professzor szerint: az élethez, és egészséghez, a neveléshez, az információhoz, valamint a nemek közötti egyenlőség jogát, és mindezt felháborítónak tartja.

    A cikk magyarázatot követel e súlyos ” kkörnyezetkárosító “hatásra a gyógyszergyártóktól, miközben a négy évtizddel ezelötti enciklikát “tudományos próféciának” nevezi.
    Castellvi professzor írása heves vitákat váltott ki. Gianbenedette Meils, afogamzásgátlással összefüggő kutatásokatszorgalmazó szövetség alelnöke rámutatott: a szájon át alkalmazott fogamzásgátlókban lévő hormonok, miután a máj lebontotta őket, semmiféle olyan hatást nem váltanak ki, mint ami a női hormonokra jellemző. Flavia Franconi, az olasz farmakologiai társaság egyik vezetője pedig arrahívta fel a figyelmet, hogy s tblettában lévő hormonok, mint például az ösztrogén, mindenhol jelen vannak: a műanyagokban, a fertőtlenítőkben, az általunk elfogyasztott húsokban.

    MTI

  16. Prendick szerint:

    Lexon és Bubus! Nem akalak benneteket elkeseríteni, de szerintem hármunk közül egyedül én jártam már szennyvíztisztítóban. Nyugodtan elhihetitek amit mondok, bármilyen nehezetekre esik is. Ez van.

    Tele vagytok ti is tévhitekkel az ismeretlen technológiákat illetőleg.
    Pedig nincsenek csodák. Tehát az eddig elszórtan a Dunába ömlesztett tömény trutyi helyett a csepeli ivóvízkutak fölött koncentrált híg trutyit ömlesztenek a Dunába. Ez Budapest számára előnyös, a csepelieknek szívás. Ahogy lenni szokott.

    /Nekem saját kutam van, komoly vízszűrővel, de ti bele fogtok kóstolni a valóságba hamarosan. Aztán kiváncsi leszek, hogy elég lesz-e a hit a jóízű kortyhoz, vagy megremeg az a pohár. 😉 /

  17. Nótafa szerint:

    Prendick biztos tudja a mondat végét:
    Ki a Duna vizét issza… 🙁

  18. kontrolcé+kontrolvé szerint:

    Anno olvastam a technológiáról. Az ilyen szennyvíztisztitók elméletileg 4 lépésben tisztítják a vizet. Az első 3 csak valami alap szűrés, a nagy mutatvány a 4. lépésnél látható.
    A poén az, hogy a nálunk épülőben az utolsó fázis kimarad. 🙁

    Belinkelem a cikket ha megtalálom, most hiába kerestem.

  19. Jeniszej szerint:

    KÖJÁL nem ellenőrzi a kutak környezetét?
    Ha – nem,
    Miért – nem?

  20. Valaki235 szerint:

    Itt olasva egy kedves, de hozzá nem értő olvasó hozzászólását, hozzászólnék a szennyvíztisztitáshoz! A technológia úgy zajlik, h elöszőr bejön a trutyis víz, ebből minden szilárd és egyből kivehető dolgot egy rácssegítségével kiválasztanak. Ami marad, abban még mindig van szilárd dolog csak nagyon kisméretű. Azután ez a víz folyamatos levegőztetés és baktériumtenyészet kiséreében eljut az ülepítőig, ott a kis dolgok nagy részét leüllepítik és eltávolítják, ez kb fél nap, aztán folyamatos levegőztetés (buborékoltatás) alatt továbbmegy a viszonylag tiszta víz egy hatalmas keverő medencébe, ahol plusz baktériummal és egy kis FeC3 megkeverik, itt a levegőztető levegő kb 110C° a baktériumok miatt. Itt keringtetik 1-2 napig, aztán leszednek róla mindenféle úszó és még leülepedett dolgot, és átkerül egy másik hatalmas medencébe, ahol az FeC3 hatására a még benne lévő cucc is kikristályososdik és leüllepszik, és itt van elöszőr, h a felső vízréteget engedik vissza a Dunába, és ezekben a medencékben már szép nagyra szoktak nőni a halak. A maradék vízbe egy kis NaOH engednek amely még a maradék bktérium+egyéb dolgot semlegesíti, és újab ülepítés után megy vissza a Dunába. Namost az egész folyamat kb 3-4 nap, és biológiailag és kémiailag is megtisztítja a vizet!
    És még arra hívnám fel a figyelmet, h a szennyvíztisztító megépülte után az a víz tisztán fog visszakerülni a Dunába amit most csak úgy beleengednek, ezért ez inkább nagyban javít a vízbázis állapotán! És lehet majd fürödni a Nagy-Dunában!

  21. Jeniszej szerint:

    Most koncentráltan fog az ivó kutak felett a Dunába ömleni a szennyvíz!
    Ha lehet Budapest alatt vételezni az ivóvizet, akkor miért nem lehet a szennyvizet a kutak alatt visszavezetni a Dunába?
    Lehet, hogy azért, mert így lenne logikus?

  22. Bubus szerint:

    Kösz Valaki!

    Én nem ismertem a tisztítás részleteit, csak az volt nyilvánvaló, hogy a tisztított víz biztosan jobb a szennyvíznél, ami most megy (még) bele a Dunába.

    Az EU sem támogatna kamutisztítást.

    Kár, hogy a lényeg viszont megint elsikkadt, ugyanis itt arról van szó, hogy már megint kinőtt egy 15 méter magas hulladékhegy Csepelen. És ez valóban a jéghegy csúcsa: tessék csak szétnézni a kerületi utcákon, tereken! Ott ugyan nem százezer köbméternyi meg több méter magas sitthegyek vannak, de szemétből rengeteg van.

    SZÉGYEN!

  23. Bubus szerint:

    Jeniszej, én úgy hallottam, hogy nem a kutak alatt fogják beengedni a tisztított szennyvizet, hanem a kutakat viszik majd még lentebb. Bár most nem tudom honnan hallottam ezt, az is lehet, hogy rosszul emlékszem.

  24. LB szerint:

    Flach Mihály, a BVM Épelem MBO Kft. vagyonkezelési igazgatója cáfolta a fideszes vádakat, mint azt az Indexnek elmondta, szó sincs illegális szemétlerakóról és veszélyes hulladékról. “Az 1960-as évek óta raknak le ott engedéllyel vasbetonhulladékot, ami inert, azaz nem veszélyes hulladék” – mondta Flach Mihály. A most “felfedezett” szeméthegy valóban a BVM Épelem MBO Kft. – a nagy múltú Beton és Vasbetonipari Művek utódjának – telephelyén található, ismerte el a cég illetékese, de mint rávilágított, az évtizedek alatt felhalmozott betonhulladékhegy felszámolás alatt van.

    http://index.hu/politika/belfold/csephul0106/

  25. Jeniszej szerint:

    T.
    Valaki235:
    Kívánom neked az asztalodra az itt “szép nagyranőt halat” és a megtisztított vizet!

  26. Bubus szerint:

    LB, én most csalódtam benned, ugyanis nem vetted észre, hogy mi van az általad idézett bekezdés felett:

    “A csepeli önkormányzat kedden nem adott részletes felvilágosítást az esetről, a környezetvédelmi ügyintézőt bízták meg, hogy röviden nyilatkozzon a sajtónak. Orosz Edit annyit mondott, hogy mivel egy folyamatban lévő, bonyolult hatósági ügyről van szó, nem közölhet közelebbi részleteket. Annyit megerősített, hogy a rendőrség vizsgálódik, és szakértőket is kirendeltek.”

    A fenti és az általad idézett szövegből az jön ki, hogy aligha az 1960-as évek óta folyamatban lévő ügyről van szó, és ezt erősíti az is, hogy a Vízművek is mostanában vagy most, és emiatt állította le a vízkivételt.

  27. LB szerint:

    Bubus!

    Szándékosan mindenféle comment és megjegyzés nálkül tettem be az idézetet, mert kiváncsi voltam a reagálásokra.

    A saját észrevételem: Kezdődik a szerecsen mosdatása! 🙁

  28. asdf szerint:

    Remélem, hogy a felszámolás alatt lévő hulladékhegyet nem az északabbra található öbölbe lapátolják át, amit már elkezdtek hasonló anyaggal feltölteni.

  29. Bubus szerint:

    LB, akkor visszavonom. ASDF, bármibe lefogadnám, hogy az északi öbölbe pakolják át. Én nem vagyok összeesküvés-hívő, de ez az egész tényleg olyan, mint amilyennek Miska le szokta írni.

  30. matyi szerint:

    Békés, boldog új esztendőt kívánok mindenkinek!

    Sok szeretettel várok minden érdeklődőt 2009. január 20-án 18 órakor a hollandi úti táborban tartandó építész fórumon. A fórum célja, hogy neves építészek segítségével bemutassuk a Duna part fejlesztésének lehetőségeit oly módon, hogy elsődleges szempont az élhető környezet biztosítása, ne pedig a profit orientált szemlélet legyen.

    Kérek mindenkit, hogy tiszteljen meg jelenlétével, sőt ha módjában áll, hívja ismerőseit, barátait is!

    Köszönettel:Kis _duna part meg mentése! elnézést ha gondoljátok ,hogy nem ide tartozik!! én ott leszek mint mindig!!!!

  31. matyi szerint:

    Miska 72 mi ott leszünk !! legalábis mindig látlak!!!!!!

  32. matyi szerint:

    Jav: lagalábbis!
    De infartus!!

  33. miska72 szerint:

    Matyi én ott leszek.

  34. miska72 szerint:

    Tisztelt valaki 235!

    Lehet, hogy ismered a technologiát, de itt nem lesz kémiai tisztítás ezt elhiheted! Sok híreket és infót hallottam a szennyvíztisztítóról! Tiszitva meg a dunába vissza a víz, de a vegyszerek gyógyszermaradványok, azok az anyagok amit ez a biológiai tisztítás nem semlegesít, azok a az anyagok ugyan úgy bekerülnek a dunába! Azért nem lesz kémiai tisztítás mert akkor többe került volna a megépítés! Ez egy riportban hangzott el!

  35. […] Zoltánnal a csápos kutaknál: a szeméthegyeket a tiltakozás után kezdték […]

  36. NIke szerint:

    ezen nem lepődök meg.Ez az igazi magyarország!-oersze ezt rossz értelembe mondom

Itt lehet hozzászólni !