Hideglelés

Hócipő

Szombat délután, a mínusz 4-6 Celsius-fokos hidegben mintegy 20 ezer dél-pesti lakás maradt távfűtés nélkül, mert a csepeli erőműben meghibásodás történt. Az alábbiakban egy csepeli lakos osztja meg velünk túlélési stratégiáját.

Hócipő: Mikor vették észre, hogy hidegek a radiátorok?

Csepeli lakos: Néztük egymást az asszonnyal, mert furcsa volt, hogy ilyen hirtelen megőszültünk, aztán rájöttünk, hogy ami a hajunkon van, az igazi dér.

Hócipő: Addig föl sem tűnt, hogy nincs fűtés?

Csepeli lakos: Nem, mert az asszony valami romantikus filmet nézett a DVD-n, az őt mindig úgy átmelegíti. Én meg a közüzemi csekkeket rendszereztem, és számításokat végeztem, hogy hogyan fogjuk nagyobb adósságok nélkül átvészelni ezt a telet. Hát, ebbe teljesen kimelegedtem.

Hócipő: Akkor nem is fáztak?

Csepeli lakos: De, főleg miután már a rádió is bemondta, hogy csak este 9 órától állhat helyre mindenhol a lakások hőmérséklete. Mondtam is az asszonynak, hogy ilyen hidegbe még a kutyámat sem engedném be.

Hócipő: És mit csináltak?

Csepeli lakos: Az asszony mondta, hogy bújjak hozzá, de engem már a gondolatától is kirázott a hideg, ezért inkább meg akartam gyújtani a maradék gyertyát és csillagszórót, de akkor meg azt mondták be a hírekbe, hogy a nagy hideg miatt használt erősebb fűtés a szokásosnál is jobban kiszáríthatta a karácsonyfákat, ezért azokon már nem ajánlatos gyertyákat és csillagszórókat gyújtani.

Hócipő: Akkor egész délután a hidegben ücsörögtek?

Csepeli lakos: Nem, mert azt is bemondták, hogy 50 ezer forint szabálysértési bírság terhe mellett hétfőig lehet visszavinni a vásárlás helyére a fel nem használt tűzijátékokat. Bepakoltuk a rakétákat és kibuszoztunk a józsefvárosi piacra, de az az árus már nem volt sehol, akinél a tűzijátékot vettük, úgyhogy vásároltunk kesztyűt meg sapkát elég olcsón, és hazabuszoztunk.

Hócipő: És a tűzijátékok?

Csepeli lakos: Azokat bedobtam a szemetesbe a buszmegállóban, hadd legyen karácsonya a guberálónak, aki megtalálja.

Hócipő: És mire hazaértek már meleg volt a lakásban?

Csepeli lakos: Még nem, de a tévéről már leolvadtak a jégvirágok, pont a híradóra kapcsoltam be, és mit látok: az ukránok már megint variálnak az orosz gázzal.

Hócipő: Tényleg, mit szól az orosz-ukrán gázviszály durvulásához?

Csepeli lakos: Nálunk távfűtés van, engem a gáz hidegen hagy.

hocipo.hu

14 hozzászólás “Hideglelés” bejegyzésre

  1. Lexon szerint:

    Azt hiszem, hogy akit érint ez a fûtéskimaradás, az nem fogja ezt humorosnak találni…

  2. Nagyapó szerint:

    4 milkóért lehet viccelni.
    Akik készenléti díjat fizetnek kevésbé tudnak nevetni.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  3. Földhözragadva szerint:

    Ha a lakók 51 százaléka nem fizet, lekapcsolják az egész ház fűtését, lsd. Miskolc. Ez volt a próba…:(

  4. Papi szerint:

    Remélem, hogy aki így “mókázott” fűtés nélkül marad azzal a hacsoló majommal együtt. Nekem egyáltalán nem volt vicces!!!

  5. Prendick szerint:

    Anyám borogass! Jó évtizede nem olvastam már Hócipőt, de ha ez a szintje, akkor nyugodtan megveregethetem a vállam, mert jól tettem.
    Hiába, megmondta a Farkasházi, hogy kormánypárti humor nincs. Milyen igaza volt.

  6. én szerint:

    Hát én most sem tudok nevetni ezen, pedig már nem fázom. Nem erősen meleg, de meleg a radiátor.

    Nagyapónak nagyon igaza van, hiszen akkor is fizetünk, amikor nincs fűtésidény. Az rejtély, hogy mire. Ezt elmondom, leírom ahol csak lehet, de hiába. Nem hiszem, hogy az illetékesek olvassák, vagy ha véletlenül igen, lepereg róluk, mint cigányról a munkaajánlat.

    A FŐTÁV az igazi, hamisítatlan pénznyelő. Csak szedik, szedik és amikor kellene, nincs. Hol a pénzünk?

    Segítsetek, lehet, hogy nem jól tudom, de a vízért, áramért, gázért csak akkor fizetünk, ha fogyasztjuk, és annyit, amennyit fogyasztunk.

    A legtöbb radiátor olyan rendszerben van, hogy nem lehet állítani, sem kikapcsolni.

  7. Lexon szerint:

    én: a téli hónapokban ki tudnál fizetni kétszer-háromszor ekkora számlákat? Nem hiszem. Ezért osztják el egész évre. Hogy ez a hatalmas összeg miért ekkora, az más kérdés…

  8. lolka szerint:

    Jó lenne, ha a hocipő a celebekkel, meg a többi majommal viccelödne esetleg a hetihetesbe a kollégáival, mert egy ilyen eset nem vicces, főleg ha egy kitalált személlyel beszélget. Remélem ez a pársor eljut az illetékeshez és egy kicsit elgondolkodik,ha esetleg a FŐTÁV-ot akarta cikizni elég rosszul fogta meg a témát.-(lehet valami kezdő suttyó)….

  9. én szerint:

    Lexon: Miért kellene többet fizetni? A hődíj annyi, amennyi és annyi fogy amennyi. Azt kell kifizetni. Még azt sem bánnám, ha az alapdíj marad, de csak a fűtésidényben! A többi sikkantás!-hiszen szolgáltatatás nincs, pénzbeszedés van és az a pénz eltűnik.

    Egyébként évekig tél sem volt, és a hődíj és az alapdíj rendszeresen emelkedett. Nem kicsit, nagyon, aztán tavaly nagyon-nagyon. Fűteni alig kellett, mert nem volt sok hideg nap néhány évig. Tehát elvileg egy csomó befizetett pénz meg kellett volna, hogy maradjon. DE NINCS! Most is ránk verik, hogy állítólag erősebben kell fűteniük. Nem veszem észre, ugyanolyan a radiátor.

    Na látod ez az ami nem tetszik és egyre inkább nem tetszik.
    Üdv
    A cikkről annyit, hogy tényleg nem kellene viccet csinálni belőle, hanem komoly figyelemfelkeltő írásokat kellene közzé tenni.

  10. GAM szerint:

    Az áramnak is van “alapdíja”! Ezt az elfogyasztott KWH-ra számítják lsd. ELMŰ számla. Ki is az aki nem fogyaszt áramot: Akinek kikapcsolták!

    Áramvételi-Rendszerirányítási díj
    Rendszerszitű szolgáltatási díj
    Elosztói forgalmi díj
    Elosztói veszteség díj
    Menetrend kiegyensúlyozási díj
    Szénipari szerkezetátalakítási támogatás
    Kedvezményes áru vill. energia támogatás

    Földgáz: van alapdíj

    Víz: 2009-től Vízóránként 150,- Ft

  11. én szerint:

    Melyik alapdíj 10.000 Ft/hó?

  12. miska72 szerint:

    GAM mindent kitalálnak, hogy pénzt tudjanak beszedni!
    MAFFIA az állam! Gazemberek vezetik az országot!
    Gazemberek vezetik Csepelt, meg egy szélhámos!

  13. Sphere szerint:

    Reményteli boldog új évet mindenkinek!
    Ez a néhány sor nem a mostani üzemzavarra vonatkozik, de kikívánkozott belölem.
    Nézzünk egy kicsit a múltba. Pontosan a Csepel újság 2000. december 8.-i számába. A Főtáv közzé tett egy cikket, miszerint Csepelen és Erzsébet egyes részein a távfűtés árából 8 % árengedményt adnak 2001. január 1-től. Ez a Csepeli erőmű villamos energia termelés során keletkező, mondjuk, – hulladékhő fűtésre való felhasználásával érhető el. A Csepelt Erzsébettel összekötő vezetékek kiépítése mintegy 800 millióba kerül. Ennek a költségnek a megtérülése után a további csökkenés 10% fölé emelkedhet.

    Aztán ahogy néztem a számlákat szép csendben eltűnt a 8%, majd 5 % lett. Akkor felhívtam a Főtávot, hivatkozva az említett cikkre. Na mit válaszoltak?! Kérdezzem meg az önkormányzatot ! Nem voltam kíváncsi a válaszra – a meséhez már túl öreg vagyok.

  14. én magam szerint:

    Gyerekek most ki fog törnia 3. világ háboru az ukránok elzárták az oroszok majd oda vágnak egy taktikai atomt ezt europa meg torolja amerika meg meg segít kína meg az oroszoknak ad jobb kezet enyi …..

Itt lehet hozzászólni !