MVM: az árammal biztos nem lesz gond

Privátbankár

Nincs fennakadás a hazai áramellátásban amiatt, hogy Ukrajna felől kedden leállt a gázszállítás, noha a Magyarországon termelt villamos energia csaknem 38 százalékát gáztüzelésű erőművek állítják elő.

Mártha Imre, az MVM vezérigazgatója kedden az MTI-nek elmondta: a Magyar Villamos Művek (MVM) csoporttal érdemi kereskedelmi kapcsolatban álló erőműveknek nem jelent problémát az átállás földgázról alternatív tüzelőanyagra. A Csepeli és a Budapesti Erőmű, amelyektől az MVM áramot vásárol, zavartalanul állnak át olajtüzelésre.

Az áramtermelés mintegy 40 százalékát adó paksi atomerőmű teljes kapacitással üzemel, a lignittüzelésű Mátrai és a kőszenet felhasználó Vértesi Erőműben pedig növelik a terhelést.

Miután kedden délután Ukrajna elzárta a gázcsapot, Magyarországra nem érkezik földgáz Ukrajna felől, Ausztria felől pedig csökkentett mennyiség, a Földgázellátási Krízisbizottság javaslatot tett arra, hogy azok az erőművek, amelyek képesek alternatív tüzelőanyagra átállni, szerdán 11 órától tegyék meg. Ez az első év, amikor az MVM-nek nincs érdemi kereskedelmi kapcsolata a két nagy gáztüzelésű erőművel, a Dunamenti és a Tiszai Erőművel.

A Csepeli és a Budapesti Erőmű, amelyektől az MVM áramot vásárol, zavartalanul állnak át olajtüzelésre. A törvényi előírásnak megfelelően mindkét erőműtársaság olajtartaléka legalább 16 napra elegendő, és mindkét erőműtársaság rendelkezik azokkal a technikai és kereskedelmi feltételekkel, amelyek segítségével hosszabb ideig is nélkülözni tudják a földgázt. A vezérigazgató megjegyezte: a korábbi években is történt tüzelőanyag-átállás a nagy hideg miatt.

Mártha Imre megjegyezte: a kialakult helyzet rávilágít arra, hogy nagy szükség van a Mátrai Erőműben tervezett új, 440 megawattos lignittüzelésű blokk megépítésére. Működése a villamosenergia-termelés 8 százalékát jelentené, és hetekkel hosszabb időre lennének elegendőek a földgáztárlóban lévő készletek. Az MVM a Mátrai Erőművel közösen 2015-re tervezi megépíteni az új blokkot.

Forrás: Privátbankár

9 hozzászólás “MVM: az árammal biztos nem lesz gond” bejegyzésre

  1. miska72 szerint:

    Hát ennek örülök! 🙂

  2. miska72 szerint:

    Ha árammal kellene fűtenem az még többe kerülne!
    Igy egelább akkor ülhetnél a hideg lekásban kivilágítva! 😉

  3. Jeniszej szerint:

    Örülnék neki!
    De- hazudnak!
    Korlátozva lesz az áram és a fűtés is.

  4. Lilus szerint:

    Ma azt nyilatkozták, hogy gond nélkül átállnak az erőművek gázról olaj tüzelésre. Mint mondták és mutatták csak egy gombnyomás. Igaz hozzátették, hogy ez nekik 50% -al többe fog kerülni. Megkérdezték, hogy és ezt ki fogja nekik kifizetni? Válasz az volt, hogy természetesen ezt a fogyasztók! Sokan el sem tudják gondolni, hogy milyen kiadással kell majd számolniuk. Nem 22.000 forintos távhővel, hanem majd márciusban 44.000 ezer forinttal. Távhőtámogatás ide, távhőtámogatás oda itt most mindenki fizetni fog jócskán. Ha tud! Az én édesanyám egyedül él 78 éves 1200 Ft támogatást kapott 85.000 ft-os nyugdíjára. Köszönjük kormány igazán sokat segített!

  5. Lexon szerint:

    Lilus: neked hogy jött ki a 22 ezer után a 44 ezer?
    Nem voltam jó matekból… 🙂

  6. Lilus szerint:

    Nem kell hozzá matematika, úgy is azt írnak a számládra amit ők írnak! – és elhiszed, hogy nem a matematikai logika szerint fog érkezni a számla?

  7. én szerint:

    Lilusnak igaza van. Annyiban egészíteném ki, hogy mindig is annyit írnak amennyit akarnak. Senki nem tudja követni, ellenőrizni.

    Áram:
    Nem tudom hogy vagytok vele, de ha mondják valamire: nem lesz gond, akkor az a bizonyos gond ami nem lesz, már az ajó előtt törli alábát és belép.

  8. Villanyírógép szerint:

    Ha nem lesz gáz, áram sem lesz sokáig.
    Mindenki bekapcsolja a hősugárzóját vagy fűtő üzemmódban a klímáját es CSATT, lehal az egész áramellátási rendszer. Viszlát. 🙁

  9. Papi szerint:

    Istenem megint egy “jó” beszólás: MVM: az árammal biztos nem lesz gond
    Mert az áramot a fáról szedjük igaz? Azt nem a gáztűzelésű erőművek állítják elő igaz Paks csak az országos felhasználás 40%-át állítja elő a többit meg a fárról szedjük. Az a 40% meg elég lessz a kormány fűtésére. Inkább vezetnék beléjük a 220-at.

Itt lehet hozzászólni !