Újabb intézkedések a fogyasztók védelmében

Csepel.hu

Újabb intézkedések a fogyasztók védelmében

A közszolgáltatásokat érintő fogyasztóvédelmi szabályok változtatásának törvénymódosításáról kezdődik vita az Országgyűlésben pénteken. Németh Szilárd közelmúltban benyújtott törvényjavaslatának célja: a tudatos fogyasztói magatartás megerősítése – hangsúlyozta a politikus szerdai sajtótájékoztatóján.

A fogyasztóknak és képviselőiknek, a minisztériumoknak, illetve a közszolgáltatók két hónap áll rendelkezésükre, hogy javaslataikat megtegyék az előterjesztéshez, mely a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szakmai kontrollja és támogatása mellett született- tette hozzá a Fidesz országgyűlési képviselője.

A továbbiakban emlékeztetett arra, hogy országszerte létrehozták a fogyasztóvédelmi rezsipontokat, ahol az állampolgárok a teljeskörű információszerzés érdekében közvetlenül találkozhattak a közszolgáltatókkal.
Németh Szilárd elmondta, hogy javaslatának célja a tudatos fogyasztói magatartás kialakítása mellett a fogyasztók érdekeinek megvédése a szolgáltatók túlkapásaival szemben.

A kormánypárt rezsicsökkentésért felelős politikusa közölte: a jogszabály arra kötelezné a közszolgáltatókat, hogy egy önálló és informatív honlapot készítsenek, amelyen az üzletszabályzatuk, a számlázás rendje és az általános szerződési feltételek is elérhetőek lennének.
A rezsipontok működését mind a kilenc közszolgáltatási területre ki fogják bővíteni, ahol a rezsicsökkentést végrehajtották, valamint újabb jogosítványokat adnának a fogyasztóvédelmi hatóságnak is, elsősorban a víziközmű-szolgáltatás és a kéményseprés üzletszabályzatának és számlázásának ellenőrzéséhez – mondta el Németh Szilárd.

Szólt arról is, hogy a fogyasztók távhőszolgáltatók felé történő fizetési határideje nyolcról tizenöt napra emelkedne, amit törvényben rögzítenek.

A változtatások között említette, hogy a számlák borítékján akkor is fel kell tüntetni a közszolgáltató cég nevét, ha az a kézbesítést kiszervezte. Felhívta a figyelmet arra, hogy a hulladékgazdálkodás vagy a szennyvízszippantás esetében akkor is érvényesíteni kell a rezsicsökkentést, ha megváltozik a szolgáltató, vagy ha korábban nem is létezett a szolgáltatás az adott településen.

A tartozásokat a szolgáltatók az eddigi 60 napos késedelem helyett csak egy év után adhatják át követeléskezelőknek – számolt be törvényjavaslatáról Németh Szilárd.

Forrás: Csepel.hu

12 hozzászólás “Újabb intézkedések a fogyasztók védelmében” bejegyzésre

  1. demokrácia szerint:

    Nálunk a szemétdíj a közös költségben van,a kapzsi Kk meg azt hiresztelte,hogy még a szelektívért is fizetni kell,még számlát is lobogtatott 🙂 nagy “szakértelemmel” ……………….. 🙁

  2. gyula szerint:

    Seggfej vagy, ez a helyzet!

  3. felix szerint:

    A korábbi hozzászólásoktól megtisztítva vissza tért a cikk?

  4. demokrácia szerint:

    Gyula!
    Ezt kinek szántad? 🙁

  5. grün szerint:

    demokrácia!
    Ne bántsd szegényt, csak úgy kibüffent belőle a fröccsökkel együtt! 😛 😀
    .
    Még a választás után egy atyafi üldögélt velem szemben a HÉV-en! A szeme valahová a távolba révedt, látszott rajta, hogy valami rettenetesen pickálja úgy agyilag!
    Gondoltam jó lesz vigyázni, de nem tűnt részegnek, inkább győzelemittasnak.
    Egyszer csak elömlött az arcán a leeső tantusz okozta öröm és így dörmögött:
    Megb….tok ti a jó k….va anyátokat! 😛 😀

  6. grün szerint:

    “L. Simon alkalmasnak tartja magát a feladatra!”
    .
    Még hogy ő, az rendben van, de a többiek is?!
    Amúgy szeretném látni azt, aki nem tartja elegendőnek a saját eszét egy posztra! 😛 😀
    .
    http://www.stop.hu/belfold/l-simon-alkalmasnak-tartja-magat-a-feladatra/1250114/

  7. csapajev szerint:

    Tudom,a téma nem illik ide.De!!! A tegnapi-és mai lomtalanításnál egyetlen-egy rendőrt sem lehetett látni!!!!Mondjuk egyébként sem…..Vajon miért?
    Mintha valami más törvényről tudnék…,vagy tévednék?Senkinek sem kívánom azt,amit mi tegnap láttunk,a saját bőrünkön tapasztaltunk.Rengeteg!!!!! cigány vert tanyát egy olyan ház előtt,amit éppen most adtak el,így a kertben felhalmozott motyókra várt kora reggel óta egy nagy sereg!Hangoskodtak,üvöltöztek,sipítoztak,ÁTKOZTAK!!! mindenkit,aki szólni merészelt rájuk….,mindez este 10 óra körül ért véget.
    Újra megkérdezem,hol voltak,hol vannak a rendőrök?

  8. Balos szerint:

    Csapajev! Mióta a rendőrök dolga a lomok elpakolása? Megláttok egy cigányt, és azonnal úgy sipákoltok, mintha tömeggyilkosok járkálnának az utcán. Rohadt unalmas már ez a jobbikos hisztériakeltés. Egyébként meg, ha egy roma elvisz egy használt és kidobott szekrényt – én ilyet láttam – még nem nyúzza le senki bőrét és nem is követ el vele rettenetes bűncselekményt. Rohadtul unalmas és röhejes az a duma, hogy minden szaros lom mellett két rendőrnek meg egy közteresnek kellene állnia.

  9. csapajev szerint:

    Balos!
    Neked fogalmad sincs arról,amiről írtam…..,és főleg arról,hogy miről?????? írtam.

  10. grün szerint:

    Balos!
    A rendőrök dolga az utcára kirakott lomok őrzés-védelme, mivel az előző tulajdonos azzal, hogy kirakta őket az utcára a tulajdonjogot átruházta a lomtalanítást végző szolgáltatóra!
    Cáfold a dolgot, ha tudod! 😛 😀
    http://www.epitinfo.hu/index.php/articles/67963/83808/kie-az-utcara-kitett-lom?wa=edas1120h

  11. nagyapó szerint:

    Szabó Szabolcs, Csepel képviselője támogatja az előterjesztést???

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  12. nagyapó szerint:

    Milyen érdekes: “Vannak olyan álláspontok is (főként a hulladékkezelőké), amely szerint, azonban amíg a köztisztasági vállalat emberei nem szállítják el a kirakott lomot, addig az a tulajdonosé, azon más – jogosan – tulajdont nem szerezhet. Ezt a véleményt támasztja alá a vonatkozó kormányrendet (213/2001. (XI. 14.) Korm. rend.) is, mely szerint a darabos hulladék (lom) gyűjtése és szállítása jogszerűen azoknak lehetséges, akiknek a regionális környezetvédelmi hivataltól erre engedélyük van. Látható tehát, hogy a lomtalanítás során utcára került javak tekintetében van még mit behoznia a törvényalkotóknak.”
    Szóval, ezek szerint a Duna-partra kidobott WC csészét, sittet, hordót ott kell hagyni addig. amíg az engedélyezett cég el nem szállítja, mert addig az (ismeretlen) tulajdonosé. Törvényt szegnek a lüke polgárok, akik összegyűjtik, elszállítják egy akció keretében.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

Itt lehet hozzászólni !