Ceausescu utolsó bosszúja: leomlott Bözödújfalu templomtornya

mandiner

Ceausescu utolsó bosszúja

Az erdélyi, vízzel elárasztott egykori Bözödújfalu tóban álló templomtornya negyed évszázadon keresztül volt Ceausescu faluromboló fantazmagóriáinak, az eltűnő Erdélynek, a pusztuló magyar hagyományoknak az egyik jelképe.

Tegnapig. Június 29-én, vasárnap délután két óra körül ugyanis ledőlt a torony. Egy arra járó ember le is fotózta a történteket, ez talán az utolsó felvétel a még álló toronyról.

Ceausescu utolsó bosszúja

Ahogy a Jobbegyenes Sükösd Árpád 1995-ös helyi emlékművét idézi: „A tó fenekén Bözödújfalu nyugszik, 180 házának volt lakói szétszórva a nagyvilágban ma is siratják. A diktatúra gonosz végrehajtói lerombolták, és elárasztották, ezzel egy egyedülálló történelmi-vallási közösséget szüntettek meg, melyben különböző nemzetiségű és felekezetű családok éltek együtt évszázadokon át, egymást tisztelve, és szeretve, példás békességben. Immár a katolikus, unitárius, görögkatolikus és a székely szombatosok fohászai örökre elnémultak. Legyen e hely a vallásbéke helye és szimbóluma.”

Forrás: mandiner

3 hozzászólás “Ceausescu utolsó bosszúja: leomlott Bözödújfalu templomtornya” bejegyzésre

  1. grün szerint:

    “leomlott Bözödújfalu templomtornya”
    Semjén Zsolt a határon túl élő magyarokért felelős miniszterelnök-helyettes indítson gyűjtést a romok kiemelésére és a műemlék újjáépítésére!
    Nicolae soha nem felejtünk! 😛

  2. nagyapó szerint:

    Pedig a maffiabaloldal, a Medgyessy, Gyurcsány(i), Bajnai kormányok mennyire küzdöttek a Bözödújfalui templomtoronyért. Medgyessy még pezsgőzött is a zügy érdekében dec. 1.-én a román nemzeti ünnepen!!!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  3. grün szerint:

    Öreg Pöcs!
    De hiába!
    Esetleg, ha szoptak volna?! 😛 😀

Itt lehet hozzászólni !