Egy tragédia változtatta meg Varga Norman életét

Műtétjét azóta is orvosi bravúrként emlegetik

BorsOnline.hu

Varga Norman visszavarrt karral verte a ketrecharcosokat

Varga Norman életét egy tragédia változtatta meg pozitív irányba. A csepeli srác bal karját 16 éves korában levágta a villamos, ám a visszavarrt végtaggal többszörös ketrecharcos bajnok lett. Nem mellesleg alapító elnöke az ország egyik legismertebb ifjúsági szervezetének.

Hosszú utat tett meg 27 esztendôs korára Varga Norman. A csepeli srác 16 évesen csak a bulizásnak élt. A bokszolásban ígéretes karrier előtt állt, 2003 végén azonban örökre megváltozott az élete. A 2-es vil­lamos alá esett, és a szerelvény levágta a karját.

– A Boráros téren belénk kötött egy társaság. A vita odáig fajult, hogy egyikük az éppen érkező villamos alá lökött. A szerelvény több méteren keresztül húzott magával, beestem a sín és a peron közé, és a kerekek lemetszették a bal karomat – idézi fel az átélt borzalmakat Norman.

Kivérezve, sokkos állapot­-ban került kórházba, hajszálon múlt, hogy nem vérzett el. Egy orvoscsoport tizennégy órás mű­téttel visszavarrta a végtagot, de csupán öt százalék esélyt adtak, hogy használni is tudja.  – Öt centivel rövidebb lett a karom, mert a csont és a hús teljesen összeroncsolódott. Fémmel fogták össze. Pokoli fájdalmaim voltak. Két hét után csoda történt: meg tudtam mozdítani az ujjaimat. Szerencsére az idegpálya nem halt el. Idővel megtanultam újra használni ezt a karomat – mutatja.

Műtétjét azóta is orvosi bravúrként emlegetik és oktatják. A gyógyulás hosszú volt, pánikbeteg lett. Ráadásul támadóját is felmentette a bíróság bizonyítottság hiányában. A fájdalmas kezelések és gyógytornák után mégis úgy döntött: nem sajnálja magát, kezébe veszi a sorsát és csak azért is teljes értékű ember lesz. Újra sportolni kezdett.

– Futottam, judózni kezdtem, és bizonyítani akartam ketrecharcosként is. A túlélés volt a cél. Az hajtott, hogy a balesetkor legyőztek, és ezt többé nem hagyhatom. Kilenc versenyt nyertem meg, egészséges sportolók ellen – mondja az exketrecharcos.

Négy éve létrehozta a Nemzeti Ifjúságvédő és Tehetségkutató Egyesületet. Azóta ez a mindene, az életét tette fel a fia­talok segítésére. Ez lett a küldetése. – Programokat és előadásokat tartunk. Nagy ereje van, ha a diákoknak elmesélem, milyen rossz gyerek voltam, majd megmutatom a karomat. Még a legvagányabb srácok is csendben maradnak az előadásaimon.

Két éve nyolc országon keresztül elfutott Londonig, hogy ezzel is példát mutasson a fiataloknak. Két hónapon át sátorban aludt, 1800 kilométert tett meg. Norman 27 évesen megállíthatatlan: egyszerre ifjúsági referens, egyesületi elnök, fiatal vállalkozó, sportember, mentor és motivációs előadó.  – Új esélyt kaptam az élet­-től, amit meg is ragadtam. Most én támogatom a rászorulókat.

A legfontosabb célom, hogy kormányzati és társadalmi szinten is sokkal komolyabban vegyék az ifjúságügyet – mondja határozottan.

Forrás: BorsOnline.hu

10 hozzászólás “Egy tragédia változtatta meg Varga Norman életét” bejegyzésre

  1. bolemann szerint:

    “Nagy ereje van, ha a diákoknak elmesélem, milyen rossz gyerek voltam, majd megmutatom a karomat”
    Ezért kár közpénzből fizetni és irodát bérelni neki a plázában.

  2. Kiss Tibi szerint:

    Nem csak “mesélget”! Én speiciel ismerem, mert a mi egyesületünket is segítette, így kicsit beleláttam a munkájába! Mondjuk úgy nem kis dolgot hozott össze a semmiből! Az irodát pedig saját erőből indították el és tartják fenn!!

  3. C-vitamin szerint:

    Le a kalappal a srác előtt! Sokan példát vehetnének róla.

  4. helyi szerint:

    Örülök, hogy újra teljes életet élhet, de azért tegyük hozzá, hogy Londonba nem futott el az tuti, ezért kár volt Csepel díszpolgára címet a nyakába akasztani!

  5. Juci szerint:

    Na már megint kezdődik a sárdobálás….szánalmas 🙁

  6. grün szerint:

    Normann!
    Éppen jókor történt veled ami történt!
    Most nem bonyolítják ennyire túl a dolgokat!
    .
    “Az amputációk több mint a fele elkerülhető lenne -olvasható a Világgazdaság cikkében -, ha az egészségbiztosító nem a csonkolásban, hanem a végtagok megmentésében tenné anyagilag érdekeltté a kórházakat, illetve, ha alkalmaznák a Nyugat-Európában már bevált módszereket. Nálunk is ismerik ezeket, de nem igazán alkalmazzák, inkább vágnak.”
    .
    http://www.hir24.hu/belfold/2014/06/25/levagjak-a-beteg-labat-mert-igy-olcsobb/

  7. Mike szerint:

    “Juci szerint:
    2014. június 25., szerda – 22:13
    Na már megint kezdődik a sárdobálás….szánalmas 🙁 ”

    Tökéletesen egyetértek veled Juci! Hihetetlen ,hogy mindíg akad néhány primitiv tapló ,akinek még a legelemibb gondolkodás sem jön össze és első rekciójuk belekötni még az élő fába is – gondolom ilyen lökhette a villamos alá a srácot is .Csak azt csodálom ,hogy a bíróság felmentette a támadót ,de méginkább ,hogy ezek után Norman nem kereste meg őt “elbeszélgetni”…bár jól tette mert akkor úgyanolyan lenne mint fentebb említettek…

  8. egyenes beszéd szerint:

    Ebbe a Normann gyerekbe kár pénzt ölni. Londonba tényleg nem futott el (senki nem hitelesítette), a fiatalok meg arról panaszkodnak, hogy semmit nem tesz értük.

  9. Piricz Mihály szerint:

    Én személyesen ismerem Normant és én is benne vagyok abban szervezetben Csepelen.
    Kíváncsi lennék az a sok észkombájn honnan a fenéből vették azt a sok eszméletlen nagy baromságot. Azt sem értem, hogy mért kell valakinek ennyire irigynek lenni, mert mi más ok lenne arra, hogy egy sikeres ember nevét megpróbálja bemocskolni. Remélem az ilyen emberek soha a büdös életbe nem fognak komolyabb szerepet betölteni…

  10. gyikone szerint:

    sajnos itt az orszagban ez a jellemzo 🙁

Itt lehet hozzászólni !