Borbély Lénárd beszéde az “Átölelő Védelem” projekt átadásán

Csepel.hu

atolelo_vedelem4

Tisztelt államtitkár úr, polgármester úr, főpolgármester-helyettes úr, kapitány urak, tisztelt megjelentek!

A mai napon új korszakot nyitunk Csepelen a bűnözés elleni küzdelemben. Olyan védelmi hálót avatunk, amely Budapest teljes XXI. kerületét átöleli. A Pannon Pajzs nagy hatékonysággal szűri ki a lopott, a körözött, a forgalomból kivont vagy műszakival nem rendelkező autókat.

Engedjék meg azonban, hogy az átadás előtt elmondjam, hogyan jutott el Csepel odáig, hogy képes volt ezt a Magyarországon egyedülálló fejlesztést önállóan finanszírozni.

2010 októberében egy olyan önkormányzat vezetését örököltük meg, amely a csőd küszöbén állt. A kerület folyószámlahitele megközelítette a négymilliárd forintot. Az önkormányzat a saját működését sem volt képes fenntartani. Csak folyószámla hitelből lehetett kifizetni a dolgozók, tanárok, orvosok bérét csakúgy, mint a térfigyelő kamerákhoz adott önkormányzati támogatást a rendőrség számára.

Hamar rá kellett döbbennünk, hogy a kerület súlyos pénzügyi válságát a mindent átszövő, súlyos politikai korrupció okozta. A korrupció-gyanús szerződések felbontásával, a pénzügyek rendbetételével évi kétmilliárd forintot tudunk megtakarítani minden évben 2010-hez képest.

Ennek köszönhető, hogy mára az utolsó fillérig visszafizettük a ránk hagyott, négy milliárdos tartozást. Ezúton is köszönetet mondunk a magyar államnak, hogy ebből a tetemes tartozásból 800 millió forintot átvállalt. Az adósságok többi részét saját erőből tudtuk rendezni.

Ma már a működést úgy tudjuk finanszírozni, hogy százmilliók maradnak meg különböző fejlesztésekre.

Az elmúlt években saját erőből tettük tisztábbá közterületeinket, teljesen megújult a Tamariska domb, a Kiserdő, a Daru domb, és a teljes Kis-Duna parti sétány, épülnek a királyerdei utak, csapadékvíz-elvezetők is.

Oktatási, egészségügyi,  bölcsődei és több száz millió forintos óvodai fejlesztéseket indítottunk, sikerrel pályáztunk sok milliárdos város-rehabilitációs fejlesztésekre, a fővárosnak köszönhetően pedig megépült a gerincút, több fontos kerékpárút és a földbe került 54 km csatorna is. És ez még mindig csak néhány példa abból, hogy mi mindent sikerült elérnünk az elmúlt években.

A mai nap azonban Csepel közbiztonságának mérföldköve.

Néhány évvel ezelőtt még kerületünknek nem volt önálló közterület felügyeleti csoportja, volt azonban egy 40 kamerából álló térfigyelő rendszerünk, amelyből csupán 9 volt teljesen működőképes.

Ezt hagyták ránk elődeink.

Mára önálló közterület felügyelete van a kerületnek, amely tetemes létszámmal lát el járőrszolgálatot a nap 24 órájában.

25 millió forintos ráfordítás mellett sikerült felújítanunk és működőképes állapotba hoznunk az összes térfigyelő kamerát, sőt, jelenleg is tervezés alatt van ennek a rendszernek a bővítése.

Július 1-től pedig ismét előre tudunk lépni. Ettől a naptól ugyanis – a csepeli önkormányzat finanszírozásával – több rendőr fog állandó szolgálatot teljesíteni a kerület kiemelt pontjain. Amennyiben pedig az együttműködésünk sikeres, a járőrszolgálatot folytatjuk és állandósítjuk! Az a célunk, hogy a csepeliek nagyobb biztonságosan érezzék magukat ebben a kerületben.

A most átadásra kerülő rendszámfelismerő rendszer, amely még az országban is egyedinek számít, 15 és fél millió forintos beruházásból valósult meg.

Olyan rendszer ez, amely ha nem is szünteti meg az autólopásokat teljes egészében, a bűnözők dolgát biztosan megnehezíti, és reméljük, a kedvüket is elveszi attól, hogy Csepelen dolgozzanak.

A csepeli önkormányzat nevében, a fejlesztés pénzügyi támogatóiként abbéli reményeinket szeretném kifejezni, hogy egy újabb lépést tettünk a közbiztonság és a vagyonbiztonság erősítéséért.

És talán kis lépés ez a főváros vagy az ország közbiztonsága szempontjából, számunkra mindenképpen nagy ugrás afelé, hogy a csepeliek nyugodtabban alhassanak, nagyobb biztonságban érezhessék magukat és értékeiket.

Köszönöm a figyelmüket!

Forrás: Csepel.hu

2 hozzászólás “Borbély Lénárd beszéde az “Átölelő Védelem” projekt átadásán” bejegyzésre

  1. Libsi szerint:

    Nagyon aktív ez a trágyadomb. Eltakarodhatna már végre a tetves főnökével együtt.

  2. Bugi szerint:

    Láthatóan nagyon szeretnétek már újra ellopni a fejlesztési pénzeket. De lesznek elegen, akik ezt akarják? Én a helyetekben nem lennék ebben olyan biztos.

Itt lehet hozzászólni !