Tűzugrás a Szent Imre téren

Csepel.hu

Tűzugrás a Szent Imre téren

“Az elkövetkező napokban a Kárpát-medence megannyi településén lobbant fel egymás után a szentiváni tűz. Ugyanúgy törnek az ég felé a lángok a nyugat-dunántúli Szentgotthárdon, mint az erdélyi Zilahon, a felvidéki Nagyidán vagy a vajdasági Szabadkán, Budapesten, Szegeden és még számos helyszínen. Sok-sok kör, amely a közös gondolat eredményeként egy hatalmas virtuális körré növekszik” – kezdte köszöntőjét Körömi Gábor, a szervező Nagy Imre Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója június 19-én, az immár negyedik alkalommal megrendezett tűzugráson.

A 21 órakor kezdődő zenés-táncos eseményen a kört a Kis-Csepel és a Csepp Csepel Tánceggyüttesek tagjai alkották, akik állandó kísérőik, a Botafogó Együttes játékára ropták, majd rugaszkodtak neki a tűz átugrásának. A táncba természetesen a nézők is bekapcsolódtak, a moldvai csángó dallamokra néptáncosok, szülők, kistestvérek és érdeklődők együtt táncoltak. A tűzugráson részt vett Borbély Lénárd alpolgármester és Ábel Attila alpolgármester, valamint Szuhai Erika fogyatékosügyi tanácsnok.

Körömi Gábor a tűzugrás hagyományával kapcsolatban elmondta: “A Szent Iván napi tűzugrás gyökerei a korai kereszténység idejéig nyúlnak vissza, de egyes elemei a magyarság ázsiai tartózkodásáig visszavezethetők. (…) A középkori Európában, a nyári napforduló éjszakáján mindenhol felgyulladtak a sötétséget elűző tüzek, megszólalt a szentiváni ének. Az urbanizáció a Kárpát-medencétől nyugatra ezt a hagyományt is eltüntette, mint oly sok mindent a középkori Európa kultúrájából. Éppen ezért lehetünk büszkék arra, hogy ezeket a csodálatos értékeket nagyapáink, nagyanyáink a legutóbbi időkig megőrizték és átadták nekünk. A mi feladatunk, hogy tovább őrizzük, a XXI. század megváltozott világához alakítsuk és felmutassuk őket.”

Forrás: Csepel.hu

4 hozzászólás “Tűzugrás a Szent Imre téren” bejegyzésre

  1. grün szerint:

    “Az elkövetkező napokban a Kárpát-medence megannyi településén lobbant fel egymás után a szentiváni tűz.”
    Lobbant?!
    Ne fáradjon Kedves Mester! A befejezett jövőt a fityesz már feltalálta! 😛 😀

  2. nagyapó szerint:

    Megint egy idióta Dr. grün t.t. féle hülyeség. Pedig tudhatná, egy kommunista szólás: “fellobbant a vörös láng”.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  3. grün szerint:

    Öreg Nyelvhasználó!
    “fellobbant a vörös láng”
    De nem a zelkövetkező, hanem az elmúlt években!
    Persze a zember sose tudhassa-monta Micimackó! 😛 😀

  4. piacos szerint:

    Hát igen, ezek a fontos dolgok. Tűzugrás…

Itt lehet hozzászólni !