Gyöngyi Sándor: Nem engedhetik szabadon Bence gyilkosait

Orbán: Felháborító a strasbourgi döntés – a kormány ragaszkodik a tényleges életfogytiglanhoz

Velvet.hu, Magyar Nemzet, Csepel.info
Nem engedhetik szabadon Bence gyilkosait
A brutálisan megölt 11 éves fiú apja felháborítónak tartja, hogy Szita Bence tényleges életfogytiglanra ítélt gyilkosai egyszer mégis kiszabadulhatnak a fegyházból. Az emberijogi bíróság keddi ítélete után több tucat per indulhat a magyar állam ellen.

„Strasbourg szégyene!” – így kommentálta Gyöngyi Sándor, a 11 évesen meggyilkolt Szita Bence nevelőapja a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága ma kihirdetett ítéletét, amely kimondta, hogy a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés magyar szabályozása sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét.

„Felháborítónak tartom, hogy ezek az ítészek olyan emberi jogokra hivatkoznak a jogerősen tényleges életfogytiglanra ítélt gyilkosok esetében, amiket ők maguk nem adtak meg a vétlen, védekezésre képtelen áldozataiknak – nyilatkozta a Velvetnek Gyöngyi Sándor, aki tőlünk értesült a döntésről. – Megértem, hogy elvi szinten adnák meg nekik a lehetőséget a felülvizsgálatra, és gyakorlatban ez nem feltétlenül jelentené azt, hogy ki is szabadulhatnak 20 év után, mégis már szerintem maga az, hogy bármilyen joguk van a kegyetlen gyilkosoknak, felháborító”.

„Jelen esetben a ténylegesen életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt raboknak várniuk kell, hogy erre az elmarasztaló döntésre miként lép a magyar jogalkotás. Ha nem hozzák meg a szükséges intézkedéseket, akkor erre hivatkozva valóban perelhetnek, ám ez még odébb van” – magyarázta a Velvetnek Szita Bence gyilkosának, P. Erikának egykori ügyvédje, dr. Berlik Zoltán.

Mi lesz a tényleges szabadságvesztésre ítélt gyilkosokkal? 

Az ítélet miatt a tényleges életfogytoglani szabadságvesztés szabályozásán a bíróság szerint változtatni kell. Ha ez nem következik be, adott esetben az állam perek tucatjait veszíti el: tavaly 46 ember töltött tényleges életfogytig tartó büntetést a magyarországi börtönökben. A strasbourgi döntés értelmében a tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélteknek joguk van ahhoz a lehetőséghez, hogy felülvizsgálják büntetésüket.Ez elvi szinten megadja a raboknak a lehetőséget arra, hogy legkorábban 20-25 év után a bírák elutasítsák a feltételes szabadságra helyezést, vagy akár rövidítsenek rajta.

Forrás: Velvet.hu

Orbán: Felháborító a strasbourgi döntés

Felháborítónak nevezte Orbán Viktor kormányfő a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága keddi döntését, amely szerint Magyarország nem tarthatja fönn a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés büntetését.

A miniszterelnök Körmenden, a Fidesz EP-választási rendezvényén azt mondta, felháborítónak tartja a döntést, egy újabb bizonyítéknak arra, hogy úgy tűnik, Brüsszelben és Strasbourgban, tehát az Európai Unióban „a bűnt elkövető emberek jogait az ártatlan emberek jogai és az áldozatok jogai elé helyezik”.

Hozzátette: a kormány nevében a leghatározottabban vissza kell utasítani ezt, és meg kell védeni az életfogytig tartó szabadságvesztés intézményét, amely jelentős visszatartó erővel bír a bűnt elkövetők vagy az ilyen szándékkal rendelkező emberek számára.

Orbán Viktor a körmendi városháza előtt az öt körülvevő több száz szimpatizáns gyűrűjében arra biztatta hallgatóságát, hogy menjenek el vasárnap szavazni, vegyenek részt az európai parlamenti választáson.

Szavai szerint bár igaz, hogy Magyarországnak nemzeti kormánya van és a magyar ügyeket itt Magyarországon, a magyar emberek fogják eldönteni, de ez nem jelenti azt, hogy „ki tudnánk magunkat szakítani abból a világból, amelyben élünk”.

Magyarország tagja az Európai Uniónak, ezért „bár mi döntünk el nagyon sok kérdést”, de nagyon sok, már itt eldöntött ügyért meg kell harcolni Brüsszelben is, mert ott nagyon sok mindent akasztanak meg – fogalmazott. „Ott erősek a bankok, erősek a multik, erősek a bürokraták, akik néhanapján nem nézik jó szemmel, amit mi csinálunk” – mondta. Példaként említette a pálinkafőzés ügyét, amely uniós szinten ugyan kis ügynek számít, de jól példázza a gondolkodásbeli különbséget.

Orbán: Meg fogjuk találni a megoldást

Magyarországon olyan döntés született, amely nem a fináncoknak és a bürokratáknak, hanem azoknak a vidéki embereknek kedvez, akiknek a kertjében megterem a gyümölcs – emlékeztetett a kormányfő. „Ezzel szemben most arra kényszerítenek minket, hogy mindent újragondoljunk, mert nem fogadják el a döntésünket, de meg fogjuk találni a megoldást” – fűzte hozzá.

A pálinkafőzés ügye Orbán Viktor szerint jól testesíti meg azt, hogy nem elég egyszer itthon legyőzni egy akadályt, de ugyanazt az akadályt gyakran le kell győzni Brüsszelben is. Ezért nem mindegy, hogy az Európai Parlamentben milyen gondolkodásmódú és lelki beállítottságú, milyen ösztönvilágú, milyen politikai beállítottságú emberek képviselik Magyarországot – jegyezte meg.

„Ha olyanokat küldünk oda, akik nem harcolnak értünk, nem állnak ki a magyarok igazságáért, nem állnak ki a magyar érdekek mellett, akkor Brüsszelben számos itthon eldöntött jó dolgot elgáncsolhatnak” – mondta.

Orbán Viktor arra szólította fel a polgári, keresztény és nemzeti táborral szimpatizáló választópolgárokat, hogy vegyenek részt a voksoláson és adják szavazatukat a Fidesz–KDNP jelöltjeire.

Két bajt hozó irányzat

A kormányfő szerint kétfajta szélsőséges politikai irányzat létezik, amelyik „bajt tud hozni a magyarok fejére” Brüsszelben. Az egyik azt mondja, hogy valamiféle Európai Egyesült Államokat kellene létrehozni, feláldozva ezzel egy még nem létező európai egység oltárán az ezeréves magyar államiságot; a másik irányzat pedig azt követeli, hogy indulatainkat követve, a józan eszünket sutba dobva lépjünk ki az Európai Unióból.

Egyik sem szolgálja Magyarország érdekeit – szögezte le a kormányfő, hozzáfűzve: a történelem megtanított bennünket arra, hogy ott kell ülni annál az asztalnál, ahol a világ dolgairól döntenek, mert „ha nem ülsz ott az asztalnál, ne lepődj meg, ha az étlapon találod magad”.

A kormány is ragaszkodik a tényleges életfogytiglanhoz

A magyar kormány a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetőivel szemben továbbra is ragaszkodni fog a tényleges életfogytiglani büntetéshez – mondta a Hír TV Magyarország élőben című műsorában az Országgyűlés alelnöke. Gulyás Gergely hangsúlyozta: Magyarországon az elnöki kegyelem lehetősége mindenki számára adott. Vagyis elviekben akár a tényleges életfogytiglanra ítélt személy is szabadulhat a büntetés végrehajtása alól.

Orbán Viktor miniszterelnök 2011. március 26-án azzal indokolta a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés becikkelyezését az alaptörvénybe, hogy az új alkotmányról szóló konzultáción a válaszadók 90 százaléka támogatta azt. „Az embereknek fontos, hogy mi lesz Magyarország jövője” – jelentette ki Orbán. A miniszterelnök a mintegy 920 ezer visszaküldött kérdőív alapján tett a parlamentben módosító indítványokat a készülő alkotmány szövegéhez.

A Magyar Nemzet cikkének folytatásához kattintson az alábbi linkre!

mno.hu

 

 

14 hozzászólás “Gyöngyi Sándor: Nem engedhetik szabadon Bence gyilkosait” bejegyzésre

  1. bonifác szerint:

    Ha a strassburgi bíróság kifinomult ízlését sérti az életfogytiglani börtön, át lehetne például
    300 évre változtatni, mint azt az USA bíróságai teszik.Én nem szoktam senki elátkozni,
    ezért csak azt kívánom nekik, hogy apjuk SzögiLajos, gyerekük a kis Bence sorsára jusson.
    Azután küldjenek ilyen ítéleteket nekünk.A” művelt Nyugaton” úgy látszik divat lett sáros
    cipőiket belénk törölgetni.Drága ellenzéki “honfitársaink” úgy látszik jó munkát végeztek:
    gyalázatos jelentéseikkel sikerült Európa fekete listájára juttatni Magyarországot.
    NEM(csak) ORBÁN VIKTORT. Nyugodt lélekkel ültetném Kovács úr mellé a vádlottak padjára
    az MSZP EU képviselőit is , ugyancsak hazaárulásért. Nem lenne nehéz a bizonyítás: csak
    a tevékenységüket kellene átvizsgálni.

  2. Gordon szerint:

    Legalább tudjuk, hogy a balliberálisok kiengednék a gyermekgyilkosokat a börtönökből. Itt tart ma Európa. Azért kell elmenni szavazni május 25-én, hogy ez megváltozzon!

    Csak a FIDESZ!

  3. grün szerint:

    Orbán: Felháborító a strasbourgi döntés
    “Felháborítónak nevezte Orbán Viktor kormányfő a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága keddi döntését, amely szerint Magyarország nem tarthatja fönn a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés büntetését.”
    .
    Vigasztalja már meg valaki ezt a szegény szabadságharcost, hogy fenntarthatja!
    Kiszab egy életfogytot, majd időnként felülvizsgálja és ha úgy dönt, hogy marad akkor marad, akár a zelítélt haláláig!

  4. felix szerint:

    grün!
    Csak a nemlétező ellenséggel érdemes harcolni, mert bármikor kijelentheted, hogy megfutamodott.

  5. belekotkot szerint:

    Kedves Gordon !

    Megint ferdítesz. A május 25.-i választásnak semmi köze a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához. Ennek a bíróságnak semmi köze az EU intézményeihez, és az EP-hez.

  6. Gordon szerint:

    Kedves belekotkot!

    Valamit nagyon elnézhettél, mert “Miután a magyar alaptörvényben rögzítve lett a tényleges életfogytiglan lehetősége, az EP-ben 2011 nyarán Tabajdi Csaba és Göncz Kinga (MSZP) európai parlamenti képviselők javaslatára a szocialista–liberális–zöld–kommunista többség kimondta, mivel az új magyar alaptörvény tartalmazza a tényleges életfogytiglani büntetés kiszabásának elvét, módosítani kellene az alkotmányt. Ez egyben azt jelentette, hogy a szocialisták azon a véleményen voltak, hogy az életellenes bűncselekményeket elkövetők lényegesen enyhébb ítéletre számíthassanak a tényleges életfogytiglani büntetés helyett.

    Az EP-szavazást követően bő fél évvel a Magyar Helsinki Bizottság 2012 elején a strasbourgi bíróságtól azt kérte, hogy Magyar László oldalán bekapcsolódhasson az eljárásba, amelynek végén született meg a mostani elsőfokú ítélet, amely elmarasztalta hazánkat, a tényleges – vagyis a felülvizsgálat lehetőségét kizáró – életfogytiglani szabadságvesztés-büntetés miatt.”

    http://mno.hu/belfold/durvan-szembementek-a-szocik-a-tenyleges-eletfogytiglannal-1227634

    Olvasás!
    Szövegértés!

    Továbbá az alábbi is benne van a linken szereplő cikkben. Olvasd és szégyelld magad az etánsaid miatt!:

    “Megkötözték, fenyegették, bántalmazták az időseket

    Magyart 2009 decemberében ítélte el jogerősen a Debreceni Ítélőtábla rablógyilkosságért, mert az ítélet szerint társával – aki nem tényleges, de ugyancsak életfogytig tartó szabadságvesztést kapott – oly mértékben bántalmaztak két idős embert, hogy azok belehaltak a sérülésekbe. A jogerős döntés szerint a két elítélt mintegy harminc betörésben vett részt. A banda tagjai – akik szinte valamennyien csaknem tucatnyi alkalommal kerültek már szembe a törvénnyel – 2001 novembere és 2002 júliusa között főleg Kelet-Magyarországon törtek be általában egyedülálló, idős emberekhez, legtöbbször éjszaka.

    Találomra, telefonkönyvből vagy a helyszín feltérképezése után választották ki a célpontokat. Megkötözték, fenyegették és bántalmazták a sértetteket, hogy mondják meg, hol tartják értékeiket. Dunaharasztiban egy 71 éves nő, Zircen pedig egy 84 éves nő halt bele a bántalmazásba. A betörők által okozott kár meghaladta a 15 millió forintot. ”

    http://mno.hu/belfold/durvan-szembementek-a-szocik-a-tenyleges-eletfogytiglannal-1227634

  7. felix szerint:

    Sehol nincs kimondva, hogy senkit nem lehet élete végéig börtönben tartani.

  8. belekotkot szerint:

    Kedves Gordon !

    Először is nekem nincsenek “etánsaim”. Miért van az hogy ha valaki nem ért egyet veled az csakis szoci lehet.
    Másodszor, én sem értek egyet azzal hogy az ilyeneket kiengedjék, de ezt a kedves “etánsaid” egy egyszerű jogi lépéssel már rég megoldhatták volna és akkor a bíróság nem kaszálja el Magyarországot. Nem azt kéne beleírni hogy életfogytiglan hanem hogy 50 év.
    Ilyen egyszerű. Ennyit ember nem bír ki bezárva, hamarabb meghal ott a börtönben.
    Ezzel szemben a Fidesz most ezt klasszul kihasználja a választási kampányában, és ez nem tetszik nekem.

  9. belekotkot szerint:

    Mellesleg ugyanilyen undorító az akác melletti harcos kiállás is a Fidesz részéről.
    Itt Orbán a saját aláírásával, megtiltja a fehér akác szaporítását…

    http://www.kormany.hu/download/c/3a/90000/125_2012.pdf

  10. grün szerint:

    Kucuka!
    “Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kedden kimondta: a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés (tész) magyar szabályozása az embertelen, megalázó büntetés tilalmába ütközik, vagyis sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét – közölte a Magyar Helsinki Bizottság. A döntés a magyar szabályozás megváltozását eredményezheti”
    .
    Pöcsikénk még egy darabig pávatáncol népének és a végén megfarol az Eu-nak és átfaragtatja a Gányolmányt! 😛 😀
    .
    http://hvg.hu/itthon/20140520_Strasbourg_Emberi_jogot_sert_a_tenyleges

  11. grün szerint:

    “Orbán: Felháborító a strasbourgi döntés – a kormány ragaszkodik a tényleges életfogytiglanhoz”
    .
    A múltkor még csak tíz évet kért, most meg már a kormány ragaszkodik a tényleges életfogytiglanhoz?!
    Kérdés, hogy kiéhez?!
    A sajátjához vagy a miénkhez! .P 😀

  12. Gordon szerint:

    “A sajátjához vagy a miénkhez!” – teszi fel a kérdést grün(wald?).

    Például a csepeli szocimutyista Kunéhoz.
    Deme barátotok (és etánsatok) csak 36 évet kapott – megváltoztathatják 50 évre. Engem nem zavarna! 😀

  13. joságos szerint:

    Nevesíteni kéne a büntetési tételeket. Az alapot Úgy kéne megállapítani, hogy a minősítéshez rendelt szorzok halmazati értéke megfeleljen a jelenlegi tény.él.fogy.-nak. Ehhez járulhatna az ítélkezési gyakorlatban a közép értékből való ki indulás. Ily módon a jelenlegi ítélkezési gyakorlatot úgy lehetne korrigálni, hogy ne lehessen bele kötni.

  14. grün szerint:

    jóságos!
    Lelki szemeim előtt feldereng az utolsó ítélet, amint a mennyei triumvirátus szorzó halmazati tényezők táblázatával és egy logarlőccsel felszerelkezve osztja az életfogytokat!
    Engedtessék már meg nekik a bírói függetlenség (Orbántól független) tól-ig foka! 😛 😀

Itt lehet hozzászólni !