Múzeumok Majálisa – Tarolt a guruló múzeum

Csepel.hu

Múzeumok Majálisa - Tarolt a guruló múzeum

Csepszi, a Csepeli Autógyár legsikeresebb, D344 típusú teherautójából átalakított guruló múzeum május 17-én, a Nemzeti Múzeum kertjében debütált. A 19. alkalommal megrendezett Múzeumok Majálisán az eredetileg katonai sebkötöző jármű rögtön belopta magát és rakományát, Csepel történetét a látogatók szívébe.

A Múzeumok Majálisán első alkalommal vesz részt a Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény, a szombati belépő pedig hatalmas sikert aratott. A hétvégi rendezvény nyitónapján nem csak a látogatók, hanem a többi kiállító is örömmel fogadta a nemrégiben megújult Helytörténeti Gyűjtemény kitelepülését.

A Csepeli Városkép Kft. munkatársai a kicsiket játékos ásatással, horgászattal, a nagyobbakat Csepel-totóval várták, sőt: egy ügyességi játék keretében az érdeklődők kipróbálhatták, milyen a király csepeli erdejében vadászni.

A legegyértelműbb sikert viszont három jármű, egy Csepel teherautó, egy Tünde robogó és egy Pannónia T5 motorkerékpár aratta, utobbi két matuzsálemet Kalotaszegi Artúr kölcsönözte a Helytörteneti Gyűjtemény számára. A tehergépkocsi Csepel rövid történetével rakterében, saját kerekén gurult be a 117 kiállítót felvonultató eseményre, amelynek csakhamar egyik leglátogatottabb helyszíne lett. Ahogyan Kovács Eszter, békásmegyeri látogató fogalmazott: az univerzális mini múzeum minden korosztályt levett a lábáról, valakit a nosztalgia, valakit a felfedezés varázsa miatt. “A gyerekek azt olyan kiállításokat szeretik, ahol a tárgyakat meg lehet tapintani, ki lehet próbálni. Egy vitrinbe zárt eszköz egy hosszadalmas magyarázattal nem kelti fel a gyerekek kíváncsiságát” – mondta az édesanya, mielőtt gyermekei, Dorka és Béla Benedek felmásztak a D344-es monstrum kormánya mögé. A guruló időgép az őskortól a 80-as évek elejéig mutatja be a kerület életét, nyitott rakterében pedig Csepel kerékpárok, Singer varrógép, fényképek és hamisítatlan retro életerzés kínál egy csepp Csepelt a majálisozóknak.

A Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény hamarosan a Múzeumok Éjszakáján is képviselteti magát: június 21-én a tárlatnak helyt adó Királyerdei Művelődési Házban az állandó kiállítással, a Szent Imre téren a guruló múzeummal, a Csepeli Vezetési Pont Kiállítóhelyen pedig a bunker hidegháborús emlékeivel várják a látogatókat.

Vasárnap folytatás

A Múzeumok Majálisa május 18-án, vasárnap folytatódik, az alaphangulatot pedig a Csepeli Auth Henrik Fesztivál-fúvószenekar 10 órakor kezdődő koncertje adja. A színpadon ezután sem kell sokáig nélkülözni a kerületi tehetségeket, 13 órától a Csepeli kavalkád elnevezésű táncos blokkban a Lustige Musikanten Sramli Zenekar a Csepeli Német Nemzetiségi Gyermek és Ifjúsági Tánceggyüttessel lép fel, a Gázsa-zenekar pedig a Csepp-Csepel, Kis-Csepel és Csepel Tánceggyütteseknek, illetve a Csepeli Öregtáncosoknak húzza a talpalávalót.

Vasárnap is várja Önöket Csepszi, a guruló a múzeum, a kerület életében meghatározó kiállítási tárgyak és rengeteg érdekes információ a Nemzeti Múzeum kertjében, a Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény standjánál.

Az ingyenes rendezvényről további információkat a www.muzeumokmajalisa.hu honlapon találnak.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !