Közel nyolcszáz középiskolás ballag Csepelen

Csepel.hu

Közel nyolcszáz középiskolás ballag Csepelen

„Egy életcélt követni nemes gondolat.
S mi kell hozzá? Csupán akarat,
mely minden ifjú szívében él,
küzdeni bátran egy új életért.”

Tóth Árpád versének sorai szolgálhatnak ma útravalóul az országszerte ballagóknak. A hosszú hétvége miatt egyes középiskolákban már péntek délután elballagnak a diákok. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint a hétfőn kezdődő érettségi vizsgán mintegy 118 000 diák ad számot tudásáról. Az írásbeli érettségik a magyar nyelv és irodalom és a magyar, mint idegen nyelv vizsgákkal kezdődnek.
A ballagás nemcsak az oktatási intézményekben hagyomány, hanem sok óvodában és néhol már a bölcsődékben is ballagnak a kicsik. Az első emlékezetes ünnepség mégis az óvodából marad meg számunkra. Ebben az életkorban már emlékezünk a kis batyura, melyet útravalónak kaptunk, s a jellegzetes ünnepség varázsa sokáig bennünk él.

A középiskolások rendszerint szerenádot is adnak tanáraiknak, a házuk előtt ballagási dalokkal tisztelegnek a nevelő-oktató munkájuk előtt. Ilyenkor a pedagógusok kis vendéglátásra is meghívják az osztályt, ahol még egyszer közös beszélgetésekkel eleveníthetik fel a legszebb pillanataikat.

A búcsúzó ünnepségen a diákok tarisznyával énekelve vonulnak végig az oktatási intézmény valamennyi osztálytermén, és utoljára még a csengőszó is megszólal számukra. Bár a búcsúzás sosem könnyű, de a tudásvágy és a nemsokára kezdődő szünidő minden bizonnyal gyógyír lehet a régi osztálytól való elköszönésre.

Csepelen a kerület hét középiskolájából az idei tanévben közel nyolcszázan vettek búcsút iskolájuktól. A Csete Balázs Szakközépiskolában 62, a Fodor József Szakképző Iskolában 92, a Jedlik Ányos Gimnáziumban 123, a Kossuth Lajos Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakközépiskolában 113, a Szamos Mátyás Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskolában 158, a Vásárhelyi Pál Kereskedelmi Szakközépiskolában 103, valamint a Weiss Manfréd Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégiumban 125 diák énekelte el április utolsó napján a Ballag már a vén diák… kezdetű dalt.

Az új tanintézményekbe továbblépő diákok még sok időt tölthetnek az iskolapadban a nagybetűs élet kezdete előtt.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !